Clujul: un oraş cu istorie din inima Ardealului care nici frumos ca Praga, nici vizitat ca Viena, nici bogat ca Luxemburgul şi nici liberal ca şi Copehnaga nu este. O aglomerare urbană din estul Europei pe cale de a-şi regăsi identitatea, de a se redefini, de a se reinventa pentru noul mileniu.

Ăştia suntem. Puteam fi mai mult, dar puteam fi şi complet irelevanţi.

Dar am ales să fim importanţi. Prin universităţi, prin clădiri, prin covrigii de pe centru, guyaşuri şi cele două malluri. Prin istorie, birturi şi complexe studenţeşti boeme, prin taximetrişti mai spălaţi decât media pe ţară şi oameni amabili, toleranţi şi gospodari. Prin restaurantele japoneze, dezbaterile politice televizate fără invective şi oamenii tineri din fruntea administraţiilor locale, prin unguri şi români şi gabori şi studenţi veniţi din toate colţurile ţării.

Şi pentru că am reuşit, de bine de rău, să salvăm o parte din clădirile istorice de furia distructivă a comuniştilor. Şi pentru că acum o mână de bloggeri ne-am mobilizat pentru a salva Muzeul Farmaciei din Cluj, un unicat de felul său, de la o moarte sigură.

Muzeul Farmaciei din Cluj (hai cu Like-ul!) este deschis în sediul în care cea mai veche farmacie din oraş a funcţionat non-stop încă din vremuri medievale. Mic, dar concentrat, muzeul abundă în exponate care mai de care mai fistichii, incusiv praf de mumie:


Şi mai este:

De ce am scris această postare? Pentru că actuala clădire în care muzeul funcţionează de atâtea secole a fost revendicată, iar Muzeului nu-i rămâne decât să-şi facă bagajele şi să dispară în alt cotlon al oraşului, care mai mult ca sigur că are aceeaşi legătură cu farmacia pe cât am eu cu cântatul. Unde nu va mai fi aceeaşi chestie. Unde nu vei putea vedea chiar încăperea originală cu ustensilele originale în care poticarii din vechime îşi preparau decocturile pe care le vindeau cu bani mulţi. Nici sala cu pictura originală, nici inscripţiile de pe pereţi.

Tot respectul pentru că legea, în România, le permite moştenitorilor să îşi recapete proprietăţile pentru care au muncit strămoşii lor. Actualii beneficiari îşi doresc oricum să vândă spaţiul unor proprietari de crâşmoteci, deci dacă s-ar implica oleacă autorităţile locale în cumpărarea spaţiului nu i-ar văduvi nimeni de bunul la care au dreptul.

Ce ar trebui făcut? Avem o tură de instituţii care îşi permit să salveze actualul Muzeu al Farmaciei. Vorbim de Primărie, de Prefectură, de Consiliile locale şi judeţene. Vorbim de firma Terapia, care a dus farmacia la alt nivel, vorbim de nişte universităţi de medicină care se scaldă în bani de la studenţii arabi. Vorbim de Ministerul Culturii, vorbim de noi, fiecare, care ar trebui să-şi dedice o oră din viaţă trecînd pragul acestei instituţii acu, azi. Domnul Radu Crişan, curatorul muzeului, vă va molipsi cu optimism şi vă va duce înapoi în timp în vremuri în care încă ardeam vrăjitoare de parcă ar fi acceleratorul de particule de la Cerna.

 

Clujeni şi români, ne băgăm să salvăm Muzeul Farmaciei?

Cont de Twitter.

Au mai scris: Andrei Aroneţ | Stefan Teişanu | TVDeCe | Daniel Rus | Dragoş Mone | Mironeasca | Zaineasca | Psaico | Sigina | Robintel |

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 18 comments

  1. Mihai Motrescu Reply

    am sa scriu si eu, bine ar fi daca ar fi un link pe care cand faci click sa te trezesti la muzeu ca din cate am citit muzeul asta are atatia vizitatori pe luna cati are groparu.ro pe ora….

  2. Groparu Reply

    @ Mihai: eh, nici chiar asa;)) adevarul este ca eu nu as fi in stare sa convoc vizitatorii pe care-i am pe ora sa dea 5 lei pe un bilet sa ma vada pe mine, cat de superb sunt eu, deci 1-0 pentru muzeu.

  3. Corina Reply

    AOLEU, CE-MI FACI???????????!!!!!!!!!!!!

    Laptopul meu tocmai incepuse, din senin, sa vorbeasca despre asfalt, soparle si minereuri. Si am 21 de pagini deschise in browser! nici una pe vreun site romanesc, sa banuiesc macar de unde s-ar auzi.

    Primul filmulet porneste singur atunci cand deschizi pagina, fara sa fie nevoie sa apesi pe play… iar eu tocmai dadusem refresh la Google Reader. N-as fi ghicit niciodata ca de acolo se aude(mai ales ca post-ul tau aparea al 5-lea in lista), doar dupa ce am luat la rand toate paginile si am dat la fiecare refresh, l-am descoperit… :))))

  4. Corina Reply

    Fir-ar, nu-mi merge bine azi pe blog-ul tau!:))
    Scrisesem un comentariu luuung si am reusit sa il sterg inainte sa postez. In fine, pe scurt:

    Cred ca ce ii lipseste muzeului astuia(si muzeelor in general) e publicitatea. De exemplu, cu ce ai scris aici despre el, pe mine m-ai facut curioasa sa-l vizitez. Dar cati oameni stiu despre ce e vorba, cati stiu lucrurile astea despre el sau cati stiu macar de existenta lui?
    E clar ca nu vom vizita un muzeu la fel de des cum mergem in parc, majoritatea probabil vedem acelasi muzeu de maxim 3 ori in viata. Dar asta nu inseamna ca nu ii apreciem valoarea si ca nu il vrem acolo si peste zeci de ani, pentru copiii si nepotii nostri.
    Ce nu inteleg eu e: unde e Ministeul Culturii in situatia asta? Cladirea aia n-ar trebui sa faca parte din patrimoniul istoric?

  5. Corina Reply

    Np, scopul scuza mijloacele :). Bine macar ca n-a fost vreo scena dintr-un film de groaza:))

  6. Groparu Reply

    @ Corina: exact din cauza asta Aronet ne-a invitat sa vedem, pentru a-i cataliza pe cei care ar trebui sa ia masuri. Si o metoda de a face asta este sa crestem numarul de vizitatori cat mai mult. O sa-ti place ce vezi!

  7. diana Reply

    cu rusine mare – am sa recunosc ca nu stiam de asa ceva -inde ii situat – cu atat mai putin; ma duc la colt singura’ 😳
    de spariet , m-am spariet si io cu filmuletul tau – si da e de bagat la asa ceva;
    stai ase ca ma pornii – sa imi vars nacazu; anu trecut dupa sezon hai si noi prin imprejurimi sa vedem una alta – ca 6 luni nu stii nimic numa hotel si casa (lucram in turism amandoi -io si hasbandu) si gasim un cimitir nemtasc bine amenajat si vreo 500 m mai la vale ditamai inscriptia -mormant minoan de mai bine de 3000 ani bla, bla, bla si da-i in toate limbile explicatii si cate si mai cate detalii- no hai; si marsaram pe drum , prin livada ( drept no ca de masline da oricum aci ii plin de ele) si cand ajunsaram era o potecutza; di pa potecutza intrai intr-o camera zidita si fara tavan… atata reclama pentru nimic? – adica pt atata lucru vin mii de turisti – ca -i zona cu turism de resort; si isi fac poze si se minuneaza pt atata lucru? apoi di ce acasa nu se poate?! si mirata am ramas si azi-imi cer scuze ca ma “plansai” la tine pe blog

  8. Turnofftheglory Reply

    Clujeni eu ador orasul ala unde am fost un vremelnic burghez. Sa nu faceti tampenia de a anihila bucatica asta de istorie. Adica s-a gasit 100 de milioane pentru Moina? Hai si cu muzeul. Cultura nu tine de foame ci de memorie. Emile, se aude acolo la Victoria?

  9. Diferenta dintre Muzeul Farmaciei | .marius rANTing away Reply

    […] Campania “Salvati Muzeul Farmaciei” a luat nastere la initiativa lui Andrei Aronet, caruia ii multumesc ca m-a invitat, si ii multumesc ca are idei geniale (cand vrea). Au mai scris despre Muzeul Farmaciei urmatorii: Ștefan Teișanu, TVDeCe, Andrei Aroneț, Mironeasca, Dragoș Mone, Daniel Rus, Teodora Fegari, Sigina, Psaico, Zăineasca, eVasile, Dan Ciulea, Groparu. […]

  10. Adi Reply

    Gropare,

    in al doilea paragraf al textului, in care faci insiruirea aia “… istorie, birturi şi complexe studenţeşti boeme, prin taximetrişti mai spălaţi decât media pe ţară şi oameni amabili, toleranţi…”,

    ai uitat sa-l treci pe Boc

  11. Groparu Reply

    @ Adi: Boc nu mai e al nostru, l-am dat bucurestenilor si l-au zapacit de cap!
    Sau era zapacit, nu mai stiu.

  12. Anonymous Reply

    Io am fo la Madrid acolosha la palatu regal si pe lista de vizitatiuni e inclusa si farmacia regala, care este dansa, formata din vo’ 3 camere de borcane deacelea. Da’ nu e nimicuta asa exotic si mumificos ca cele din Cluuuuuuuj. Deci bafta! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *