– …și, după cum îți spuneam, parcă nu mai intră beutura în mine de când o apărut asta mică! îi zic soacrei.
– Cum așa?
– Apăi ui așa; că o singură dată am ieșit la bere de când s-o născut asta mică Gropărică; și-apăi acasă, serile, ori adorm cu ea pe genunchi… ori mă iau cu altele, mai fac ceva prin casă… și no, dacă-mi pun un pahar-două de vin, mare lucru îi! Sau maxim două păhărele de pălincă, dacă mănânc slană cu ceapă sau jumări de porc sau ceva gras.
– No… păi asta-i bine!
– Da, bine-o fi.

Era o vreme când mai venea soacra la noi; și eu profitam de ocazie și atunci bifam toate ieșirile la bere pe care nu le puteam executa când eram numai eu cu nievasta; și se tot mira soacra, ce nație de ginere oi fi eu? Și ce stâlp de birtotecă? Că de fiecare dată când vine ea aici, eu fug de acasă-n crâșmă și stau până la 12 noaptea! Degeaba i-am tot zis că nu fac din astea decât atunci când e ea la noi, avea aerul ăla lovit, că nu mă crede.

Și acuma am fost în delegație în Suedejia și-o venit să o asiste pe nievastă, că a mea, dacă n-are la cine urla acasă, apăi îi scade tensiunea periculos de mult, și la copii îi e milă să zghiere; și discuția de mai sus o aveam cu mama soacră cam după ce am venit din delegație, și ce mai, toată săptămâna care-a urmat nu știu dac-am băut mai mult de două beri cu cumnații.

Și soacra se pregătea să plece acasă marți; și băi, deci ca un făcut, luni îmi scrie nievasta:
– Musai să fii acasă pe la ora 7 cu bani! Că ne vine palinca!!!

Comandasem niște pălincă din Nordul Sălbatic pentru sărbători, și tocmai sosea omul cu portbagajul plin. Adevărăciune de Oaș, etanol bio, pornește și navete spațiale cu ea, Elon Musk vrea s-o folosească la SpaceX, NASA toată a muțit când a gustat.

Și la 7 seara mă văd cu omul, îi plătesc cinstit și preiau nu mai puțin de 20 de kile de pălincă!
– Stai așa! zice nievasta. Că o sosit și vinul! E-n portbagaj! Cu tot cu coniac!!!

Are nievasta nu știu ce conexiune de prin zona viticolă Lechința, fac oamenii ăia un vin curat și bun de-ți aplaudă ficatul în uralele pancreasului; iar coniacul făcut de ei e un soi de licoare a zânelor, ca un fulg te mângâie pe gât și-ți face poftă de trabucuri fine, viva Fidel!

Și pornesc către casă… no, cu 20 de kile de pălincă, 10 kile de coniac, 20 de kile de vin… eu cu o sacoșă de rafie full de sticle, cumnatul cu un sac plin ochi de flacoane… unii nu beau atâta nici într-o viață… și venim în casă.

Și să vedeți, măi fraților, ce ochi făcut soacra, biata… la atâta amar de alcoale! Și-ncerc să dreg busuiocul:
– Astea-s pentru botez, mamă soacră!

Știți cum s-o uitat la mine? Băi, știți cum? Ați încercat vreodată să mințiți o femeie, dar v-ați oprit la jumătatea propoziției pentru că v-ați dat seama că nu prinde minciunica? Și o mai și trebuit să te ferești de oala aruncată de ea, că dacă nu te-ar fi lovit cu zgomot surd drept în căpălău?

Direct mi-o dat-o:
– Mi-ai zis că numa-n februarie faci botezul.

Și s-o dus imediat de la fața locului și orice aș mai fi încercat să-i explic dupa aia ea se uita așa, absent și-n gol, cu o expresie Madonică pe față, gen economisește-ți cuvintele și-nchide gura, că faci curent.

Ce să mă și fac amu; mă duc să-mi pun un coniac.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. Remus Reply

  Nici la mine nu mai intra.
  capacul o venit din 2 parti, 1 is la cura de slabit de 1 an de zile si alcoolul face rau, deci taiat cat de mult se poate; si pct2. am iesit la o bereala cu colegii si dup 12 beri, un drum spre casa gasit greu… ma intelegi.

  Si am zis ca poate recuperez de sarbatori, dar nu se mai poate ca tragedia ne-a lovit de nu stim cum ne mai cheama. Finutul nostru de 3 ani cu unchiu’ la pachet au plecat in lumea dreptilor. Si sambata viitoare ne botezam finutul nr2, ramas singurel fara fratior mai mare.

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-batran-a-murit-dupa-ce-a-cazut-in-gol-de-la-etaj-nepotul-sau-este-in-stare-grava.html

 2. Adi Pop Reply

  Hahahaha 🙂 buna asta cu botezul !!! Ma bucur ca va place vinul si coniacul 🙂

 3. Shoric Reply

  Ah, momentu’ ăla când intri în casă cu bidonu’ de doăjdelitri cu vin pe la sfărşit de noimbrie şi te întreabă:
  – Ăsta-i pentru sărbători, nu-i aşa ?
  – Ăăă, da, da… pentru sărbători.

 4. Andu YY Reply

  Cam asa venim noi din Ro, cum descrii tu sacosele astea pline, ca pe aici o bere e aprox. 10$. Spune-I dnei soacre ca “Error, 404, file not found” s-a utilization prima data la o soacra similara din Silicon Valley care spala argintaria cu Bourbons si ginerele de suparare l-a baut pe tot😀

 5. Sow Reply

  Mno, dooora, amu tata lumea stie ca cercetatorii nosti ardeleni or stabilitu ca un detz de palinca pa zi ii sanatos, da’ ii si pe putin…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *