În ziua aceea, îi lăsasem nievestei maşina să meargă la mall, că trebuia să-mi spargă salariul pe fiţe. Aşa că, după serviciu, mă duc la hotel Napoca, să iau un rechin până în Floreşti: bloggerii nu merg cu autobuzul pentru că acolo nu fac rost de subiecte, şi apoi ce mai scriu ei?

La staţia de rechini, vine un taxi cu o doamnă înăuntru. Crezînd că doamna coboară, întreb:
– Liber?
– Unde mergi? mă întreabă.
– Floreşti! zic.
– Te duc eu!
– Bun, zic, mirosindu-l că e requin. Cât?
– 10 lei, zice el.
– Hai să merem, zic eu.
– Nu, zice, că mai aştept să-mi umplu maşina.
– Şefu! îi zic. Atunci îţi dau 8 lei (o cursă de Floreşti e 3-4 lei), numa’ să plecăm. Îţi plătesc eu locul ăla pe care-l aştepţi, da’ hai să merem că mă grăbesc.

Şefu nu se rabdă şi mai ia o doamnă pe care mi-o aruncă în spate, în Logan. Pornim.

După care începe tot drumul să-mi facă capul calendar cu ce serviciu mi-o făcut el mie, că m-o dus cu 8 lei; taxiul, zice el, mi-ar fi luat dublu.

Ca în certurile conjugale, aleg să tac.

Pe drum, înainte să se înscrie spre Polus, opreşte să se uite la autostopişti: “să văd dacă nu am ceva cunoscuţi pe aici, să-i duc la Săvădisla”, guiţă şeful. Autostopiştii evită cu graţie, şeful insistă, îi claxonează, autostopiştii ezită, Groparu începe să se irite:
– Şefu! Păi ce facem, nu am vorbit că nu mai iei pe nimeni? Acuma musai să ne înghesuim în spate?

Pentru cei care nu mă cunoaşte: io am 1.85 m şi mereu am probleme cu întinsul copanelor în maşini şi Logane. Plm!

Şeful rânjeşte în retrovizoare, încurcat, şi porneşte.
– E loc de trei persoane în spate la Logan, nu se lasă el.
– Dvs. aţi stat vreodată trei persoane în spate la Logan? întreb.

Io eram năcăjit că plăteam dublul cursei de Floreşti, şi că, pe lângă asta, şefu’ vroia să mă înghesuie ca pe evrei.

În momentul ăla, celelalte două tovarăşe de drum nu se rabdă.
– Domnu’, nu vă supăraţi… zice una. Da’ sunteţi aşa, pretenţios…
– Nu de asta e vorba, doamnă dragă, îi zic. E vorba de înţelegerea pe care-am avut-o.
– Păi toţi trebuie să ajungem acasă, zice.
– Dacă îmi spunea de la început că mai ia oameni, nu vă mai încurcam.
– Apăi dacă aveţi bani, trebuia să luaţi taxiu’…
– Păi da, am bani! Că muncesc de-mi sar ochii, zic.
– Păi şi noi nu muncim? se bagă ailantă, cu jar sub limbă. Şi io am copil la facultate şi n-am bani să-i dau!
– Doamnă dragă! îi zic. Cum adică să-i daţi bani? Io am lucrat toată facultatea, în anul întâi aveam două locuri de muncă (true story).
– Da, şi eraţi la cu taxă, zice.
– Nu, eram la buget, că nu prea erau locuri cu taxă în ’97. Şi nici ai mei nu sunt bogaţi, şi am avut cele mai grele examene şi numai eu ştiu cum le-am luat, că stăteam la cămin şi mă mai şi gospodăream, să nu-s din Cluj să-mi facă mama de mâncare.
– Păi şi ce, nouă ne este uşor? behăie toţi, într-o coaliţie satanică.
– Nimănui nu-i uşor, zic. La tăţi ni-i greu. Dar dvs. sau alţii ca dvs. ajung acasă şi poate se relaxează după o zi grea. Eu mă arunc la calculator şi mai trag 2-3 ore de muncă, şi n-am chef să ajung acasă nervos şi înghesuit.

După serviciu, eu muncesc la trust.

– Că ce, noi nu muncim când ajungem acasă? sar gospodinele. Mâncare, spălat…
– La alea o ajut şi io pe nievastă-mea, zic. Vorbesc de ce e de făcut după aia. Că io nu stau să mă uit la “Pariu cu viaţa” şi “Ploaia de stele”!

Se lăsă o tăcere nasoală în Logan. Erau oameni simpli, şi eu mă lăsasem un pic dus de nervi; plus că nu-mi şade bine să livrez aroganţe în Logane. Da’ bă, cum pana mea, student clujean la locuri cu taxă şi să primească bani de la părinţi? Şi, mai mult, să fiu înghesuit pe banii mei?

– Asta e, mai zic. Banii se fac greu, emit eu crunta filozofie. Dar eu muncesc mult şi nu mă plâng că mi-e greu!

Ajung la destinaţie, cobor din maşină, îi dau omului banii şi le urez tuturor “sănătate şi prosperitate” (mai ales doamnei cu copilul întreţinut) – într-o tăcere suspectă. Pun pariu că tot iadul s-a dezlănţuit la gura lor după ce am plecat, că-s o vinitură cu aere de prinţ Duda care nici măcar maşină nu am (chestie perfect adevărată).

Înainte de a intra în casă, intru în generosul magazin Profi din Floreşti, să iau ceva de haleală. La raionul de carne de pui încep să mă holbez şi să calculez.

– Vă servesc cu nişte pulpe? întreabă vânzătoarea, când m-a văzut cum umflam ochii la vitrină.
– Da, zic, da’ nu din astea dezosate, vă rog. Astea îs prea scumpe.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 38 comments

 1. mary Reply

  esti putin iritat,dar te iert,ca am zambit 😆 ia controleaza-te,poate ti-a venit menstruatia 😳 ca sa ai o scuza de ce arunci aroganteli la oamenii obisnuiti 😈

 2. georgiana Reply

  așa este. și după aia le vezi pozele pe feisbuc de prin tot felul de concedii făcute prin străinătățuri. vorba ta: la tăți ni-i greu!

 3. anatati Reply

  numai eu am sesizat afirmaţia dincolo de orice limită a bunului-simţ: “maşini şi logane”??? Nici nu vreau să mă gândesc ce conotaţii semantice are, cum că loganul nu ar fi maşină. 😯

  semnat,
  şoferiţă de logan

 4. Belle d”Imagination Reply

  Da” nu poţi să îţi dezosezi pulpa singur singurel?
  E destul de uşor şi scapi şi de nervi!

 5. Kulcsy Reply

  io am 1.96, iti inchipui cum stau eu intr-un logan? iti inchipui cum stau cei de langa mine, in orice masina?

  semnat,
  sofer de logan

 6. m Reply

  una din astea : ai ajuns la mid-life criza sau esti bosorog in devenire. cat depsre romanii care se plang intr-una, ma mir ca n-ai observat pana acum.

 7. julika Reply

  “viata-i greu si multi nu poate” e o alta vorba mare. data viitoare ia taxiul, ca e mai mishteaux, dai un ban, da` stai in fata! 😉

 8. zerocratu Reply

  bravo omule, totusi, ai fost destul de calm cu muritorii. io-mi &^*@*(!@^$ in ei in asa hal incat isi trimiteau puradelu la munca.

 9. Radu Reply

  Foarte adevarat si foarte tris, si eu zic ca trebuie zis la oameni verde in fata ca sunt lenesi si ca exagereaza cu “saracia lucie” in care traiesc, daca ei ne bombardeaza cu vaicarelile lor fiecare are dreptu la exprimare…

 10. dojo Reply

  Io nu mai aveam discutia asta, ca ieseam din masina in momentul in care ma trezeam ca nu sunt singurul client. FARA DISCUTIE. Nu sunt in autobuz.

  In al doilea rand, sunt atat de satula de toti ratatii care au impresia ca doar ei muncesc si doar lor le este greu, de nu ai idee. Si eu muncesc de cand ma trezesc, pana merg la nani, sunt stresata sa fac bine pentru clientii mei si sa nu-mi bat joc de banii castigati. Pe ‘reptilele’ de genul alora din masina cu care ai mers, de obicei le ignor. stiu sa-si planga de mila si cam atat …

 11. ovidiu Reply

  Da,si dupa pulpe cu os,ca alea dezosate erau scumpe,in mod sigur nu ti-ai luat bere la PET,ca e prea ieftina, ti-ai luat ceva scump la sticla,adevarat sau nu…?

 12. zwk Reply

  exista taxiuri d-alea cu mers de maxi taxi p-acolo? nasol rau…
  nu exista autobuz unde e gratis?
  ca daca vine controlorul stiu ce zic: “n-am, nu-s bani domne, de unde sa iau bilet, n-am bani, N-AM”
  de 2 ori am scapat asa… au plecat aia de langa mine in injuraturile oamenilor.

 13. Mele Reply

  Groaznic! Si mai e aia cu liftul in care se ingramadesc multi. Si cand e plin, tot apare unul care striga: “Stati putin, sa vin si eu!”

 14. dan28 Reply

  @zwk , tu nu platesti, mai sunt inca vreo 2-3 care nu platesc si apoi ne miram ca avem auttobuze in conditiile pe care le avem .
  Multi cred ca li se cuvine pe gratis doar ca sunt romani si statul trebuie sa le dea o gramada de gratuitati, apoi ca muncesc mai mult decat altii si ce prost sunt platiti.

 15. viermele din pruna Reply

  Tare aiurea si complexat ma simt de cand ai zis ca ai 1,85 . In poze pari mai ciot de felu tau ardelenesc.

 16. Lumi Reply

  N-am stiut ca pierdutul vremii la MS si Music Pub se cheama munca in anul intai de facultate…:) Ai ajuns sa crezi si tu ce le ziceai parintilor…

 17. Lumi Reply

  My good friend, either my elephant memory does not serve me well or you are in denial. Either way, one of us is in need of some treatment…:)

 18. zwk Reply

  dan28, este o diferenta intre mine care circul intr-un mod civilizat, si cand lucrez imi iau abonament, si aia care se aseaza pe 2 scaune lungiti, scuipa seminte pe jos si dau drumul la manele la ambele telefoane…

 19. koyrosh Reply

  Lumi,
  groparu ii supt tratament, de-aia nu-si aminteste. Dar, ca de obicei, ZoltyBogata pune punctul pe i, la modul genial: ne-o fi greu la tati, da’ nu la tati la fel. Care vrei sa faci schimb cu el, neamule? Ai, va aud acolo in fund?

 20. Diana Gal Reply

  Ah, ce amintiri mi-ai trezit… tot prin Cluj, da’ prin 2000, cand mi-am sacrificat banii de palton si mi-am luat inscriptor de CD-uri – super investitie, mi-a adus bani de n paltoane, bani cu care de fapt m-am intretinut 🙂 si n-am ajuns sa imi iau palton nici in ziua de azi, ca acum dau banii pe alte chestii (de genul intretinut copilul la gradinita cu taxa :))

  Ai dreptate, la tati ni-i greu 😀

  Si totusi, scuzati-mi incultura, ce e “Pariu cu viata”? 😀

 21. Groparu Reply

  @ Lumi: fata! Trust me, I know. Abia in ’98 m-am apucat de More si crajmoteci, tu. Si mai ales de calculatoare si RA2 😀

 22. Diana Gal Reply

  Aaaa, deci asaaaaa, un fel de “Narcisa salbatica” zici… da’ aia nu-i o floare “domestica”, aka de gradina? 🙄 ca eu chiar vroiam sa pun in curte…

  Just kiddin’, got it 😀

 23. aadryanaa Reply

  E prima oara cand scriu cu pipi pe zid, dar merita 😀
  Am ras cu voce tare in timp ce citeam, cunosc genul de babeturi care se plang din lipsa de alta ocupatie. Ar fi fost liniste in masina daca loganul era dotat cu ‘ tembelizor’ si rula vreo telenovela.
  Adevarat e ca respectivele nu vor deschide niciodata un blog dar dupa atitudinea lor nici nu vor face altceva. Crede-ma ca stiu persoane care ar putea face 1000 de lucruri aducatoare de bani in timpul liber (meditatii, avut grija de copilul cuiva… etc) dar refuza si singura explicatie pe care am gasit-o este ca le place ‘atentia’ de genul “O, saraca de tine, nu merita nimeni asa soarta grea” si in plus, e mult mai comod sa stai pe canapea sa te uiti la rahaturi pe otv.

 24. Lemon Reply

  Și eu sunt la facultate și sunt “întreținută” de părinți. Dar asta nu înseamnă că mi-e neapărat foarte ușor, doar că așa, câștig cam jumătate din timpul necesar pentru a învăța cele o mie de cărți in germană. Why does everyone judge? Că asta nu înseamnă că ești prinț sau prințesă ce se lăfăie in bani, ci doar faptul că e o investiție pe termen lung. Care, hopefully, va fi rentabilă.

 25. Travel Frog Reply

  pulpele cu os sunt mai scumpe decat cele dezosate…..le cumperi pe cele cu pretul mai mic (adica cu os)… te duci acasa si le dezosezi si dintr-un kg de carne raman 600 g ca arunci oasele… 🙄 😆

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *