Veneam pe tren de la Baia Mare către Cluj într-o zi în care se opăreau peştii prin râuri. Peisaje faine, o carte bună, ce mai! Rai curat!

La un moment dat se suie în compartiment trei studenţi şi o studentă de prin ceva sat din Maramureş. Toţi îmbrăcaţi la ţol festiv, doară merg la oraş: cămaşă de nuntă, pantaloni de stofă sau blugi, pantofi. Eu muream de cald în sandale şi pantaloni scurţi.

Se încep discuţii interminabile despre tot felu’, cu inocenţa specifică vârstei, vorba aia, “nu-s suficient de tânăr să le ştiu pe toate”. Io zâmbeam în mintea mea! Pentru că discuţia alunecă încet, dar sigur, de la fotbal la gajici. Mai ales că aveau cu ei şi pe copila ceea, şi masculii numai atunci vor să epateze: când sunt cu o gajică sau când sunt cu o femeie.

– Tu ai văzut-o pe prekina lu’ Ion? Aia de nu vrea el să ne-o arate?

Onoraţii mei cititori care nu au fost până acum în Maramureş trebuie să ştie o singură chestie: pe toţi masculii din Maramureş îi cheamă Ion.

– E, mă, da’ nu-mi place de ea.
– Di ce, mă?
– Apăi aşé… că-i prea mutălaie.
– Cum!!!
– Apăi îi din aia de unde-o pui, acolo stă şi nu zice nimic.
– Ioi!
– E.

Pauză. Apoi discuţia continuă.

– Io nu mi-aş dori o nievastă din aia mutălaie. Din aia care numa’ să stea ca proasta.
– Corect! Trăbă una cu personalitate. Să vorbească şi să se certe cu tine, că de-aia-i muiere! Să zbiere şi să fie cu mult mai frumoasă.
– Mama e aşa, se bagă al treilea. E din aia, femeie din aia focoasă rău. Săptămâna trecută chiar o sărit să dea în mine că nu am scos gâştele! Şi mi-o dat o pălmuţă uşoară peste umăr. Păi i-am prins mâna şi i-am zis “mamăăăăă, stai cuminte, că nu ştiu ce fac!” Auz’ la ea, să dea în mine! Păi ce, io mai am 4 ani?
– Mă! se bagă fata, care până atunci numai luase notiţe. Voi îl ştiţi pe Ion a lu’ ceteraşu’?
– E! zic cei trei.
– Mă… p-ăsta-l bate muierea, mă!
– CUM SĂ-L BATĂ MUIEREA, TU!

Pruncii aproape că sar de pe banchetă!

– Dacă-ţi zic! Tot satu’ ştie. Păi el e beţiv şi slăbănog şi ronghioş, şi nievastă-sa-i rotundă şi burduhoasă; şi-l cafteşte bugăt, tătă zâua.

În compartiment se lasă tăcerea preţ de o clipă; apoi cei trei izbucnesc în râs ca popcornu’!

– Cum, tu, să-l bată muierea! Dumniezo! Păi io neam de neamu’… pfuay, tu, că să am asemenea muiere, tu, io o omor, tu! Tu, io tropokiesc pe spinarea ei tu… cum să te bată nievasta! Păi o nenorocesc! O las lată! Io nu dau în muieri, da’-ntr-aşa una, păi tu… pfuaaaaay, auzi la ea, să te bată nievasta…! Ascultă-mă aici ce zic io, tu: niciodată, tu, niciodată! O omor, să mor io…

Mă uit la ei cu duioşie: guguştiuci. Bibănei. Mai vorbim noi după primele 4 luni de căsnicie.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 18 comments

 1. Probiu Reply

  Dupa 4 luni n-ai cu cine sa mai vorbesti, “Ce, casa asta e gara?! Pleaca fiecare unde vrea?” :)))

 2. un Neuron Reply

  @Groparu, Probiu: e mo, guguştiuci e puţin spus. Guşteri! Şi 4 luni îs mult mo. Din a 2 lună se vede Fiara (prima lună nu se pune, că cică-i aia de miere!).

 3. cristi Timisoara Reply

  Inainte de casatorie suntem …tauri apoi devenim …boi

 4. Ion a lu' Ion Reply

  Singurul tren in care am vazut o muiere care ocupa singura doua locuri o fost Sighetu’… sa vezi cand o inceput sa transpire… 🙄

 5. adelinailiescu Reply

  De ce sa-ti bati barbatul, cand poti sa-l convingi doar falfaind gales din gene? Si daca tot va sperie casnicia, de ce va mai insurati? Ori sunteti masochisti, ori aveti nevoie de un purgatoriu pentru ispasirea pacatelor :))

 6. Belle d”Imagination Reply

  Amu de ce dracu să-l baţi dacă tot ţi l-ai luat? (Mă rog, nu se pune dacă sunteţi în echipă la sporturi full contact.) E şi bărbaţii nişte creaturi ale lui Dumnezo” acolo. Mai slăbuţe de minte şi îndeobşte mai tari de vârtute.

  Dar se vede clar că pruncilor ceia încă nu le căzuse căşucul de la gură. Apăi cum mama dracului să întrerupi o femeie care tace? Nu se face aşa ceva!

 7. cotos Reply

  :)) Nu cred ca pe toti ii cheama Ion 😉 Nu e casnicia asa de-a dracu cum cred toti..SUnt insurat de 8 luni imediat, si chiar nu s-a schimbat nimic..Na bine, ai mai multa responsabilitate.

 8. Cata Reply

  @cotos: înseamnă că pe tine te-a luat la beţe de pe vremea logodnei, să te obişnuieşti cu “binele” 😆

 9. zappy Reply

  Vai de steaua lor căzătoare după ce se vor însura băieţaşii ăştia. Ce mieluşei vor devenii ăştia când vor da nas în nas cu o “gagică” bine de 4 pe 4… şi cu sapa-n mână… 😆

 10. un Neuron Reply

  @Groparu: bună vorbă ai zis. Mai ales că dacă-i subţire, se turează şi-i intră turbina mult mai repede. Şi ascuţit!

 11. Strigo Reply

  Mai gropare, nu mai descuraja beeerbantii ce vor sa se insoare.
  mai stai oleaca pana ma marit si io 👿

 12. Strigo Reply

  Mai gropare, nu mai descuraja beeerbantii ce vor sa se insoare. mai stai oleaca pana ma marit si io 👿

 13. Strigo Reply

  tare mi-e frica ca raman nemaritata, de intra comentariul de doua ori 😆

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *