Dacă m-aş apuca să marchez cu piuneze în câte locuri din Cluj am băut bere în studenţie, cred că aş umple o hartă cât un cearşaf de pat conjugal. Apoi aş pleca să mai cumpăr o cutie de piuneze.

Când reveneam în Cluj după o vacanţă, nu exista să nu ne înfigem la câte o spumoasă în Pub. Pentru că birtul era chiar lângă Litere, aşteptam să vină câte-o colegă din aia flower power care putrezea prin biblioteci citind din Jauss şi din “Nistezsche” ăla (cred că toţi am avut o asemenea colegă) de la care luam orarul. Aceeaşi colegă mă înscria apoi la seminarii cu referate, să mai umflăm niţel nota, poate pică nişte bursă semestrul următor.

Trăiam adevărate odisee prin birturile presărate în drum spre Haşdeu. Acolo ne adânceam în discuţii filosofice cu colegii mai citiţi ca mine şi analizam scriitori englezi drogaţi, poeţi francezi sifilitici dependenţi de opium sau prozatori ruşi de prin arhipelaguri Gulag.

Când beam cu colegele mele (în anul I ne numărai pe degete pe cei care beam bere; în anul IV ne numărai pe degete pe cei care nu beam bere), ajungeam invariabil la “ce v-o predat Crăciun la Fonetică? Deci acum, dacă-mi ţuguiesc aşa buzele către chelneriţă şi o pup, se cheamă pupic bilabial? Şi reacţia ei începe cu o consoană plozivă, nu, pentru că P e consoană plozivă, nu?”

Când ratam un examen (paradoxal, deşi nu prea m-am sinucis cu slovele, numai vreo 3 restanţe am avut în toată facultatea, nici una dintre ele examen serios), ţuşti în Niko să ne înecăm amarul. Când luam notă mică, haidam în Nera să uităm de necazuri. Când marcam un 10, făceam pe dracu-n 4 să-l am în carnet, apoi alunecam ca pe skateboard înspre masa mea preferată din More, zis MS, pe care o împovăram cu sticle de bere (presupun că ştiţi şi voi care era masa mea preferată, nu? Vă spun tot eu: orice masă).

La o bere mi-a venit şi ideea lucrării de diplomă, la o bere mi-am sinucis emoţiile în noaptea de dinainte de licenţă, iar după ce am dat examenul, cu o zi înainte de susţinere, am petrecut o noapte de pomină în Big Apple laolaltă cu tovarăşii din căminul 16. Asta după ce am cântat la chitară în stradă în centrul Clujului cu Silvan (te pup, cântăreţ albanez) şi Cristi (te pup, intelectual ratat) – eveniment care chiar merită o postare de sine stătătoare, când i-a sosi vremea.

Am băut bere după cursuri, am băut când învăţam pentru examene şi după acestea, în biblioteca de la Litere în timp ce reciteam Byron pentru licenţă, în facultate, la sindrofii cu profii şi în camere de cămin, la banchet, în bucătăriile din căminele de fete sau în garsoniere şi apartamente luate în chirie în care se ţineau zile de naştere cu bufet suedez (ia şi mănâncă până plezneşti, student fomist). La chefurile la care mergeam neinvitaţi. În trenurile cu care veneam de acasă sau imediat după ce coboram din ocazie, cu nările fremătînde, căci ne aştepta încă o săptămână de fericire. În tot Haşdeul, la fiecare terasă, pe fiecare stradă, la colţul tuturor căminelor, la serenadele de la medicină şi pentru a sărbători sfânta noapte de duminică spre luni.

Aşa că, dacă ar fi să răspund la întrebarea lansată de berea Silva, “Cât de importantă este pentru tine berea?”, aş răspunde, profund original şi cu mâna pe inima mea curată: “Pentru mine, berea este foarte importantă!” Iar dacă aş reuşi să zic asta cu vocea maestrului Radu Beligan, atunci aş şi zâmbi niţel, aşa cum numai un Radu ştie când îl imită pe un alt Radu 😀 (nu-i spuneţi asta şi domnului Beligan, vă rog, să nu-i stricaţi săptămâna).

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 28 comments

 1. cosmina Reply

  he he…ce vremuri faine mai erau…maestre, o bericica in sfanta zi de luni in tutankamon nu ai servit??

 2. marius Reply

  Nevasta-mea si acum are cosmaruri cu Craciun si Fonetica lui :)) Cand il vede i se taie picioarele, dupa aproape 10 ani de la terminarea facultatii. Aaa! Si sta la 5 case mai incolo, pe aceiasi strada cu noi, deci il vede des :mrgreen:

 3. boemul Reply

  e plin netul de blogări neserioşi, care vor să mă facă să mă pun pe băut de luni 🙁

 4. Nexulescu Reply

  Ioi, ce m-ai mai uns… Observatoru’ nu era tare diferit de Hasdeu… Atata ca noi acolo beam mai multa bere in camin, decat in afara. Bata-l saracia de Counterstrike si Starcraft…

 5. Groparu Reply

  @ Cosmina: tutankhamon? Aiaiai!
  @ marius: o inteleg perfect. There’s something about that guy…
  @ boemul: man, singura cale de a scapa de tentatie este de a-i ceda!
  @ Nexulescu: esti de jeneratie noua, vad! Io nu am prins calc in camera pana in anu’ IV 😀 noi agatam si beam offline…

 6. neuron de konskriptor Reply

  N-are io idee de drojderiile din Cluuuj, da asa le stiu de bine pe cele din Craiova… Dac-as umple cu apa toate sticlele/ halberele pe care le-am glojgait, am impresia c-ar scadea debitul Jiului pan-aproape de 0.

 7. Groparu Reply

  @ Konskriptor: Cate sticle am pupat… sa le strang as face-un comitat!
  @ Teo: Cred ca Niko va supravietui pana si unei bombe atomice 😀

 8. Diana Gal Reply

  Dar La Alex (parca asa se numea), terasa din fata caminului 14, chiar nicio bere? eu in anii 3 si 4 tot pe-acolo mi-am racorit sesiunile de vara :))

  In rest, pfuai ce amintiri – Nico, Nera, Big Apple…
  (dupa ce m-am angajat am “evoluat”, la pizzeria Gente din Cipariu)

 9. Diana Gal Reply

  Ah, la master am stat in A-uri… acolo pot spune ca bagam cate o bericica zilnic, ca in fiecare seara facea Ursus-ul un soi de aerisire, de ne imbata mirosul de drojdie :))

 10. OfflineCOach Reply

  hmmm da’ ce vremuri !
  Sincer, eu și acum aștept să primesc ceva acțiuni la Nera, la Music Pub, Niko și MS.
  Cand am ajuns in Cj Nera însemna doar parter. Am lasat-o cu vreo 3 etaje.
  Ca să nu mai vorbesc de Niko … cum arăta doamne!!
  … din câte îmi dau seama suntem destul de mulți investitori strategici și discreți care o dată și-o dată tot vom primi ceva.
  Dacă nu …. cine seamănă cu mine, cine numele mi-l poartă, cine-i sprijin si-alinare, si-mi da un pahar cu apă … Concluzie: Am cin’ să mă mostenească !

 11. Horhe... Reply

  gaura din Big Apple A.K.A. Marul cel Mare, e a mea….proiectia gaurii din portofel!

 12. Nicu Reply

  Ioi, asta o fost tare fain, chit ca e reclama, da are valoare adaugata ca si mie imi place Silva…daca tot aveai bursa de om cinstit, cand vine postare cu investitiile provocate de influxul subit de fonduri de la stat? 😀

 13. Denisa Reply

  Dupa atatea sedinte de bere sa reusesti sa te aduni si sa scrii pe blogul tau, e ceva – “…si Cristi (te pup, intelectual ratat)” 😆

 14. flobits Reply

  pfuuu, oare cum ii zicea terasei aleia din Hasdeu, nu departe de caminu’ 16? Plm ca am uitat, da’ ramane tersasa unde “hai sa merem sa bem un si-o cafea”. Doua zile si 300 beri mai tarziu ne scuturam si de bani. In vremuri proximice bursei 3 zile 🙂
  o tempora 🙂

 15. Heruvissima Reply

  *am baut vodca in caminul 14 la penultimul etaj, la mese. am adus-o intr-o caciula urata ca sa nu ma prinda dom’ nadejde, portarul. am baut vodca in pub, in more, in caminul 6, in nera, in nico, in big apple, in alex (terasa aia de langa cam 14) unde intr-o noapte ne uitam pe geam din camera de sus si vedeam in caminul 14 zane si monstri. am baut vodca in apartamente, in garsoniere, la cheful de la medicina, am baut vodca in caminul A1, A2, A3 si A4, am baut vodca pe piezisha, am baut vodca cu actualul iubit, cu fostii si cu viitorii. am baut vodca inainte de licenta si dupa ce s-au afisat rezultatele. am baut vodca sa primesc curaj sa agatz baieti, fete si am baut vodca atat in zilele mele de mizerie, cat si in zilele mele de fericire. the dance of the sugar plum fairy 😉

 16. jokeru Reply

  Mai vechi dar se potriveste cu postul :

  Bea Suc de portocale!
  Pentru ca sucul de portocale inseamna sanatate
  Sanatate inseamna Sport!
  Sport inseamna viata !
  Viata inseamna Bani!
  Bani inseamna Femei!
  Femei inseamna Sex!
  Sex inseamna S.I.D.A !
  S.I.D.A inseamna Moarte !
  Nu mai bea SUC DE PORTOCALE ! Vrei sa mori? Mai bine bea O BERE!

 17. Milo Reply

  Gropare drag, apăi facultatea (tăte tri – ca deh, m-o făcut mama, ţuca-i-aş sufletu ei, student profesionist) s-o tradus în mare parte printr-o celebrare perpetuă. Sărbatoarea principală (când n-aveam alta) era Sfanta Zi de 24 de ore. Şi vai, multa bere mai curgea. Când curgea Silva neagra… ştiam un singur lucru: O venit bursa! Şi puneam această zi magică pe lângă eterna sărbătoare a zilei de 24 de ore şi Doamne ce amintiri… unele pierdute, altele povestite a doua zi, cele mai multe cioplite cu dalta în suflet. Îţi mulţumesc Gropare, îţi mulţumesc încă o dată.

 18. pau Reply

  Inainte de toate …
  1)unde era NERA?
  2)vad ca aveti “numa de bine” despre More/MS. Ce avea asa interesant? E departe, acuma e scump si nu e bar…ca mai degraba e restaurant. Ah, acuma e printre putinele locuri din Hasdeu cu Digi Sport.

  Oricum lucrurile s-au schimba. Solas si Big sunt moderne si scumpe. Sunt misto terasele lor in schimb. Niko e singurul care pastreaza spiritul Hasdeului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *