Sunt eu, Picasso

Când eram mic, îmi plăcea foarte mult să desenez. Tancuri, cowboy care se băteau cu indienii, cavaleri teutoni în turnituri, submarine, corăbii şi nave spaţiale, trenuri şi herghelii de cai, lei, turme de urşi şi piraţi, asedii de cetăţi.

Cel mai mult îmi plăcea să desenez cu prietenul meu Adi. Adi (despre care am mai scris) era pe jumătate sas şi, fiind al patrulea copil al familiei, suferea de sindromul “nu mai am timp să mă ocup şi de copilul ăsta”. Din cauza că nimeni nu avea grijă de el, nu era cel mai bun la învăţătură; aşa că la 14 ani s-a apucat de şcoala profesională.

Pe la 16 ani, familia lui săsească a plecat definitiv în Germania. A continuat acolo cu şcoala şi după absolvire s-a angajat la uzinele Audi, unde băga în schimbul de noapte. Unde Adi, care era mai degrabă introvert, nu prea şi-a făcut prieteni. Aşa că el desena seară de seară.

Desena ca un boss: făcea nişte module lunare şi staţii orbitale de-ţi stătea mintea în loc. Apoi, într-o zi, i-a arătat maistrului său de la firmă un teanc de schiţe de avioane, nave spaţiale şi caroserii futuriste de maşini. Maistrul german a făcut cu ochii cât ferestrele; le-a luat cu sine pe cele mai reprezentative şi le-a arătat unui şef german, care s-a dus cu ele la o şedinţă germană (nu ştiu cum spun nemţii la “şedinţă”, sigur nu meeting; mai degrabă ceva gen “Schwartzenfridrichtreffenscheinenbanzderunterein!”). După acea şedinţă germană (sau, cum zic ei, “Deutsche Schwartzenfridrichtreffenscheinenbanzderunterein“), Adi a fost transferat de la schimbul de noapte, de la banda rulantă, undeva într-un birou, la căldurică.

Oare cum ar fi arătat viitorul lui Adi dacă cineva s-ar fi ocupat de el, să-i arate ce şi cum? Sau dacă ar fi avut acces la tool-uri de desen cum avem noi astăzi, pe computer, pe tablete sau, aşa cum se vede aici, chiar pe net, aşa, la liber?

PS: Dacă daţi click şi ajungeţi pe site şi vedeţi acea numărătoare inversă, ce pot eu să vă asigur este că nu este o bombă (în rest, să ştiţi că indiferent ce mutre reuşiţi să desenaţi cu dispozitivele de acolo, tot vor fi mai frumoase decât ce am reuşit eu să mâzgălesc).

11 lovituri, dă-i și tu!