Am ajuns “cu bine”.

Am loat masina alor mei (aka “furia visinie”, dupa cum i se mai spune pe drumurile patriei, care ma cunoaste!). Tata zice: merem la magazinul satesc prima data, ca sa-mi ieu beutura. Pana revin din mahazân, întoarce maşina!

Maşina, cum aveam sa aflu si eu ulterior cand m-au claxonat neste căruţe, când mi s-o blocat în mijlocul drumului sătesc, nu porneşte cu frâna de mână trasă; decât până în mjlocul uliţei, tocma’ bine ca sa incurci traficul greu cu doi cai la ham. Tati! Frâna. De mână (mi-am zis eu).

Seara zic: io merg în Sibiu (clar ca făcusem grătar după ce am îngropat bălegarul in grădină; şi am refuzat să mă ating de grătar, fincă nu mă puteam palinci – eram deja posesor de permis auto). Şi ce-i dacă e noapte!

Ne urcăm în Dacie, cu ai mei prin jur facând feţe-feţe. Ne pupăm – etc. Dau să pornesc – moare motorul.

Îl mai întreb pe Gropăroiu o dată care e faza lungă şi elelalte, şi el îmi esplică.

Demarăm în trombă, conduc ca un profesionist.

Ajungem la linia ferata din Cristian – îs vreo 5-6 şine. Las într-a-ntâia, şi fără să accelerez aştept ca maşina să meargă domol.

Moare motorul pe calea ferată!

Moare, deci, să mă-nţelegeţi.

Dau cheie, motorul întârzie să pornescă, apăs acceleraţia, aproape îl înec, dar furia vişinie ţâşneşte prin noaptea rurală, ne hurducăie de ne dă de ceasul morţii, schimb în a doua pe calea ferată, hurducăiala îmi dezlipeşte neuroanele, mă înfig în acceleraţie, ieşim, răsuflăm uşuraţi, înălţăm laude la cer, Dumnezo se bucură când vede că numa când mi-i greu mă gândesc la El.

Ieşirea la drumul european cu vizibilitate 0 (zero), ieşire în rampă sau în pantă (aia care mere-n sus, de!). Faruri, morcov. Moare motorul când eram în mijlocul sensului de mers, din stânga vine tir, din spate vine autoturism. Tirul pune frână, claxonează, mama sughiţă, io sughiţ, şi piţi sughiţă, crecă şi bunica, Dumnezău s-o ierte. Dau înapoi, şoferu din spate se înfige în claxon, io zic pizda mătii că tre să degajez drumu european pe care l-am blocat, el nu mă aude da mă înţelege, se înfige în drumul european pe lângă mine şi ţăjneşte, iară sughiţăm toţi, da, şi bunica, şi bunica.

Pentru a evita moarte de motor, la următoarele trei semafoare din oraş am demarat cu ţipăt de roţi, săracele!

Şi azi, duminecă, pornim către căşi. Bueeey, mă doare pe mine la pedală că tu ai BMW, Volvo sau Nissan! Pe drumu’ ăsta eu face legea! Na, depăşeşte-mă.

Cred că un singur claxon am primit tot drumul, şi am ajuns în Cluj (~170 km) în vreo 3-4 ore. În Cluj era să murim (încă îmi tremură mâinile când scriu postarea asta). Dar nu am murit.

Mi-am făcut botezu. Asta e important.

Azi chiar, da’ chiar nu mai am chef să fiu funny.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 23 comments

 1. zgura Reply

  Felicitatiuni! O sa vezi ca la inceput nu conteaza cat esti tu de meserias, ci conteaza cat is restu de meseriasi, ca ei tre sa te fereasca. Si tot la inceput e fain sa dai de mecanici de locomotiva cat mai meseriasi, ca-s destul de putini aia care te pot ocoli in timp util.

 2. moldo Reply

  deci io ii multumesc din suflet lu’ Dumnezau ca te iubeste sh nu te-a lasat sa crapi…am creca o ora juma’ de cand te-am descoperit si rad ca o vitaca lichita de monitoriu :))

 3. Turambar Reply

  Mda. Tz’am spus eu ca ne cumparam elicopter din cauza ta.

  Sa ne spui cand vii prin Bucuresti, sa ne bucuram in buncare. Sau in metrou. Sau in supsolu blocului. Ba nu! Ca nici in supsol nu ma simt totalmente sigur, cu tine.

  🙂 Joke aside: Bafta si grija la covrig. Primii 10 mii de kilometri sunt mai grei, pana treci in anul trei.

  🙂

 4. hop Reply

  Asa, si…? 🙂 Vecinu meu are si el o Dacie, iar cand ma prinde la cotitura imi spune povesti soferesti de doua ore mai amuzante ca ale tele, dar nu si-a facut blog 🙂

 5. mbc Reply

  Da.. Astazi duminica.. ies si eu cu masina din dotarea personala la plimbare si lojic, ajung pe calea turzii in sus. pe banda 1 un beamer 3 putin mai vechi da’ cu sofer foarte nou iar pe banda 2 (pe care eram si eu) un a4 de dupa 2000 si eu astept un pic linistit sa se dea la o parte tipul cu audi… vezi-ti de claxon ce mai… ii dau un flash linistit prima data si astept. nimic.. intre timp el inaintase fata de audi destul ca sa ma infig. si eu, ma infig si il vad pe asta ca vine spre mine; claxonez de s-o speriat toti din cimitir (eram in zona) si asta cu audi se desteapta. toata lumea a scapat nevatamata si inafara si dupa vreo 2 curbe line luate cu masina putin in lateral m-am calmat si eu. Asadar: Dati-o in ma-sa de situatie, chiar daca aveti a4, mai ales daca ati luat cel mai ieftin motor, trajeti-va mah din cale ca poate ala care vine din spate are 150 de cai si i se rupe ca aveti a4. A.. si lasa si mai putin fum decat a4 vostru TDI

 6. Greuceanu Reply

  mah nu-tz fa noo rubrica cu de-ale sofatului ca prea va fiordinar…. toate chefele au discutia aia najpa (na – mai putin ale mele :D), cu…:”mah… sa vezi cand m-a oprit un bou de militzian… sh tz-o taie altu…”da’ sa vezi la mine…”, nu fa un fel de “STOP! ” ‘ Zeu’ ei de viata are prioritate!”

 7. hadean Reply

  no deci atăta coraj numa din droguri ori din inconjtienţă poate vini.grupu şoferilor de tir care să bucură că până dimineaţă barem stai în casă, te salută cu goarna.

 8. nebuloasa Reply

  ioi, bine c-ai ajuns
  s-apoi lasa, da-l in brusturi de motor, ca ala moare taman atunci cand incurci circulatia mai tare; si io am patit de astea la inceputurile mele de sofer (care nu-s departe) si stiu ca-ti ingheata sufletul
  tu sa fii sanatos, Gropare, ca soferia vine si ea din urma 😉

 9. schumitza Reply

  gropare, sa-mi zici cand iesi prin oras cu furia, sa stiu sa stau in casa. si daca vezi un ford escort de bn in spate, aia-s io si te rog sa ma lasi sa trec 😀

 10. nonick Reply

  Gropare, crezi ca atunci cand mai mergi la Cluj ai putea sa-i duci lui cumnatu-meu pachet de-acasa? Ca-i artist si nu-si permite sa vina prea des pe-acasa.

 11. watercolor Reply

  Daca prima ta parcare nu a fost pe locul altuia (care bineinteles era ocupat de o masina parasite-norocul meu), daca nu ti s-a oprit motorul pe sens unic si nu a vrut sa mai porneasca 20 de min, daca nu te-au lasat franele in panta, atunci nu esti mai penal ca mine.
  Dar de atunci au trecut multi ani, vechea masina este la casat si eu conduc mult mai bine. 🙂

 12. Catzaua Reply

  bine ai venit in randurile covrigarilor.

  deci felicitari ca ai agiuns intreg. asta conteaza.

  io cand o fo’ musai sa ies cu masina firmei pan’ Cliuuuuj uandarfal Cliuuj, am crezut ca si berbecutez de emotii negative, palpitatii, tremurici si alti draci beti. da’ deja de la al 3-lea drum tingurica-tingurica in ditai golanu’ lung sofeream mai calma. si amu’ dupa nici 5 saptamani [si 3500 de km] ashe’s de flexata de mi se rupe. [chit ca mai incurc si amu’ traficu’ ocazional, da’ cu tupeu jegos, nu ca inainte, cu tremur nervos si spasme ale pupilei].

  bafta in continuare. 😀

 13. mo Reply

  io te inteleg foarte bine. scoala de sofori mi s-a parut un cosmar apsolut, lingurita zilnica de caca alaturi de un babac pisalog pe care l-as fi strans de gat cu cel mai mare drag. plecam de la ore cu tricoul leoarca, de as fi putut sa storc din el apa cat sa adap un sat african dupa un pranz cu peste in saramura.
  da’ pentru asta de condus tot trebe, fir-ar sa fie, si cu timpul nu va mai fi chiar asa de groaznic.

 14. watercolor Reply

  No, deci important e ca esti sanatos. Si e bine sa fi speriat ca esti mai atent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *