Pentru că acum vreo săptămână am cheltuit fix vreo 60 de lei la Dedeman pentru un ciocan de un kil cu care am dat exact trei lovituri, mi s-a făcut milă de banii munciți de mine și m-am hotărât să iau ceva mai secăn dacă tot mă dau mare meșter. Așa că sâmbăta asta am fost în târgul de vechituri de la Cluj (Oser), unde mă va lovi chilipirul, așa cum am eu norocul de la ursitoare.

La Oser în Cluj e ca-n Balcani, o tonă de seminții și-o viermuială de oameni conflictuali de Domnie feri. Și urlă ăia care vând haine ceva de speriat, cred că au timpane de șoric de porc, că dacă-i aduci la Untold numai vocile lor se mai aud.


Poză de astă iarnă, când frigul dilatase prețurile

Și ajung, înperiplul meu, la un nene care vindea oarece-uri și tăt felu’; și mă apuc să umblu prin ceva fierătanii mai ruginite ca genunchii unui corporatist sedentar, când dau de o sculă pe cât de ciudată, pe atât de bulversantă.


Simțiți și voi bulversarea

Mă, zic, ce să fie asta? Să fie ceva de dat jos boabele de pe tulăul de cucuruz? Vreo ustensilă de scârțâit tabla la clasele recalcitrante de seral? Vreun aparat de scărpinat bărbați transpirați?

– Cât face? întreb.
– 10 lei!
– 5! zic, și-mi adjudec ciudatul ustensil.

Cu el în mână acum, ca un sceptru, îmi continui plimbarea prin târg, când la un moment dat mă înșfacă de braț un cetățean de etnie romă:
– Domnu’! Ai cai?
– Cine, io? Nu!
– Păi ce faci cu unealta?
– Ce să fac, n-am cai, dar am pești!
– Păi și ce faci, țesali peștii?
– Nu, zic, îi curăț de solzi.
– Aha! zice cetățeanul, și se duce-n treaba domniei sale.

Entuziasmat că cercetările mele m-au ajutat să descopăr adevărata menire a obiectului cu potențial arheologic, ajung acasă și îi trântesc nievestei scula din Oser pe masa din bucătărie și o anunț, fericit, că de acum încolo voi curăța peștii pe care-i prind cu acest instrument extrem de ruginit, folosit la țesălat cai.

La care ea s-a aprins în obrăjori ca o căpiță sub brichetă și mi-a spus nici mai mult, nici mai puțin, că dacă nu o arunc la gunoi în secunda aia și nu dezinfectez masa din bucătărie cu Zyklon B o să-mi toarne nici mai mult nici mai puțin otravă-n urechi când dorm.

No, atâta mulțumire primesc după atâtea eforturi pe care le fac ca să fie bine dieta familiei, ziceți și voi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

 1. Atti Reply

  Gropare, nu se cheamă vizită-n Ószer fără să treci pe la niște mici 😀

 2. costicămusulmanu Reply

  haoileo Praleooo, păi ce făcuși, măi nene?
  păi dacî te-o vide domnu’ etnic la anu’, echipat pientru iescursie?
  șî cum adicîtilea n-ai cai? puoi sub capotî? ăia ci-or fi?
  sper că n-ai aruncat obectu’, că-i bun la scarmanat jigleru’ șî la reglat delcou’! ori ti pominești cî niși di aistea n-ai? ăi avie fo’ electricî?
  aidicapunieu…

 3. George Movila Reply

  La mine acasă îi zîci cherchală pintru scărchinat vaca.
  Na cam zîso.
  Sînatati.!

 4. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Se poate scarpina si cainele cu scula aia.
  P.S.:Zyklon are nitel rezonanta negativa,fiind folosit in “solutia finala hitlerista”.Risti sa iti ei …Asa ca inlocuieste cu alta denumire luata de pe goagale.

 5. Basil Reply

  Bunicu, Dzeu sa-l odihneasca, avea o tesala ca asta. L-am tesalat si eu pe Suru, ca tare bland mai era si ma lasa sa-l calaresc.
  Mama ei de viata, cum trec anii…

  • Zev Reply

   Lasa, Basil, ca altii n-au trecut de stadiul tesalatului. Decat jde ani mai tarziu, si asta cu un cal care mi-a transmis limpede uitandu-se ca un centurion trecut Rubiconul drept in ochii mei ca se lasa calarit numa’ penca am marcat banu’ la stapana-sa, si ca potential litigiu etc, dar chiar si asa are de gand sa ma ucida cu prima ocazie, ca nu l-a facut iapa de ma-sa sa care suta de kile de masa vie care habar n-are echitatie. Stapana-sa, sau ma rog pestoaica de cai sau OpsManager sau ceva, mi-a sugerat sa evit sa trec prin spatele calului, asa a fost de clar mesajul. Acuma, eu ce sa fac daca sunt mai ‘naltut si sunt usor mai trupes de cand m-am lasat de sport de care n-am facut niciodata? Nu stiu de Suru tau, dar din observatiile mele caii sunt magari uneori, pe bune.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *