Era o dimineaţă frumoasă a anului 1964 când tânărul student Donald R. Currey se îndrepta în camioneta tatălui său (motor economic de 4.7, pe benzină) prin nesfârşitele câmpii americane, căutând copaci bătrâni pentru lucrarea sa de diplomă. Urma să susţină în faţa comisiei de la Agronomie un studiu stufos despre arbori cu vârsta de cel puţin câteva sute de ani vechime, în care aborda bolile, paraziţii, fauna pe care o întreţineau, rolul lor în ecosistem. Şi spera să ia nota 10, sau ei plăs.

La o cotitură, opri camioneta, înşfăcă aparatul de foraj şi se îndreptă către un mănunchi de arbori de la marginea drumului. În mijlocul lor, ca un CEO într-un company board, era o învârteală de copac sucit, nu dădeai doi bani pe el. “Ui la el ce urât îi! Asemenea copaci ar trebui interzişi, plm”, îşi spuse tânărul student Donald R. Currey. “Ia să văd ce găsim în el, poate nimfa pădurii!”, îşi mai spuse, şi porni foreza.

Copacul nu se prea bucură când simţi burghiul în şale; la fel cum nici voi nu tresăriţi de fericire când mergeţi la dentist. Dar, fiind copac, tăcu şi răbdă; las’ că trece şi guvernarea asta, îşi zise copacul în sinea sinelui său, parcă văd că ăia care vin după ăsta sunt încă şi mai proşti.

Studentul apăsa cu putere de burghiu, deja în jur mirosea a rumeguş ars; burghiul se opri de vreo două ori, dar studentul se opinti mai abitir în foreză, doară nu l-a dovedi pe el un copac! Şi se opinti, şi foră, şi foră, şi se opinti; şi la un moment dat, pac! Nu se rupse burghiul, dar nici nu se mai învârti.

Tânărul student Donald R. Currey se scărpină în partea aceea a corpului căreia îi spunem cap; şi se gândi: “plm, am dat 900 de para pe foreza asta made in China. Nu o pot lăsa aici înţepenită! Păi ce, eu cedez la înţepeneli?”

Se luă şi se duse la Forestry Department, le explică cum stau lucrurile cu copaciul şi obţinu un permit să-l doboare. Şi, cu permit-ul în buzunar, se înturnă şi doborî bunătate de copac la pământ.

De atunci, cel mai bătrân copac din lume este un alt arbore, un pin de aproximativ 4830. De ani.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

  1. Gheorghita Teodoru Reply

    Nice. Da’ nu ziceai ca azi spui ceva despre calendarul de la banca ?

  2. iulia Reply

    Sa traiesti si sa-nfloresti Alex 🙂
    Ei, o fi Groparele plin de inspiratiuni, da’ tat tre sa-si traga si dansul seva de pe uneva 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *