Suntem destul de departe de țările civilizate. Ca să-ți dai seama cât de departe suntem, urmărește cum se comportă românii în momentul în care drumul este blocat.

Caz: întorcându-mă de la Sibiu marți dis-de-dimineață (era cam 6:30), nu apuc să aud bine pe Radio România Actualități că este accident pe A1 în zona Aciliu, că și dau cu nasul de șirul de mașini oprite pe viaductul de la Apoldu.

Ce să și faci, mi-am zis; am coborât din mașină, am pus avariile și am început să ronțăi sanvișul pus de mama. Și am profitat de ocazie ca să fotografiez satul Aciliu de pe cel mai înalt viaduct din România – lucru pe care voiam să-l fac de mult, dar nu am oprit pe viaduct până acum, deși am trecut pe acolo de 400 de ori, pentru că e interzis, așa că am profitat de ocazie.

Priveliștea este de vis, îți vine să te faci pensionar bogat de tip Hugh Heffner și să te exilezi acolo până faci 45 de ani; sau chiar 95.


Oare din cauza crăpăturilor m-am gândit la zeul Hugh?

Și în timp ce respiri aerul de dimineață și te bucuri de priveliște, dintr-o dată auzi sunet de motoare, și până să te dezmeticești vezi un ditamai șirul de șmecheri care nu mai stau la coadă, ci depășesc tot șirul de mașini staționate pe banda I!


Printre ei, SB-24-ARI. Zâmbește, Passat, ai ajuns celebru pe interneți!

Au fost cam două coloane de jmekeri, că dupa aia s-au liniștit. Tocmai când mă gândeam să blochez linia cu mașina proprie, să le văd fețele; dar n-a mai fost nevoie.

Mno, și, deci… după cum vă spuneam, suntem destul de departe de țările civilizate. Și cred că foarte mulți români au plecat pe dincolo pentru bani sau carieră sau din spirit de aventură; dar cred că și mai mulți au plecat din cauza altor români, de asta sunt sigur.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 29 comments

 1. Bubu Reply

  Ma nu stiu ce sa zic. Aveati semn de interzis pe banda a 2-a?

  • Groparu Reply

   Dacă vezi coloană staționară pe banda I, te bagi pe banda 2? De ce ai face-o?
   Accidentul era fresh, se petrecuse cu 20 min mai devreme, încă nu sosise ambulanța.

   • Bubu

    Explic.
    Arr de aici iese periodic si repeta sa folosim ambele benzi in caz de drum in lucru si alte chestii care cauzeaza dop. Si pe urma regula fermoarului. Si e logic sa se incarce ambele benzi. Urgentele pe vanda de urgenta. Sau se lasa culoar liber in mijloc. Coada devine mai scurta si se evita o multime de situatii posibil periculoase.
    Acuma, astia au vreo 100 de morti in trafic pe AN. Or sti ei ceva.

 2. Nemulțumitu' Reply

  Am tot spus-o și o repet, diciplina și bunul simț se impun cu amenzi. Mari! Să te usture c#rul și să ții minte toată viața.
  @Bubu… Așa au zis și “jmekerii”, dar nu s-au gîndit să lase banda liberă pentru ambulanță&descarcerare.

  • Adi Reply

   Nici banda 1 nici banda 2 nu sunt pentru urgente. Pentru urgente se face colona libera intre banda 1 si banda 2, sau dupa caz intre 2 si 3.

   • Nemulțumitu'

    @Adi, de acord, merge treaba asta cand ai măcar 3 benzi pe sens. Banda 3 se duce spre axul drumului, 1 și 2 către dreapta și se face loc. De altfel nici în Germania nu cunosc toți regula mîinii drepte, căci așa se cheamă. 57% din soferii din Germania nu cunosc această regulă, iar doar 8,4% formează culoar. Asta ca să știți!
    Mai dificil este unde esxista vreun grup de tiruri pe amîndouă benzile. De asta spuneam că mai bine se lasă o bandă liberă și apoi se regrupează.

 3. Zev Reply

  Mdaa, acum, nu ca sunt vre-un anarhist sau ceva, nici vre-un Sudist ascuns ca nu e treaba mea, dar nu stiu, uneori simtul dreptatii te atrage pe cai pagane. Nici in cantoanele croate din Bosnia, nici Republika Srpska, si banuiesc ca nici in sudul la US, nu s-ar fi intamplat asa ceva. Ca zambea Vasile ala din Passat cu doua randuri de dinti noi, plumb in camasa de cupru. Americanii din SFOR , daca ar fi fost pe-acolo, sigur ar fi fost brusc preocupati, ca si tine, de peisaj, ca si ei sunt oameni, nu animale, iubitori de frumos al naturii. Eventual faceau un pariu discret intre ei cate masini de ipochimeni o sa fie mitraliate. Dar noi suntem civilizati, n-asa, nu eo zona post-conflict Romania. E o zona de conflict, prezent, permanent.

  • Zev Reply

   PS – dar, cu tot respectul, talica stai si posteaza. That’ll help. Sigur magarii aia s-a rusinat, auzind ca au fost expusi (limitat) pe groparu. Ii si vad plangand, langa soba.

 4. costicămusulmanu Reply

  în postura mea de gică-contra, cu peste 1,5milioane de km parcurși, v-aș sugera să citiți legislație; din ce știu eu, în cazul autostrăzilor, singura bandă interzisă este cea de urgență, destinată tocmai cazurilor de acest fel…

   • costicămusulmanu

    da, sigur, trebuia să-mi aduci tu aminte…
    cu vreo 16 ani în urmă am plătit o amendă destul de piperată în cehia pentru banda 2…unde mă lăfăiam, singur fiind pe autostradă;
    revenind la oile (cîrdul) noastre, rămîn la părerea mea și anume că în caz de blocaj pe autostradă se pot ocupa ambele benzi; unde însă suntem de acord este la manieră, în sensul în care cei care depășesc banda 1, ar trebui să pornească avariile și să reducă viteza, urmînd a opri unde vor…
    n-am văzut ce spui tu nici în italia sau austria…unde te anunță panourile/radio că e accident la km nuștiucare…

   • Groparu Nemernic

    Se pot ocupa ambele benzi, că doară nu om sta toți pe 10 km pe banda I iar banda 2 să rămână goală.
    Și acum întrebarea: nu e de porc ca, în momentul în care tu vezi coloană staționată pe banda I, tu să treci senin pe banda 2 și să depășești toți fraierii? Banda aia 2 oare nu ar trebui ocupată de cei mai din față, nu de cei mai din spate, care se bulucesc șuvoi să nu stea ca fraierii?

 5. andu YY Reply

  Nici o grijă, mai sunt locuri unde jmekerii se bagă în față pe orice cale o văd goală.
  Sunt unii pe aici care ar intra si în mall cu masina. Sau cum se opresc alături si stau de vorbă blocând tot…

 6. DanC Reply

  Iegzakt! 🙂 Exemplu io: de-asta am plecat (de 23 de ani), mi se acrise de marlanism, cocalarism si cat de prosti/curve santem ca natie, ca grup social (ne vindem unii pe altii pe nimic si votam aceleasi lepre forever-and-ever). Pt ca om fi noi destepti-foc luati individual, dar ca natie santem prosti no pb.

  • Zev Reply

   DanC, inseamna ca e plina lumea de romani de alte natii! Rusii, ungurii, polacii, sarbii, indienii, arabii, coreenii si chinezii, luati individual sau in grupuri mici, sunt painea lui Dzeu. Cand isi fac un stat, e de Obregia.

   • DanC

    @Zev: Nu, alte natii se vede c-au facut ceva. Polonezii au iesit din rahatul postcomunist mai bine ca noi. Sud-coreenii o duc bine. De ce nu comparam cu de-alde germani, finlandezi, suedezi, norvegieni, francezi, spanioli, englezi, australieni, americani, japonezi? Csf n-ai csf, n-am avut noroc, maica! Cand s-ompartat norocu’ si alte manele de astea.

   • Groparu Nemernic

    @DanC: Asta cu copiii ăia abandonați, oricât de crâncenă mi se pare, nu prea poate fi pusă în cârca întregului popor. Poate merită o dezbatere mai largă la bere, dar sunt infinit mai mulți vinovați decât poporul în întregimea lui, vinovați printre care se numără comunismul, ”sistemul”, apoi unii din decizionari, apoi unii membri ai personalului din lagărele alea… și mai sunt.
    Poporul nu i-a trimis voluntar pe ăia 140k de copii în ghearele morții și ai dezumanizării, dimpotrivă, poporul nu prea avea habar de asta (sau chiar prefera să nu aibă habar, deși știau așa, vag, cam cum stau lucrurile, dar nu suficient).

   • DanC

    @Groparu: No pb, we agree to disagree. Mai am unele experiente personale care nu merita aduse-n discutie, dar per total pe mine personal ma omorau bagarea de pla, nesimtirea, jumatatea de masura + eternele “sa moara capra vecinului”, “merge si-asa”, “sa se dea”, “a furat dar a si facut”. Si in contrast: “am valoare/n-am ce ma face/fetele ma place”.

    Un scriitor din Timisoara a zis-o f bine, prin 2011:

    http://tiuk.reea.net/index.php?id=1358

 7. Arthur Reply

  Uite exemplu de stationare: Nadlac – A1 la iesire din tara stationeaza tiristii pe banda de urgenta si B1 intr-o veselie. Tu ce faci? A) stai in urma lor si iesi din tara dupa 10-20 ore; B) mergi pe B2 cu viteza redusa conform traficului si ajungi la vama unde realizezi ca sunt 10-20 autoturisme in fata si poti iesi lejer din tara dupa 15 min.
  Te rog nu-mi spune ca stai in coloana…

  • Groparu Nemernic Reply

   M-aș încadra pe banda mea, din câte mai știu sunt benzi dedicate fiecărei categorii de automobil. Autocarele pe o bandă, TIR-urile pe alta, mașinile mici pe alta.
   Nu e așa?

 8. Zev Reply

  @DanC – polacii au beneficiat de niste chestii – cu Biserica Catolica, cu faptul ca sleahta le-a creat un embrion de middle class, ca Jaruzelski nu a fost complet dement, si asta de niste sute de ani (sleahta), ar fi multe de spus aici care tin de sansa. Ce am spus eu sunt observatii empirice, vad minoritatile respective la mine in batatura si extrapolez observatiile. Rigoare stiintifica ioc, nu ma amagesc, dar opinia mea e a mea si mor cu ea 🙂 Ah da, eu ma trag de langa Rosia Montana, nu numesti cand s-o impartzit norocul manea ca imediat dau cu cutzitu’n piatra, sa ma pupe undeva aia de la occupational health and safety!

 9. Zev Reply

  DanC – apropos de link. Trist si revoltator, dar ia vizioneste Rabbit-proof Fence sau/si Once Were Warriors. Nemaivorbind de chestii vechi gen Arhipelag Gulag. Nu suntem nici macar printre putinii.

 10. Bubu Reply

  Groparu: “Banda aia 2 oare nu ar trebui ocupată de cei mai din față, nu de cei mai din spate, care se bulucesc șuvoi să nu stea ca fraierii?”

  Ba da. Pe noi ne invata ca benzile se incarca alternativ, oarecum in ordinea sosirii. Si da, cred si eu ca e frustrant sa stai in coloana si sa vezi pe altii cu 100 pe langa tine. Solutii insa nu prea vad. La un moment dat tot incorect va fi, deoarece aia de pe b2 vin lansati. Problema cred ca a aparut cand toti s-au oprit pe b1, in loc sa schimbe banda si sa o incarce egal.
  Just my 2 cents.

  • Groparu Nemernic Reply

   Ăia de pe b2 vin lansați pentru că evită voluntar și cu grație banda 1 pentru că ei sunt speciali. Deși văd pe banda I coloana de mașini staționate cu avariile puse. Pur și simplu încetinesc și ocolesc holbându-se la fraierii de pe 1.

   • Bubu

    Na, n-am fost acolo si sigur imi scapa niste nuante. Si regulile de circulatie se mai adapteaza si specificului local cateodata. Degeaba comparam cu alte tari. Alti oameni, alta cultura, alte valori, alt temperament. Chiar nu stiu ce sa zic.

 11. căpșunaru Reply

  @ Bubu
  “alta cultura, alte valori”
  daaaa bre, ce dreptate ai! fiecare cu… valorile si cultura lui! Cu ‘valorile’ din ‘cultura lui’ se simte fiecare cel mai bine. Si porcul se simte cel mai bine in cocina, unde are el ‘valorile lui’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *