O catastrofă nu e un eveniment care ia o turnură proastă, ci o succesiune de evenimente care iau o turnură proastă. Dacă puneau fonoizolant ignifug, dacă nu aprindeau artificiile alea de tort de nuntă, dacă nu lăsau prea mulți oameni în club, dacă deschideau ușa cealaltă de evacuare, dacă învăța și patronul ăla de mucava ceva din cele două incendii precedente de la cluburile sale, în fine, dacă pur și simplu respectau litera legii și obțineau aprobările de rigoare, cu inspecție care să identifice punctele nevralgice și care să-i oblige să modifice proiectul… dacă, dacă, dacă. Uneori, viața este de o fatalitate incredibilă.

Știu că acum principala noastră preocupare este de a găsi vinovați. Se aruncă vina pe politicieni, pe sisteme, pe funcționarii corupți, pe procedurile prea stufoase ca să mai ai chef să le mai respecți și atunci dai o șpagă și lasă-ne, pe bisericile care sunt mai multe decât spitalele, pe Oprea, Arafat, Iohanniși, Piedoni. Da, și pedepsele sunt necesare. Dar mai mult îmi doresc însă ca, atunci când toate astea se vor fi stins, tragedia asta să scoată ce e mai bun din noi. Să învățăm să ne facem treaba mai bine, sau chiar așa cum trebuie. Să fim vigilenți și să nu-i lăsăm pe alții să nu și-o facă. Să respectăm naibii regulile – mai ales când este vorba de siguranța unor vieți de om. Să fim informați – până și în ceea ce privește ieșirile de incendiu. Să trăim viața așa cum și-ar dori acum să o facă cele 30 de victime care au plătit prețul suprem și mai ales ceilalți, răniții întinși între așternuturi albe de spital, zbătîndu-se între viață și moarte. Să învățăm să prețuim mai bine unele momente. Să ne dăm seama că 90% din zbaterile care ne țin nervoși și supărați nu merită nici măcar un strănut.

Și să fim toleranți, să învățăm să-i răbdăm și pe cei care declară că tragedia asta e o pedeapsă de la Dumnezeu, care cică ne aplică o corecție pentru că sărbătorim Halloween, deci sărbătoarea lui Satan – deși în vinerea neagră se sărbătorea lansarea unui nou album. Repet, nu vă supărați pe ei: oamenii ăștia atâta pot, ce, voi vă supărați pe bolovani că nu înoată? Pentru că există și asemenea deliruri mistice în mintea omului care găsește explicații clare, de sorginte divină, în orice, de parcă Dumnezeu joacă pocher cu diavolul și stabilesc împreună următorul cataclism. Omule, am o veste proastă pentru tine: nu e așa. Diavolul apare în momentul în care TU îl înfierezi și îl judeci pe altul. Atunci când te crezi mai bun decât cel care nu urmează norma ta. Atunci când îți faci cruce în fața bisericii, dar clevetești, minți, spurci. Când primești șpagă ca să nu-ți faci treaba cum trebuie. Când îți bați joc de meseria ta și de cei din jur. Când stigmatizezi în dreapta și-n stânga.

Omule, am o veste proastă pentru tine: diavolul ești chiar tu.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. mac gregor Reply

  Eu vad o singura cauza si atat – buretele inflamabil + tavanul cu decoratiuni de lemne subtiri de brad.

  Daca nu era azi era maine, nu erau artificii, arunca unul tigara.

 2. Anonymous Reply

  @mac_gregor: buretele inflamabil era acolo pentru că s-au chirnogit niște petarde de patroni să dea niște bani în plus. Patronii ăia și-au permis să se chirnogească pentru că niște petarde de la primărie au vrut niște bani în plus. Petardele de la primărie și-au permis să ia niște bani în plus pentru că petardele de mai sus au nevoie de piluțele de mai jos. Și etc. Deci nu știu cât e singura cauză. Și da, buretele ăla inflamabil era acolo și din cauza mea, că n-am coaie să refuz să muncesc în locuri ca ăla. Muie eu. Deci, mai multe cauze.

 3. Bula Reply

  Tara lui Dorel e de vina !
  Fiecare pretindem ca ne pricepem la detoate.
  In urma cu un timp am fost solicitat sa execut o instalatie electrica intr-o mansarda, cu cabluri FARA protectie (manta) metalica. Barosanul, noul proprietar al vilei si-a chemat niste prieteni “specialisti” care au executat din materialul mai ieftin (cu 50 bani metrul) cumparat de “barosan”. Am refuzat semnarea certificatului, ba am si taiat o parte din cablajul necorespunzator. S-a gasit insa altcineva sa semneze, iar eu am fost amenintat cu bataia !
  La nici un an de la mutare, vestita instalatie a lu’ Dorel s-a supraincalzit de la incalzitorul conectat. S-aprins izolatia termica, apoi a ars toata mansarda, iar partea inferioara al cladirii s-a distrus de la apa pompierilor. Ca norocul, familia a fost plecat de acasa (pentru shopping) cu copilul de 6 ani, care avea camera la . . . mansarda.
  Traim in epoca plasticului, care este produs din petrol. Si arde ca atare, ca benzina. Inclusiv hainele de pe noi !
  Este adevarat, Terra este suprapopulat. Si parte buna sunt inconstienti si prosti (neinvatati), de trag Pamantul deoparte (asta ar fi explicatia ca, este singura planeta cu axul inclinat 😀 ).
  Si da, ar trebui indreptate lucrurile !
  Cat mai repede, pana ce se mai poate.

 4. Alex Reply

  Romanii o sa schimbe ceva cand o sa isi vor lua o mana de pe p…..enis si cealalta din dintre fese, vor judeca putin, fara sa fie manipulati de grupuri de fb sau stiri fabricate. Pana atunci, poate o sa mai iasa de vreo doua ori la promenada la Victoriei, mai sparge o samanta si se lauda ca ce-am mai protestat si astazi. Vorba unui “intelept” – Printr-un foc si un incendiu am mai trecut. https://www.youtube.com/watch?v=aPQJzTjO5Dc

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *