Odată cu ziua de naştere a Delfinului imperial, pe la reşedinţa noastră de toamnă din Floreşti s-or succedat tot felul de părinţi şi socri, să marcheze evenimentul cum se cuvine: cu tradiţionalele jucării chinezeşti.

După ce am deşărtat nişte păhăruţe cu licori în cinstea prinţişorului, am ieşit la plimbare cu oşenii lu’ nievasta. Prin preafrumosul Floreşti.
cai
Blocuri şi cai. A-vai…

Ajungem, la un moment dat, pe  strada Uruşagului. Uruşagului, da? Soacră-mea se postează în faţa plăcuţei cu numele străzii şi face ochii cât măslinele supercolosal:
– Strada…

Silabiseşte ca la clasa I: n-are ochelarii la ea şi plăcuţa nu e din aia oficială, e ceva improvizaţie scrisă strâmb şi cocoţată pe un stâlp de 3 metri.
– Urcuşului? Strada Urcuşului?
– Strada Uruşagului! o corectează nievasta.

Soacră-mea rumegă preţ de o secundă denumirea profund extraterestră a străzii; apoi, pentru că nu ştie cum să-i dea de cap, ne întreabă pe noi:
– Uruşag: ce înseamnă asta? Ceva urât?

Râd în interiorul meu cu artă, ca la ora de matematică cu severa doamnă profesoară Mărgineanu; ridic din umeri ca să nu-mi trădez patimile şi îmi continui drumul. O aud în spatele meu cum cântăreşte problema ca un adevărat lingvist şi concluzionează:
– Şagului… Urusagului. Ăsta nu-i nume românesc!!!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 5 comments

 1. Gigi Reply

  Dacă-i românesc sau nu, habar n-am, dar cel mai probabil strada duce spre dealul cu același nume din localitate! :mrgreen:

 2. zoltybogata Reply

  Urușag, vine tradus ceva de genu DOMNESC, UR înseamnă pe ungurește DOMN, cred că îi plin de domni pe strada aia 😀 .Multă sănătate

 3. Andor Reply

  Merci, zolty!
  Ma simt si io domn, ca pana amu’ ziceam ca m-am mutat la tara… 😆

 4. Mihai Reply

  E strada pe care stau eu, sa stii ca se uita ciudat diferite doamne pe la ghisee cand le spun adresa…am observat insa ca avem destul de multi maghiari prin bloc, o avea legatura cu numele strazii, i-a atreas?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *