Io ţin post, o decizie foarte neinspirată când mergi în cizmă; fincă io zic că italienii ştiu să gătească nişte chestii din carne şi brânză chiar OK. Dar fincă ţin post, m-am mulţumit cu nişte salăţi la 8-9 euro care m-or lăsat mai leşinat de foame ca înainte să le rumeg. Şi la Vatican, dacă le paşti iarba, te paşte o câtamai amenda; plus că nu am putut să halesc, româneşte, niscai lebede, că nu erau de post, deci ţapă.

Aşa că – ne cazăm, vedem Colosseumul seara, tulai mare mai e, facem poze, aici e Columna lui Traian, un film întreg despre război fără reclame, pun pariu c-o luat şi Oscarul; ni ce de ruine, parcă eşti în Zlatna aici! Ce naşpa că o venit criza şi italienii nu or mai avut bani să astupe gropile astea cu ruine, coloane şi ziduri vechi din centrul Romei, asta e.

Şi ni se face foame: marş amândoi la restaurant, să bag nişte nutreţ, că leşin.

Vine chelneriţa, şi eu activez lobul parietal pe limba italiană:

Bunoa sera, zic eu. Voglio mangiare, ma’ senza carne, senza lecce, senza ovi, senza formaggio, solamente veggi! Ai capito?

Trebuie să ştiţi că italiana mea e un fel de nici un fel, un soi de Na’avi de Cluj cu vocale lungi, că aşa am văzut io în filmele americane că vorbeşte Joe Pesci în rolurile de mafiot italian. Şi ştiu că habar nu am să scriu în italiană, deci nu vă mai daţi rotunzi că Groparu iară semnalizează că habar n-are!

Chelneriţa se uită la mine într-un mod isteţ, şi-mi zice pe şleau, în limba mamei mele:

– Adică de post?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 27 comments

 1. R.R Reply

  Daca tii post nu e valabil doar pentru tara ta … ca italienii e catolici si la ei postul e altfel … zic

 2. Zorba Reply

  Tine post, nene, ca atunci lui D-zeu o sa-i placa de tine, o sa-ti ierte pacatele si o sa te primeasca in rai. Mare domn’..

 3. Crina Reply

  clasica! :))

  iesim in fata la colosseum de la metrou, eu, maica-mea si sotu`n devenire. Stam noi asa in reverie si-apare o gagicuta : may i present you the colosseum, i could be your guide etc. Si maica-mea “mergem?” aia: Veniiti! :))

  sa nu mai zic de un cersetor in Venetia. Ne pierdusem si tot vorbeam disperati, el: “Pe-acolo”. :))

 4. Anonymous Reply

  Deh, in Thassos am dat peste un chelner de taverna care de multi romani ce vazuse pe acolo invatase sa numere portiile de haleala pe romaneste 🙂 Eu visez la ziua in care caciulatii aia de la Buckingham or sa racneasca vitejeste “Pentru onor, prezentati arm’!” 😀 Never ever, ha?

 5. Fane Brutalu Reply

  Mă copii, acu poate înţelege lumea de ce m-am refugiat în Golful Persic, ca să scap de chelnerii greţoşi şi cerşetorii made in România. DEŞI, cu aici am văzut 2 chelneriţe românce prima zi când m-am râzgâiat în Mall. Nu credeţi, mereţi în Doha, în Mall Villagio, cafeneaua Amici. Gropare, dacă ţi-ai şi plătit excursia asta, nu am cuvinte suficiente să mă râd de tine, că acu de-abia ce ma-m trezit. Dar urmează să te insult trainic un pic mai încolo. No, stai tu să îmi beau cafa…

 6. chococat Reply

  no…asta-i tare…sa vezi si-n spania ce colcaie romanii ca purecii pe matza…dadeam sa intru intr-o discoteca pe costa brava si ghidu’ de la intrare, al’ de prezenta oferta era roman, o daduse el in engleza prima data, apai cand ne-a auzit graiul romanesc era tot un zambet

 7. dennis Reply

  hai ca in italiana mai merge cumva, o mai scalzi…dar cand ajungi la unguri si o dai in toate limbile pamantului sa ii explici aleia ce vrei, te iau transpiratiile de la nervi si foame, si dupa ce te-ai chinuit mai mult cu limba gimnastica, ai sanse sa iti spuna ca e din valea lui mihai.

 8. Dan Ciulea Reply

  da zi sincer gropare, nu ai rabdat de foame… 9 euro salata, 2 euro taxa de scaun si 1,1 euro bacsisu… asta daca ai luat o salata….sa ii fufu de italieni, ca au asa multe chestii, dfa is scumpi ca dracu… cea mai ieftina chestie de vizitat era un turn, mai mic decat biserica lu’ Matei, si o fo’ 6 euro!

 9. jimerino Reply

  da’ observi ca prima zi e, de fapt, prima seara, iar prima seara e tot cam la fel? adica tot prima seara. asta e ca-n memento, sa moara bukake. nu, nici macar. 21 grams. astept sa vad care e cronologia faptelor.

 10. Groparu Reply

  @ jimerino: in proza gropariana, timpul este esentialmente fluid, presarat cu flashback-uri si pendulari in si din prezent!

 11. Alex Reply

  in grecia i-am zis unei elene ca imi pare rau ca plec ca tocmai ce vroiam sa o invit la un suc si mi-a raspuns “pacat”

 12. Mortyse Reply

  Auguri per l’italiano! Se pare ca totusi vorbesti si scrii bine limba lui badica Traian… ptiu, nu Base! ala de pe rola aia de film de razboi pe care ai vazut-o pe-acolea.
  Cat despre cucoana chelnerita, cred ca fu bine totusi ca ai dat de ea, ca tare-i bine cand esti pe pamant strain si-ti ghioraie matele sa nu trebuiasca sa-ti cauti cuvintele prea mult.
  De post de la italieni, foarte misto sunt pastele cu fasole: fierbi pastele si torni peste ele nitel ulei de masline, o cutie de fasole pestrita de-aia la conserva si ceva suc de rosii, presari oregano si-un praf de sare si boieresti.

 13. Alin Reply

  Gropare! Tăţi am păţât-o odată! Io am comandat în Veneţia un 50 de whisky şi chelneru îmi zice:”Şi ce să vă mai aduc?”
  La ei era “Un whisky”, pur şi simplu. Da tre să recunoşti că-i fain să auzi româneşte peste tăt.

 14. ryunoske Reply

  Bă voi ascultați ce vreau eu să vă zic că e important ce vreau să vă zic… eh… căcamaș… am uitat ce-am vrut să vă zic

 15. tetelu2 Reply

  2 hoti de la mine din sat cind or ajuns in Madrid unu dintre ei intr-o cafenea (ala care o mai citit la telenovele): Dos cafes con leche, por favor.Aia : Ce vreti ma 2 cafele cu lapte,de unde sinteti, etc. Am inteles ca era fata faina si le-o arata orasu.Au ramas hoti in spania.Poveste veche de 10 ani.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *