Ziua asta de vineri s-au terminat bancurile, aşa că vă rog din sufletul sufletului meu să citiţi povestea de mai jos, să daţi mai departe mesajul (nu postarea, ci mesajul) şi să acţionaţi ca atare.

Aşadar: Vlad este prieten cu nevastă-mea din copilărie. Vecini, prieteni, treburi din astea de sânge.

Vlad este profesor într-un oraş pitic din nordul României. În timp ce alţi concetăţeni au plecat către alte zări de soare pline, să facă euroi şi maşini bavareze cât mai recente, Vlad a ales să buchisească litera cărţii. Să facă facultate, să facă foame prin cămine, să îşi ia postul de profesor de geografie în acelaşi oraş din nordul României şi să continue să facă foame din leafa aia care nici măcar de mizerie nu este. Asta în timp ce modelează caractere şi salvează suflete de copii ai căror părinţi au plecat în străinătate, să-şi facă o stare materială grozavă căci, în cuvintele nemuritoare ale soacră-mii, “la noi, în Negreşti, fala e mare! E mare fala!”

Ştiţi cum sunt copiii care cresc, la adolescenţă, fără părinţi? Eu am trăit o dramă când soru-mea a plecat în Jermanica cu două săptămâni înainte să fac 18 ani. Dar să-ţi plece mama şi tatăl aiurea este incomparabil. E ca şi cum te găseşti naufragiat în pielea goală, la -20 de grade, pe un munte vulcanic care tocmai erupe. Mno: Vlad este acolo pentru zecile şi sutele astea de copii lăsaţi de izbelişte, ăia cu Samsung Galaxy S5 şi ATV-uri şi haine de firmă, dar cu sufletul pârjolit. Le predă geografie şi merge cu ei la colindat, la petreceri, îi ascultă şi îi dojeneşte când greşesc, pentru că părinţii sunt departe; pentru că mândrie şi beton.

Să nu ne pierdem, totuşi, din discuţie: Vlad are o formă de cancer. Nu ştiu să vă spun acum ce formă, dar eu, când aud de cancer, mă ia cu bâţ. Ceva leucemie de-a lela, din aia naşpa. Nu, Vlad nu fumează, nu bea, nu mănâncă chipsuri, ne potolim?

Vlad a reuşit să prindă cancerul în corzi şi să i-o tragă. Rău. În sensul că, din vreo 20 de oameni câţi erau în generaţia lui la spital, la Cluj, cu aceeaşi afecţiune, au mai rămas două persoane: el şi încă unul. Ceilalţi s-au cam dus. El rămâne tare pe poziţii pentru că, pe Dumnezeu vă spun, nu găseşti oameni mai tari în ţeastă ca-n nordul României. Ăştia sunt demni şi drepţi fără fasoane ieftine. Vlad şi-a pierdut părul a doua oară (recidive şi rahaturi), dar nu s-a lăsat, a tras de perfuzii, de asistente, de vitamine şi de orice pai care l-ar mai putea menţine în viaţă – cu demnitate, cu curaj, şi nu l-a văzut nimeni înfrânt. Nu a cerut nimănui nimic, pentru că este căpos şi mândru din nordul României. Ăştia se iau la trântă şi cu ursul dacă trebuie, şi nu zic nici mâc.

Cât timp a stat fără păr – v-am zis că oşenii nu pot fi înfrânţi? – Vlad şi-a luat şi gradul I de profesor. Stătea drogat de citostatice, cu perfuzia picurînd, cu dureri (un unchi răpus de o boală similară spunea: “Şi părul de pe cap mă doare!”) şi învăţa. Stâncă, frate.

Acum e binişor, dar a rămas fără bani de tratamente (pentru că CASS-ul e o groapă fără fund, aşa că nu vă puneţi speranţele în sistem). Şi, pentru a fi pregătit de o nouă rundă cu cancerul, are nevoie de nişte bani. Da. Şi vreţi să ştiţi cât de meseriaş este Vlad? V-am scris mai devreme despre faptul că numai Vlad şi încă o persoană au supravieţuit din lotul de ~20 de oameni din secţie. Cealaltă persoană este un caz şi mai disperat – 4 copii acasă, în satul lui din Bistriţa, nevasta fără serviciu, el însuşi pensionat de boală. Dar resemnat: nu doreşte ajutorul nimănui. Aşa că Vlad îşi doreşte să facă rost de bani pentru a-l ajuta. Omul nu vrea bani, dar Vlad îi va cumpăra  tratamentul pe următoarele câteva luni (un fleac, câteva mii de euro) şi i le va servi fără ca acesta să ştie din partea cui vin.

Şi dacă mai rămâne ceva şi pentru el, foarte bine.

Mno: cu toţii ne-am indignat justificat la cazul învăţătoarei şpăgare. Facem tura asta ceva frumos şi pentru dascălii care se dedică sistemului şi copiilor noştri cu tot ce au ei mai bun? Contribuţii de orice fel sunt binevenite la contul

RO92BRDE310SV11967633100
cont deschis la BRD Negreşti-Oaş

Beneficiar: VLAD VALERIU GHISE.

Update: cont de Paypal – vladghise [la] gmail.com.

Nu am alt cuvânt de final decât Mulţumesc!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 16 comments

 1. Simona Reply

  Cum e cu aia care stau prin alte tari? chiar gen atara aia cu multe masini bavareze? Stiu de la alte cazuri ca mi-a fost imposibil, dar imposibil sa fac donatia idn contul meu de hoinara intrunul romanesc in RON. Sau romanesc in EUR… Nu intreba, nu intelege nici mama lu’ tata lu’ dracu. Cel mai simplu pt toata lumea ar fi un cont paypal

 2. un om Reply

  azi am verificat din contul meu de ING Romania merge transfer in contul lui BRD.

 3. novac Reply

  Paypal e o idee geniala, in Romania Fundatia Mereu Aproape se ocupa mult de campanii din astea….o sa le pun articolul tau pe wall dar ideal ar fi ca Vlad daca ii merge cat decat bine sa scrie un Mail pe acoloc u date mai concrete. E multa publicitate in jurul fundatiei si multe “vedete” si mai greu de intrat in un program de al lor dar uneori s eintmpla sa mearga chestia, stiu vreo cateva cazuri d ecopii veniti prin D la operatii.

 4. Silv3r Reply

  Offtopic, Gropare, fa ceva cu butonul pentru Feisbuc sa apara Share in loc de Imi place. Cat despre Vlad…multa sanatate ca sigur ai nevoie. 🙁

 5. Dan Reply

  Multa sanatate sa mearga inainte si sa continue cu cei mici ca sigur mai au nevoie de el.

 6. Luminitza Reply

  Sanatate multa si sper din putin de la fiecare din noi sa se faca mult

 7. maria Reply

  Știu că te superi pentru ceea ce o să spun în continuare. Vorbele mele nu-s tocmai comode:
  „… a rămas fără bani de tratamente (pentru că CASS-ul e o groapă fără fund, aşa că nu vă puneţi speranţele în sistem).”
  Ar trebui să facem ceva ca CASS-ul să nu mai fie o groapă fără fund. Ar trebui să schimbăm acest sistem în care nu ne putem pune speranțele. Pentru că, dragii mei, Vlad nu este un caz singular. Și pentru ei toți ar trebui să facem mai mult decât să donăm niște amărâți de bani.

 8. Pusculita Yoga 5 | De azi… Reply

  […] Sandrei banutii stransi in luna februarie, iar in luna martie va propun sa strangem banuti pentru acesti oameni aflati in suferinta. In plus, pe langa ce strangem noi picatura cu picatura, v-as ruga ca in data […]

 9. alta marie Reply

  Groparule dragule, te rog daca se poate toate detaliile contului pentru a face posibil un trasnfer din afara. Contul tau e perfect daca vrei, si transferi tu la dom’ profesor in cont. Multam!

 10. Ioana Reply

  Merci ca ai scris despre Vlad!
  Nu il cunosc personal, dar avem prieteni in comun.
  Stiu ca e un om ca lumea si merita sa fie ajutat! 🙂

  Toate cele bune si lui si tie, Gropare.

 11. Groparu Reply

  @ maria: draga mea, am proces castigat cu ei pe suma de 2000 de lei. Stii ca refuza sa puna in practica o decizie judecatoreasca? Cred ca o sa-i bag in executare silita, cu poprire pe conturi.
  @ alta marie: spune-mi ce altceva iti mai trebuie, in afara de contul bancar si paypal:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *