Cu Gropărelu la frizer

– Și eu unde să-l duc la frizer?
– La Opera, normal! Doar ți-am zis că am legat acolo o prietenie sinceră cu una din domnișoare.

La frizeria Opera este acolo o domnișoară de la care, tura trecută, am aflat TOT ce va face în concediu: că anul ăsta nu merge la mare, ci că merge la Baia Mare; la un lac; pentru că este înnebunită după înot; și am aflat și cât costă camera acolo și câte zile va sta; și tot; și deja ne tutuiam ca doi tovarăși vechi, mai rămânea s-o chem la bere cu gust de arome identic naturale de grapefruit.

Mno.

Și merge nievasta cu fiu-meu la tuns… și eu, după serviciu, merg să-i culeg.

Și ajung tocmai când mai avea jumate din chelie de chelit la Gropărel, și deja (pentru că tocmai l-am adus după o lună la bunici) el era ca un mustang, nu stătea să-l tundă tanti, că tot trebuia să-i zică ceva lui tati! Că uite ce dragster mi-a luat mami! (”stai cuminte, puiule!” zicea tanti frizeriță sextagenară; că prietena mea nu era pe tură). Și să știi că nu prea m-am dat cu bicicleta la bunici! (”numai un pic rămâi așa, să te facă tanti și-ntro parte!”) Și Lucas o zis că sora lui, Yasmin… (”ficior, acuma privește în jos, să nu te tai cu mașina de tuns!”). Dar știi ce-o zis buni de tine? (”băiețaș, hai că numai un pic mai avem!”).

Și, când a fost gata, plătim…
– Mulțumim frumos!
– Cu plăcere, vă ma așteptăm! zice doamna frizeriță.
– Gropărel, cum îi spunem la tanti?
– Mulțumesc…
– Sărut mâna, la revedere!
– La revedere! zice doamne.
– Gropărel, cum îi spunem lui tanti?

Și fiu-meu vrea să zică ceva; dar se oprește un pic din ieșit afară; și strânge picioarele, așa, se încordează ca un arc, ca o felină mare care vrea să sară din stufiș către căprioară; și eu m-am întrebat, oare ce are copilul?

Și copilul, înainte să zică și el ”la revedere”, așa încordat cum era, o tras, fratele meu, un pârț din ăla sonor, de copil… da’ sonor, nu așa… că tot eram la frizeria Opera, era un fel de Ludovic Spiess într-o arie celebră, da’ pe partea cealaltă… pfuay, mă… deci… o-ncremenit toți, și eu, și clienții, și mașinile de tuns, și contorul de curent…

Doamne, apără și păzește, ce repede am ieșit de acolo…

Afisier

10 lovituri, dă-i și tu!