– Tovarăşu’ profesor, eu am citit odată într-o carte…

Toată clasa izbucneşte în râs. Era a miliarda oară când întrerupeam profesorul.

Citeam manualele de istorie din scoarţă în scoarţă imediat ce le primeam. Apoi urma cel de geografie. Apoi cel de română. Citeam almanahuri, reviste, mă uitam la Teleenciclopedia, citeam din DEX, mergeam la bibliotecă şi de două ori pe zi (amu sincer, o singură dată am mers o dată dimineaţa să iau “Insula misterioasă”, apoi seara m-am întors cu ea citită şi am luat alta; dar în amintirea mea îndulcită de trecerea anilor, tot ca “perioada în care mergeam de două ori pe zi la bibliotecă” o ţin minte)  pentru că epuizasem biblioteca personală. Mă băgam în spatele dulapului de cărţi şi ronţăiam seminţe – înainte ca asta să fie cocălărism – şi plonjam ca-n piscină: Jules Verne, Hector Malot, Edmono de Amicis, Petre Ispirescu, Slavici, Alexandru Mitru (Legendele Olimpului – Zeii, Eroii FTW), Mark Twain, Kipling, Wilde, Creangă, Poveşti nemuritoare, Bolintineanu – un miliard de universuri paralele care m-au făcut să mă simt când zeu, când plutaş pe Mississippi, indian sau trapper, când exploratorul Anzilor sau Păcală care descoperă comori prin păduri (pe vremea aia credeam cu tărie că scorburile sunt pline cu sipeturi cu monezi; de fapt, şi acum cred asta cu tărie).

– Ce ai citit într-o carte? zâmbeşte proful de geogra‘.
– Am citit că Old Shatterhand şi Winnetou erau odată în deşert şi nu mai aveau apă, şi era să-i mănânce coioţii (nu ştiam ce e aia coiot, dar eram sigur că e ceva rău şi mare, care mănâncă personaje din Karl May la micul dejun). Şi atunci au ajuns într-o pădure de cactuşi şi i-au dat foc; şi de la fum s-au făcut nori, şi câteva ore mai târziu ploua în deşert! Şi s-au salvat!!!

Profu’ de geogra’ îşi stăpâneşte cu greu un zâmbet. Fum+cactuşi+coioţi=ploaie. Fireşte, ploaie! Cum de nu m-am gândit eu la asta înainte?

– Fumul nu devine nor, zice el pe un ton grav.

Veştile urâte nu se livrează oricum unui prunc.

– Fumul e altceva decât norul! reformulează el ca să înţeleg eu mai bine. Şi nu poţi face ploaie în deşert dacă aprinzi cactuşii.
– Aha, renunţ eu (în universul meu, oricum se putea).
– …eventual dacă faci câteva cruci!

Şi toată clasa a izbucnit în râs. Inclusiv eu, pentru că profu’ de geogra’ nu zisese asta cu răutate: odată un coleg îi pusese un ac în perna de la scaun, iar profu’ nu l-a pârât la director – atâta era el de meseriaş.

Vodafone trimite lunar peste 1.000.000 de facturi de hârtie (!!!) pentru abonati. Pentru a salva pădurea, pentru fiecare persoană care optează să primească factura în format electronic, nu de hârtie, compania reediteaza 4 pagini dintr-o carte de poveste – pe care o aleg tot abonaţii: “Prâslea cel Voinic”, “Ileana Sânziana” şi “Neghiniţă”.

Până acum s-au strâns aproape 60.000 de pagini, deci 15.000 de abonati au optat pentru factura electronică. În plus, cei care o activează primesc 250MB trafic extra, timp de 3 luni. Mai multe detalii – aici.

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

 1. adelinailiescu Reply

  E bine ca se mai editeaza carti dar nu stiu cine le-o mai citi , ca fraieri ca noi care ne-am stricat ochisorii citind noaptea , nu se mai fabrica. Acu e pe baza de almanahe…

 2. Groparu Reply

  @ dush: ioi, the anger is strong with you!!!
  @ adelinailiescu: ai fi surprinsa cat de mult se (auto)educa noua generatie. Noi ii vedem ca generatia Facebook: dar ia mergi matale intr-un liceu si poarta cu ei o discutie, pe orice tema. Primul gand care iti va veni in minte va fi “eu la varsta lor eram de doua ori mai naiv si pe jumatate la fel de informat!”
  Dupa care o sa-ti fie asa, un pic ciuda…

 3. beni Reply

  Iuhuu gropare ce multa dreptate ai. Ce frumoase erau vremurile cand cititul era dependenta. Karl May este inca autorul meu preferat.

 4. un Neuron Reply

  Deci nu pot să cred ce nu văd! N-ai zis ni’ica de Sadoveanu şi a lui Împărătie. Ntz,ntz… ştiu, te trolez!

 5. d.orin Reply

  si erdeesh-u are optiune de factura electronica, si enel-ul…
  nu re-editeaza carti, da’ io oricum am renuntat la factura clasica.
  pe de o parte ca sa “salvez copaci”, pe de alta, oricum nu ajungeau facturile la timp…

  oh, yeah, and Karl May rulz!

 6. wtfro Reply

  Vrajeala prost organizata… print lipsa…profit maxim….
  sau daca mai crezi in zane…ECO

 7. bubu cel mic si pagan Reply

  Altfel zis reducerea costurilor cu facturarea.
  In loc sa dea reducere un pol pentru cei care trec la e-factura, te trateaza ca pe un trepanat si vin cu povesti.
  Karl May- la un moment dat puteam da examen din el :))))

 8. Miron Marius Reply

  Vrajeala din motive strict economice epntru ei.Nu aveti idee ce cheltuieli imense pot avea ei la trimiterea facturii pe hartie, pe langa costurile de printare,achizitie hartie, ii costa mult si expedierea efectiva a facturii.Ar face anual economii de milioane de euro, asta e motivul adevarat!Ii costa mult mai putin sa trimita un e-mail, decat o scrisoare reala!Nu va alsati inselati, motivele lor nu sunt deloc altruiste!

 9. Blue Jade Reply

  Penibil mesaj. Inteleg substratul economic al povestii groparesti, dar … Vodafone Romania are o super proasta reputatie profesionala. Acum 2 ani, din motive numai de ei stiute, mi-a fost blocat roaming-ul in UK, vreme de 2 saptamani. La revenirea in RO, am depusa o reclamatie prin care am cerut explicatii, atasand facturile cuvenite. In primul raspuns, mi s-a ,,explicat” ca datorita unor fenomene meteo locale. Adica in Londra, unde si ultimul cioroi vorbeste acasa cu o prapadita de cartela, Vodafone s-a izbit de niste norisori formati de ceata de pe Tamisa. Evident, procesul a fost rapid, si amuzant. Ulterior, am postat sentinta pe site-ul meu personal, si mi s-au propus diverse avantaje ca sa sterg sentinta de pe site. Asa ca referitor la lobby-ul facut de Groparu pentru Vodafone, mi se pare penibil sa te vinzi pentru cativa firfirici. Penibil si dezamagitor. Este din pacate doar neputinta unui om de a trece la urmator pas, de branding, de self-made man. Dar cand in spatele Groparului nu sta nicio diploma, desi se abereaza permanent despre oarece talente de poliglot, e destul de dificil sa impresionezi o firma mai maricica. De exemplu, De Loitte. Asa ca, fortat de imprejuraric economice, Groparul se vede nevoit a face sluj pentru o bucata de pita. Pacat. Mare pacat

 10. deaddy Reply

  Deci sa moara vodafonu’ (asa cu “v” mic)! Da’ copecii tot n-au nici o vina….

 11. Suminona Reply

  Se numeste werbung platit , nu conteza cat , si apoi , nu trebuie sa crezi cu tarie in firma respectiva , dar cand mai face cate o fapta buna , macar sa le dai votul de incredere 🙂 , oricum consumam o gramada de hartie in romania … pe birocratie :))
  PS , Karl May era bun si pentru povestile de la orientali , nu numa de la americani :))

 12. Groparu Reply

  @ Blue Jade: Daca data viitoare le cer mai mult pe reclama, esti mai fericit?

  @ all: spre deosebire de altii, Vodafone face ceva cu banii aia (sau cu o parte din banii aia) pe care ii economiseste. La asta trebuie sa va ganditi.

 13. Blue Jade Reply

  Sper ca ai un avocat bun pentru contractele gaunoase cu Vodafone.

 14. David Reply

  Sau pentru apa de urgenta in desert merge si dansul ploii. Personal cred ca era cam deplasat lucrul cu acul in perna.
  Ce le stie asta micu’ cu tutorialul in firefox. Pacat sau din fericire pentru el ca la varsta lui nu poate incheia un abonament, dar oricum nu prea inventiv si la adresa de e-mail inbox1234 at … as fi pus robert.praslea.cel.voinic at sau robert.ispirescu.jr at un detaliu marunt dar care ar fi contat ceva in timpul investit

 15. ciufutozaurus Reply

  domnule gropar, foarte misto ai ambalat chestiunea. imi suna foarte cunoscut ce povestesti tu despre lecturi hulpave in copilarie. acum, mie mi-a mai trecut putin.

 16. cruela de vila Reply

  ok!deci renunt la factura tiparita! mediul castiga, vodafonele cashtiga, cartile castiga!
  daaaaar: what’s in it for me?
  io, personal cu ce ma aleg?
  ii bag niste bani in plus lu vodafone fix in buzunar?
  pai hai s-o fac ca lumea atunci: imi iau cartela si renunt atat la abonament cat si la factura!
  asta economie!
  😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *