O mai ţineţi minte pe profesoara şpăgară?

Ziua asta de vineri s-au terminat bancurile, aşa că vă rog din sufletul sufletului meu să citiţi povestea de mai jos, să daţi mai departe mesajul (nu postarea, ci mesajul) şi să acţionaţi ca atare.

Aşadar: Vlad este prieten cu nevastă-mea din copilărie. Vecini, prieteni, treburi din astea de sânge.

Vlad este profesor într-un oraş pitic din nordul României. În timp ce alţi concetăţeni au plecat către alte zări de soare pline, să facă euroi şi maşini bavareze cât mai recente, Vlad a ales să buchisească litera cărţii. Să facă facultate, să facă foame prin cămine, să îşi ia postul de profesor de geografie în acelaşi oraş din nordul României şi să continue să facă foame din leafa aia care nici măcar de mizerie nu este. Asta în timp ce modelează caractere şi salvează suflete de copii ai căror părinţi au plecat în străinătate, să-şi facă o stare materială grozavă căci, în cuvintele nemuritoare ale soacră-mii, “la noi, în Negreşti, fala e mare! E mare fala!”

Ştiţi cum sunt copiii care cresc, la adolescenţă, fără părinţi? Eu am trăit o dramă când soru-mea a plecat în Jermanica cu două săptămâni înainte să fac 18 ani. Dar să-ţi plece mama şi tatăl aiurea este incomparabil. E ca şi cum te găseşti naufragiat în pielea goală, la -20 de grade, pe un munte vulcanic care tocmai erupe. Mno: Vlad este acolo pentru zecile şi sutele astea de copii lăsaţi de izbelişte, ăia cu Samsung Galaxy S5 şi ATV-uri şi haine de firmă, dar cu sufletul pârjolit. Le predă geografie şi merge cu ei la colindat, la petreceri, îi ascultă şi îi dojeneşte când greşesc, pentru că părinţii sunt departe; pentru că mândrie şi beton.

Să nu ne pierdem, totuşi, din discuţie: Vlad are o formă de cancer. Nu ştiu să vă spun acum ce formă, dar eu, când aud de cancer, mă ia cu bâţ. Ceva leucemie de-a lela, din aia naşpa. Nu, Vlad nu fumează, nu bea, nu mănâncă chipsuri, ne potolim?

Vlad a reuşit să prindă cancerul în corzi şi să i-o tragă. Rău. În sensul că, din vreo 20 de oameni câţi erau în generaţia lui la spital, la Cluj, cu aceeaşi afecţiune, au mai rămas două persoane: el şi încă unul. Ceilalţi s-au cam dus. El rămâne tare pe poziţii pentru că, pe Dumnezeu vă spun, nu găseşti oameni mai tari în ţeastă ca-n nordul României. Ăştia sunt demni şi drepţi fără fasoane ieftine. Vlad şi-a pierdut părul a doua oară (recidive şi rahaturi), dar nu s-a lăsat, a tras de perfuzii, de asistente, de vitamine şi de orice pai care l-ar mai putea menţine în viaţă – cu demnitate, cu curaj, şi nu l-a văzut nimeni înfrânt. Nu a cerut nimănui nimic, pentru că este căpos şi mândru din nordul României. Ăştia se iau la trântă şi cu ursul dacă trebuie, şi nu zic nici mâc.

Cât timp a stat fără păr – v-am zis că oşenii nu pot fi înfrânţi? – Vlad şi-a luat şi gradul I de profesor. Stătea drogat de citostatice, cu perfuzia picurînd, cu dureri (un unchi răpus de o boală similară spunea: “Şi părul de pe cap mă doare!”) şi învăţa. Stâncă, frate.

Acum e binişor, dar a rămas fără bani de tratamente (pentru că CASS-ul e o groapă fără fund, aşa că nu vă puneţi speranţele în sistem). Şi, pentru a fi pregătit de o nouă rundă cu cancerul, are nevoie de nişte bani. Da. Şi vreţi să ştiţi cât de meseriaş este Vlad? V-am scris mai devreme despre faptul că numai Vlad şi încă o persoană au supravieţuit din lotul de ~20 de oameni din secţie. Cealaltă persoană este un caz şi mai disperat – 4 copii acasă, în satul lui din Bistriţa, nevasta fără serviciu, el însuşi pensionat de boală. Dar resemnat: nu doreşte ajutorul nimănui. Aşa că Vlad îşi doreşte să facă rost de bani pentru a-l ajuta. Omul nu vrea bani, dar Vlad îi va cumpăra  tratamentul pe următoarele câteva luni (un fleac, câteva mii de euro) şi i le va servi fără ca acesta să ştie din partea cui vin.

Şi dacă mai rămâne ceva şi pentru el, foarte bine.

Mno: cu toţii ne-am indignat justificat la cazul învăţătoarei şpăgare. Facem tura asta ceva frumos şi pentru dascălii care se dedică sistemului şi copiilor noştri cu tot ce au ei mai bun? Contribuţii de orice fel sunt binevenite la contul

RO92BRDE310SV11967633100
cont deschis la BRD Negreşti-Oaş

Beneficiar: VLAD VALERIU GHISE.

Update: cont de Paypal – vladghise [la] gmail.com.

Nu am alt cuvânt de final decât Mulţumesc!

16 lovituri, dă-i și tu!