Trei puştani şi-un accident

Conform unei îndelungate tradiţii româneşti, trei puştani se hotărăsc să “împrumute” niţel maşina tatălui unuia dintre ei pentru a face o croazieră pe ştrase, sâmbătă seara. Fiul proprietarului nu avea carnet, dar avea unul din ceilalţi doi; iar al treilea avea rol de stat pe bancheta din spate, să ţină contră să nu se dezechilibreze Dacia berlină – o minune a ingineriei româneşti, sensibilă ca un ceas japonez.

Pornesc cei trei la ceas de seară la discoteca din oraş, unde stau câteva ore bune. Apoi, mai singuri decât veniseră, purced către casă. O situaţie cu care m-am confruntat şi eu cu o rată de cel puţin 110% din toate ieşirile mele la discotecă.

Pe drum, în urma unei manevre mai puţin calculate (şoferul avea 18 ani şi carnet de vreo 3 luni), reuşesc să se înfigă într-un participant la trafic, complet nevinovat.

Puştanii se sperie, o iau la goană cu maşina. Mă rog, cu Dacia.

Păgubitul nu se lasă şi se ia după ei. Urmează o urmărire ca în filme.

Într-un final, după o scurtă conferinţă, cei trei puştani hotărăsc să se oprească.

Din maşina lovită coboară un pensionar sportiv, prevăzut cu o bota de oină: niciodată nu se ştie când ai ocazia să tragi un meci.

Niţel descumpăniţi, cei trei tineri încep negocierile: hai, dom’ne, că nu am lovit-o tare; hai, dom’ne, că tata nu ştie că am plecat cu maşina; hai, dom’ne, iartă-ne creştineşte – mai ales că pe vremea aceea documentaţia în caz de accident era pur şi simplu înfiorătoare, fără posibilitatea de a cădea la înţelegere amiabilă cu victima.

Pensionarul nu era deloc dispus să-şi salveze locul în rai iertînd şi uitînd; aşa că o ţinea morţiş pe a lui, că el cheamă Poliţia, că face scandal.

Spăşiţi, cei trei se hotărăsc să dea curs invitaţiilor vehemente ale pensionarului şi să plece către postul de Poliţie. Unde, fiind sâmbătă seara, nu era nimeni. Contactat prin telefon, poliţistul comunal i-a expediat scurt: nu sunt victime, ne vedem a doua zi dimineaţa!

Cei trei ajung acasă la proprietarul maşinii. Unde pun rapid de o şedinţă: ce să facă, cum să o dreagă să nu afle tăticul proprietar. Maşina lor avea aripa niţel îndoită; iar la final de conferinţă, cei trei pun mâna pe ciocan şi, în miezul nopţii, îndoaie la loc aripa strâmbă. Apoi pleacă la somnic.

A doua zi dimineaţa, duminica la ora 10, se întâlnesc şi pleacă la Poliţie, unde se reunesc cu victima. Poliţaiul îi ia din start, scurt pe doi:
– Fără maşină nu vă pot face proces verbal, iar dacă nu văd şi maşina voastră vă fac dosar penal.

Convingătoare vorbe poate rosti un poliţai! Aşa că cei trei fug repede acasă la proprietarul maşinii – pe care o “împrumută” din nou. Proprietarul de drept era la biserică, iar ei aveau maxim 2 ore până să descopere lipsa Daciei; aşa că fuga-fuguţa înapoi la Poliţie.

Înainte să intre în sediu, unul dintre ei are o revelaţia: Băăă! Nu se mai vede nici o urmă a accidetului de azi-noapte pe maşină! Am modificat dovezile, ne paşte puşcăria!

La disperare, cel de al treilea (cel al cărui destin era să echilibreze Dacia pe drum) se sacrifică: mergeţi voi la Poliţie; că eu mă ocup să îi dau un şut aripii maşinii, să o fac ca înainte!

Zis şi făcut. Ceilalţi doi intră în sediul Poliţiei, unde agentul deja completase hârtiile:
– Semnaţi aici şi aici, plătiţi amenda de 2 milioane de lei în 48 de ore, la revedere.
– Păi nu veniţi să vedeţi urma accidentului şi pe maşina noastră? protestară în cor cei doi.
– Nu, zise organul poliţienesc, răzgândit dintr-o dată. Am încredere.

Cei doi ieşiră într-un suflet din sediul Poliţiei şi o luară la sănătoasa către maşina lor. Ajunşi la faţa locului, erau să leşine ca o domnişoară din epoca victoriană! Cu doar un minut mai devreme, prietenul lor pusese mâna pe un bolovan cât un cap de bizon şi, spre completa stupefacţie a întregului oraş care se întorcea de la biserică, bătucise cu el repetat maşina buclucaşă până o şifonase complet: acum arăta mult, mult, mult mai înfiorător decât înainte.
– E în regulă, am rezolvat-o, spuse prietenul care la nevoie se cunoaşte. Aşa-i că nu se mai recunoaşte că am îndreptat tabla azi-noapte?

Postare (urmează ceva scris în limba engleză!)

17 lovituri, dă-i și tu!