Io, dupa parerea mea, Aradu’ de acum 8-10 ani era cel mai frumos oras din Romania, da, da. Bine-nteles, dupa Copsa Mica, in mod SIGUR cel mai frumos, si Turda, aflată pe un onorabil loc 2. Sa ne traiască, sa crească si sa mai apara magazine de hard discount in ele, care să constate uimite cată bere la PET poate cumpăra populaţia lor de votanţi cu Becali.

Sor-mea, care de fapt e o doamna, merea odata cu mashina spre Jernamica, cu cumnatu-meu in mashina. Sh de la Sighie, ea mere tăăăăăt aşe înainte spre Arad, unde (pentru connoisseuri) o ia pe centură ca să treacă mai repede de ultima frontieră care o separa de Ungaria sau, ca sa dau un sinonim perfect, lumea civilizată.

Şi cum mereau ei aşa prin centuri arădene, mai tată, dau aştia de nişte bloace comuniste, mai, da’ infioratoare, deci tot jegu’ de pe lumea asta se afla hapt acolo, geamuri sparte, garaje in care ominii tineau porci, gunoaie invartindu-se vesele in bataia vantului ca la nunta, ziduri innegrite (asta sigur e cu doi de “n”), copii rapciugosi – ce mai, ca in Kinshasa! Sh sor-mea zice catre consort “Maaaai, tu stii ca io am o prietena din Arad in Jermania? Vaaai… stii ce am sa fac? Opreste sa fac o poza, sa ii arat si ei ce oras urat are!” (ghini, ei, ca sibianca, ii era foarte usor sa vorbeasca, slava ceriului, ca noi, ca sibieni, deja de pe atunci stiam ca vom fi cortorari capitali ioropeni).

Sh opreste cumnatu’ masina, sor-mea scoboara face o poza, doo, trei, si pleaca mai departe. Dupa doo zile developeaza filmu’, scoate pozele si o cheama pă aradeanca la ea acasă, la o cafea. Si cand barfeau ele mai cu spor, sor-mea isi aminteste de pozele proaspat scoase, si ii zice:

– Tu copilă, zice, draga mea prietenă din frumosul oraş Arad, da-mi voie sa iti arat ce blocuri mai urate ca Cyrano de Bergerac am pozat in frumosul tau oras! Si daca tu, o băştinaşă, nu te oripilezi, sa-mi zici mie Mihaela Radulescu!

Si scoate pozele, si i le tranteste pe masă la prekină. Şi prekina, ce sa facă? Le ia şi se uită la poze.

Şi dintr-o dată, măi copii, i se luminează faţa, si strigă:

– Unde ai facut pozele astea? Zi repede!! Stii de ce? Finca uite, asta e chiar blocul meu!!! Da! Asta e blocul meu! Pot pastra poza? Eu? Da? Te rog!!!

Aici aveti un footage (I love this word!) cu Copsa, asa cum era ea in 2005. Daca va ganditi ca s-a schimbat ceva de atunci, nu va mai ganditi!

[youtube 8pBxfdSPh1U]

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. tetelu2 Reply

  Despre Arad au perfecta dreptate neamurile tale din “jermanica”.
  Am fost si eu recent prin zona de vreo 3 saptamani, iar povestea ta mi-a dat o senzatie de deja vu. Totusi orasul are ceva ce la Cluj lipseste : un strand mare si frumos.

 2. katmai Reply

  de fiecare data cand vin in ro, trebe sa stau in arad 1 2 ore. nam ce zice nimic . e cam scary. In turda am stat de la 4 la 7 ani. era frumos si quiet. era revolutia and stuff. Dupa parerea mea, un oras frumos o sa fie intotdeauna Alba-Iulia. 4 ani de liceu acolo, a fost chiar … awesome. E mic el, dar are farmec, si te indragostesti

 3. andreanum Reply

  Acum 2 saptamini, mergind spre tara aia din vest cu granita de est spre Arad, a trebuit sa o luam si noi pe centura acestui minunat oras. Din cele 5 intersectii cu calea ferata am prins 3, dintre care una de doua ori. Asta se-ntimpla intr-o simbata. Cineva ne zicea ca mai bine o luam prin oras, ca econimiseam vreo 25 de minute, numai ca noi nu stim drumul prin oras, iar blocurile aradene nu ni se par cu nimic mai presus decit orice alt bloc comunist din tara noastra. Evident, ne-am minunat ca intre o comuna pe care nu mai stiu cum o cheama si Arad exista tramvai 😀

 4. Hammer Reply

  Apai s-o mai schimbat cate ceva in Copsha…or mai picat din hardugiile celea…unele singure, altele demolate, or mai crescut balarii mutante pe dealuri…puteai sa bagi in cadru si sula aia de horn (era elocvent) de polueaza cu plumb, cadmiu si alte kestii din tabloul marelui artist Mendeleev.

 5. Groparu Reply

  @ tetelu2: ca sa nu mai povestim despre centura Aradului, pe care Cluju’ nu o are, loc de inalta densitate de personaje care mai de care mai feminine! (asta pentru connoisseuri)

  @ xxx: da, este un studio, dar nu puteau filma nimic despre stele: acolo soarele rasare decat daca-l platesti.

  @ katmai: io zic ca cel mai linistit oras din tzara este Machu Pichu – atata numa ca nu se prea afla in tzara. Deocamdata.

  @ andreanum: da, faza cu tramvaiu’ e chiar dementiala, apropos, ai vazut caii de la tramvai? Ca io sh amu ma mir cum de poa’ sa marga trasura aia fara nici un atelaj. Parol.

  @ Hammer: Io tat zic ca Copsa este varianta romaneasca a Cernobâlului, finca Ceausescu sigur o zis “Ceeee? Va aratam ca putem fi si mai poluati decat ucrainenii!!” Si le-o aratat…

 6. Hammer Reply

  Mai poluatzi si mai virili, tinand cont de kestia aia erecta numita cosh de exhaustare si de nr de puradei pe metru patrat de Copsha

 7. andreanum Reply

  ce tramvai? io am vazut doar sinele. Am crezut ca ie sine de tren, dar cineva ne-a zis ca nu, este de tram-vai. N-am stiut ca si trece tramvaiu pe acolo, credeam ca pt deplasari exista autobuze. Si zici ca are cai? Ba, da astia de la Arad is tare evoluati, bag sama… 😀

 8. nenea cosmos Reply

  copsa mica arata bine in filmul ala. zau asa. ii pun gard, repar curentu electric, ii pun la intrare reclama ca e studio de film si turnez acolo la low cost: terminator 4, anal rape 22, madmax 6, plus un film cu margelatu batrin batrin batrin, nu se prinde lumea de silozuri daca e praf mult si gloantele fac piuuun, cum numai in filemele romanesti le puteai auzi. cu lumini bune scoti si un film sf cu bruce willis salvind planeta pluto de teroristii galactici.

 9. been there done that Reply

  mda! vezi bine, ca aradul(sau mica viena) meu e mai frumos ca si clujul tau!! dar ai mers pe centura si pe acolo e numa’ asa de fenta sa se sperie groparii si sa nu mai treaca pe aici.
  si da exista tramvai intre arad si vladimirescu si cred ca merge si pina la lipova! parol! noroc ca avem tramvai intre arad si localitati si nu o sa mai avem in arad pt cateva luni..sau ani?!?!?
  centura e sublima 😛 pina cand o sa se construiasca si la noi poade peste toate liniile de tren, mai este! te rog fa reclamatie la dl falca!!!

 10. kalapkura Reply

  strandul neptun e intr-adevar de vazut in arad, in august la amiaza poti avea probabil singura senzatie tare din zona : ca toti au murit si au lasat terasele goale cu muzicile date la maxim si cloru curgand in bazine…si iaca asa cel mai tare strand din sud estu europei e mai ceva ca marte ( d eunde se ghiceste mana ungurului ce dupa ce o vazut ca nu-i merge cu statuia libertatii din centruo misculat ce-o misculat si o tras cate un strand cu bazine calde/necalde cu valuri si potrivite spe-ci-al ca sa ne falimenteze ). norok cu italienii pensionari care ne mai iau de cate-o nevasta si renoveaza cate un apartament de bloc

 11. kalapkura Reply

  ioai da,unguru care ne falimenteaza e al de a tras stranduri dincolo d egranita . asa. a nu s epricepe ca are vreo legatura personaju nostru colectiv cu strandul neptun din mica viena

 12. anka Reply

  pt mine cel mai frumos oras e Sibiul, e orasul de care m-am indragostit pur si simplu.E cel mai fain…nu mai zic de barbatii frumosi din sibiu . visam sa ma casatoresc acolo, se pare ca n-am sanse…tot in cluj raman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *