Or venit francezii, sau despre sasii din Romania si beutul de bere

In limba engleza, cand spui “the French are coming”, inseamna ca unei femei ii vine ciclu. O razbunare cros-culturala mai napraznica nu cunosc intre alte doua popoare.

Mie mi-or venit francezii weekendul asta, atata numa ca or chiar venit in carne si oase, ma refer la Yann si tac-su’, si partea si mai faina e ca nu-s francezi, is elvetieni, da’ vorbesc franceza – si francezei mele ruginite, care scartaie din balamale i-o prins foarte bine sa faca pe ghidul turistic si sa le arate elvetienilor cat de fain e Sibiul (mi-o zis tac-su lu’ Yann, care de fapt e fotograf profesionist, ca daca ajung vreodata in Lausanne, la el, in Elvetia, o sa imi arate si el orasul, care nu e nici pe departe asa frumos ca Sibiul, moment in care io l-am împuns în nas, fără să vreau, cu sfârcul meu puternic intărit ca un cui – afara era destul de rece, si eu imi bombasem pieptul, plin de o mandrie sibieneasca indreptatita).

Asa.

Si printre altele, la frantujii astia elvetieni le-am zis de faza aia cu sasii si beutul de bere. Voi o stiti? Nu, ca n-aveti de unde s-o stiti, ca daca n-am mai scris despre ea, de unde sa stiti?

Cine zice neamtz, zice bere, harnicie, iara bere, masini bune, bere, burti impresinoante, privire bovina, bere, mai zice si evrei prajiti, iara bere, si mai zice ceea ce un adjectiv (care de fapt e particpiu trecut) in limba engleza descrie superb de bine felul lor de a fi: este vorba, bine-inteles, despre cuvantul opinionated. Sa va explic: un neamt stie ca NUMAI PUNCTUL LUI DE VEDERE POATE FI VIABIL IN RANDUL ORGANISMELOR PE BAZA DE CARBON! Asa e nemtii, asa e ei.

Revenind la bere, sa stiti si voi ca e un mit legendar faptul ca sasii transilvaneni beau bere: ca orice roman, ei se dedau la vin si la jinars. Si de aici reiese o istorioara cool:

Intr-o buna zi a secolului trecut, un trepaduş oficial umbla prin satele săseşti să le explice ruralilor despre efectele nocive ale alcoolului. Şi le zice el că alcoolu’ desface căsnicii, ameţeşte mintea, îndeamnă la cafteală (io odată de la alcol l-am bătut pe un badigard în Chill Out în Sibiu m-am batut cu un badigard în Chill Out, în Sibiu – dar aceasta, nu-i asa? va face obiectul unei alte postari), provoacă reacţii najpa, gen agăţat cele mai najpa femei din crâjmă şi dus acasă şi eventual chiar încăţălit printre cearşafe, etc.

Şi în mijlocul prelegerii, un sas mai înstărit şi mai şcolit îl întrerupe pe trepăduş, şi ia cuvântu’, cu vocea lui de sas:

– Apai domnisorule draga, acilea la noi in sat n-are nimeni treaba cu alcolu’, ca acilea fiecare are palinca si vinu lui!

Povestea asta este, bine-nteles, loata de aici.

10 lovituri, dă-i și tu!