Suntem ce mâncăm, nu? Daţi-mi voie să mă prezint, mă numesc Praz Umplut şi locuiesc pe strada cu Smântână şi Usturoi, în cartierul Un Rachiu Mic După, oraşul Somniceni.

Mâncarea mea preferată pe lumea asta este prazul umplut. E o reţetă care se transmite la mine în familie de generaţii (la ora actuală, încă n-a trecut prima generaţie) şi are tot ce-i trebuie unui mascul puturos: carne (prazul se umple cu carne) tocată (să nu consume masculul puturos energie mestecînd aiurea) şi beutură (carne fără vin e-un chin; dacă nu există prin vreo cultură orientală proverbul ăsta, atunci vă rog eu brevetaţi-l careva!). Fireşte, ca un gurmé ce sunt, îmi plac şi mâncărurile sofisticate, gen telemea cu roşii, slană cu ceapă sau chiar – culmea gastronomiei! – ou fiert; dar prazul umplut, pe cuvânt de Gropar, rupe.

Şi ca să nu vă fac să vă plouă-n gură degeaba, aflaţi secretul groaznicului praznic: se umplu tecile (tulpina, foile alea de la praz dezghiocate) cu amestecul de sarmale (carne tocată, cartofi, ceapă, usturoi, orez, aluat de pită, condimente etc.). Pare simplu; dar e migălos şi durează vreo 2-3 ore, şi mai trebuie să şi fiarbă vreo alte 4 (!) cu puţin sos de roşii în oală, ba chiar mai mult dacă, în loc de praz oltenesc aprig, te spurci cu praz turcesc de contrabandă. Când ajunge la judecata de apoi, în farfurie, se serveşte, fireşte, cu usturoi şi se bajocoreşte, cum zicea Sadoveanu, cu smântână; apoi ori bei o tărie şi o cană de colebile, ori bei numai tăria, şi meri la somn.

015_resize_resize

Ei: acum vă rog pe voi să-mi daţi o reţetă magică de mâncare, pentru că mă războiesc din greu cu alţi trei bloggeri – Andreea lu’ Ibacka, Arhi a lu’ Blogu şi Sebastian Adenisucei – să adunăm cea mai mai-mult-ca-perfectă reţetă de mâncare de la cititori pe care să o gătim noi înşine sub ochiul camerei de filmat şi apoi să ne făloşim cu ea şi cu abilităţile noastre de mânuitori de cratiţe.

Aşadar: daţi-mi o reţetă cu care să combini o femeie să îţi cadă la picioare din prima; sau o reţetă care l-ar face pe un mascul să vă ceară mâna negreşit în secunda următoare, înarmat cu un inel cu diamant cât PIB-ul Qatar-ului. Ceva fezabil (adică să nu umblu patru luni după ingrediente, ca nievastă-mea după pantofi), ceva gustos, plăcut (nu, Bear Grylls, ochi de oaie afghană să mânci tu cu Discovery ăla!), care să mă surprindă mai plăcut ca vizitele soacră-mii. Tradiţional, libanez, peşte, fusion, indian, Sichuan – daţi-mi reţeta ideală pentru făcut sex în noaptea aceea! Şi nu mă întrebaţi pe mine, că io pe nevastă-mea nici cu păstrăv umplut n-am reuşit să o combin la început, o trebuit să scot artileria grea (spanac cu ochiuri; asta am folosit).

Aşadar: supuneţi o reţetă aici până vineri, 24 mai, iar dacă reţeta propusă iese câştigătoare după un proces de votare ca-n Teleorman, câştigaţi un cuptor “sună-mă-acum-sunt-fierbinte” BEKO Innovachef (asta). Rezultatele se vor vedea aici, pe platforma blogchef.ro. Aşadar, masterşefi şi masterşefe, hit me with your best shot!

Şi fără reţete de lasagna englezească cu carne de vită, senchiu.

Update: foarte, foarte tari reţetele! Deci foarte tari, şi credeţi-mă că mi-a fost foarte greu să aleg una câştigătoare.

Pentru a nu pune bunătate de blogger la muncă şi alergat după condimente, am ales una simplă, dar de efect. Am ales cu nievasta, să văd cam ce i-ar plăcea ei să mănânce, în afară de spaanc cu ochiuri, şi a ales, ca orice femeie, ceva care să nu o ţină prea mult în bucătărie (presimţea că urmează să se joace cu reţeta asta ca să-şi facă bărbatul fericit). Aşadar, reţeta câştigătoare este cea propusă de

55. Io

s-a emanat la 22 May 2013 at 17:18 e

Deci, stimate fost vecin de Floresti de Cluj (ca noi ne-am mutat intre timp in Jermanica), omu’ meu e usor de cucerit: snitele. E cel mai fericit om de pe planeta daca mananca dimineata, seara si la pranz jnitzeleeee. Cu cartofi piure mai ales. No da nu se poate fie snitzele chiar toata ziua. Asa ca mai facem si altceva.

Adica: iei vreo doua- trei bucati de piept de pui, ca doar ii ferma aproape. Le tai in felii de vreo juma de centimetru si le bati bine, bine, cu ciuda. Sare, piper. Apoi le dai prin putina faina si prin ou batut, ca la snitzele. Iei un vas yena, il ungi cu o tzara de unt si pui un rand de snitzele din astea neprajite. Apoi razi cascaval, cat te lasa inima, da macar de-un desti sa fie. Apoi iar un strat de carne, iar unul de cascaval. Pana termini toata carnea. Deasupra, ca sa arate fain, arunci doua – trei oua batute cu cateva linguri de smantana si cu sare si piper. Dai la cuptor, la temperatura mica, vreo ora, apoi pe final, da-i mai tare putin, sa se aureasca otzara. Merge cu ce garnitura iti place tie, dar si numai cu o salata. Si-i bun-bun si rece. Merge si sa impresionezi un musafir si sa o iei intre doua felii de paine la multinationala. Atat fu. Nu-i asa ca-i simplu?

Mulţumesc foarte mult tuturor comentatorilor, de-abia aştept să plonjez în cartea de bucate de pe blogul meu anul ăsta! Că m-am enervat şi le iau pe rând.

Later update: şi, ca să fie provocarea pana la capat, cei de la Beko au facut alba-neagra cu retelele, au dat reteta mea altui blogger, iar eu am primit de gătit o reţetă câştigătoare de pe blogul Ibackăi 🙂

Un desert absolut demential- New York cheesecake.

Blat:

-un pachet de biscuiti digestivi (400 g)
-150 g unt

Continut:

-5-6 oua
-300 grame zahar
-1 kg branza Philadelphia (sau echivalentul de la Lidl, la jumatate de pret)
-400 g smantana de buna calitate
-1 lamaie
-2 fiole esenta de vanilie
-3 linguri faina alba

Topping

-200 g smantana
-2 linguri zahar
-1 jumatate de lamaie (2 linguri zeama)

Preincalzesti cuptorul la 180 C (cu ventilatie), sau 200 C fara ventilatie (preferabil cu). Pentru blat zdrobesti biscuitii si topesti untul, dupa care untul topit il amesteci cu biscutii. Apesti mixul intr-o forma de prajituri si pui la cuptor pentru aprox 10 minute. Recomand sa pui sub forma de tort o folie de aluminiu pentru ca e posibil ca o mica parte din untul topit sa se scurga prin forma in cuptor. In timp ce se raceste, pregatesti continutul cheese-cakeului.

Intr-un vas pui crema de branza (poti cumpara 5 cutii Philadelphia sau 5 cutii de creme de branza de la Lidl care este similar cu Philadelphia. Cu o spatula de lemn sau o lingura mare bait creme de branza si zaharul pina capata o consistent diferita de sea initiala, adaugi a poi cele trei linguri de faine dar pe rand, nu toate odata, apoi esenta de vanilie si zeama de la o lamaie, smantana.

Adauga pe rand cate un ou, continuand sa amesteci pina ce oale se incorporeaza.

Continutul se toarna in forma de tort peste blat. Recomand ca anterior sa ungi marginea formei cu unt sa evitam sa se lipeasca prajitura de peretii formei de tort.

Punem la captor, la 180 de grade, pentru 20 de minute, dupa care reducem temperature la 120 grade (cu ventilate, 140 tara) si lasam in cuptor pentru alte 20 de minute (40 minute timp total). Dupa cele 40 de minute oprim cuptorul si lasam usa cuptorului intredeschisa pentru 2 ore timp in care lasam prajitura in cuptor.

In acest timp pregatim topping-ul. Combinam smantana cu cele doua linguri de zahar si 2 linguri de zeama din jumatatea de lamaie. Cand prajitura s-a racit, punem toppingul si punem prajitura la frigider pentru cel putin 5 ore. (preferabil peste noapte)

Deasupra se pot presara capsuni proaspete sau se poate face un sos de afine. Intr-o tigaie de sosuri se adauga 200 grame de afine, 1 lingura generoasa de zahar si putina esenta de vanilie. Zdrobim putin afinele si lasam sa fiarba pentru cateva minute. La final adaugam putin amidon. Sosul se aseaza pe felia de cheesecake inainte de a fi servita.

Pofta buna. Este multa munca dar merita tot efortul!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 111 comments

  1. Obi Two Kenobi Reply

    Dintr-o carte dupe vremuri, mama, ce ne mai rideam:

    Sos de telina: se ia o telina si se face sos din ea.

  2. Filip Reply

    Piept de pui cu amestec mexican made by IO 🙂
    Avem nevoie de:
    1 piept de pui
    3 lingurite de ulei de masline
    2-3 linguri de mustar (iute, sau dulce, dupa preferinta)
    oregano
    1 lingura de paste de tomate
    sare
    piper
    1 lingura de smantana
    Pentru amestecul mexican, eu prefer sa nu folosesc produsele congelate, de aceea achizitionam urmatoarele:
    1/2 kg mazare (de preferat nu la borcan)
    2-3 morcovi
    1 ceapa
    porumb la cutie – 1 cutie
    1 cana de boabe de fasole

    Mazarea se pune la fiert la foc mediu. Separat se pun morcovii si boabele de porumb. Morcovii si boabele de porum se fierb mai repede decat mazarea, aproximativ 10, max 15 min. Tot separat se pune la fiert fasolea cu un praf de sare.
    Dupa fiebere, morcovii si boabele de porumb se calesc impreuna cu ceapa taiata bucatele, alaturi de sare si piper, dupa gust.

    Intr-o alta tigaie adaugam uleiul de masline, in care punem la prajit pieptul de pui taiat bucatele. Dupa 5 min, adaugam 2 linguri de mustar si amestecam cu bucatelele de piept de pui. In functie de preferinta, dupa “caramelizare” se adauga mazarea si mocrcovii cu ceapa si boabele de porumb, dar si fasolea. Se adauga si ultima lingurita de mustar.Se amesteca 5 min pe foc, dupa care adaugam 1/2 de cana de apa si sosul de rosii. Adaugam oregano si eventual sare si piper…
    Se lasa pe foc max 10 min.
    Se serveste cu paine 🙂

    Nu stiu cat de explicit si corect am fost in exprimare. Mie imi iese foarte buna treaba asta. Nu am otravit pe nimeni si cei care au mancat, pareau sa nu manance “din bun simt”.

  3. Ramona Reply

    somon in crusta de mustar
    Ingrediente pentru 2 persoane:
    2 fileuri de somon, fara piele si oase (scoatem ce mai gasim prin carne)
    1 lingura de ulei de masline
    ½ lingurita de busuioc proaspat tocat marunt
    ½ lingurita de salvie proaspata tocata marunt (poate fi si uscata din plic)
    ½ lingurita de cimbru uscat
    1½ lingura de mustar Dijon
    2 linguri de mustar Frantuzesc
    100 ml de vin alb sec
    ½ ceapa alba mica, taiata solzisori
    1-2 crengute de cimbru proaspat (sau uscat)
    1 lingurita de unt
    1 lingurita de amidon dizolvat in apa
    200 g de orez salbatic
    1 lingurita de sare grunjoasa de mare
    cateva frunzulite de busuioc proaspat pentru ornare
    Preparare:
    Spalam carnea de somon, o stergem cu prosoape de hartie pentru a elimina complet apa. Cu uleiul de masline, ungem bine ambele parti ale fileului de somon si presaram peste carne un pic de sare (grunjoasa de mare). Lasam somonul deoparte pana facem pasta aromata cu care vom acoperii fileurile.
    Luam frunze proaspete de busuioc, le clatim un pic in apa, le scuturam de apa si apoi te tocam marunt.
    Intrun bol mediu, adaugam salvia, chimbrul, busuiocul si mustarul Dijon (frantuzesc). Amestecam bine pana obtinem o pasta aromata, pasta cu care vom “masa” bine-bine, fileurile noastre.
    Intindem pasta de ierburi si mustar pe ambele parti ale somonului. Pregatim o tava de cuptor. Si in acelasi timp 2 folii mai mari de aluminiu in care vom pune somonul acoperit pe pasta de mustar Dijon.
    Fileul de somon il punem in mijlocul foliei de aluminiu si vom acoperi fileul bine cu folia de aluminiu, pe toate partile.
    Pachetele astfel obtinute, puse pe tava de cuptor, le introducem in cuptorul pe care sa nu uitati sa-l incalziti in prealabil la 180ºC. Setati timpul de coacere la 15 minute.
    OK! Avem la dispozitie aceste 15 minute, pentru a pregati sosul de mustar Frantuzesc si a fierbe orezul salbatic care v-a fi folosit pe post de garnitura!
    Pentru sos:
    Luam o craticioara mica si adaugam in ea vinul alb sec. Punem pe aragaz la un foc mediu, pentru a se incalzi mai repede. Cand vinul da semne ca incepe sa fiarbe, reducem flacara si incepem sa adaugam ceapa taiata solzisori. Adaugam si doua crengute de cimbru (proaspat sau uscat), lasam sa dea in doua-trei clocote, dupa cate trecem continutul craticioarei printro sita pentru a separa ceapa si cimbrul de vinul care deja a prins aroma care ne trebuia.
    Acum putem adauga untul si mustarul Frantuzesc.
    Amestecam bine si in permanenta (ca sa nu pierdem sosul) pana mai scade din volum. Il putem lua de pe foc si pus deoparte.
    Pentru orez:
    Orezul salbatic trebuie spalat foarte bine in cateva randuri de apa rece, pana cand apa pe care o scurgem devine limpede, apoi il fierbem in apa cu sare conform indicatiilor de pe plic a producatorului. Din cand in cand e bine sa-l amestecam bine pentru a nu se lipi. Cand timpul de fierbere a expirat, e bine sa-l scurgem de apa (cu ajutorul unei site) sa-l afanam cu o furculita daca e nevoie si sa-l punem intrun loc cald daca mai aveti de preparat la celelalte ingrediente. In felul asta, il vom obtine sub forma care e dorit: bob cu bob!
    Trecem mai departe:
    Cand somonul e aproape gata in cuptor (cu 1-2 minute inainte), adaugam si amidonul dizolvat in apa peste sosul de mustar, pentru al ingrosa suficient de bine pentru scopul nostru. Fierbem maxim 1 minut! Si sosul s-a ingrosat suficient in acest interval de timp.
    Scoatem pestele din cuptor, il despachetam din folie cu grija pentru a nu deteriora crusta de mustar care s-a format pe el, il punem in farfurie iar orezul salbatic il adaugam alaturi (eventual cu ajutorul unei forme) si turnam sosul de mustar peste somon si orez.
    Ornam cu frunzele de busuioc!
    Pofta buna
    http://www.petitchef.ro/retete/somon-in-crusta-cu-sos-de-mustar-frantuzesc-fid-1093000

  4. Zmeita Reply

    Cele Mai Bune Paste din LUME!!

    Se pun la fiert pastele dintr-un pachet (400/500grame), intr-un oala mai mare, sa fiarba cu mai multa apa. Se pot folosi orice fel de paste simple. Cand sunt aproape aldente se scurge apa din oala si se lasa deopate.

    Intr-o tigaie mai mare (wok) se caleste intr-un pic de ulei, o capatana de usturoi tocat, sau niste usturoi verde, apoi se pune o legatura de ceapa verde, tocata si ea, si un dovlecel taiat in cubulete. Dupa ce s-au calit cam 4-5 minute se adauga o jumatate de cana de apa si se acopera sa scada un pic. Se adauga o lingura de cimbru tocat si sare cat va permite medicul. Dupa vreo 10 minute, se adauga o lingura de sos de rosii sau 2 rosii mai zemoase taiate cuburi si un pic de Curry, se mai lasa 2 -3 minute si se pun pastele fierte.

    Se amesteca la foc toate nebuniile astea de ingrediente, inca vreo 2 minute.

    Cand se serveste se pun 2 -3 linguri de cas proaspat dat pe razatoare sau ceva branza de burduf.

    Va asigur ca o sa vreti in fiecare duminica dimineata nebunia asta de reteta.
    Pofta buna!

  5. Wilhelmina Reply

    Rata pe varza

    -1 rata (intreaga)
    -1 varza
    -1 litru vin (alb sec)
    -5 cuisoare
    -7-8 boabe ienibahar
    -200 grame carne afumata (merge si slana)
    -coriandru macinat (cam o juma` de lingura)
    -1 lingura rasa chimen macinat (eu l-am pus intreg)
    -2 linguri cimbru (uscat)
    -3-4 foi dafin
    -2 cepe medii
    -1 ardei (sau kapia)
    -1 morcov
    -sare si piper dupa gust
    Se decupeaza rata (bucatele) si se indeparteaza excesul de piele si grasime, care este taiat patratele (nu se arunca!). Aripile si spatele se pun la fiert intr-un amestec de 1L apa si 0,5 L vin, impreuna cu morcovul, cuisoarele si o ceapa si se fierb cca 1 ora.
    Intre timp, varza se taie ca pt. varza calita sau se da printr-o razatoare, la fel si ceapa si ardeiul. Carnea afumata se taie cubulete. Intr-o tigaie se rumenesc (in grasimea de rata, dupa ce topiti pielea si gasimea) pulpele de rata. In grasimea ramasa dupa rumenirea pulpelor se adauga costita, ceapa si ardeiul gras si se rumenesc. Apoi se adauga varza, treptat, pe masura ce se inmoaie (veti dori sa transferati ingredientele intr-o cratita mai mare, nu in tigaie). Se adauga sare, cimbrul, foile de dafin, ienibaharul, coriandrul si piper dupa gust. Peste astea, se adauga 500 ml supa (ramasa dupa ce ati fiert aripioarele si spatele) si 500 ml vin. Se adauga bucatile de carne deasupra si se lasa la cuptor cca. 100 de minute.
    Testata de mine si garantat cea mai delicioasa rata pe varza din univers! Pofta buna!

  6. alunelu Reply

    Propun (un fel de) boeuf bourguignon:
    – gat de manzat cu os
    – cateva cepe mici
    – ciuperci
    – usturoi
    – morcovi tineri
    – bulion
    – rozmarin, dafin, cimbru
    – sare, piper
    – vin rosu sec
    – unt
    Legumele le poti taia sau le poti lasa intregi, dupa cum iti doreste sufletul. Pui in oala carnea, legumele deasupra, torni bulionul, vinul si pui untul si condimentele, apoi dai la foc mic in cuptor, cateva ceasuri bune.
    S-aveti pofta!

  7. gabi Reply

    Ca tot mergi in Delta la crap.
    Crap in stil frantuzesc:

    Ingrediente: 1 crap ( 1,5 – 2 kg )
    1 pachet de unt + 2-3 cubulete
    4 catei usturoi
    1 ceapa mica
    250 ml. vin alb
    2 linguri pesmet 2 linguri smantana(optional)
    2 foi de dafin patrunjel
    coaja rasa de la o lamaie medie
    cimbru, rozmarin sare si piper
    Mod de preparare
    1. Mod de preparare: Pentru inceput preparam untul aromat. Frecam un
    pachet de unt tinut la temperatura
    camerei cu sare, piper, coaja de lamaie, cimbru, patrunjel tocat marunt si rozmarin. Adaugam ceapa si usturoiul tocate foarte fin si amestecam bine toate ingredientele pana se omogenizeaza.
    2. Dupa ce curatam crapul de solzi , il taiem pe burta si indepartam
    intestinele spaland apoi foarte bine
    interiorul si exteriorul pestelui. Se
    sterge cu un prosop de bucatarie si se aseaza intr-o tava pe cateva bucatele de unt nearomatizat. Cu jumatate din cantitatea de unt aromat,se unge crapul pe exterior,
    iar cu cealalta jumatate pe interior. Se da la cuptor, la foc mediu pentru 10 minute apoi il scoatem, presaram
    pesmet si il mai coacem inca 20 de
    minute dupa care adaugam vinul si
    dafinul; lasam din nou la copt alte
    20-25 de minute.
    3. Nu uita ca din cand in cand sa stropesti pestele cu sosul din tava. Cand este gata, putem servi crapul si alaturi de sosul delicios ramas in tava, pe care il amestecam cu cele doua linguri de smantana. Bon appetit!

  8. Alin Nicorici Reply

    Am vazut ceva deosebit la tine, iti place tigani… intr-un sens bun. Uite ce iti recomand:
    O ciorba tiganeasca, cred ca ai mancat, nu sunt sigur.
    Ai nevoie de:
    4 cartofi
    1 ceapa
    2 morcovi
    1 radacina patrunjel
    1 pastarnac
    200g telina
    2 dovlecei mici
    1 cutie rosii in bulion
    patrunjel proaspat
    sare
    vegeta
    ulei

    Se curata toate legumele, se spala si se taie cubulete. In oala se pun la calit ceapa impreuna cu morcovii si uleiul, bineinteles. Cand sunt morcovii mai moi, se adauga radacina de patrunjel, pastarnacul si telina si se mai lasa aproximativ 3 minute, amestecand sa nu se lipeasca.

    Se adauga cartofii taiati cuburi mai mari si se adauga apa atat cat este nevoie pentru a arata mancarea a ciorba. Se mai adauga sarea si 2 lingurite de vegeta si se lasa la fiert pana ce toate legumele sunt fierte.

    Cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga dovleceii si rosiile in bulion maruntite, iar dupa ce se stinge focul se presara patrunjel tocat marunt.

  9. marius T. Reply

    Mancare de dovlecei la cuptor

    Ingrediente:
    * 4 dovlecei taiati felii (se poate inlocui dovleceii cu 6 cartofi, evenmtual trasi putin la tigaie in unt)
    * 300g carne tocata de pui si condimente dupa gust (sare, piper, curry, nucsoara, putin chimen pisat, (as\dica putina marsala), etc…)
    * o legatura de ceapa verde, 2 fire de usturoi verde, o legatura de leurda (daca nu gasesti leurda poti pune inca un fir de usturoi)
    * 200 grame de telemea frecata cu boia dulce (am folosit o jumatate de pachet de telemea de vaca Napolact)
    * 1 ou
    * o rosie de ornat
    * 150 g de cascaval (am folosit cam 1/3 dintr-un pachet de cascaval de la Napolact)
    * putin unt
    * un pahar de vin alb

    Mod de preparare
    Se curata dovleceii si se taie felii de 0,5 cm. (se poate inlocui dovlcelul cu cartofi). Dovleceii se dau cu sare si se pun intr-o sita la scurs.
    Se toaca ceapa, usturoiul si leurda.
    Se sfarama telemeaua si se rade cascavalul.
    Se taie rosia felii
    Se bate oul.

    Se pune putin unt in tava, se adauga dovleceii scursi de zeama, se adauga ceapa, usturoiul si leurda. Se pune carnea tocata de pui amestecata cu condimente.
    Se rastoarna peste si telemeaua framantata cu putina boia dulce (picanta pentru cine doreste).
    Se adauga un pahar de vin alb. Eu am baut doua sticle ca sa descopar ce vin trebuie pus :))
    Se toarna oul batut, se orneaza cu feliile de rosii si se acopera cu un strat de cascaval ras.

    Se baga la cuptor pentru 45 minute.

    Pofta buna.

    Reteta ilustrata facuta personal se gaseste aici .

  10. da Reply

    Ceva neaos si greu de gasit, caci e foarte important cine, cu ce si cum le prepara: pastramioara de berbecut la gratar asezonata cu o frageda urzica trasa in usturoi verde.
    Ieri ne-am reunit o echipa, pentru a dumica, a! sau scuze, ca suntem pe french mai nou, “pentru a savura” bogatia asta de gusturi de-ale plaiurilor noastre.
    Reteta asta cu praz umplut e de retinut!
    Succes.

  11. dana Reply

    Ceva neaos si greu de gasit, caci e foarte important cine, cu ce si cum le prepara: pastramioara de berbecut la gratar asezonata cu o frageda urzica trasa in usturoi verde.
    Ieri ne-am reunit o echipa, pentru a dumica, a! sau scuze, ca suntem pe french mai nou, “pentru a savura” bogatia asta de gusturi de-ale plaiurilor noastre.
    Reteta asta cu praz umplut e de retinut!
    Succes.

  12. Lucifer Reply

    Friptura tiganeasca. Se gateste cu palaria pe cap, desigur ca la sfarshit sa fie jos palaria:

    Ingrediente:
    -muschi de porc (reteta merge si cu ceafa de porc si cotlete)
    -lapte
    -cativa catei de usturoi ( la 2 muschiuleti cam 7 catei de usturoi)-functie de cat de mult suportati usturoiul
    -putina faina
    -pasta de ardei iute (daca vreti si mai picant) sau boia iute
    -sare
    -piper
    -boia dulce
    -ulei

    Reteta necesita un timp indelungat de preparare, deoarece prevede marinarea carnii in lapte cu usturoi macinat (traditional se lasa o noapte la frigider).
    Se taie carnea in felii, se sareaza si se acopera cu lapte. Se adauga usturoiul macinat si se acopera cu o folie alimentara bolul. Introduceti la rece, macar cateva ore, daca nu aveti timp o noapte. Eu am lasat cateva ore si a fost suficient.

    Scurgeti marinata si aruncati-o.

    Stergeti fiecare felie de surplusul de usturoi si apoi presarati boia si piper peste carne.

    Daca vreti mai iute, adaugati si o lingurita de pasta de ardei iute sau putina boia iute. Presarati cu faina si prajiti carnea la foc mediu.

    Cand este rumenita, intoarceti si pe cealalta parte.

    Scoateti fripturle pe un servetel absorbant.

    Daca vreti o varianta putin mai sanatoasa, nu prajiti carnea. Ungeti o tava cu putin ulei si puneti fripturile una langa alta. Dati tava la cuptor la 180 de grade. E gata cam in 30 de minute, cand sunt rumenite.

    Se serveste cu garnitura preferata: cartofi, orez, legume si o salata rece, acrisoara, care sa mai stinga putin “focul” retetei

  13. Gigi Reply

    😆 Deja mi s-a făcut rău de poftă ! Mama mia ! Ce bunătăţi ! Intenţionam să propun nişte banale … clătite cu….ceva , nu mai contează (dulceaţă ; smântână şi dulceaţă ; smântână şi caş ras şi apoi băgate la cuptor ) dar nu mai pot de …poftă ! Domnu’ Radu , îţi doresc succes în competiţie şi , dacă ai nevoie de cineva să …. guste preparatele , mă ofer voluntar ! :mrgreen:

  14. nea'Mielu Reply

    cheesecake cu lamaie

    blat:
    200gr biscuiti digestivi (sau petit beurre, daca nu gasesti digestivi)
    50gr zahar (brun de preferinta)
    100gr unt
    crema:
    1kg crema de branza dulce (recomand pilos de la lidl, dar poti folosi orice alta branza dulce)
    150gr zahar tos
    5 oua
    3 linguri faina
    2 lingurite coaja rasa de lamaie (rasa cat mai fin)
    zeama de la o lamaie
    2 plicuri zahar vanilat
    preparatie:
    1. biscuitii se pun impreuna cu zaharul si untul taiat cubulete intr-un blender/ robot si se amesteca bine, pana cand arata ca nisipul ud. se ia o tava de tarta rotunda de 23-25cm si se intinde foarte bine acest amestec din biscuiti pe fundul tavii in strat uniform, presandu-l bine, precum si de 2-3 degete in sus, pe margini. se da la rece (la congelator).
    2. crema de branza se pune intr-un castron, se adauga zaharul, zeama de lamaie si aromele, se amesteca pentru omogenizare, apoi se adauga treptat cate un ou, pana le incorporam pe toate, apoi se adauga tot cate una, cele 3 linguri de faina, presarate in ploaie (ca sa nu faca cocoloase)
    3. se scoate tava cu crusta de la congelator, se toarna crema de branza obtinuta la punctul 2 si se tranteste tava usurel de cateva ori de masa, ca sa se uniformizeze compozitia, si se da la cuptor pe raftul cel mai de sus (incins in prealabil, 160-170 de grade sau gaz mark 3 din 8, foc mediu spre mic) unde se tine in jur de 45-60 de minute (difera de la cuptor la cuptor, cam la 45 de minute incepi sa tragi cu ochiul – daca e rumenita, incerci sa vezi daca mijlocul este intarit – apesi cu degetul; daca inca nu este rumenita, o mai lasi 10-15 minute si o incerci ca mai sus; daca se rumeneste prea repede probabil ai un cuptor mai naravas si dai focul putin mai mic).
    4. dupa ce se raceste se da la frigider si se serveste a doua zi, optional cu un sos de fructe rosii de sezon (o ceasca de capsuni, zmeura, coacaze, etc, mixate grosier cu o lingurita de zahar pudra intr-un blender). daca ai, o poti decora cu frunze de menta.

    PS ai grija mare, ca p-asta de-o faci, altceva n-o sa mai mance groparelu’..

  15. Alexandru Reply

    Gropareeeee!!!! Ciorba radauteana:))) ca si asa ai mancat in ultima vreme, si uite o varianta de reteta care duce cat de cat spre adevar caci reteta adevarata doar Doamna Cornelia o stie.
    Cantitatea ingredientelor ramane la alegerea bucatarului intr-o anumita masaura.
    In ea nu are ce cauta taitei,gogosari,bors si se face din piept nu din pulpe,carnea trebuie sa fie alba si taiata cubulete!!!

    preparare:

    Intr-o oala de 4 litri se pune la fiert carnea impreuna cu sarea si legumele.

    Se spumeaza si se fierbe la foc mic.

    Se scoate carnea cand e gata fiarta,dar nu foarte tare sa nu se desprinda de pe oase,altfel ea se sfarama si nu o mai putem taia bine.Deci inlaturam pielea si oasele si taiem carnea cubulete(ca sa iasa bine cubuletele taiem carnea invers sensului de crestere).

    Completam supa cu apa cca trei sferturi din oala,si punem condimentele.Galbenusele le batem cu un pic de sare,smantana si faina.Daca aceasta crema este prea groasa o subtiem cu apa rece.

    1 morcov il radem si il prajim pana isi schimba culoarea il punem in tifon si-l lasam in oala doar sa dea culoare ciorbei.

    Turnam crema cand supa clocoteste si dam focul la mic pentru cca 10 min.Condimantam dupa gust.

    Supa se serveste la masa fierbinte in care adaugam 1 lingura de otet si 1 lingurita de mujdei(usturoi).

    Se serveste cu ardel iute.

  16. Anto Reply

    Cea mai rapida salata calda:

    Salata de creveti cu sos de avocado

    – 1 avocado
    – 2 catei de usturoi
    – ulei de masline
    – 1 punga de creveti congelati
    – salata mix (la punga )
    – 1/2 lamaie
    – sare
    – piper

    Se scot crevetii din punga si se lasa la dezghetat.
    Se clateste, preventiv, mixul de salata si se lasa la scurs.
    Se taie fructul copt de avocado in doua (pe lugime), se arunca (sau planteaza) samburele, si se scoate miezul cu o lingurita fara a se sparge (sau arunca)coaja. Pulpa de avocado impreuna cu putin ulei de masline, cu sare, piper si lamie (dupa gust) se paseaza in blender pana devine o pasta omogena.
    Pasta se acopera si se lasa la frigider.
    Crevetii (mai mult sau mai putin dezghetati) se “arunca” pentru maxim doua minute intr-o tigaie in care s-au incins 2 linguri de ulei de masline iar, cand se scot, se aseaza pe un platou acoperit cu salata mix deja zvantata si se stropesc cu zeama de lamaie. In jumatatile de coaja de avocado se impparte sosul de la frigider.

    Creveti calzi, sos rece, pofta buna!

  17. boierul barba Reply

    Tocanita ardeleneasca cu ochisor si bataturica.
    Se pune la foc un cazan mare si se invita vecinul conational de alta nationalitate , asa din intamplare la o palinca omologata. Fara prea multe fezandari se baga vecinul la cazan , apoi imediat se cheama toti purandeii si se face rugaciunea capului familiei care suna asa: “Cine nu papa bataturica , nu papa nici ochisor” ca e criza.

  18. Lili Reply

    Porc cu cafea

    INGREDIENTE

    1,5 kg pulpa de porc
    300 ml vin rosu sec
    300 ml vin alb sec
    4 linguri boabe de cafea
    6-7 catei de usturoi
    2 linguri zahar brun
    coaja de la o lamaie
    2 linguri de faina
    1 lingura de amidon
    2 linguri ulei
    cateva crengute de cimbru
    sare, piper

    Portii: 0 Timp de preparare: sub 15 minute
    Furnicuti

    BUCATARAS INCEPATOR

    Reteta pe placul a
    21 bucatarasi

    Taguri:
    friptura, retete Porc
    COMENTEAZA
    MOD DE PREPARARE RETETA FRIPTURA CU SOS DE VIN SI CAFEA

    Intr-un vas punem vinul, zaharul, cimbrul, cafeaua, usturoiul si coaja de lamaie (curatata cu curatatorul de legume) si le punem pe foc. Lasam amestecul sa fiarba vreo 10 minute, dupa care lasam sa se raceasca.

    Pulpa de porc am taiat-o in 4 fasii lungi si mai subtiri, ca sa se patrunda mai repede si sa se marineze mai bine. Cand amestecul de vin si cafea s-a racit, adaugam putina sare si piper turnam aceasta marinata peste carne. Acoperim vasul si dam la frigider pentru 3-4 ore. Dupa ce carnea s-a marinat, o scoatem si pastram lichidul, cu tot ce mai e prin el 🙂 Stergem putin carnea, o presaram cu faina si o prajim cateva minute in uleiul incins, doar pana se rumeneste la suprafata.

    Asezam bucatile de carne in tava, turnam marinata, acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptorul incins la 200 de grade, pentru aproximativ 45 de minute. Dupa acest timp, inlaturam folia de aluminiu si mai lasam 45 de minute, intorcand din cand in cand carnea. Cand friptura este patrunsa, o scoatem din lichid, pe care il strecuram. Punem sosul obtinut la foc, adaugam amidonul si lasam sa fiarba 10 minute. Servim friptura feliata si stropita cu sosul foarte aromat de la boabele de cafea si de la vin.

  19. beni Reply

    Recomand o reteta proprie: http://www.hux.ro/recomandare-reteta-porc-file-la-cuptor/

    Se pregateste carnea – 1 kg de file de porc, se condimenteaza cu cimbru, sare, piper, ulei de masline, rozmarin, usturoi (eu am facut mici taieturi in carne si am infipt acolo bucatele de usturoi) si cu alte condimente dupa plac. De asemenea se unge carnea cu putin unt. Se aseaza carnea intr-o tava alaturi de cateva cubulete de unt, putin usturoi si cateva bucatele de ceapa, se acopera cu folie si se pune in cuptorul
    bine incins, reglat la 160 grade celsius.

    Dupa 1 ora si 10 minute se scoate carnea din cuptor si se pune pe gratarul bine incins. Din cand in cand, cu o pensula luati sos din tava si ungeti carnea in timp ce se frige pe gratar. Cand capata o culoare aurie, luati cu un cleste carnea de pe gratar si asezati-o in tava pentru 10 minute, sa se odihneasca.

    Dupa ce s-a “hodinit” carnea, taiati-o in felii si stropiti-o cu sos. Merge de minune cu cartofi copti in cuptor si cu sos de iaurt cu marar.
    Daca veti incerca reteta, nu uitati sa-mi lasati un feedback sa ma bucur alaturi de voi!

  20. elena stangaciu Reply

    conopida cu ciuperci
    Ingrediente;
    1 conopida ,200g ciuperci, 50 .unt,100g sunca ,150g cascaval
    ras,2 galbenusuri
    sos;
    100g unt,2 linguri faina,1,1/2 pahar lapte
    Sefierbe conopida intreaga in apa cu sare , apoi se desface in in buchete.Ciuprcile taiate felii se calesc in 30g unt .Sunca se taie in cuburi mici .Se face un sos alb din 50g unt ,faina si lapte.Se ia un vas yena se unge cu unt se aseaza buchetele de conopida , se presara cu cascaval ,apoi se aseaza un strat de ciuperci, se adauga sare ,bucatele de unt si se adauga sosul alb in care sau amestecat cuburile de sunca ,cascavalul ras si doua galbenusuri frecate.
    Se introduce vasul la cuptor si cand compozitia este rumenita se serveste din vas.Pofta buna

  21. Lucian/Eu - pronume personal Reply

    Pulpe de pui în bere la cuptor

    Banalele pulpe de pui se transformă într-o friptură care ţi se topeşte în gură. Secretul? Modul de preparare, care necesită doar răbdare şi o minimă supraveghere a cuptorului. Am pregătit o astfel de friptură pentru invitaţii de la a 97-a aniversare a bunicii. Cantităţile din reţetă sunt pentru 12 porţii, socotind câte o pulpă de persoană (nu e puţin, ţinând cont că a fost vorba de o masă cu aperitive, sarmale, friptură şi desert).
    Ce vă trebuie?
    12 pulpe superioare dezosate, fără piele;
    1 lingură de ulei de măsline;
    1 legătură de ceapă verde;
    1 legătură de usturoi verde;
    250 mL bere blondă amăruie (Neumarkt, de exemplu);
    O marinadă preparată din:
    1 linguriţă curcuma;
    1 linguriţă boia dulce;
    1 linguriţă curry Madras (mai blând, nu excesiv de picant);
    ½ linguriţe chimion (nu chimen) măcinat;
    4 linguri sos de soia;
    4 linguriţe ceapă verde deshidratată;
    2 linguriţe sos Worcester;
    ¼ linguriţă praf de chilli;
    2 linguriţe seminţe de susan;
    ½ linguriţă piper mozaic proaspăt râşnit;
    1 linguriţă oţet balsamic de Modena;
    4 linguri de ulei de măsline.
    Cum procedaţi?
    Se amestecă bine toate ingredientele marinadei, până se obţine o pastă subţire, omogenă;
    Pulpele bine spălate şi uscate se imersează în marinadă şi se masează bine, astfel încât marinada să le pătrundă peste tot;
    Pulpele împreună cu marinada se introduc într-o pungă resigilabilă şi se dau la rece 10 – 16 ore (sau peste noapte);
    Se unge o tavă încăpătoare, cu pereţi ceva mai înalţi, cu o lingură de ulei de măsline;
    Se aşează pulpele în tavă, împreună cu marinada rămasă şi se completează cu bere;
    Se acoperă tava cu o hârtie de copt bine umezită şi apoi stoarsă pentru îndepărtarea excesului de apă;
    Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 90 de minute;
    La jumătatea timpului se întorc pulpele pe partea opusă, se reumezeşte foaia de copt (sau se înlocuieşte cu una nouă) şi se dă din nou tava la cuptor pentru restul de 45 de minute;
    După expirarea timpului, verificaţi carnea să fie bine pătrunsă;
    Presăraţi deasupra ei ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi mai lăsaţi (fără a o acoperi) tava la cuptor încă 10 – 15 minute.
    Serviţi pulpele calde. Ca garnitură merge foarte bine un piure de cartofi peste care turnaţi din sosul adunat în tavă. Merg foarte bine şi cartofi noi natur, sau chiar o salată rece de cartofi noi (combinaţie inedită dar fericită). Un vin alb sec sau un rosé demisec acompaniază foarte bine acest preparat cu arome exotice (date de curry şi chimion în special).
    S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

    Cu poze, aici: http://luciangavrila.ro/pulpe-de-pui-in-bere-la-cuptor/

  22. Belle d”Imagination Reply

    Aperitiv:

    Chifteluţe sărate de legume:

    -3 dovlecei
    – 1 morcov
    – 2 legături de ceapă verde
    – 2-3 ciuperci
    – cutie de brânză Făgăraş
    – 2 ouă
    – 2 linguri făină (sau mai puţin)
    – 1/2 lgţ bicarbonat
    – 1 legătură mărar şi una de pătrunjel
    – sare, piper, cimbru, ardei iute din belşug,

    Dovleceii se rad, se lasă 10 min cu sare, cât se toacă celelalte legume. Se scurg cât poţi (prin presare aprigă între palme), amesteci cu restul de legume, ouăle, brânza, făina, bicarbonatul, mirodeniile.

    Se formează bile de dimensiunea unei mingi de ping-pong şi se coc la cuptor într-o tavă unsă cu ulei/ se aplatizează şi se prăjesc în tigaie ceramică cu un strop de ulei.

    Feliu principal:

    Pulpe de curcan cu garnitură de ceapă umplută:

    Ingrediente

    – 4 pulpe de curcan

    – 5-6 cepe mari (dar mari)

    – 1 conservă de ciuperci sau 250 g de ciuperci proaspete

    – 1 mână de nuci/ alune/ seminţe de floarea soarelui sau de dovleac mărunţite grosier. Sau un mix, asezonat cu un pic de susan

    – 1 morcov mic ras pe răzătoarea ce mică

    – 1 lingură de ţelină tot pe răzătoarea cea mică rasă

    – Miezul unei chifle (muiat în lapte)/ ½ cană de grâu bulgur fiert sau 1 cartof ras şi ţinut în apă rece spre a preveni oxidarea

    – 1 legătură de a pătrunjel

    – ½ pahar de vin: alb

    – 1 cutie de smântână

    Cepele se curăţă de ”mustăţi” şi se ţin într-un vas cu apă cât timp sunt rase leguminoasele şi se mărunţesc nucile.

    Se taie până la jumătate, dar nu complet, astfel încât să poată fi scos miezul. Cele 3-4 foi exterioare se opăresc în apă fierbinte.

    “Miezurile” cepelor se toacă mărunt, mărunt, mărunt, se amestecă cu morcovul, ţelina, ciupercile mărunţite bine se călesc un pic, apoi se adaugă seminţele şi miezul de pâine sau grâul fiert şi jumătate din verdeaţă şi se amestecă bine de tot. Se sărează şi pipărează după gust.

    Cu acest amestec se umplu individual foile de ceapă.

    Se unge cu ulei/ unt o tavă termorezistentă şi se aşează cepele.

    Se adaugă o cană de apă+vin alb

    Se dă la cuptor cu foi de dafin şi boabe de piper până se rumenesc frumos.

    La finalul coacerii se adaugă şi smântâna şi se mai lasă câteva minute în cuptor, cu focul închis.

    Se asezonează cu pătrunjel

    Pulpele de curcan se presară cu sare, piper şi fulgi de ardei şi se dau într-un vas de yena (fără ulei) la cuptor.

    Desert:
    Chifteluţe dulci
    – 3 dovlecei
    – 1/2 kg mere
    – 1 morcov mare
    – 2-3 linguri seminţe de susan
    – 2 ouă
    – două linguri de făină
    – 1/2 linguriţă de bicarbonat.

    Dovleceii se rad pun cu sare şi se lasă vreo 10 min.
    Morcovul se rade
    Merele se rad şi se scurg de suc
    Dovleceii se scurg cât poţi (prin presare aprigă între palme), se adaugă morcovul şi merele, ouăle, făina şi bicarbonatul.
    Se formează chiftele care se dau prin susan şi se dau la cuptor sau se prăjesc. Se servesc cu miere şi cu scorţişoară sau cu zahăr vanilat

  23. Belle d”Imagination Reply

    PS: Plachie de crap

    1 crap de 2-3 kg curăţat de intestine, branhii, solzi
    1 kg ceapă uscată, tocată juliene
    2 morcovi medii raşi
    2 ardei graşi mari sau 3-4 ardei copţi tocaţi tot juliene
    ardei iute – după gustul domnietale
    o mână de măsline negre
    3 ciuperci champinion (sau de pădure) medii
    2 roşii tăiate felii – opţional
    1 sticlă bulion
    1 pahar de vin roşu demi-dulce
    1 legătură leuştean
    sare, piper verde boabe, coriandru boabe

    Ceapa, ardeii, ciupercile se toacă juliene şi se amestecă cu morcovul ras. Jumătate de cantitate se trage în tigaie (de teflon sau ceramică) cu o lingură de ulei şi un praf de sare.

    Se amestecă cu restul de legume, se pun ”pat” în tavă, se pun mirodeniile, bulionul, vinul şi jumătate din leuştean se pune peştele, se acoperă cu feliile de roşii se acoperă cu hârtie de copt, se dă la cuptor cam 20 min, se scoate hârtia, se lasă să se bronzeze

  24. Groparu Nemernic Reply

    Copiii mei, un singur lucru vă zic: mi-am revizuit în creştere estimările de burtică pe lunile mai-iunie.
    Pentru că fac io cumva şi tot reuşesc să gătesc toate reţetele de aici, off-contest.
    @ marius T: fiind o reţetă cu leurdă, bag seamă că musai să mă grăbesc cu ea. Sau să iau leurdă şi să o congelez, dar atunci îşi pierde savoarea.
    @ da: nu-mi ajunge, te rog să-mi dai detalii mai detaliate.
    @ Lucifer: să mă bată cucu dacă nu fac reţeta asta şi mă filmez cu pălăria pe cap! Deja mă şi văd 😀
    @ domnu’ Gigi, noi avem nişte beri de beut 😀
    @ nea’ Mielu: sună excelent, şi da, dacă fac un cheesecake, altceva nu o să mai mănânce Gropărelu’, de unde deduc că ai copii şi eşti păţit!
    @ Alexandru: unde ai fost cu reţeta asta când eu sufeream la Ţiganiadă…
    @ Anto: reţeta asta presupune creveţi congelaţi, nu? Da’ oare dac-am folosi din ăia muraţi, nu şi-or păstra ei mai bine savoarea? Că ăia congelaţi parcă sunt prea ca limba de la pantof.
    @ boierul barba: dude, this is not even in the same zipcode as funny.
    @ lili: deci porc cu cafea, aşa cevaaaa…! PS: Cu lapte, sau neagră?
    @ beni: deci e nevoie de grătar. Asta sună a reţetă de făcut la cabană, la Orlat.
    @ Elena Stângaciu: din ce am citit, la reţeta asta mai trebuie pusă şi o plimbare de o oră! Greşesc?
    @ Lucian: ţie îţi place şi să găteşti, şi să mănânci! Greşesc?

  25. Ariel Reply

    Chili cu carne,
    după ce am gustat porția de aici http://i.imm.io/16LLy.jpeg , de la un amic am rămas mască și i-am cerut partenerei mele să se specializeze și ea. Acum o dată la 2-3 săptămâni (ce-i prea mult strică) îmi supun papilele gustative la un festin de zile mari.

    Ai nevoie de următoarele pentru vreo 3-4 porții:
    – 400-450 grame de carne slabă (vită sau amestec; în imaginea de sus a fost cu mușchi de porc mărunțit bine; cum gusturile nu se discută și cum nu le prea am cu căneturile, eu prefer de pui)
    – 1 conservă de fasole (400-450 grame)
    – 1 conservă roşii întregi, dar merg și cele cubulețe.
    – 1 ceapă mare mărunțită
    – 2 căţei de usturoi
    – puțin ulei de semințe (floarea soarelui e ok)
    – 2 ardei iuţi uscaţi (jalapenos dacă ai de unde) sau 3-4 linguriţe de ardei iute măcinat. La mine se mai adaugă în funcție de stoc și tabasco.
    – oregano uscat (1 linguriţă)
    – ceva verde pentru decor (ceapă verde sau frunze de coriandru). La îndemână și ceva care se integrează în gust sunt frunzele de pătrunjel.
    – sare
    – piper
    – chipsturi tortilla (simple, nu cu brânză)

    Pas cu pas:
    – ceapa, usturoiul se toacă mărunt.
    – ardeii iuţi, se toacă mare (cei de la noi). Cei jalapenos se feliază subțire.
    – se clătește fasolea din conservă de câteva ori cu apă rece ca să se scape de “muci”
    – carnea se taie în cubulețe mici (sunt unii care folosesc carne tocată, dar se pierde textură…);
    – se încinge uleiul într-o tigaie în care vor ajunge ulterior toate ingredientele de mai sus. Intră ceapa şi usturoiul, apoi carnea şi prăjiţi timp de 7-8 minute la foc mic/mediu până când carnea devine brună.
    – se adaugă restul ingredientelor în timp ce se amestecă în continuu (ardeii iuţi, oregano, sare)
    – se adaugă fasolea, și roșiile din conservă (cu tot cu suc/lichid). Roșiile se mărunțesc cu lingura care se amestecă.
    – se dă totul în clocot, la foc mic, și se mai lasă la fiert până când carnea devine moale/pe gustul vostru. (aprox 15 – 20 min)
    – fiind pe final, se gustă, se completează cu sare/piper/tabasco/etc.
    – se servește cald, cu chipsuri de tortilla (de porumb), ornat cu verdeața mărunțită anterior.verde sau coriandru.

    Ca și chestie, la prânz urmează iar rețeta de sus. 🙂

  26. ion ion-romanul care nu face politica Reply

    Pui oala pe foc
    Pui apa in oala
    Pui sare in apa din oala de pe foc
    Si a iesit supa de PUI. 😈

  27. pop aurelia Reply

    Macaroane cu carne de porc si salata de castraveti
    Ingrediente:
    carne de porc: 1 kg
    macaroane: 500 g
    ulei 2 linguri
    sare, piper, boia dupa gust
    otet 3 linguri
    ceapa- 2 buc
    ardei- 1 buc
    zahar 1 lingura
    castraveti- 1 kg
    Preparare:

    Carnea se spala si se taie cuburi. ceapa si ardeii se curata si se spala. se toaca marunt si se pun la calit in putin ulei. Dupa calire se pune putina apa si se lasa la fiert pana scade apa si ramane un sos.
    Macaroanele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt gata se pun la scurs intr-o sita.
    Castravetii se spala si se curata de codita, ceapa se curata si ea si se dau pe razatoare felii, se sareaza.
    Intre timp pregatim apa cu otet, sare si putin zahar si in aceasta compozitie punem castravetii cu ceapa stoarse de zeama. Se condimenteaza la urma cu piper si boia.
    Pofta buna tuturor! 8.Dovlecei cu sos de usturoi
    8 dovlecei,4 linguri faina,4 linguri ulei,1 capatana de usturoi,1 lamaie,1 leg de marar verde
    Taiati dovleceii in rondele,treceti-le prin faina si prajiti-le in ulei pe ambele parti.Scoateti-le pe servetele,apoi puneti-le intr-un castron mai mare.Curatati usturoiul,pisati-l cat mai marunt si adaugati 1 lingurita sare grunjoasa.Frecati bine usturoiul cu o lingura de lemn adaugand cate putin ulei.Cand a-ti obtinut o pasta consistenta,puneti in ea si mararul bine maruntit si zeama de lamaie.Amestecati sosul si turnati-l peste dovlecei.

  28. nea'Mielu Reply

    iar daca nu ti-o ajuns cat ti-am zis de dulce, ia si o :mrgreen:

    dorada in crusta de sare

    1-2kg sare de muraturi
    2-3 dorade babane
    1 lamaie
    2 linguri ulei de masline
    piper
    un praf de oregano
    fulgi de ardei (otional)
    2 albusuri

    1. se ia pestele, se curata si se spala bine (ii lasi capatana la locul ei!), apoi se sterge cu servete de bucatarie. se condimenteaza pe dinauntru cu oregano, piper si fulgi de ardei, si se frectioneaza bine cu oloiul de masline.

    2. se bat cele doua albusuri spuma, si se adauga intr-un castron mare peste sarea de muraturi, care ar trebui sa se transforme intr-o substanta usor de modelat, cum este malaiul ud, sa zicem.

    3. se ia o tava, se aseaza in ea cate un pat de sare potrivit pe masura pestilor, peste care se aseaza doradele si se acopera cat se poate de bine cu sare, ermetic. cu putina dexteritate le poti imbalsama in sare asa, in aer, si dupa aia le asezi in tava. ideea e sa fie bine infofolite in amestecul de sare cu ou. daca “aluatul” de sare cu ou nu se tine (cand e sarea foarte umeda se ma iintampla), poti adauga 2-3 linguri de faine, care leaga compozitia.

    4. pestii inveliti in sare se dau la cuptorul incins in prealabil la 180 de grade 30-40 de minute. stii ca dorada este gata cand incepe sa iasa grasimea la suprafata, prin sare, care devine galbuie.

    5. se scot doradele pe farfurie, dupa ce in prealabil am spart crusta in tava (ca sa nu spargem dreaq farfuria..). se serveste fierbinte cu lamaie, si e destul de greu sa te opresti la una singura, de aia am zis sa faci doua. si vezi sa ai la rece niste vin sec, o sa ai mare nevoie.

    de vrei garnitura (desi strici gustul pestelui) zic ca poti sa faci o scordalia, cum ii zic grecii, si o tin pe post de mujdei, adicatelea fierbi cativa cartofi mai fainosi, ii zdrobesti din furculita si ii freci cu otara de ulei de masline si 2-3 catei de usturoi zdrobiti de coltu’ mesii cu latu’ custurii si tocati maruntel dimpreuna cu un fir de patrunjel, de nu gasesti coriandru proaspat, si zau ca nu se supara daca le scapi si o lingura de smantana. si-apoi sa te tii..

    daca nici dupa asta nu primesti portie dubla, mai stam la vorba.. :mrgreen:

    PS daca nu gasesti dorade, la fel de bun iese si si lavrakul. da’ gasesti sigur in metro, d-alea babane de juma’ de kil. si ia si pentru groparel una mica, de fo’ 700 de grame, ca sa apuci si tu ceva..

  29. Doldoran Corina Reply

    Spaghete cu fructe de mare.

    Este o reteta rapida,deoarece timpul din ziua de azi este scurt.
    INGREDIENTE:
    250 grame de spaghete –
    2 rosii –
    2 linguri de ulei de masline –
    100 grame de scoici scoase din cochilii –
    1 lingura de patrunjel, tocat –
    Sare si piper .
    PREPARARE:
    1. Fierbeţi spaghetele într-o oală cu apă cu sare.
    2. Intre timp, prăjiţi roşiile tăiate cubuleţe în ulei.
    3. Adăugaţi midiile şi scoicile la sfârşit. Adăugaţi pătrunjelul după ce aţi luat vasul de pe foc.
    4. Scurgeţi pastele şi puneţi-le pe un platou. Asezonaţi-le cu sare şi piper.
    5. Amestecaţi bine roşiile cu fructele de mare.
    6. Serviţi-le cu frigărui de peşte.
    Pofta buna!
    Piper

  30. Cretu Veronica Reply

    Rulouri de vinete
    Pentru rulouri:
    1 vanata mai mare
    200 gr carrne tocata(eu am avut de curcan)
    1 ou
    2 linguri de cascaval ras
    o felie de paine mai veche
    cateva fire de patrunjel verde
    200 gr pasta de tomate
    2-3 rosii
    cateva felii de cascaval
    50 ml ulei
    Mod de preparare:
    Vanata se taie felii pe lungime,se sareaza si se lasa 20 min sa scurga.
    Carnea tocata se amesteca cu painea inmuiata si scursa bine,cascavalul,patrunjel,putina sare,oul.
    Feliile de vinete se prajesc in putin ulei si se scot pe hartie absorbanta,
    Pe fiecare felie de vanata se pune cate o lingura din amestecul de carne si se ruleaza.
    Rulourile se aseaza intr-un vas in care punem putin ulei si pasta de rosii,peste fiecare rulou punem o felie de cascaval si apoi cateva cubulete de rosii.
    Se dau la cuptor 30 min la foc mediu.
    Se pot servi atat calde cat si reci,sunt delicioase.
    Reteta in amnunt si cu poze o poti gasi pe blogul meu
    http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2011/08/rulouri-de-vinete.html
    E simpla,e usor de gatit si foarte buna! SPER SA-TI PLACA!

  31. Bula Reply

    Papara de cocalar ‘a la Micu’ Paris

    Furi cinshi oua.
    Te bati bine in carshciuma pana facie spuma. Foc.
    Se serveste in Mertan sau bmv roshu, pe fundal de manele.

  32. Enescu Alexandru Jean Reply

    Ingrediente – Fasii de vita cu susan si ceapa verde

    500 gr muschi de vita, taiat fasii
    2 linguri zahar brun
    4 linguri sos de soia
    4 linguri otet balsamic
    4 catei de usturoi, zdrobiti
    1 lingura ulei de nuci
    sare si piper negru
    2 linguri ulei de floarea-soarelui
    8 fire de ceapa verde, injumatatite apoi taiate pe lung, in fasii
    2 linguri seminte de susan
    orez fiert, pentru servire
    Mod de preparare – Fasii de vita cu susan si ceapa verde
    Intr-un vas, amesteca zaharul, cu sosul de soia, otetul balsamic, usturoiul, uleiul de nuci, sare si piper negru dupa gust.Adauga carnea, amesteca bine si las-o sa stea la marinat min. 1 ora.
    Incinge uleiul de floarea-soarelui intr-o tigaie wok.Adauga carnea cu marinata si prajeste-o 8-10 minute.Adauga ceapa verde si caleste totul rapid 2-3 minute.Adauga semintele de susan si caleste inca 1 minut.Serveste preparartul cu orez fiert
    Timp de preparare: sub 30 minute minute

  33. user Reply

    o reteta simpla care banui ca nu are mari sanse sa fie aleasa, dar poti sa produci ceva surprize intre concurenti. (desi banui ca o sa vada ce reteta ai ales).

    luam 8 bucati ardei iuti bortosei de la o sursa de incredere. dar iuti sa fie, ca ala e tot farmecul. daca nu sunt iuti, sunt degeaba.
    alte ingrediente :

    1 cartof mare.
    1/2 cana faina naut.
    1 lingura faina orez
    2 lingurite chimen praf
    1 lingurita coriandru macint
    1 lingurata sare (nu chiar o lingurita)
    1 lingurita garam masala. (revin la ea in final) sau ceva mai putin de 1 lingurita. este extrem de parfumata.

    se spala ardeii bine bine.
    se despica pe lungime, doar pe o parte. cu mare atentie sa nu cada coditele.
    scoateti semintele. daca aveti tendinte masochiste, se pot lasa. dar eu le scot din ardeii pe care mii aduce omul meu de incredere.

    se fierbe cartoful bine.
    se curata de coaja cu mana, si se sfarma bine intr-un castron, cu o furculita. se pune peste 1/4 lingurita sare, 1/2 lingurita coriandru macinat, 1 lingurita chimen macinat. se framanata bine compozitia. cu ea, umple cu mare grija ardeii pe interior, fara sa ii rupi.

    tot intr-un castron se amesteca : faina de naut cu faina de orez, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita coriandru macina, 1 linugurita chimen macinat, si o lingurita garam masala. se adauga apa pana ajunge la o consistenta grosuta gen … aluat pentru snitele.

    puneti tigaia cu ulei pe foc, si cand e incins se ia cate un ardei de coada, se inmoaie bine bine in compozitia de ma sus, si se pune in tigaie la prajit. se prajesc pe ambele fete pana devin aurii, cam 5 minute.
    ca si snitelele sau alte feluri care absorb ulei, sa le scoti pe o farfurie acoperita cu prosop de hartie.

    acu garam masala
    e un ingrdient care nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie, mai ales daca este fan bucatarie indiana. eu imi fac in fiecare an.

    ingrediente :
    2 fire de scortisoara
    4 foi de dafin
    40 g chimen
    25 g seminte de coriandru
    20 g cuisoare
    20 g boabe piper negru
    15 g nucsoara macinata
    15 g enibahar boabe
    15 g boabe mustar
    se zdrobesc toate (in afara de nucsoara) in rasnita sau mojar.
    tot fara nucsoara, se pun intr-o tigaie, sa se caleasca. nu trebuie tinute mult, cam 2 minute pana incep sa isi schimbe culoare. trebuie amestecat incontinuu.
    dupa calire, se baga intr-un mojar cu tot cu nucsoara, si se aplica ultima zdrobire.
    asta e reteta originala.
    eu mai adaug si un ardei iute uscat.
    se pastreaza in borcanse de sticla bine inchise.

    p.s. chiar mi-ai facut o pofta cumplita cu prazul umplut. e pe undeva reteta mai elaborata ?

  34. Isabela Reply

    Curry de pui cu lapte de cocos

    1 piept pui mare taiat cuburi
    1 ceapa mare taiata julien
    500 g ciuperci taiate cubulete mai mari
    1 conopida taiata cubulete
    3 lingurite praf curry
    400 ml lapte de cocos
    3 catei usturoi taiati felii
    500 ml supa de pui
    2 linguri sos soia
    1 limeta
    un varf de lingurita cu scortisoara
    jumatate de lingurita cu ghimbir
    o lingurita cu boia dulce afumata
    un ardei iute
    sare
    piper
    ulei masline
    patrunjel

    Se caleste ceapa, usturoiul si ardeiul iute 5 min, se adauga curyy, boiaua, ghimbirul, scortisoara si se mai lasa 2 min. Se pune carnea pe foc pana isi schimba culoarea. Se adauga ciupercile si conopida, dupa care se adauga laptele de cocos si supa. Se fierbe pana incepe sa scada si se ingroasa, dupa care se adauga zeama de limeta, soia, sare, piper si restul condimentelor. Se amesteca si se mai lasa la foc mic pana se fierb si legumele.
    Se serveste cu garnitura de Couscous

  35. Bucatarul lenes Reply

    Una care-a zăpăcit toți bărbații care mi-au trecut pe la masă (și pe-ai unor neveste care au trecut și ele pe la masa mea și-au cerut rețeta). Că-i cu bere și muștar. Doar micii îi lipsesc. Ni-tă-o-ai:

    http://retete-pentru-lenesi.blogspot.ro/2011/02/ficatei-de-pui-cu-bere-si-mustar.html

    Pentru doamne, aș îndrăzni să-ți recomand o leveșă cu tăiței ungurești de la magazin, că dacă nu iese ca la mama ei acasă (niciodată nu iese, nici măcar ca la mama mea acasă), ai vreme vreo 3-4 ceasuri să o convingi și altfel.

    http://retete-pentru-lenesi.blogspot.ro/2010/03/cea-mai-lenesa-mancare.html

  36. Adi Reply

    Gropare, as putea sa-ti scriu doua retete tailendeze (una cu pui, alta cu fructe de mare) dar trebuie sa ajungi la vre-un magazin chinezesc, sa cumperi lemongrass, galanghal-ghimbir tailandez- (mere si ghimbir normal), frunze de kefir lime (dar se poate inlocui cu coaja de lime rasa), si fish souce. Sau as putea sa-ti scriu o reteta de rata chinezeasca, dar trebuie sa cumperi anason (star anise). Dar e si migalos, mult de munca.
    Asa ca, simplu (muncesti efectiv la ea 15 minute, in rest se ocupa cuptorul) si monstruos de gustos: Vaca in bere.
    Iti trebuie un vas de fonta emailata (sau ceramica), cu capc, pentru cuptor.
    Vaca taiata cubulete, cateva cepe mari, ulei de masline, sare, piper.
    Calesti ceapa in ulei, apoi o scoti. Tavalesti cuburile de vaca in faina, apoi le “sigilezi” in ulei incins, dar fara sa arzi faina. pui la loc ceapa, dai sare si piper, si o cutie de bere (eu folosesc Guiness sau Murphys, da’ Ursus neagra sau Silva neagra e OK).
    Lasi la cuptor la foc mic vreo 3 ore. La final, daca ai, poti pune in ultimele 15 minute 9oricum trebuie sa dai gustul de sfarsit) cateva cubuklete de hribi, sau hribi uscati (gasesti la Kaufland), putin bulion si patrunjel. Recomand cu mamaliguta.

  37. Belle d”Imagination Reply

    Gropare, ca să te visezi iar în Deltă, atunci îţi mai dau 3 reţete să ai cu ce-ţi recuceri soaţa după ce mai faci câte o excursie cu băieţii şi o laşi cu pruncul:

    – Chifteluţe de peşte/ scoici.
    – 1/2 kg ceapă uscată sau 4 legături ceapă verde
    – 3 căpăţâni de usturoi sau 3 legături de usturoi verde
    – 1 morcov ras fin
    – 1 lingură de ţelină rasă fin
    – 1 gulie mică rasă fin
    – 250 g grâu bulgur fiert
    – 4-5 ouă
    – 1 legătură de mărar tocat şi una de pătrunjel tocat
    – 1 kg peşte curăţat (ideal e din cel mic)/ 1 kg scoici

    sare, piper, cimbru, coriandru măcinat, coajă de lămâie rasă

    Peştele se dă de 2 ori prin maşina de tocat (o dată pe sita mare, o dată pe sita mică, a doua oară dai şi ceapa uscată şi se adaugă şi usturoiul pisat. (dacă foloseşti peşte mare e bine să-l filetezi mai întâi).

    Scoicile grijite se dau prin maşină o singură dată.

    Dacă foloseşti ceapă şi usturoi verde, se toacă finuţ.
    Grâul fiert se mai pisălogeşte un pic.

    Se amestecă carnea de peşte sau scoici cu legumele rase, grâul bulgur pisat, pătrunjelul, mărarul, ouăle, se condimentează.

    Fie se prăjesc fie se dau la cuptor (nu mai miroase toată casa şi nici nu mai te parfumezi)

    – Peşte afumat rapid:
    – 1 cutie de metal mai înaltă, cu capac bun şi un suport din acela metalic care se foloseşte pentru a proteja masa când pui vase fierbinţi. Capacul se găureşte cu o şurubelniţă
    – rumeguş de lemn de pom fructifer, netratat.

    Pe fundul cutiei se pune rumeguşul, ramurile de mirodenii se udă şi se pun peste rumeguş. Peste ele se pune suportul metalic.

    – 2 ramuri salvie
    – 1 ramură rozmarin
    – 2 ramuri cimbru
    (de-i păstrăv, să fie şi 1-2 rămurele de cetină)

    Opţional: ulei cu mirodenii: usturoi pisat, paprikă sau ardei iute crud, piper verde şi roşu pisat, (piper de Sichuan dacă ai) coriandru boabe pisat, salvie tocată, rozmarin se amestecă cu uleiul

    Peştele se sărează (şi o parte din el se unge cu uleiul cu mirodenii) şi se pune pe suportul metalic.

    Se pune capacul.
    Cutia se pune fie pe foc mediu pe aragaz, fie pe jar la o ţiganiadă sau prin deltă

    Pentru cei care cred cu tărie în asta, peştele se mai poate înlocui cu pulpe de pui sau cu cotlete de porc

  38. georgele Reply

    Nu exista cineva care sa fi reusit sa se abtina la a doua bucata de PRAJITURA CU NESS

    BLAT
    – 6 ouă
    – 6 linguri apă
    – 12 linguri zahăr
    – 12 linguri făină
    – 6 linguri nucă măcinată
    – ½ linguriță amoniac
    – Sare
    Se bate spumă albușul cu apa și se adaugă treptat zahărul, gălbenușul, făina, nuca măcinată sarea și amoniacul, amestecând continuu cu grijă.
    Compoziția obținut ă se pune într-o tavă unsă, tapetată cu hârtie.
    Se coace la foc mic, timp de 40 minute (se încearcă cu scobitoarea).
    Se lasă blatul la răcit și după se taie în două pe orizontală.

    CREMA
    – 3 ouă
    – 150 g + 100 g zahăr
    – 1 pachet mare de unt
    – 3 linguri de ness
    Se bat ouăle cu zahărul în baie de aburi până se face ca o smântână apoi se lasă la răcit
    Se freacă bine (spumă) untul cu 100 g zahar (farin), după care se adaugă „smântâna” răcită și ness-ul.
    Blaturile stropite cu coniac sau votca din belsug, se ung cu cremă și se suprapun.
    Deasupra se rade ciocolată.

    POFTA BUNA!

  39. sorin Reply

    Gropare fa un guias si ca desert tranteste un vorgobeles de sa ii iasa bube pe limba la Funar:))))

  40. Andor74 Reply

    Prajitura de mac: pica femeia pe spate in maxim 1 ora! Si doarme dusa vreo 12 ore 😛

  41. Belle d”Imagination Reply

    Ultima lovitură mişălească:

    Piftie de peşte:
    – filet de peşte mare (crap, somn, somon, sturion, etc)
    – tacâmurile de la peştele de mai sus şi eventual şi încă un tacâm de peşte (adică coloana şi / sau un cap)
    – o ţelină mică
    – 3 morcovi medii
    – 1 gulie mică
    – 1 păstârnac
    – 2-3 cepe medii

    – usturoi pisat, cât încape

    – boabe de coriandru şi de piper, foi de dafin

    Un vas de fiert la abur.

    În vasul de jos se pun legumele tocate grosier şi tacâmurile de peşte, boabele de piper şi coriandru, foile de dafin.

    (dacă ai de unde să faci rost şi de nişte frunze de limba mielului, o să mă pomeni)
    În vasul superior se pun fileurile de peşte ( pe pat de foi de limba mielului) şi eventual încă 3-4 morcovi şi câţiva cartofi tocaţi mare.

    Când s-a fiert fileul de peşte se scoate şi se pune într-un vas.
    Se lasă să fiarbă bine şi să scadă zeama.
    Se strecoară, se lasă să se răcească. Se drege de usturoi, se pune peste fileurile de peşte şi se dă la frigider.

    Restul de legume, ce a mai rămas din zeamă şi bucăţile de carne de la cap se pot servi ca rasol.
    Se lasă la fiert la abur

  42. Soricel Reply

    Iepure cu ciuperci la cuptor

    Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
    -un iepure, facut bucatele
    -10 cepe mititele (care se adauga intregi la preparat)
    -500 gr ciuperci (hribi ar merge cel mai bine)
    -50 gr unt
    -4 linguri ulei de masline
    -4 felii bacon
    -1 lingura pasta tomate
    -2-3 catei usturoi zdrobiti
    -50 gr faina alba
    -o cana vin alb sec
    -2 linguri otet balsamic
    -apa, sare, piper negru, patrunjel, cimbru, dafin, extra unt si ulei.

    Se condimenteaza bucatile de iepure cu sare si piper, se trec prin faina.Intr-o tigaie se incinge untul cu uleiul de masline, se adauga bucatile de carne si se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii.
    Se indeparteaza carnea din tigaie si se adauga cepele si bacon-ul feliat si se prajesc 5-7 min.
    Se adauga vinul, 1/2 cana apa, otetul balsamic, cimbrul, frunza de dafin, usturoiul, 100 gr ciuperci si inca putin piper negru, pt 1 minut.
    Se ia o tava termorezistenta, se unge cu putin unt, se adauga bucatile de iepure si se toarna peste continutul tigaii.Se acopera cu folie si se da la cuptor aprox.1 ora.
    Intre timp, ciupercile ramase se trag la tigaie in putin unt urmand a se adauga in tava de la cuptor la finalul coacerii (5-10 min inainte).
    Se serveste cu patrunjel tocat.

  43. hope Reply

    receta se numeste: “bărbaţi fericiţi” 😀
    Este vorba despre nişte пилимени (rusă)- pilimeni (română) pe care eu îi fac şi fierb după o recetă bazată pe cea clasică, dar îmbunatăţită după mai multe experimente şi după o experienţă pozitivă 🙂

    1. Se face aluatul în mod obişnuit din făină, sare şi chefir sau lapte bătut, depinde de ce aveţi la îndemînă. Aluatul trebuie sa fie nici prea tare nici prea moale, deci, mediu. Lăsaţi la călduţ aluatul făcut pentru aproximativ o oră sau două, mai frămîntaţi odată, după care puteţi începe executarea pelimenilor.
    Ţin să menţionez că aceşti pelimeni, sunt de fapt nişte colţunaşi cu carne in final. Dar cum în romînia nu prea se cunoaşte această gustoşenie, n-am găsit o denumire pur romînească ce să vă ducă cu gîndul exact unde trebuie. Din acest motiv, mai jos voi folosi termenul de colţunaşi cu carne 😆

    2. Carnea pentru colţunaşi se pregăteşte în felul următor:
    Se taie bucăţele medii carnea de porc de cam 600-700g. Se zdrobesc uşor cu cuţitul 2-3 căţei de usturoi. Sărăm şi condimentăm bine cu piper negru mărunţit carnea. Adăugăm două frunze de dafin şi o lingură şi jumătate de ulei de măsline. Amestecăm bine toată această gustoşenie (în perspectivă). Este important să fie carnea degresată şi să săraţi binişor.
    Lăsaţi într-un vas la rece toate aceste componente, să se împrietenească gusturile şi miresmele 😛 După aproximativ jumătate de oră sau chiar o oră, înlăturaţi doar frunza de dafin din carne, iar restul daţi ărin maşina de tocat carne.
    Această compoziţie va fi umplutura pentru colţunaşii dvs.

    3. Scoateţi aluatul si faceţi turte subţiri din care puteţi tăia cu gura unui pahar potrivit, cît mai multe buline din acea turtă. Puneţi umplutura din carne pregătită si lipiţi colţunaşii bine bine pe la margini.

    4. Fierbeţi într-o cratiţă apa sărată în prealabil după gust şi puneţi acolo şi o frunzuliţă de dafin. Cînd apa clocoteşte, daţi-le voie colşunaşilor cu carne să innoate în această cratiţă la foc mic, pînă sunt gata.

    Se servesc cu bucatele de unt topit printre colţunaşii dvs cu carne şi cu smîntînică aşezată frumos peste ei după propria imaginaţie.

    P.S. Vreau să vă zic că frunza de dafin şi usturoiul dau o aromă deosebită acestui tip de mîncare. Cine nu prieteneşte cu ele, poate să le excludă sarea şi piperul fiind de bază 😉 , dar eu le recomand să nu se abată de la receta care îi face fericiţi pe bărbaţii dvs 😀 testat cu succes 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *