– Și unde dracu’ dormim noaptea asta?
– Păi avem mai multe variante: putem dormi în gară; și cam atât.
– Cu boschetarii?
– Da. Boschetarii oricum au mai mulți bani decât noi! zice Greuceanu.

Și-am râs amândoi.

Eram proaspăt intrat la Litere, la Cluj, și aveam cea mai mare medie între băieții de la Litere, care, pe lângă că erau puțini, mai erau și ori efeminați, ori bețivi (ca să vă scutesc de dileme: eu am vocea groasă). Și a doua zi urma să mă cazez cu Greuceanu în căminul 16 din Hașdeu, care cămin mi se părea cea mai tare mustărie pe lumea asta, era ca și când ai sta în regim semi-deschis la penitenciar tot anul, că așa erau toaletele și dușurile și paturile.


Foto jmanglită de aici

Și faptul că urma să împart camera cu încă 4 hăndrălăi cu vocea groasă de la Litere mi se părea de vis! Ce de poezii vom recita, ce scriitori ruși vom descoperi împreună, ce stihuri meșteșugite vom scrie…

…și când colo, o fost un an de beții furioase și de bătut cu basarabeni și adus fete-n cameră și dat balcon la colegi și învățat în budă și păzit mâncarea în oficiu să nu ne-o fure, că au fost cazuri.

Dar până acolo trebuia să ne cazăm a doua zi dimineață, și era un frig crâncen și umezeală de la Someș de-ți congela ceafa și ciucurelul intra în modul shrink.

Și patrulam pe la căminul 16 pe la 11 noaptea cu rucsacii grei în spate ca să vedem dacă nu se face deja coadă (cazările erau în ordinea listelor, cei de cu noaptea își alegeau etajele normale, întârziații se cazau La Vulturi, la etajul 10, unde aveai apă odată la 4 ani, de alegeri).

Și trecem pe lângă căminul 7, cămin de Medicină, și nu putem să nu observăm activitate în cămin: mai mulți studenți începuseră deja anul universitar și sărbătoreau în draci și tot căminul era plin de viitori doctori și ginecologi rupți de beți.

Și, după o scurtă ședință dictată de disperare, împinși de disperare, ne-am hotărât să facem o infracțiune: să ne dăm drept studenți la Medicină și să vedem dacă nu putem dormi acolo cumva.

Și ne-am făcut curaj și am intrat cu tupeu în cămin, pe lângă portarul ațipit.

Și am urcat ca la noi acasă la etajul 1, unde ne-am tras sufletul și ne-am recuperat inima din chiloți.

La etajul 1, jumate de hol petrecea, jumate era gol.

Am stat acolo vorbind tâmpenii până s-a golit coridorul; apoi ne-am codit preț de exact 20 secunde și apoi i-am tras un iopciai-ghi unei uși de la o cameră încuiată, dar care părea nelocuită; ușă care a fost mai inteligentă și a cedat; și am intrat în camera nu se știe cui, că erau pline dulapurile dinăuntru de lucruri, și ne-am pus fizicurile pe niște paturi fără saltele care toată noaptea ne-au împuns prin funduri. Și am dormit cel mai iepurește somn din viața mea, în timp ce colegii de la Medicină urlau pe 3rei Sud-Est, și ne gândeam ce pușcărie vom face pentru intrat cu japca în camera aia, direct la Aiud ajungeam, că cu violul de domiciliu nu te joci, #metoo.

Dar a fost bine, sper că fapta s-a prescris între timp, ne-am trezit dimineața, am ieșit din cămin de parcă eram de-ai casei, am ajuns la 16 și ne-a cazat Ivan la etajul 5: domnie, ce mai.

Și săptămâna asta s-au împlinit fix 21 de ani de când am venit la Cluj și-am violat căminul 7. După ce picasem de două ori și am stat doi ani acasă și am lucrat în fabrica de teracotă (heheeei, inginerilor, scrie ”ceramist” pe cartea de muncă!) și apoi am predat engleză la grădiniță ca să-mi plătesc meditațiile, că erau vremuri grele.

Și deci sunt mai mult clujean decât sibian, și e gata, copii în Cluj, nievastă-n Cluj, rate în Cluj… și sunt nițel nostalgic, și-am sărbătorit cu niște vin de Apoldu (jud. Sibiu) luat de la Lidl*, că e săptămâna sibiană, și e gata, sunt clujean get-beget, aproape că mă inervează viniturile astea, dom’ne, ui ce trafic e-n oraș, horror.

*postarea asta nu e reclamă la Lidl, am zis să știți și voi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

   • Shoric

    Aaa, plus că are şi apucături de “minoritari” şi trage tare să-şi facă clan sau echipă de foltbal mai tare ca a cefereului.

  • Shoric Reply

   “Norocul nostru…” Omu’ ăsta a devalizat cămine, parchează maşina pe unde vrea banii lui şi vrea să vă lase fără transportul în comun. Io zic să scăpaţi de el până nu ajunge primar şi după aia prim ministru şi după aia o să vrea şi preşedinte de ţară, că ăştia din Sibiu sunt ambiţioşi… azi o casă, mâine altă casă şi parcă văd că o să cumpere tot Cluju’ de o să ajungeţi toţi iobagi pe acolo.

 1. Alex Reply

  Eu m-am cazat cu un etaj mai jos in primul an de facultate… Nu m-am uitat ca acel cămin are doar trei etaje Hahahahahahaha.
  A fost frumos…. moldoveni de peste prut și vin….

 2. neamtzschantz Reply

  macar voi aveati camine. in heidelberg caminele sint in exclusivitate pentru studentii straini.
  studentele autohton traieste in WG (prescurtarea de la Wohngemeinschaft) adica locuinte comune. sint locuinte de 4-5 camere unde fiecare studinte are o camera, o camera e comuna, iar bucataria si baia sint comune. se gateste dupa grafic si se face curatenie dupa grafic. pe vremea mea o camera in WG costa 220-280 de marci. acuma costa 350-400 euro.

  • santamanta Reply

   Mi se pare corect, doar nu poți sa ceri unui student străin, oricât de stoic și Zen ar fi, csf ncsf, sa gătească după grafic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *