Trei gafe cu suedeji. Și un pic despre Consiliul Investitorilor Străini
Asta-i nu știu ce navă din nu știu ce port din Suedia, dar faină-faină! Și avea și păr blond cu ochi albaștri
– Gropare, te rog nu mai face din astea cu colegii noștri suedezi.
– Din astea de care?
– Păi, încearcă să nu mai monopolizezi conversația.
Sunt o gură spartă și sunt primul care recunoaște asta: la orice masă ajung să vorbesc mai mult decât toți – asta probabil și din cauză că acasă nu prea am voie, că nu am loc de nievasta.
– Ioi! zic (ce era să zic altceva? Sunt ardelean).
– Deci uite cum stă treaba: când te mai întreabă colegii ce mănâncă românii de Paște, ei se așteaptă să vină și rândul lor să-ți spună. Așa-s suedezii. Știu că mori să le spui de salata de boeuf, dar și ei vor să-ți spună despre drobul de ren, tradiționala ciorbă de elan cu afine sau chiar despre Surströmming – cea mai ”provocatoare” mâncare de pe pământ, la bătaie cu ochiul de oaie afghană (!) sau chiar cu fructul mirositor numit durian, singura poamă interzisă în anumite hoteluri.
– Aha! Bun, zic, o să-ncerc.
– Pe urmă, dacă ei nu-ți cer explicit ajutorul când mergeți la magazin, nu te mai băga tu să traduci, că ești agasant; la Cluj multe vânzătoare vorbesc limba engleză, iar ei se descurcă foarte bine, nu e ca și cum sunt muți ca un hering.
– No bine! Încercam să-i ajut, dar am înțeles unde bați.
– Și, pentru numele lui Dumnezeu: când te mai desparți de colegii veniți în delegație, nu mai sări ca disperatul să pupi colegele, bă! Ăștia nu-s ca noi, la ei contactul fizic este rezervat persoanelor din familie sau celor cu care ai o relatie intimă! Învață!
– Dar… dar… francezii se pupă de trei ori…
– Francezii-s francezi, suedezii sunt suedezi! Iar noi, românii, suntem români!
În luna iulie fac 16 ani de când lucrez în corporații străine. Mi-am făcut prieteni de alte nații încă din facultate (aventura mea preferată rămâne cea cu fostul meu prof de franceză), am fost plecat cu bursă în Danemarca iar cu unii colegi de atunci țin și acum legătura (”salut, Ayesha, eu am mai făcut un credit de nevoi personale pentru ultimul iPhone, tu mai ești voluntară-n Somalia?” – nici măcar nu glumesc în a doua parte), ca să nu mai zic de nenumărați prieteni, foști colegi, cunoștințe, ce mai, am devenit atâta de cosmopolit pe cât s-a putut. Și asta merge în ambele sensuri, pentru că am o soră și un cumnat în spațiul Schengen, iar numărul românilor plecați peste granițe este și el colosal – chiar, este vreun concetățean care nu are neamuri în străinătate?
Nu mai ai cum evita satul global în ziua de azi, iar ideea de a limita legăturile comerciale cu cei denumiți generic ”străinii” s-a dovedit, din ce știu, dintotdeauna falimentară. De exemplu, după decizia de a arde imensa flotă comercială (3200 de jonci)…
Nava exploratorului chinez Zheng He, contemporan cu Cristofor Columbus și nava lui ”Santa Maria”.
…pentru a descuraja negoțul și a inhiba astfel nașterea unei clase de negustori cu putere financiară sporită, China sec. XVI a picat într-o recesiune de 100 de ani din care cu greu și-a revenit.
Iar dacă nu ai cum evita satul global, am face bine să-l speculăm cât mai bine pentru a ne fi bine nouă, ca țară. Să constituim un cadru legal prietenos cu investitorii – străini și români. Să atragem talentele încoace. Să primim capitalul. Să aducem inteligență și know-how: regulile jocului se schimbă cu o viteză fantastică și izolaționismul nu duce nicăieri: om fi noi românii cei mai buni, dar peștii își fac mușchi înotând în amonte, nu stând în iazuri.
Consiliul Investitorilor Străini reunește oameni care au adus bani de acasă pentru a deschide afaceri în România. Unii pentru că este mai ieftin, alții pentru că sunt în căutarea de talente, iar românii sunt buni la o sumedenie de lucruri: cel puțin în IT, vă spun cu mâna pe inimă că absolut toți străinii cu care am lucrat ne-au tratat pe noi, românii, ca de la egal la egal (să vezi o gașcă de americani cum își pun mâna la falcă după ce un român le prezintă un feature nou este priceless – scuze pentru romgleză). Știu că străinii nu sunt aici pentru a ne lăsa bani gratis, și sper că și voi știți asta (deși a fost un manager danez care m-a încurajat să fac acțiunin caritabile – atât cât s-a putut), dar nu pentru asta au venit, la fel cum nici românii nu au plecat să muncească dincolo pe gratis. Știu că au apărut în presă și cazuri nefericite cu investitori străini, dar tind să cred că sunt mai degrabă excepția, nu regula. Și cel mai rău lucru pe care-l putem face României, la ora actuală, este să închidem ușa în nasul capitalului și al investițiilor străine. Nu într-o perioadă în care lupta globală pentru investitori este mai acerbă ca niciodată. În care piețele emergente din alte părți ale lumii se zbat să înghită pe nemestecate bugetele de investiții ale companiilor multinaționale. Nu câtă vreme atâta Românie trăiește, încă, sub pragul decenței economice.
Puteți afla mai multe despre Consiliul Investitorilor Străini pe pagina lor de web. Aici aveți realizările lor și aici aveți cifrele. Poate nu veți fi surprinși că și ei cer ce vrem cu toții – infrastructură, educație, sănătate, climat propice vieții economice. Știți vreun român care să nu vrea și el asta?
nu cred ca exista tara pe mapamond care sa nu se excite la ideea de investitori straini. si aici in vest e tema de discutii politice “cum atragem si cum pastram investitori straini”.
deci nu e asa ca si cum investitorii straini ar avea nevoie de reclama. de reclama au nevoie tarile care ii vor, adica toate tarile.
E! Nu ai prea ești la curent cu noile discursuri din agora noastră politică.
prea lung.
nu am citit. plm
Tura viitoare scriu în binar, să fie OK.
“Știți vreun român care să nu vrea și el asta?”
Unu’ care, din pacate conteaza cel mai mult…Ala cu hamster pe buza.
Încerc – și reușesc – să n-o dau în politică 😀
“la Cluj multe vânzătoare vorbesc limba engleză” – duma maxima, am ras. Mai baga d’astea. 🙂
Te invit în zona The Office să te dai străinez și să comanzi orice în engleză la magazinele/restaurantele din zonă.
Știu, și eu am rămas plăcut surprins.
Bine scris! Sa speram ca nu devenim o noua “Ungarie”…
Bine scris! Sa speram ca nu devenim o noua “Ungarie”…