Dintr-un leu, o bancă olandeză si-a tras un logo. Dintr-un leu, o antilopa depresivă si-ar croi un dispozitiv sofisticat de sinucidere.

Cu un leu, pe vremea cînd era permis ronţăitul seminţelor pe stadion, mi-aş fi tras o limbă cât un cozonac la meciurile CFR.

Cu un leu băgat în puşculiţă zilnic aş reuşi ca la final de an să fi economisit echivalentul unui salariu de doctor. Nu e de râs!

Cu un leu îţi cumperi o pungă de pufuleţi, şi-ţi mai şi rămân bani.

Cu un leu îţi cumperi 100 de bani!

Dar eu cel mai bine am folosit un leu în străinătate. Şi asta am descoperit în Amsterdam când, morţi de sete, ne-am oprit, eu şi Tibby, la o crâjmă de-o ţinea un australian. Şi am plătit 4 euro pe o bere la halbă, şi ne-am simţit oleacă nasol când nenea ne-a întrebat de unde suntem, şi noi nu i-am lăsat restul de la 10 euro bacşiş (eram la final de concediu, deci mai precauţi cu ţiţeiul). Ne-ar fi mers buhul prin lume că românii nu lasă ciubuc – ori eu nu puteam reveni cu spatele drept în patria mumă, în faţa telemelei de Sibiu şi a studentelor de la Costineşti, ştiind că le-am făcut de râs pe plan internaţional, mai ales că pe vremea aceea nu aveam brand de ţară.

Şi atunci am luat o hotărâre radicală pentru România. Am palmat cei doi euro primiţi ca rest, i-am strecurat, abil, în buzunarul de la portofel, şi am scos un leu.

Verde.

Şi-l întreb: nene cangur, pot să îţi las un ciubuc din bani româneşti? Te rog io frumos! Uite aici, sunt din plastic, nu poţi să îi rupi, nu poţi să-i sfâşii, nu se mototolesc, tragi cu dinţii de ei şi n-au nimic! Ce zici? Te rog eu frumos să-i accepţi!

Şi, cu un zâmbet sincer, i-am pus pe bar.

Parcă i-aş fi dat unui aborigen prima lui oglindă, pe la 1700! A luat cu evlavie bancnota, a lucrat-o un pic cu neîncredere, după care a început să râdă ca o adolescentă chineză timidă şi să tragă de leu în sus şi-n jos, să-l mototolească şi să-l iubească. L-am lăsat în plata Domnului şi m-am cărăbănit către Amstelul aburind de pe masă, dar n-am ajuns bine că m-a chemat înapoi. Şi a trebuit să-i zic tot: despre România, banii noştri, polimeri, Dracula, şcoala românească de chimie, centrala de la Cernavodă. Şi ne-am despărţit cei mai buni prieteni, el fericit de noua lui jucărie unică în Ţările de Jos, eu fericit că ne-am făcut promovare internaţională cu un leu.

Tu ce ai face cu un leu?

(P)

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 46 comments

 1. Evergrey Reply

  Cu un leu poti face orice, problema e cand ai doi lei.. trei lei..(…).. si posibilitati infinite

  P.S.: bancnotele lor sunt tot din polipropilen orientat biaxial 😆 si asta de vreo douaj’ de ani; o fi vrut sa-si flateze musterii, probabil (ieri era publicat un studiu care zicea ca australienii sunt cei mai prietenosi oameni de pe lumea asta)

  Hai noroc!

 2. zaqk Reply

  Pun pariu ca nu i-ai zis ca leul ala inseamna nici 25 de centi!
  Iar la intrebarea ta, ce as face cu un leu? As putea lua un covrig din ala gustos, cu susan si mi-ar ramane si ceva rest, functie de locul de unde cumpar!

 3. Groparu Reply

  @Evergrey: aceeasi chestie i-am zis si eu, ca ei, australienii, le-au inventat, si stii ce mi-o zis? “nu am mai fost pe acasa de 20 de ani…”

 4. Scribul Reply

  Mnoah – ca ardeleanu is si io mai incet – ignore the previous comment … n-am vazut ca @Evergrey o zis deja de polimeru australian.

 5. morom3ttu Reply

  Cu un leu….a)imi iau 2 tigari, b)imi iau un covrig, c)imi iau 2 pastile orbit, d) mai pun 2lei si-mi iau o bere(cea mai buna varianta)

 6. richie Reply

  Cu un leu mi-as lua un covrig fierbinte de la noi din P-ta Operei. In ultimu an s-au deschis 4 covrigarii acolo, ceva de neinteles pe criza asta. Sa vinzi atatia covrigi ca sa-ti platesti chiria si impozitu in mijlocu Timisorii, plus angajati si materiale. Cred ca-ti trebe un miliard de covrigi.

  Oricum varianta ta e mai buna, nene cangur, pardon, Gropare :))

 7. Madalush Reply

  Covrigii la putere! :))
  Eu i l-as da nepotelului meu de patru ani, sa se bucure ca pune la pusculita o bancnota, ca stie ca e mai “mare” ca o moneda! Ce nu stie inca, e ca 1 leu nu te ajuta prea mult azi, decat daca esti amator de covrigi 😛

 8. NCs Reply

  L-as pune in fata casei….si m-as duce sa fac imprumuturi pe la banci..si sa nu le platesc ratele….sa vad care vine sa ma caute pe acasa 😈 😈 😈

 9. scorpio Reply

  faza cu leul,mi s-a intamplat si mie im Viena,unde la fel,am fost in barul unui american..
  dupa ce am baut berile si vinul nostru,am observat ca avea ca un fel de loc de cinste,unde erau tintuiti cu pioneze,bani din toata lumea(erau ,,donatii “de la consumatori)..
  am zarit acolo si o hartie de 5 lei,insa atat..asa ca am scos si eu un leu si i l-am dat.
  acum e si leul meu acolo,la loc de ,,cinste”.

  cat despre ce ai face cu un leu..nu prea multe..2 pungi de pufuleti sau 5 covrigi sau 2 role de hartie igienica pe doua straturi…

 10. cruela de vila Reply

  a fost o vreme cand cu 1 leu , puteai sa te dai cu metroul!
  😉
  ieri am vazut ca inca mai potzi lua o paine cu banii ashtia!
  😉

 11. sebi Reply

  Cu un leu iti poti cumpara 5 cutii de chibrite si iti poti da foc dupa aia…ca-ti ajung… Asta in cazul in care mai ai chiar numai un leu… 😉

 12. chococat Reply

  cu un leu imi iau doua pliculete de ness ca sa ma trezesc bine dimineata…sa nu uit ce mic e leu’ romanesc, asa cam cat un pisoi nascut prematur…

 13. Konskriptor Reply

  L-as depune la banca la care ai tu credit, Gropare! In halul in care lucreaza aia , in mod sigur n-as mai recupera niciun ban din el.

 14. Ciprian Reply

  Un bilet la Pariloto e un leu. :)) O data am castigat 3 mil. Pe atunci nu se impozitau. De atunci nu am mai castigat.

 15. dac Reply

  💡 fix 1 leu e taxa de intrare la toaleta publica.. da-i un leu.. da stii ce lasi..respect:))mult 😈

 16. sebi Reply

  Cum s-a zis si mai sus, ai lua ziarul Libertatea fara pagina 5, acolo unde e fata 🙂

 17. Petronius. Reply

  Eu am participat la organizarea unei conferinte si le-am pus la toti in mapa cate o bancnota de 2000 de lei, daca o mai tineti minte … aia cu eclipsa, mare motiv de mandrie nationala. Asa dupa cum spui, toti au fost fericiti !

 18. Doru Panaitescu Reply

  Acum doua saptamani m-a oprit un echipaj de politie in Mntenegru pentru viteza. Dupa 10 minute de sarba de-a mea ei erau mai obositi de urechi decat eram eu de bicepsi.
  20 de euro nu au fost suficienti (in loc de 150 euro si o zi de inchisoare), asa ca le-am dat nu unul, ci 10 lei noi. S-au batut pe bancnota (nu mai aveam alta ca le-as fi dat mai multe, sa aiba de foc macar).
  Asa ca ie bun cate un leu tramvai prin portofel, chiar si prin strainataturi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *