Batranica păşeste încetuc, cu sfială, pe podeaua de lemn pătată cu ceară de la lumanari, care scârţâia cu furie. “Ce dracu’, Doamne iarta-ma, nu cumpara si preotu’ nostru o podea cumsecade de la Praktiker? Tot timpu’ cand intarzii la slujba podeaua te da de gol, si preotul se uita la tine de ti se face rusine…”, isi zise ea, si continua sa se indrepte spre altar, de unde sfintii pictati se uitau cu ochii lor goi si un pic saşii la biserica goala.

Ajunse lângă icoana mare, şi îngenunche. “Doamne, Tatăl nostru, începu ea să murmure, dă-ne, Doamne, sănătate, dă-ne şi pace… ajută-l pe patriarh şi pe şefii statului, dă-ne bani să ne plătim cele trebuincioase, şi ajuta-mi familia… nu pogorî pe noi furia cerului, fereşte-ne de accidente şi nu ne chinui fără rost, Doamne, mărire ţie…!”

Stătu o secundă să îşi adune cuvintele, pentru că nu pentru rugile acestea venise: îşi dorea un lucru mult mai teribil şi mai important pentru ea.

“Doamne, şi mai dă-i… ajută-l, Doamne, pe băiatul meu, Doamne, că tot holtei e, şi deja mi-e ruşine de tot blocul… găseşte-i, Doamne, o fată de treabă, una cu bun simţ, să ţie de casă, şi să nu-i placă paharul şi să nu fie rea de gura… să fie respectuoasă şi frumuşică, şi de familie bună, şi să nu cârcotească, şi să fie gospodină, şi să fie serioasă şi cuminte, să-i binecuvânteze viaţa lu’ fiu-meu… că merită, că doară e băiat bun, ştii şi Tu, chiar dacă mai înjură uneori… dă-i, Doamne, o fată cumsecade şi de treabă, să nu fie cheltuitoare, să-i placă să gătească, şi să nu fie certăreaţă, Doamne, fă aşa cum trebuie ea să fie, şi să aibă şi sânii mari, că aşa-i plac lu’ ăsta al meu, cu sânii mari, foarte mari… da’ să nu fie grasă, Doamne, că ui ce s-or îngrăşat româncele de când cu moda asta fastfood… deci să fie şi cuminte, Doamne, şi cumsecade…!”

Şi în timp ce se ruga ea, aşa, o rază de lumină cum nu mai văzuse bătrânica în viaţa ei străluci orbitor de sus, şi se auzi un fîlfâit de aripi de la un porumbel destul de dumnezeiesc, care se pogora uşor, de sus din boltă. Şi cum cobora el, aşa, porumbelul, se auziră acordurile celei mai pline de viaţă muzici auzite vreodată, parcă era cântată din trompeţele de îngeri. Şi bătrânica ştiu imediat că se petrecea ceva nepământean în clipa aceea în mica biserică de cartier de lemn. Biserica, nu cartierul.

ROABA LUI DUMNEZEU, se auzi de sus, parcă cu vocea lui Iosif Sava, aşa era vocea de rezonantă şi puternică, că bătrânica simţi un sloi de gheaţă pe şira spinării, TU-MI CERI SĂ-ŢI GĂSESC PENTRU FIUL TĂU CE NU AM PUTUT GĂSI NICI MĂCAR PENTRU FIUL MEU, VREME DE 33 DE ANI, CÂT A STAT PE PĂMÂNT, LA VOI?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 31 comments

 1. ics Reply

  si ashe ma incearca pe mine gandu ca batranica asta era ceva ruda cu tine. ruda de sange poate ?hmmm…

 2. eu Reply

  Asta e din ciclu’ “Nu postati pe blog dupa ce ati baut apa (sfintita)?”.
  Te-ai lovit la cap si n-am fost acolo sa ma bucur si io?

 3. Groparu Reply

  @ ics: Ba nu, ca mama mea de fapt e-o doamna, nu o batranica, si nu prea mere la biserica sa se roage, ca sa nu-i aminteasca lu’ Dumnezau de noi, ca te miri la ce incercari ne mai supune Demiurgul, in imensa Sa plictiseala!

  @ eu: M-am lovit la folbal la cap amu vreo 4 saptamani, de mi-am si amintit unde mi-am ascuns masinuta aia de fier cand eram in clasa a treia, de nu am mai gasit-o nici macar niciodata.

 4. seliman Reply

  😀 😀 Groparele rulz!
  Uite din cauza unor astfel de articole meriţi tu să fii citit zilnic..nu-i în van osteneala.. 😉 Io te-aş băga şi-n manualele alternative de limba şi literatura romînă, la capitolul bildungsroman! 😉

 5. shoc Reply

  :))))) incredibil ce iti poate fata mintea; esti tare!
  100% de acord cu seliman, de asta te citim zilnic 🙂

 6. Turambar Reply

  Tulai, Doamne, ca faine tzatze itzi trec prin cap, tu, slobodule shi iredentistule shi bezmeticule shi blasfemiatorule.

  Alo, Domnu? Un fulger mic shi puternic in zona Clujului, por favor! Are nevoie cineva de doi douazeci prin sinapse, sa se pocaiasca in regim de urgentza…

  🙂

 7. Groparu Reply

  @ laudacii: deci ne potolim?

  @ Turambarr: m-o batut Dumnezo suficient cand o lasat sa mi se fure bicicleta:|

 8. Nox Reply

  noh, n-as vrea sa fiu eu vrajitoarea cea rea, dar eu am mai auzit pe undeva faza asta. daca nu ma insel era chiar un banc vechi cu acelasi final si cu partea de inceput contrasa. acu’ cine a plagiat pe cine?

 9. Groparu Reply

  Daca-mi gasesti pe internet bancu’ (de care io n-am auzit), io sterg postarea asta.

  Fair enough?

 10. seliman Reply

  Mno..de lăudat, te-am lăudat şi io oţîr acolo..dară să nu fie cu bănat.. 😉
  Cît despre opservaţia lui Nox, chiar contează? Io să fiu sincer, aici o văz pentru prima dată, poanta.

 11. Altar Reply

  Mno, mo Groparele, io zic asa cu mintea mea ca tu esti cam masochist sau nu te-ai invatat minte inca si vrei sa pirzi si pedalele alea ce ti-au ramas rezerva de la bicicleta, si snuru` de la camera foto pierduta la Tiganiada, sa iti mai apara de platit inca doo credite in locu` aluia ce tocmai l-ai lichidat si sa fii si nevoit sa lucrezi la servici si/sau sa emigreze toate fecioarele cu tot cu tzatzele din dotare din Cluj in Canada.
  Ce crezi tu ca se face primavara cu un post de paste?
  Plus ca sa stii si tu, eu nu vorbesc cu babele iar ala micu` al meu petrecea cam mult timp cu baietii.

 12. Groparu Reply

  Ala cu evreu si fi-su care se converteste la crestinism? 😀

  Zi bancu, ca sterg numa’ jumate atunci.

 13. IepurasulAtomic Reply

  Tu-i ceapa ma-sii ma Gropare. Eu atata vreau: daca tot pacatuiesti si se intampla ce zice Altar, pacatuieste si tu mai repede, sa se umple Canada cu fecioare din Romania si cu tzatzele lor cu tot.

  Cat despre plagiatiuni, atata am de zis: eu cand fac glume, am impresia ca te plagiez pe tine, Vacanta mare, Doru Octavian Dumitru, pe Charlie Sheen(sau cum dracu’ se scrie) din Two and a half Men si tat serialu’ M.A.S.H. Asha ca daca te da careva in judecata pentru plagiatiuni si pierzi procesu’, sa vii sa-ti dau si eu niste bani, ca sigur te-am plagiat macar odata in viata mea. Fara sa vreu, da’ ce mai conteaza?! Ce-i important e ca eu nu sterg nik :).

 14. jospehine Reply

  Credeam ca te insori si vrei sa ne-o prezinti pe viitoarea nevasta intr-o lumina buna, cu o introducere misterioasa… Se pare ca era numai o gluma :O

 15. WhiteWolf Reply

  De-asta e plin de neinsurati.
  Mai ales din cauza de prea multe babe si biserici. Mai apoi,m din cauza ca nu in fiecare an iasa vinul si rachiul aproape de perfectiune

 16. baghy Reply

  Aplauze pentru maestru. Acum serios. Ba Gropare la atatea calitati cum nu gasesti o femeie de treaba?

 17. Greuceanu Reply

  mah! inainte itz lipsea o doaga! acuma am impresia ca numa’ una tz-o ramas!

 18. Uca Reply

  Eu cred ca doar experimenteaza. Stai linistit ca maine isi revine 🙂

 19. Mady Reply

  Hai gropare ca esti tare..
  Ma numar si eu printre aia care te cetesc zilnic si pe bune ca ma prapadesc de ras =))
  Sau cum zicea cineva ” Un geniu prost este intotdeauna mai bun decat instein”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *