Cât de frumos este Sibiul nostru – partea I

Bă, deci băgaţi la cap: e FOARTE frumos.

Una din chestiile care trebuie curăţate cu aspiratorul de pe preşul aproape compromis al mândriei noastre naţionale este aşa-zisa competiţie dintre cetăţile medievale ale Transilvaniei (care nu sunt puţine).

– Braşovul e oraşul meu de suflet.
– Taci, bă, eşti prost? Sibiul bate la cur Braşovul oricând, care nici măcar nu mai e Braşov, că e plin de moldoveni!
– Cine, bă, Sibiul, care pute de olteni? Păi tu ştii cum îi botează pe olteni? “În numele Tatălui şi-al Fiului, ia drumul Sibiului!”
– Sunteţi proşti amândoi, Sighişoara este cel mai cool oraş, doară are festival!

Şi tot aşa.

Să lăsăm, aşadar, deoparte comparaţiile nelucrative dintre coioţi, anvelope şi piersici şi să ne vedem de Sibiul nostru. Care Sibiul nostru va avea probleme, pe viitor, în a se scutura de complexul său de superioritate – la urma urmei, e singurul oraş din România care a fost capitală culturală europeană şi unul dintre (din păcate) foarte puţinele care merită să fie.

Pentru mine, Sibiul e oraşul în care m-am născut şi am trăit o copilărie fantastic de lungă şi de împestriţată de evenimente, plus o adolescenţă plină de amintiri suficiente pentru 60 de ani după ieşirea la pensie – asta dacă nu mă răpune colesterolul şi-mi închide blogul înainte de a împlini 140 de ani.

Pentru mine, Sibiul înseamnă primele iubiri, primele trânte ale tânărului mustăcios Groparu cu viaţa, primele pupături prin umbra cetăţii, primăveri neasemuit de proaspete după ierni cu vânt rece şi ger năpraznic şi aer curat de munte şi o climă mereu pe placul meu şi o groază de fete frumoase cum numai în Sibiu găseşti, fete care-mi gustau umorul fără să fiu nevoit să mi-l explic, cu picioare frumoase de la atâta urcat pe creasta Făgăraşului şi piele fină de la ceţurile de pe Negoiu. Gajici de gaşcă! Băieţi ocoşi, macho şi mândri cu care îţi măsurai forţele non-stop, căci masculul sibian este constant preocupat de un loc cât mai fruntaş în haită. Încercaţi să-l atacaţi pe vreunul din senin, veţi fi surprinşi cât de repede scoate replica cu care-ţi dau peste nas, pentru că pur şi simplu mascului sibian nu poate fi blocat cu vorbe, mai bine îşi smulge coiul stâng şi ţi-l dă ofrandă. Şi nu va ezita să-şi dea foc la casă ca să-şi demonstreze punctul de vedere. E un ardelean atipic, care vorbeşte şi gândeşte repede, deşi e ardelean, care e aprig şi ager şi rău de gură, deşi nu e oltean, care e cumsecade şi bun, deşi nu e moldovean. Care, dacă nu e lăsat să epateze, e în stare să spună tuturor că nunta ta a fost de căcat. Bonom şi mucalit, trebuie să îi permiţi să te pupe zgomotos şi bălos, e felul lui de a-ţi confirma că i-ai câştigat respectul, dacă trebuie îşi dă viaţa pentru tine, minte Poliţia şi fuge cu tine în lume după ce te-a ajutat să-ţi îngropi duşmanul de moarte în pădurea de la Dumbrava la miezul nopţii, apropos, nu există pe planetă pădure mai frumoasă ca Dumbrava Sibiului!

Pentru mine Sibiul înseamnă o arhitectură şi o istorie atâta de grele, că mă pot duela în argumente cu o sumedenie de naţii de pe Pământ! De aceea nu-i înţeleg pe cei care se plâng că trăim într-o ţară naşpa, cu trecut ruşinos: marş afară din patria mea, fraiere, e prea cool pentru tine, contribui la efectul de seră de-a moaca, du-te şi oferă-te cobai pentru tratamentul anti-diarie.

Pentru mine, Sibiu este cea mai bună brânză din lume, reţete şi poveşti săseşti, regele ţiganilor, inepuizabilii sibieni din Mărginimea Sibiului, ciobani care ştiu programare, Kon Tiki, Crama Ileana, Imperium Pub, Carul cu Flori, Bere Trei Stejari (poate ultima fabrică unde berea fermenta vro 70 de zile, nu o noapte, ca la unele poşirci cu etichetă de designer) + atâtea şi atâtea alte locuri faine!

Da. Sibiul.

#prinSibiulmeu, proiectul care m-a adus în oraşul meu de baştină ca turist, nu ca indigen, a fost organizat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu şi a fost cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură Sibiu + Hotel Levoslav, Printcenter şi Autonom + restaurantul Hermania, Atrium Classic Cafe, Vintage Pub, Supporter Sports Pub & Grill, Oldies Pub, CNM Astra + Muzeul Național Brukenthal. Mulţumim cu lacrimi de Bryl Crocodil lui Brylu Crocodily, cel care a orchestrat întregul eveniment, un om care mi-a câştigat admiraţia.

50 lovituri, dă-i și tu!