1. Începem cu cea mai recentă furtunică din paharul cu apă cu nitraţi/nitriţi a online-ului. Aqua Carpatica – probabil brandul de apă cu cea mai bună comunicare în online-ul românesc – a trimis bloggerilor teste pentru a măsura nivelul de nitraţi din apă. Printre testatori, Dragoş Monet s-a aplecat asupra problemei ca un adevărat cercetător ingineresc, iar Auraş Mihai a măsurat nitraţii din apa sfinţită, nici n-ajută, nici nu strică. Eftimie a dat cu campania de pământ, iar răspunsul a venit de la neobosita PR-istă a brandului, Claudia Tocilă, şi însuşi tătucul brandului, Jean Valvis. Ceea ce mi se pare foarte tare. De citit, zic.

Revenind la oile noastre ardeleneşti: vestea bună pentru Floreşti este că şedem bine. Aveţi aici două mostre de apă şi filtrată, şi nefiltrată, care sunt, practic, identice.
Testul puritatii Aqua Carpatica

Testerele astea sunt disponibile în mai toate magazinele mari din patrie, le puteţi lua din mânuţele unor hostesse aquarpatine foarte drăguţe, poate nu ar strica să faceţi şi voi testul! Harta nitraţilor – aici.

2. Nu ştiu dacă alte oraşe au o Asociaţie a Femeilor de Afaceri, dar noi avem. Şi decernează premii femeilor extraordinare din oraş. Am aflat și eu cu ocazia asta că un participant la jocurile olimpice care câştigă premiul 5 ia EUR 7.500 bonus, iar un participant la jocurile paralimpice cu acelaşi premiu primeşte… 7500 de lei.

Mai multe informaţii – pe site-ul lor.

3. Idee de mega-nişă, pavată cu idei frumoase: nişte clujeni au creat jocuri pe calculator care ajută persoanele cu handicap.

4. Ionuţ Turda, “vioara indispensabilă” a filmului Usturoi, nu a stat cu mâinile în sân şi, pe lângă altele, a tras un mega videoclip – de abia aştept să-l văd pi tăt!

5. Hădean devine brand ambassador Vodafone. Bravo, bucătare!

6. Apropos de Vodafone, Florin Gherasim şi-a încasat premiul.

vodafone telefone

7. Frumos: Constanţa de sus. Portul Tomis, mai exact, unde am mâncat cele mai bune fructe de mare şi picioare de bruască de pe planetă (La Scoica), sper să mai fie!

8. Şi Alba Iulia de Sus. Via Makavelis.

9. Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează, în weekendul acesta, Târgul Meşterilor Populari. Parte din Zilele Clujului, care încep tot azi.

10. Concertul Măriucei Nazionale s-a amânat pe mai la toamnă, că s-a ‘bolnăvit, sireaca.

11. Săptămânile româneşti continuă la McDonald’s până pe 30 mai. Ştiu că nu are nici o relevanţă pentru voi că sunt blogger pişcotar care dă linkuri contra memory stick-uri USB, dar ăsta este cel mai mai meseriaş pe care l-am primit de când bloggeresc! Păi cine mai are o butelcuţă cu memorie? Aud?

saptamanai romanesti

12. De azi se deschide Aqua Park Floresti.

13. Mămici, săriţi să-l desfiinţaţi pe acest domn care doreşte să vă frustraţi copiii! Să-l omorâm cu pietre prin crucificare!

14. Napolact a redeschis sediul ăla mare şi fain din Mihai Viteazu şi l-au făcut lactobar. Am fost să-l văd, dar mi-a fost ruşine să fac poze, că tantile alea se uitau la mine ciudat. Mda. Ăsta e bloggerul Groparu. Ăsta e.

În aceeaşi perioadă, din păcate pentru sătmăreni, au relocat producţia fabricii din Carei la Cluj.

Cam atât. A, vineri dimineaţa atâta m-am grăbit la muncă dimineaţa, şi aşa întuneric era la mine în hol, că mi-am luat adidaşii teneşi invers!!!
papucii invers

Şi am văzut asta numai la serviciu!!! Da!!!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

 1. Marian S Reply

  La aia cu adidaşii nu te cred. Bănuiesc că ai râmas nedumerit de aseară; un adidas ţine cu Steaua, altul cu Astra. 😯
  De asemenea la punctul 11: Aia e o sondă care se bagă în palincă şi afişează gradele prin Bluştuţ, pe aifon. Fă o probă, dacă nu mă crezi! 👿

 2. Atti Reply

  Gropare, broblema e in trei feluri la campania AC:

  1. Faza asta cu “apa pericoioasa de la robinet” a fost fumata secolul trecut, prin anii 50-60 in Statele Unite si prin 80 in restul Europei civilizate. Producatorii de apa de toate felurile au facut o mica campanie (cacofonie intentionata) sa isi creasca vanzarile. Cum? Puneau la dispozitie testere din astea ca si la pisswasserul AC, pe langa o campanie prin ziare si radio/tembeliziune. Asta pana ce nu au primit cadou niste dosare penale pentru creare de panica inutila. Probabil departamentul de marketing si PR de la AC a zis ca scoate de la congelator idea, ca doar fraierul si aerul e la tot pasul in Ro.

  2. Partea mai nasoala e ca cativa din colegii tai bloggeri sunt cam cacati la cur si gura. Au primit tema de casa de la AC, au facut diaree pe tastatura si ce miri ce imbecilitati au putut sa debiteze, gen soc si groaza 😛 Pana aici nici o problema, toti au dreptul la pixeli pe ecran. Dar e tare dragut cand vezi ca doar comentariile pro-AC sunt acceptate, restul sunt sterse sumar. De mentionat – meseria no.2 e de inginer de mediu, exista o vaga posibilitate sa stiu despre ce vorbesc la o analiza chimica si microbiologica a apei 😉

  3. Conform WHO, in perioada 1995 – 2010 au fost raportate 112 cazuri de methemoglobinemia pentru populatia UE. Adica practic zero, raportat la populatia de ceva sute de milioane. Majoritatea cazurilor au aparut dupa diverse inundatii, in mediul rural. Sansele tale de a te face albastru de la nitriti/nitrati din apa potabila urbana e atat de aproape de zero incat nici nu merita sa te gandesti la ea.

  4. Cum am incercat sa explic si la un coleg blogger (inainte sa imi stearga comentariul), una din exercitiile favorite in laboratorul de chimie in timpul specializarii/practicii era analiza de apa. Primeai un lot de mostre numerotate. Nici un indiciu de origine. Na si te apucai sa vezi – microbiologic, reziduu uscat, aveai un checklist care trebuia bifat. La capat, aveai 20 de buletine de analiza. Cand le aveai pe astea, primeai si lista cu ce ai analizat, dar atentie, nu era mentionat ca mostra no.X este produsul Y. Proful stia, dar tu trebuia sa le imperechezi pe baza buletinelor de analiza. Na si sa vezi minune, cand de multe ori minunata licoare din munti, se dovedea ca e mai slaba calitativ decat apa ta din Floresti 🙂 Sau cand apa minerala a unui producator de mare fite nu se potrivea nici sa vrei cu tipul apei din zona de provenienta declarata dar se pupa la fix cu apa de la robinet din aceasi zona.

 3. Copilu Minune Reply

  Oare cu ce trateaza Aqua domnu Valvis de obtine, garantat, cea mai mica concentratie de nitrati? Poate ne ofera concurenta alte testere?

 4. Copilu Minune Reply

  Pina se trezeste in bocanci concurenta, o intrebare nevinovata pentru marketingul Aqua: de ce ar trebui sa platesc in plus pentru cel mai mic continut de oarece, atita timp cit si continutul mai mare al concurentei e oricum mult sub limita maxima admis? Da, stiu, pentru ca e sanatos pentru cashflow-ul si indicatorii financiari ai Aqua. Dar un motiv si pentru mine?

 5. Jean Valvis Reply

  @ Tuturor,

  Hai sa fim pentru cel putin o data obiectivi :
  Citind internetul va dau punctul meu de vedere si corectati-m daca gresesc undeva :

  1) Patronatul Apelor Minerale, cei care nu vreau sa inscriptionez pe eticheta lor nivelul de Nitrati continuti in apele lor, NU A RAMAS IDIFERENTI la noua campania “Testul Puritatii” !!! Fermi pe politica lor de a ascunde informatii de la consumator, acum ca existe posibilitatea de TRANSPARENTA in mana tuturor, au considerat util sa sesizeze TOATE instantele posibile a tarii.TOATE ! Numai Biserica nu a fost sesizata si Armata…. Iarasi controle, iarasi convocariile si controale la noi, hartiuala pt ca am indraznit sa dam posibilitatea fie care de dvs sa puteti constata cate de CURATA este apa pe care o consumati …
  Adevarul doare…”trebuie sa tacem”

  2) Aceasta campania nu are decat beneficii !
  2.1 Pentru Oraseni:
  -Sau ei constat ca robinetul este safe, si se linistesc !
  -Sau ei vad ca Nitrati sunt sub 10 mg/L si atunci nu-l dau bebelusilor sau copiilor mici.
  -Sau ei vad ca nivelul este alarmant si atunci intervenim (statul) cu analizele mai scientifice de un laborator acreditat pt NO3.
  -Pot ei PERSONAL sa vad cate de curata este apa imbuteliata luata de la piata si isi fac alegerile libere de cumparare. Aici dati-m voie sa informez asupra faptului urmator : CIRCULA LEGAL in Romania 2 brandurile al carora NITRATI sunt de 47,5 si de 22mg/l .ACESTE APE LEGALE sunt toxice pentru copii. Si asta nu este declarat pe eticheta (Nici nitrati lor nici ca nu sunt pt un uz catre copii) . Este o situatia normala dupa parerea dvs ?!?

  2.2 Pentru cei din mediu rural
  -La puturile care sunt linga exploatatiile agricole, orice mamica poate constata daca apa din put este buna pentru copii.La fel, se linisteste sau ESTE INFORMATA despre cel fel de uz se faca.
  -Niste Fantani renumite de apa pura se dovedesc pline de Nitrati.Alte, se dovedesc mai pure decat robinetul sau chiar curate de multe ape imbuteliate !!! (exemplu: ” fantani din Timisoara care au “iesit” =0mg/LFaceti un bine colectivitatii si celor dragi dvs !
  YJV

 6. Jean Valvis Reply

  Oameni vor invata ca resursele de apa naturala TREBUIE sa fie protejate ! Acolo unde trebuie eventual vor fi luate mesuri simple (ingrijirea grajdelor, gunoile indistanta, canalizariile indepartate)

  3. @copilul minune :Uita-te la producatorul American :, specialistul de sisteme pentru apa : http://www.sensafe.com. Testul nu se concepe special pt un producator. Este un test de Nitrati, oriunde ele se prezinte in apa. NITRATI …test care nu poate functiona specific cu o anumita compozitia unei ape particulare.
  (putina chimia te rog !)

  Testul Puritatii (acum gratuit..in cateva timp si disponibil pt toti la un pret de 3 lei -pentru 2 testere-) ajuta ceteteanul sa fie informat singur ! INFORMAT si apt de a controla SINGUR orice tip de apa il intereseaza !

  Deranjeaza pe cineva Transparenta si constienta civica ?!!?

  Dati-ne rezultate pe http://www.testulpuritatii.ro—>Faceti un bine colectivitatii si celor dragi dvs !
  YJV

 7. Copilu Minune Reply

  Domnule Valvis,
  1. Pe ce studii clinice va bazati cind faceti afirmatia ca 22 mg/L e o concentratie toxica pentru copii?
  2. Daca peste 10 mg/L chiar sint toxice pentru copii, nu ar fi mai util sa legiferam interdictia ferma de a folosi apa respectiva pentru consumul copiilor? Cu pedepse mergind pina la decaderea din drepturile parintesti.
  3. Care e atitudinea fata cocentratia in nitrati in tari cu ceva mai multa vechime in democratie/economia de piata? Sa zicem in Elvetia.

 8. Atti Reply

  @Jean Valvis sau cine draci beti esti:

  Daca vroiai o chestie draguta si utila, distribuiai aceste stripuri de test in mediul rural, unde din cauza exploatarii agricole intradevar poti sa ai probleme. Nu mari – ca de ar fi intradevar mari, ne trezeam cu n+1 copii cianotici.

  In schimb, tu sau departamentul tau de marketing a ales ca mediu de distributie marile hipermarketuri urbane – adica exact unde ai principalii consumatori ai apei tale. Deci o chestie de utilitate fix zero, avand in vedere monitorizarea prin care trece apa de la robinetul zilnic.

  Cat despre sculele de la Sensafe, sper ca aveti chestii mai bune in laboratoarele voastre decat alea. Nu sunt rele de felul lor, dar cam mare marja de eroare din constructie si veci nu si-au rezolvat problemele de cross-contaminare. E bun de pus in masina de teren, sa ai ceva referinta in caz de nevoie, dar nu sunt scule de laborator.

  Alta faza pe care o ratezi este ca te axezi pe No2/No3. Na, amu te intreb eu pe tine, cat leaching de compusi chimici mult mai nasoli ai intr-un litru de AC, dupa ce PET-ul respectiv a stat la soare, s-a copt bine la livrare in camion / duba, a stat la lumina in hipermarket si asa mai departe? Aia de ce nu testezi? Adica normal ca nu testezi – rezultatatele nu te-ar ajuta defel, pana si LAREX-ul te-ar lua de gat (macar ca la aia si pisatul trece, cu convingerea de rigoare 😛 ) Daca te tii asa sfant – fa o chestie beton – introdu recipientele exclusiv de sticla si construieste-ti o retea de reciclare a sticlei. Asa cum era inainte de 89. Atunci da, ma pun in fata ta, iau jos clopu si zic “etern respect”. Dar pana atunci – vezi, ca este un urs de plimbat prin muntii din care se zice ca e apa ta.

  Btw: amu chiar sunt curios – sa vad daca mai am buletinele de analiza de amu ceva ani. Am cateva facute pe un spectro de mare clasa. De imi lasi o adresa de mail le vei primi – poate le confrunti cu ce rezultate are per lotul respectiv laboratorul vostru?

 9. ErRon Reply

  Nu doresc să-l desfiinţez pe acel domn, doar să-l corectez la gramatică; în enunţul “toți copii din clasă au mobile performante” lipseşte un “i”. 😈

 10. Claudia Reply

  Copilu Minune – In UE, dar si in Romania, medicii pediatri recomanda ca apa pentru consumul sugarilor si copiilor mici sa fie sub 10 mg/l nitrati. Pentru unele tari (Belgia de ex) concentratia pentru hrana sugarilor e recomandata chiar sub 2 mg/l.
  S-a incercat schimbarea legislatiei, cu campania Legea Apei, momentan a ajuns la niste mese de discutii, si, cel mai probabil, in viitor ne vom alinia la normele europene. Desigur, cu decaderea drepturilor parintesti, e o exagerare, dar nu ni se pare exagerat sa stim pe orice eticheta aceasta informatie. De acolo alegi singur ce brand preferi, motivele iti apartin.

  Atii – s-a facut distribuite si in mediul rural prin scoli si ONG-uri. Acolo e greu de comunicat, nu vom primi harti suficiente si nici feedback. Speram ca oamenii isi fac testele si constata cum e apa lor. Cand faci un astfel de CSR sunt si informatii care ajung doar la oameni, fara sa se mai intoarca la brand.

  In ceea ce priveste Pet-ul, e unul dintre cele mai groase de pe piata, intocmai ca sa nu fie probleme cu factorii mentionati de tine. Cand vezi branduri cu pet-uri subtiate ”pentru ecologie” e vorba de o taiere de costuri si, pana la urma, de calitate. Doar daca se recicleaza responsabil devin eco. Daca sunt lasate prin paduri, rauri, parcuri nu facem nimic sa ajutam mediul, nici cu peturile subtiri, nici cu cele calitative.

  AQUA exista si sticla de sticla, la cererea consumatorilor, insa e mai scumpa (evident, costurile de productie, transport, listare etc sunt mai mari) asa ca nu poate fi vorba de exclusivitate pe sticla de sticla deocamdata.

  Daca doresti sa-mi lasi un mail cu analizele, claudiatocila pe gmail si iti raspund de pe adresa mai oficiala daca avem si noi analize pe loturile respective sau orice vrei sa discutam pe marginea subiectului.

  Multumim Groparu pentru spatiul de dialog 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *