No, tonitzelor şi grigoreştilor, aţi desenat şi v-aţi distrat de zici că eraţi la olimpiadele de graffitti!

Galeria cu picturile voastre electronice este acum sus, pe internet, şi oricine o poate admira. Este că atunci când le-aţi desenat vă simţeaţi ca nişte artişti de prin mansarde pariziene care bântuie cafenelele decadente cu de-alde Gaugain şi o gaşcă de fauvişti? Este?

Ei bine, acum, că s-a terminat cu cronometrul acela, daţi acuma cu click-ul aici ca să vedeţi şi voi galeria de artă a desenelor naive făcute cu mousurile voastre.

Şi încercaţi să vă ţineţi mandibula sus, da? Pentru că printre desenele de pe site, un număr deloc neglijabil dintre ele au fost făcute de copii cu autism. Şi aici este chestia cea mai cea: sunt sigur că nu veţi putea face deosebirea dintre un desen făcut de o persoană aşa-zisă normală (ştiu, suntem din ce în ce mai rari) şi unul trasat de un copil cu autism.

Mai ales că principala tendinţă a tuturor celor care au desenat pe site a fost să înceapă desenul cu un zâmbet. Adică gândim la fel, suntem creativi oarecum pe aceleaşi portative, şi noi, şi autiştii, atâta doar că aceştia din urmă îşi exprimă sentimentele altfel decât noi, cei care conducem maşini, cântăm sub duş sau spargem sticle de vin prin magazine.

Aşadar, de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, aflaţi şi voi că există peste 3.000 de cazuri diagnosticate cu tulburări de spectru autist (în realitate, sunt estimate peste 15,000 de cazuri, conform autism.ro). Iar dacă doriţi să contribuiţi şi voi cu o petiţie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, vă invit să daţi cu semnătura aici.

PS: Din motive ce ţin de respectul de sine, am preferat să nu vă arăt desenul Groparului; că aş fi citit reacţiile voastre referitoare la intelectul meu şi m-aş fi deprimat tocmai acum, când mai avem numai 5 zile până începe weekendul.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. Florin Ruşanu Reply

  Bă’ Gropare corectează acolo că e Ziua Internaţională Pentru Conştientizarea Autismului, că nu sărbătorim autismul. În rest ai dreptate şi felicitări pentru iniţiativă!

 2. zerocratu Reply

  io am desenat o planta de cannabis sativa, sigur ma diferentiez de toata lumea. hai ca am fost rau acu. 😀

 3. Corina Bodea Reply

  @zerocratu: daca-mi permiteti, puteti sa desenati plante de canabis sativa cate vor muschii dvs., nu-i nici 1 bai,baza e canabis indica dar adusa de la mama ei din Afganistan, nu se aclimatizeaza asa bine la noi si devine sativa- dica canepa noastra cea de toate zilele,pe care bunicile din copilaria unora,o puneau la topit in topitoarea de pe rau de se trezeau toti pestii cu burta in sus…dar nu mureau de tot; mai departe nu are rost sa descriu procesul tehnologic de obtinere a fuiorului de canepa si apoi a obiectului finit, stergura, lipideu’, tolu care si acum absorb mai bine umezeala decat tesaturile sf din ziua de azi…

 4. Corina Bodea Reply

  M-am uitat la desene, evident ca numai mi s-a parut, ca pot deosebi 1 desen facut de un copil ce sufera de afectiunea asa zisa de “autism” , de 1 desen facut de un om asa zis “normal”
  Acum cred ca “NOI” suntem autisti, ei nu, doar ca lucreaza cu alte repere si poate ca acelea sunte cele potrivite pentru oameni, dar oamenii se incapataneaza inca sa le utilizeze…

 5. Corina Bodea Reply

  2. Modificarea Ordinelor comune ale MMFPS şi MS nr. 725/2002 și nr. 762/1992/2007:
  adoptarea de urgență a unor criterii specifice bazate pe evaluarea gradului de funcționalitate pentru încadrarea în gradul de handicap, care să nu mai permită confuzii între autism, retard mental şi schizofrenie şi să permită, astfel, servicii adecvate, dar și continuitatea accesului la aceste servicii pe tot parcursul vieții.
  “aceasta modificare mi se pare cea mai importanta”, pentru ca domnii mei in legislatia actuala dupa varsta de 18 ani, nu mai apare apare denumirea afectiunii de autism- adica persoana sau “se vindeca”, sau devine schizofrenica sau cu retard mintal sau…
  Va rog sa ma scuzati ca am comnetat asa de mult pe aceasta tema dar merita…

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ Corina: cata vreme nu îl înjuri pe adevăratul guru Grigore din Floreşti, comentariile tale sunt binevenite pe acest site, surioară!

 7. ioana Reply

  🙂 Gropare, atata lucru sper, ca termenul “autist” ti-a scapat si ca nu a fost peiorativ! 😐 Nu cred ca e bine sa ducem in deriorizoriu “neshte” chestii de care ne-a ferit al de sus. Si nu la prostie ma refer

 8. Groparu Reply

  @ ioana: daca nu esti la prima vizita pe blogul meu, atunci stii ca aici se glumeste, dar nu chiar tot timpul:)

 9. ioana Reply

  derizoriu, nu deriorizoriu. Ideea este atot aia, si sper ca are o legatura mai mare decat politichaly correctness ( sau cum whatever se scrie)

 10. ioana Reply

  Imi cer scuze, Gropare! Ai dreptate ca aici se glumeste, ai dreptate ca am exagerat! Imi cer scuze foarte sincere, chiar realizez ca am sarit “calul”, in acest loc in care chiar nu era cazul.
  MEA CULPA!
  Cred ca am cazut intr-o extrema, pe care nici macar n-o consider pardonabila. Nici la tine, nici la mine

 11. ioana Reply

  am eu subiecte pe care gluma nu mi se pare justificata. Recunosc minoritatea, recunosc limitarile termenilor 😳

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *