Cu o pană de baterie la mașină toți suntem datori

– SĂ VEZI CE AM PĂȚIT! DOAMNE, DUMNEZEULE!!!

Așa a-nceput nievastă-mea apelul. Eu eram acasă cu aia mică, tocmai terminasem de băgat cărțile în bibliotecă (urmează postări cu biblioteca, că am stat după ea vreo 9 luni de zile) și contemplam tavanul sufrageriei când telefonul ei m-a scos din Zen cu zgâlțâieli.
– Ai văzut prima păpădie de anul ăsta?
– Nu mai pornește mașina!!! Și sunt în spălătorie! Și i-am blocat pe toți! ȘI NU ȘTIU CE SĂ MĂ FAC!!!!
– Haideți acasă.
– Nu pot lăsa mașina aici, că or zis ăștia că sună la tractări și ne-o vând în Ucraina!
– Haideți acasă! Și apoi merg să văd despre ce e vorba.

Ajunge nievasta cu Gropărelu acasă cu troleul, ca activiștii de mediu, iar eu mă duc la spălătoria din cadrul benzinăriei unde se săvârșise tragica dramă.

Firește – am plecat fără scule, doar cu frontala, că se întuneca; plus de asta, eu am scule suficiente în portbagaj, și anume:
– o șurubelniță de nu mai știam unde i-am pus biții din vârf,
precum și
– o piatră pe post de ciocan.

Ajung la mașină, o descui de la telecomandă, se aprind farurile regulamentar, dau să dau cheie… nimic: doar un țăcănit de tip țaca-țaca-țaca, nu știu cum de VW-ul meu o-nvățat să facă precum o nievastă.

Fac rost de telefonul lui Dănuț Mecanicul de la Răzvan, căruia-i mulțumesc și pe această cale:
– E bateria, bos! zice Dănuț.
– Bateria? Cum așa, n-o făcut niciodată probleme.
– Doar bateria țăcăne așa. Zi mersi că nu e electromotorul sau… (aici n-am mai înțeles ce piesă o zis, electrocardiograma sau ceva, vulva valvei – ști’ soarele ce-o mai fi zis omul mieu).

Îl sun pe fostul proprietar: într-adevăr, bateria mașinii se cam apropia de pensie specială, la etatea de 8 anișori cu tot cu primăveri.

Bun, sun la taxi The Good Cab ca să fac rost de un dizălar care să-mi dea curent, am noroc de unul chiar la 20 m de mine, și 30 de lei mai târziu motorul duduia ca economie lui Tăriceanu, draga mea duduie. Am aflat cu ocazia asta de la taximetrist că musai să-ți iei cabluri de 1000A, cablurile de grosime/putere mai mici sunt bune doar ca să spânzuri un șoricel obraznic cu ele.

No, mă hotărăsc să duc mașina acasă, măcar acasă nu mi-o tractează nimeni până-n regiunea separatistă Donbass, și-apăi văd eu cum rezolv cu bateria nouă, și pornesc voios… și dintr-o dată îmi ia foc fundul de la incendiul din scaune!

Trag deoparte, pun mâna pe telefon și sun acasă:
– Tu nievastă… deci ați așteptat vreo oră după 5 mașini la spălătorie cu încălzirea în scaune dată pe treptele 2 și 3, cu oglinzile laterale puse pe încălzire și cu farurile care pornesc automat la fiecare contact? Și nu știai de ce nu mai pornește?

La telefon urmează o pauză de câteva secunde lungi. Apoi nievasta își drege vocea:
– Nu înțeleg ce vrei să spui, se aude cam rău, hai că vorbim acasă! Că m-ai lăsat cu doi copii pe cap și n-am vreme de prostiile tale.

PS: Am vrut să-i dau 10 lei domnului de la spălătorie, că la un moment dat a venit și el să-și dea cu părerea și chiar am legat o prietenie sinceră în baza faptului că nu a chemat Poliția Locală să ne amendeze; și știți ce-a făcut? M-a refuzat pentru că deja îi dăduse doamna și chiar nu mai trebuie. No, și d-aia-i fain la Cluj, că mai rămâi uneori și cu 10 lei în buzunar, că la cât costă chiria la garsoniere pe aici…

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. mac gregor Reply

  Ma Gropare. E mare pacat sa nu devii milionar, asa ca iti dau eu ideea de afaceri: Pasul 1: cumperi 2 garsoniere la Cluj, important sa fie una langa alta
  Pasul 2: le unesti, faci usa comuna, cai de comunicare
  Pasul 3: deschizi camin studentesc
  Pasul 4: inchiriezi la 40 de studenti, cu 500 de euro pe luna/student

 2. Gheorghe Reply

  Salut Gropare ! E din aia Start&Stop batería ? Că e mai scumpă că una normala !! No, zic știu eu sa nu le încurci 👍

 3. Gigi Țepuș Reply

  Ha ha ha! Păi să vedem ce avem aici:
  – foarte faină foto cu cauciucu….
  – cabluri de 1000A?foarte bun nenea cu taxiul, vrea ca tu să dai curent la toată Ucraina dacă se supără nenea ăla pe ea (celălalt nene, știi tu care)….
  – alo, vorbiți?….nu se aude prea bine! :))))))
  Lăsând gluma la o parte, dacă o încarci, o să te mai țină vara asta….:)

 4. Atti Reply

  Pentru că neveste, Gropare, se ia un jumpstarter mic, de avut în portbagaj.

  • Groparu Nemernic Reply

   Da, dar ăla, iarna, trebuie luat în casă, ori eu nu sunt în stare să-mi duc în casă frontala din portbagaj la câte am pe cap și la ce loază sunt.

 5. Bogdanic Reply

  Been there, done that. A mea a lăsat plafoniera aprinsă peste weekend bicoz a căutat ceva in poșetă după ce a oprit motorul. Vina mea, atunci m-am găsit sa fiu în delegație.

 6. Colega' Reply

  Cand mergi sa iti faci verificarea anuala (ITP-ul), au baietii un gadget cu care verifica bateria si iti spun daca te mai tine si cat te mai tine bateria.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *