Când eram student (acum 300 de ani), eram mare-mare fan Che Guevara – before it was cool. Nick-ul meu de CounterStrike era Che Guevara, wallpaper-ul de pe monitor era cu Che Guevara, ascultam în heavy rotation piesa aia cu Hasta Siempre


Şi acuma melodia asta îmi face un pic pielea cu gust aproape ca de găină.

…îi ştiam pe de rost istoria vieţii, am acasă Motorcycle Diaries – versiunea în limba engleză (mersi, Spike!) –

Motorcycle Diaries
Pentru puiuţul comunist din tine! (sursă foto)

– ce mai, eram socialist comunist revolucionario cubano convins! Jos porcii capitalişti, jos exploatarea omului de către nevastă!

În fine.

În aceeaşi perioadă, mi-am ţinut ziua de naştere în bunul stil – 60 de oameni într-un apartament de bloc din Mănăştur, petrecere până a doua zi dimineaţa, fiecare-şi aduce de beut, haidem să punem pariu la cât vine Poliţia!

Printre nemuritoarele sticle ieftine de “vin” de Murfatlar, s-a nimerit şi un cadou care mi-a fost mereu drag – un tricou cu Che Guevara, cauciucat, făcut profi. Îl primisem de la Mişu, un prieten care s-o tirat în Oradea unde a pus bazele unei agenţii de publicitate care s-o umflat de premii la Portoroz – Utopium. În fine, am păstrat tricoul ăla vreme de vreo 9 ani de zile, şi era ca nou (când l-am primit, l-am primit cu promisiunea că “o să poţi să te-ngropi cu el, hăhă! Te-ai prins? Groparu – îngropi… hăhă!”).

Au trecut ani ca râuri lungi pe ceţuri – şi tricoul meu m-a însoţit la fiecare chermeză mai turbată, ieşire la munte, team building, Ţiganiade, şi de fiecare dată a făcut senzaţie. Păi era personalizat, roşu ca steagul sovietelor şi cu faţa lui El Che!

Până când am venit anul ăsta de la ceva cumetrie şi i-am dat scumpei mele soacre tricoul să mi-l spele.

La aniversarea a peste 50 de ani de revoluţie cubaneză de eliberare a patriei, tricoul meu cu Che Guevara care a fost cu mine la bine şi la rău, în multe bairamuri şi petreceri care mai de care, a căzut pradă furiei ucigătoare a soacră-mii. Care, fără prea multe fasoane, mi l-a opărit la 400 de grade cu persiluri şi arieluri şi l-o fiert de-o ieşit revoluţia din el, ce atâta atâta revoluţie, ce, ăsta-i tricou de om serios?
Che Guevara
Iartă-mă, Che! Dar mă bufneşte râsul când văd cum arăţi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. marcian Reply

  Ar trebui sa-i multumesti mamei soacre: acum ai un tricou unicat cu jumatate de Che. Nu m-ar mira sa lansezi o noua moda 🙂

 2. Ciprian Reply

  auzi, cum facem sa se intalneasca soacra-ta cu iliescu?

  in alta dezordine de idei, undeva intr-un apartament-cutie de chibrit din Manastur, cineva isi doreste azi un tricou cu Nelson Mandela.

 3. Groparu Nemernic Reply

  @ marcian: eu tot cred ca este un mesaj. Soacra-mea incearca sa-mi comunice ceva.
  @ zaqk: exploatat pana si de un blogger!
  @ FUA: …si in Floresti! Mi-ai dat o idee buna ce cadou sa-mi fac de sarbatori.

 4. Mișu Reply

  Cu mana mea am facut tricoul ala si am pus suflet si presiune sa nu s-a duca la nici o spalare. Cine s-a gandit ca o sa ii vina cineva de hac. E timpul sa iti trimit o rama sa il pui la cinste ca a trecut prin valtoare si razboaie chimice cum nu se astepta.
  Radu te tzuc si pe tine si pe soacra (sarut-mana doamna ca fara matale nu ajungeam vedeta) si pe doamna si pe al’ mic si sa aveti parte numai de cadouri sustenabile la ceas de sarbatoare.

 5. Honci Baci Reply

  Ma io nu vad nimic rau la tricou asta… Atata ca e personalizat maxim. In plus acuma se vede ca o trecut prin tot felu de evenimente (ai o dovada). Am si io unu cu transpiratie in el si tot de la primu concert Metallica in RO (9 iunie 1999 …) parca a fost ieri… e pus in lada de zestre unde va servi ca model de dedicare si evlavie.
  Povesti cu fat frumos (adica IO) si cu zmei (tot io) si cu ilene cosanzene … toate spuse nepotilor pe un genunchi cu apa destula in el cat sa le fie moale si bine :mrgreen:

 6. Corina Bodea Reply

  Recunosc și eu ”lăcrămez” când aud :

  ”Alguna gente se muere
  Para volver a nacer. ”

  http://www.youtube.com/watch?v=ye7kZd-rjYc
  dar probabil că aș fi lăcrimat și dacă ar fi existat clip-uri de pe vremea ”Inchiziției”, de pe vremea ”Conchistei Spaniole”, a ”Revoluției Franceze”, a Revoluției din Octombrie, adică a acelor ”iuțeli” care au schimbat lumea, în bine?, în rău?…dar au schimbat-o

 7. MihaI din Floresti Reply

  eram prin clasa I cand am dat toata colectia mea de gume turbo pe o pereche de inotatoare primite de un vecin de pe la ajutoare, cand sa ma duc cu ele sa fac scufundari spectaculoase in raul din spatele casei(raul Suceava) am descoperit ca bunica le decupase palatele si imi facuse din ele niste frumosi papuci de cauciuc…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *