Alegeri 2020: ce nu a mers bine? Păi, în primul rând strategia

If liberals are so fucking smart, how come they lose so goddamn always? – noul meu citat preferat de vreo 5 ani încoace, vi-l tot pun cu fiecare ocazie, aici la minutul 2:23.

Și știți din ce cauză pierd mereu ăștia, tinerii, liberalii, progresiștii, copiii minune, tinerele speranțe? Păi tocmai pentru că sunt inteligenți și deștepți de mama focului. Și cred că totul pe lumea asta se rezumă la inteligență, pentru că așa fac deștepții și garnisiții de masterate și post-doc-uri la facultăți scumpe, măsoară universul cu singura oca pe care o cunosc și cred că totul se poate cumpăra cu moneda lor, altceva nu contează în coșul valutar al imaginației lor.

Și nu e deloc așa. În jocul ăsta, ca și-n celelalte, inteligența e zero dacă nu este dublată de tenacitate, perseverență, îndârjire (și inteligență socială, pe care nu o prea deprinzi prin biblioteci). Și asta nu prea vedeți mereu la tocilari, pentru că, nu-i așa? Ei și-au consumat deja energia și elanul fiind deștepți. Oricum, dacă nu le iese gheșeftul cu politica, diplomele alea ale lor de top le oferă relativ repede un loc bine plătit în privat – asta dacă nu au deja o afacere trecută pe numele nevestei în scurta lor aventură politică.

Deci, financiar, sunt pă chill.

Și voi, votanții lor (care ăți fi), înainte de a vă umfla pectoralii pentru că dacă ați votat cu partidul inteligenților asta vă face și pe voi inteligenți (nu e adevărat), uitați-vă un pic la ceilalți cât de Zen sunt și cât de Zen au fost mereu. Îmi puteți spune dacă vreun prieten PSD-ist (sigur aveți cu toții așa ceva, de ce s-o mai dăm cotită) a scris vreodată pe Facebook, după alegerile pierdute de partidul roșu, mesage gen ”dezamăgit de țara asta de kkt”, ”noapte bună, România!”, ”emigrez în Mongolia”, ”țară de cretini” și alte citate din Țuțea?

Nu prea, așa-i?

Dar ia uitați-vă chiar acum pe conturile prietenilor voștri la fel de deștepți ca voi și observați câte bășini și fumuri elitiste emană. Sute de oameni cu colțurile gurii căzute pentru că PSD-ul continuă să scoată cifre mari la alegeri și partidele lor nu. Intelectuali care amenință cu plecatul din țară, postări cu înjurături la adresa celor pe care acum două zile îi venerau în draci, descurajare pe toate fronturile și esență de frustrare din partea unor oameni altminteri garnisiți la cap, dar cu maturitatea unui copil mai mare. ”Eu nu mai ies la vot”, ”eu nu mai ies la proteste pentru VOI”, ”Noapte bună, România, mie mi-a ajuns” și alte asemenea cuvinte-săgeți.

Bătălia asta cu PSD-ul a durat fix atâta timp cât oxigen a avut bula noastră ca să țopăie în ring. La prima serie de pumni, publicul a plecat acasă și a rămas acolo la Netflix.

Pe de altă parte, la partide pline de bugetari ariviști și de oameni de afaceri abonați la contracte cu statul, miza este simplă: câștigi sau mori de foame. Uitați-vă cum sunt pesedeii, amintiți-vă de războiul dus cu Băsescu (altă lichea), cum îl țineau în șah non-stop, cu suspendări, declarații belicoase și procese: aveau o strategie. Uitați-vă cum au ronțăit constant la prerogativele lui Iohannis, că după fiecare somnic de amiază mai afla sasul că nu-și mai poate alege nici măcar culoarea hârtiei sale igienice: aveau o strategie. La naiba, uitați-vă la basarabeni, nici n-a apucat încă Maia Sandu să fie unsă președinte că pesedeii moldoveni deja au chelit-o de Serviciile Secrete care acum cad în subordinea Parlamentului, și nici măcar nu e sigur că se opresc aici (sigur nu se vor opri).

Totul conform planului. Conform strategiei. Nici pic de descurajare, numai calcule reci peste calcule reci dublate de acțiuni, un joc gigant de șah la foc automat. Amintiți-vă: nu demult, când nu lătra Nicolicea, zbiera Bacalbașa, când mai tăcea Olguța, se băga Mitralieră, când făcea o pauză Răzvan Constantinescu intervenea Șerban Nicolae – și-n timpul ăsta Liviu ne mai făcea o tură la buzunare.

Strategie.

Oamenii ăștia, pesedeii, seamănă cu armata SUA, sunt constant în conflict ca să se mențină în formă. Politicienii noștri liberalo-progresisto-useristo-plusiști nu pot gândi dincolo de luna viitoare, și și atunci când o fac sunt crispați pe teme secundare pentru România profundă:
– fără penali în funcții publice, de acord, dar mămica aia singură nu are tablete pentru copii, să poată face pruncii școala online;
– fără pensii speciale, fain, dar 3-4 milioane de români nu și-au mai schimbat masca din luna august, băi, că n-au să dea 5 lei pentru una nouă la fiecare 4 ore!
– parlament de 300 de membri, cum a vrut Băse, corect, dar ia uite câte școli au buzile în fundul curții și băncile pline de copii crescuți de bunici, că părinții sunt în Spania.
La naiba, n-au avut un plan nici măcar să ne mulțumească Cioloș, Barna, Orban sau Klaus pe Facebook la ora 9 seara în ziua alegerilor! La 9 seara, nu la 00:30! Prima lor mișcare pe Facebook a fost să urce la 10 seara conferința aia de presă obosită cu televiziunile, care începe cu 5 minute de probe de microfon (exagerez, dar cam pe acolo e). Asta a fost marea lor strategie pentru ora X: să se lase filmați și să spere că televiziunile la care nu au avut acces preț de 4 ani îi vor băga în seamă când vor zice… ăăă, chiar, au zis ceva memorabil?

Și legat de diferențele dintre votanții pesedeilor versus votanții PNL-USRPLUS, am pus pe contul personal de FB o postare cum că bătălia nu e pierdută, îi putem totuși învinge în 2024. În cvasitotalitatea bulei mele (plină de oameni inteligenți, că i-am ales chiar eu, după îndelungi jurizări cu mine însumi), absolut nimeni nu mi-a împărtășit optimismul. Pam-pam! Păi voi ce credeați, boșilor, că faceți voi vânt așa de ușor, în doar patru ani, unui partid cristalizat vreme de 30+ de ani? Unui asemenea partid mamut, întărit în condiții de temperatură și presiune fantastice? Serios? Pe 6 decembrie a fost doar a doua serie de confruntări la baionetă cu ei, strategia voastră viitoare trebuie să fie pe cel puțin 7-8 ani și groasă cât Biblia dacă vreți să îi aduceți la cifre electorale cu 1 în față și să ajungeți voi cea mai sexy opțiune.

Deci: ești inteligent și implicat în politică? Fă-ți și un plan cât mai amănunțit și ține-te de el, nu te mai tăt ăsta ni.

Și, de fapt, dacă poți, fă-ți o strategie pentru tine ca să te afecteze cât mai puțin schimbarea stăpânilor.

PS: Dacă sunteți jurnaliști sau politicieni și mai scrieți că nici nu ați auzit de AUR până acum o lună, mai bine tăceți din gură că vă faceți de râs, înseamnă că habar nu aveți pe ce lume trăiți, eu mă cert pe Facebook cu susținătorii lor de cel puțin vara asta. Sunt mulți, gălăgioși, fixiști și îngrămădiți rău și cine-i mână a implementat fix strategia Brexit – au pătruns acolo unde voi nici măcar nu știați că există asemenea oameni, în colțurile alea obscure de Internet care colcăie de nemulțumiți despre care voi nu știți absolut nimic, pentru că se tem să vă spună ce cred ei cu adevărat pentru că râdeți de ei. Și nu vă bazați pe faptul că AUR se vor autodizolva – au toate fondurile din lume să-și plătească mai departe strategii care i-au băgat în Parlament să-i ghideze mai departe și le spună ce teme să abordeze și pe ce strategie să marșeze.

Strategie, da?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 30 comments

 1. Attila Reply

  Amu Gropare, o iau un pic de la capătul articolului – și să mă ierți dacă tot voi face comparații cu țara vecină și prietenă de la vest, mă uit și eu la paralele dintre ele și mă tot prind de cap.
  ********************************
  Asta cu AUR nu e surpriză defel, poate doar bulei de limba română cu tentă liberală. Noi, ăștia mai unguri un pic, ne-am lovit de ei încă de acum ceva ani. Îți amintești de celebrul episod mici în Kaufland? Sau cimitirul din Valea Uz? Sau invazia piesei de teatru din Târgu-Mureș? Sau zecile, sutele de procese intentate oricărei primării care avea curajul să afișeze un steag secuiesc, stema localității sau să aibă plăcuțe bilingve? Dacii liberi, din Moldova și Țara Românească, atenți să nu rateze nici o ocazie, meci, adunare cu loc de făcut scandal? Na, ăștia inițial s-au condensat în jurul ADEC a lui Dan Tănasa, peste care a venit Simion, plus rămășițele din Coaliția pentru Familie și alte erori ale evoluției.

  Deci, surpriză? Eh, doar pentru voi, că întradevăr aveți vulnerabilitatea asta – operați într-un mediu monocultural, până și acela porționat în doar ce vă convine. Un minoritar e obligat forțat să se bată de mai multe bule, rahaturi care vouă nu vă apar la orizont. Cam atât despre surpriză.

  Dar ai zis tu ceva de strategie și fonduri. Na, aici e de făcut o paralela interesantă.

  Ro, inceput anii 2000: apare Noua Dreapta.
  Hu, inceput anii 2000: apare Jobbik (traducere – mai drept, drept, dreapta buna)

  Pe traseu, fondatorul Jobbik a fost dat afara, partidul incet dar sigur aluneca spre dreapta-centru.

  Ro, post 2018: apare AUR (Alianta pentru Unirea Romanilor)
  HU, post 2018: apare Mi Hazánk (Țara Noastră).

  Băi, dar au un program, de zici că e tras la xerox. Tot glumiți aiurea că Orbán și Putin, dar o p*lă, alea sunt doar povești de meme – că ăștia sunt de fapt mișcătorii în front. Na, de aici bani și strategie.
  ***********************************

  Cât despre USR, cred că ți-am mai zis, de activiști flower power mi-e plină punga, mai ales când le văd foamea din ochi. De apucă la putere vreodată, o să fie mai răi decât ăștia vechi în funcții și ciolane.

  De fapt asta mă enervează ceva teribil. Uite, cetățenie ro și hu. Cum mama dracului reușesc totuși să nu mă pot duce la vot decât cu nasul bine astupat, că poate așa nu simt putoarea? Din două țări, p*la opțiuni de vot. Dincolo am un Băsescu, corupt dar eficient și stabil versus o opoziție realmente odioasă (think PSD) și niște puțoflenderi flower power demni de dispreț, aici am de ales între niște băieți care au toate diplomele dar canci street smarts versus ciuma roșie care se știe adapta, replia, riposta.

  Na, vedem în 2024. Doamne dă, măcar să ajungem la nivelul de corupție ca-n .hu, deja mi-ar place mai mult dimineața.

  • Groparu Nemernic Reply

   “Dincolo am un Băsescu, corupt dar eficient și stabil versus o opoziție realmente odioasă (think PSD) și niște puțoflenderi flower power demni de dispreț, aici am de ales între niște băieți care au toate diplomele dar canci street smarts versus ciuma roșie care se știe adapta, replia, riposta.”
   Cât de tare e asta.
   Da, pe partea aia cu câtă carne se dă la minoritari… sunt de acord. Și în perioada ultimelor luni am obosit câtă carne am dat și eu înapoi ăstora – așa, de la tastatură. Grupuri de pescari, grupuri de DIY, grupuri de recondiționat mobilă, ce mai, pe orice grup, dacă scria ceva un ungur, instant apărea un înjurător.
   CARE MAI ȘI PRIMEA VREO 20 DE LIKE-URI! Și care mai și rămânea online vreo 14 ore, până să se prindă administratorul să-i șteargă comentariul!
   Iar implicațiile Rusiei în destabilizare… vor fi din ce în ce mai buni în ce fac. Cambridge Analytica cred că e la Grupa Mare Pregătitoare acum.

  • Groparu Nemernic Reply

   Atât s-a putut, că am scris două zile la el, cu ochii împăienjeniți de somn, și încă nu sunt sigur că am peste nota 7 la coerență.

  • Михаи Reply

   Gropare, moale cu AUR.
   Is facuti de PSD si de PNL.
   Daca nu ma crezi, cauta sa vezi cine au fost delegatii AUR in sectiile de votare.
   La mine in sat au fost candidati PNL si PSD la localele de acum doua luni.

 2. r Reply

  Gropare, eu sunt unul dintre aia care a decis ieri sa plece din tara. Dar nu din prima.
  Prima data cand mi-am dat seama ca ar fi cazul sa ma car a fost in 2016. Ca noh, te simti minoritar la tine in tara cand vezi ca lumea voteaza cu sete un condamnat penal. Si da, poti sa le gasesti mii de scuze, ca nu au ce pune pe masa, ca nu-i cinstit ca ala care se naste 5 kilometri mai incolo de borna de intrare in oras are scoala de tot rahatul, etc, etc. Dar toate scuzele astea nu neaga o singura treaba: votul lor imi impacteaza (nociv) mie viata, si eu am tot dreptul sa nu le finantez prin taxele mele pensiile speciale, sporurile de antena, contractele alea grase in care toarna un centimetru de asfalt si platesti cat pentru 10. Strategia aia de care vorbesti tu e egoismul. “Mie si neamului meu sa ne mearga bine, si restul, sa se descurce fiecare”. Mnoh, e o strategie pe care am decis sa o aplic si eu.

  Dar nu imediat. Nu, am zis ma, hai sa nu renunt asa usor. Hai sa fiu impacata cu mine ca am facut tot ce puteam sa fac, atat cat ma pricep, inainte sa plec. Si am zis, mai sunt 4 ani, mai trece o tura de alegeri. Daca si atunci senzatia aia subtila ca nu ma potrivesc in locul asta se confirma, atunci plecam.

  Si am intrat in politica. Am un job, am o familie, din 2019 mi-e si confirmata o boala neurologica rara cu impact major asupra vietii si energiei mele. Si inainte ma implicam civic, cum se face, mai un strans de gunoaie, mai un protest Rosia Montana, mai niste bani donati catre organizatii care ajuta sau educa copii, etc. etc. Dar acuma am zis, hai sa fac next step, in politica. In astia 4 ani am muncit in medie cam 30-40 de ore pe luna pentru partid – fie am scris programe, fie am facut campanie, fie am organizat si coordonat alegeri interne, fie am mers prin sate pentru extindere, etc. etc. Deci cam toata bucataria interna a unui partid. Toata munca aia nevazuta a unei organizatii. Basca am si candidat la locale. Ah, si am si bagat bani, nu mii de euro pe an, dar mii de lei pe an pentru asta. Am facut ce am putut eu mai bine, cum m-am priceput eu mai bine. Si nu a fost de ajuns.

  Nu pentru ca PSD are 35% in parlament. La o adica asta e chiar bine, inseamna ca toti aialalti au 65%. Nici pentru ca AUR are 9% sau cat a avea dupa redistribuiri. Oameni cu nevoi de neimplinite care sa aiba nevoie de cineva care sa le canalizeze frustrarea au fost dintotdeauna si vor fi intotdeauna. Ca PSD e din nou primul partid in parlament sau ca extremisti cu idei care imi put efectiv sunt 10% din parlament e doar asa, o suparare trecatoare. Problema nu-i parlamentul, ci poporul. Si poporul are impresia ca i se cuvine. Ca el e bun, dar mvai, doar politicienii sunt naspa si il fura, si daca s-ar opri ei din furat totul ar fi bine, frumos. Poporul nostru nu e nici educat, nu e nici onest. Din poporul asta, nu pot sa iasa politicieni educati si inteligenti. Egoismul mi se pare ca e trasatura noastra de caracter definitorie. Si egoismul se manifesta prin furt, prin eludarea regulilor, prin absenta aia de interes pentru ce se intampla cu ceilalti daca noi luam mai mult decat ni se cuvenea.

  Un procent din ce in ce mai mare de oameni simt ca ei trebuie curtati ca sa mearga la vot. Si asta pentru ca nu au inteligenta aia primara, care sa se semnalizeze un fapt absolut relevant: politicienii banii ti i-au luat deja. Taxele le-ai platit deja, munca deja ai facut-o, daca mergi la vot sau te organizezi civic, ceea ce faci e doar sa te asiguri ca banii aia se duc pe lucruri care sunt importante pentru tine. Ar trebui sa stai cu ochii pe politicieni ca pe butelie, dar noh, asta cere un pic mai mult efort decat sa nu-ti pese.

  Asa ca eu voi pleca din tara in urmatorele 24 de luni – ca noh, cam atata dureaza cand ai peste 35 de ani, o boala cronica si trebe sa muti toata sandramaua, basca si 3 animale. Si plec linistita, nu e locul meu aici. Daca modul meu de gandire e atat de diferit de majoritatea, atunci prefer sa fiu minoritar intr-o tara cu mai mult soare, si cu spitale curate.

  • Groparu Nemernic Reply

   Pffff… foarte nasoală treaba cu boala. Oricum nu judec pe nimeni (sau măcar încerc), dar hotărârea de a te trata într-un sistem de sănătate mai normal este salutară, cum zicea un fost premier.
   Deci fă-te cât de bine se poate și apoi putem să tot vorbim despre politică, implicare, popor de parcangii pe locurile de handicapat și apoi lăsat căruciorul gol în mijlocul aleii…

  • mishu Reply

   eu n-am facut nici jumatate din cat ai facut tu pentru ca mi s-a parut ca politica nu e un loc pentru mine. si am fix aceleasi ganduri ca si tine, am sa-i las pe toti sa aiba pensii speciale si am sa merg sa sclavagesc la altii.

 3. Zev Reply

  Hmm, Gro, e si nu e, suntem aproape dar nu iexact. Adica, okosii astia sunt specialistip in cate’n luna si in stele, in afara de ce trebuie: managementul administratiei publice, politici publice, guvernanta publica (adica, nu cea corporatista, aia-i altceva). Gud lac sa-ti implementezi ce vrei sa faci daca nu pricepi cum trebuie sa functioneze aparatul ala care este crucial in implementarea a orice, inclusiv ce vrei tu. 25 de ani am scris politici publice si legislatie ‘la ei’, dar sa vezi ce superior sunt indrumat pe net de figuristi celebri care nu au scris una (una!) in viata lor. Dar, ei sunt directori, sefi de ‘Centre’, fosti ministri, te pui… Eu am trei postgraduri MA plus diverse, din trei state dezvoltate diferite. Preopinentul are MA in Studii Strategice PanEuropean-Transatlantice. Ca sa te citez, no binie, mereti in os (ultima parte am adaugat-o eu, recunosc). Da altfel, haideti plecatilor inapoi acasa. Sa fac ce?

  • Groparu Nemernic Reply

   ”Hmm, Gro, e si nu e, suntem aproape dar nu iexact.” – De aia am lăsat partea de comentarii vie și zbuciumată, tocmai ca să mai completăm.
   Discuția asta o am la fiecare bere băută cu prietenii de la Sibiu, și ei repetă mereu treaba asta, că în USR nu sunt oameni calificați să *insert calificare aici*
   Păi stai, o zis cineva că vor da afară tot aparatul? Nu, e suficient să facă ce tot promit, să depolitizeze funcțiile alea de răspundere și să angajeze profesioniști. Ca Zev. Aici e bătălia și problema, că în locul lui Zev stă ca șefă verișoara de 24 de ani a șefului CJ, care-și face unghiile 6 ore pe zi și o plictisesc discuțiile despre fonduri europene. Și care nu te va lăsa să-ți depui cerere (!) de înlocuire a buletinului expirat dacă nu ai dosar cu șină.
   Iar oamenii se mai și școlesc. Într-un an-doi se pot face minuni în administrație, nici eu nu m-am născut cu tastatura de traducător sub nas, de pildă, dar în doi ani de stat acasă am ajuns la nivelul la care îi dădeam peste nas lectoriței care nu știa că ”shoots” înseamnă mlădițe, lăstari. And that was before the Internet, că acum găsești orice resursă fără să mai stai 5 ore în bibliotecă prăfuită, ca pe vremea mea.

 4. Alex Reply

  Gropare, sa fie vreo 6 ani de cand nu am mai intrat pe blogul tau (nu din vina ta, se racise blogosfera foarte tare si m-am luat eu cu altele) si articolul asta mi-a venit servit asa, pentru bula mea cumva. Multumesc ca inca esti activ si indarjit.

  • Groparu Nemernic Reply

   Da, s-a răcit piftia cu blogosfera, am mai rămas câțiva mohicani logoreici care ne-am încăpățânat să ne lustruim mai departe scuturile aproape zilnic.

 5. santamanta Reply

  strategie e old school, “putzo-flower-powerii”(citesc si comentariile:) din firmele disruptive de azi sunt agili (scrum, kanban, another black swans, divaghez.. ideea e ca strategia ungaro-polona cu idei fixe (multe se intersecteaza cu ideologia AUR) s-ar putea sa ajute Romania nu doar sa primeasca mai multi bani de la “centru”- BXL, ci sa fie mai interesanta in investitii – putzoflowerii prefera oamenii mai relaxati. Aia care au plecat sa-si ia masini cu clima bizonica, si se simt minoritari si voteaza AUR, asa prosti cum sunt, poate macar aduc un ban bunicilor de la tara, ei zic ca-s buni crestini. PNL-USR au fost invinse de covid, nasol, dar si Tariceanu, Ponta, si alti “lideri carismatici”- fara de care nu ar exista populism (vezi faimoasele tweeturi cu STOP THE COUNT!dead people voted!it’s rigged)

  • Attila Reply

   Cu banii de la centru (vezi EU), perfect posibil – dar la investiții, mai greu. Să îți explic de ce.

   Dincolo, în 30+ ani, calculând din 89, au fost 9 prim-miniștrii. La noi cred că trecut-am de 26 sau 27.

   Nu corupția e baiul, zicea la un moment dat un client de-al meu străinez cu bani mai mulți decât știa să numere. E cost of doing business, nu e nimic nou, până și contabilitatea o permite. Ci că tot timpul se schimbă coruptul și alaiul său. Mai bine merg dincolo unde știu că am bătut palma pe termen lung, decât să vin la voi, unde bat palma și peste 6 luni îmi intră altul în birou cu mâna întinsă și cu foamea-n glandă.

  • Groparu Nemernic Reply

   @ santamanta: De acord că partea bună la alegerile astea e că anumiți obraznici ticăloși de-alde Tări, Ponta și Meleșcanu s-au precipitat la lada aia pentru fracție umedă. Legat de investiții… cam e bătaie pe astea. Și, cum zice Attila, care e în contact direct cu antreprenori, nu știu cum reușim noi să ținem steagul sus la atras bani când ne batem cu Ungaria. Singurul nostru atu este că deocamdată Ucraina, Bulgaria și Serbia sunt un pic mai varză decât noi.
   Deocamdată.

   • mac gregor

    Iau caramida ta si pun in loc un anunt ca l-am scris la mine pe blog. “Cum sa obtii un public care te voteaza constant”.

    Cine e interesat o sa il gaseasca acolo.

 6. Go Reply

  Contraargument: au o strategie și ea este să corecteze întâi cauzele pentru care lucrurile merg prost — penalii în funcții publice care fac corupție, pensiile speciale care golesc bugetul, etc. — și apoi simptomele — sărăcia, școlile cu budă în curte etc.

  • Groparu Nemernic Reply

   Dacă nu ar fi atâta de complexă democrația și instituțiile ei și votarea bugetului și organizarea de licitații și alocarea de fonduri și rezolvarea contestațiilor, aș spune că da, dacă mâine ar suprima USRPLUS pensiile speciale, în 2 zile toți copiii săraci din România vor primi ghiozdane din banii economisiți la buget.
   Dar mă tem că durează mai degrabă 2 ani de zile, timp în care copiii ăia săraci vor fi aproape iremediabil pierduți pentru țară din cauza lipsei de echipamente din perioada pandemiei și vor fi condamnați să care roabe cu căzămizi prin Spania.
   Let’s get the priorities in order.

   • Attila

    Zici tu de priorități – și cam care sunt alea?

   • Groparu Nemernic

    Am scris în articol. Hai să-i ajutăm pe oameni să treacă de pandemia asta cu cât mai puține cicatrici. Fără copii care abandonează școala. Fără tineri care se prostituează din lipse de oportunități. Cu cât mai puțini oameni care nu au ce pune pe masă. Copiii, în primul rând, copiii, asta tot zic tuturor.

 7. eu Reply

  Unde nu merge bine (si nu numa’ la poporu’ asta) e mai multe locuri:

  Alegeri:
  Se poate alege in 3 moduri: cu hormonii, cu “sa-mi fie bine mie, daca se poate de azi” sau rational. Cad ti-e foame, “sa-mi fie bine mie, daca se poate de azi” e optiunea cea mai bifata. “Muie PSD” pe langa prostia imanenta e votul cu hormonii. Creierul din dotare nu mai consideram de mult ca ar prea folosi la decizii rationale. Faptul ca PSD-ul castiga sistematic arata ca 1. sunt multi oameni infometati si 2. istoric (recent) pe aiuristic numita “dreapta” romaneasca a durut-o constant la basca de ei. Nu vi se pare interesanta corelatia – aproape la zecimala -intre procentul PSD si procentul oamenilor care nu au apa curenta? …. si Baza, cam dai din hormoni.

  Viata politica
  Stam toata ziua si vorbim de politicieni. Parca ar fi de pe alta planeta, extraterestri. care au venit ei p-acilea si s-au dedulcit la picioru’ de plai; ne dau in cap si ne fura oile. Si noi ridicam din umeri, la modul mioritic, ca ne curge prin vena. Sa ne fie clar: politicienii romani suntem noi! Sunt emanatia acestui popor, neam, culturi, educatii. Sunt de cacat? Da. Suntem de cacat! Si in primul rand pen’ca ne cumparam fluiere de diverse esente sa ni le puna oaia la cap in loc sa punem dracu’ mana pe toroipan si sa reglam lucrurile. Cum? Prin vot nu schimbi viata politica, tot ce faci e sa amesteci prin cacat, si sa scoti unu’ de consistenta si aroma mai diferita la suprafata, din cand in cand, la 4-5 ani. Prin proteste? Capul lui Motoc vrem. Multi si suparati diferit, unu’ ca l-a lasat nevasta, altu’ ca n-a gasit ultima carte scrisa de Harari si altu’ ca are o gaura in ciorap, multimea nu inseamna si nu va insemna niciodata, de fapt, nimic imporant ideatic.
  Deci singura solutie viabila e implicarea activa in viata politica. For real. Sunt de stanga, ma bag in PSD si incerc sa-l schimb dinauntru, sunt liberal, incerc dracu’ sa fac PNL-ul liberal dinauntru. Altfel stam pe margine si stim mai bine fotbal ca aia din teren, ne plangem ca ne bate si Lichtenstein-ul si-i injuram pe jucatori ca nu-s in stare de nimic.

  • Groparu Nemernic Reply

   Stai că au încercat societățile civile să se bage în politică cu USR. 4 ani mai târziu, Goțiu e pe locul 2 pe liste, deși a avut activitate bunicică în Parlament, iar Emanuel Ungureanu e alungat la Buzău pentru că s-au șmenărit listele.
   Cam atât despre implicarea în politică a societății civile. Sunt lăsați să facă gargară și la primul moment de neatenție li se ia scaunul de sub fund. Ca să intri în politică în România trebuie să porți boxul cu tine în permanență.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *