Amu, că o dat colțu’ și InFidel, mi-am amintit de o poveste mai veche.

Pe la sfârșitul anilor ’80, o dat Sfântul Che Guevara să se facă o supraproducție de trestie de zahăr în Cuba.

Între noi fie vorba, în fiecare an în care se întâmpla asta, SUA inundau piața cu rezerva lor strategică de zahăr, iar prețul internațional pățea ce-o pățit și Zidul Berlinului în ’89.

Dar, tot ca-n fiecare an, Fidel cerea ajutorul țărilor socialiste surori, să facă bine să trimeată forță de muncă, că altfel rămâne recolta în câmp și o bate zăpada.


Altfel i-o trăjnit Rosalita! (sursa: Alina Răzvan Dragoș TvDeCe fotography)

Așa o ajuns și profesorul universitar de la Arte Plastice de la Cluj în Cuba în anul acela: trimis să pună umărul la recoltarea substanței pe care o refuză cei care beau cafeaua fără zahăr.

Erau acolo tovarăși din întreg lagărul socialist: cehi, polonezi, sovietici, români, bulgari… ce mai, tot Babelul marxist.

Să tai trestie de zahăr cu maceta, pe o căldură turbată de 40 de grade, într-o umezeală tropicală, nu reprezintă neapărat cel mai fierbinte vis al unui om cu toate țiglele pe casă; și dacă mai pui la socoteală faptul că, atunci când umbli prin plantație la bustul gol, devii cantină pentru cele mai ciudate insecte și scolopendre și scarabeci cunoscuți omului, deja mai că-ți vine să te rogi de comuniști să te trimită, dracului, la Canal sau chiar în Siberia, să știi o treabă.

Rușii au fost primii pe care i-a lovit, masiv, sictirul: au aruncat macetele cât colo și au venit cu propunerea ca fiecare națiune să pregătească un program folcloric de muzică, dans și poezie în fiecare seară, prin rotație: azi albanezii, mâine ungurii… și tot așa.

Schepsisul era că, în ziua aia, nația respectivă nu mergea la muncă, pentru că avea de pregătit programul.

Propunerea a fost primită aplauze furtunoase la scenă deschisă de toți cei cărora le era dragă munca, că au și decretat că e cea mai bună idee pentru înfrățirea popoarelor împotriva jugului capitalist, care oricum e pe moarte! Și or început în prima zi ucrainenii, urmați de ceva iugoslavi, apoi ceva coreeni… or fost și românii, cu Perinița și imnul de stat și ceva poezii de Corneliu Vadim Păunescu… și o venit rândul tovarășilor din Republica Democrată Germană (de Est).

Care nemții din est or stat, s-or foit, s-or socotit, or mai pus de-o ședință… și seara, când să prezinte programul, nichts! Nimic, zero.

Mno, și stau ăștia, așteaptă… nimic! Mno, și merg la masa lor, la cantină:
– Bă nemților, unde vi-i programul?

Nemții or înghițit în sec… și unul mai cu curaj le-o zis tuturor:
– Apăi… știți, noi suntem nemți… mno, toată ziua cu lucru, cu șurubul și cu Trabantul, muncim cu drag cât de mult putem! FĂURIM SOCIALISMUL!!!
– Păi bine, făuriți-făuriți, da’ programul folcloric din seara asta unde e?
– Apăi aici e faza, că noi atâta muncim… că nu prea avem vreme să facem folclor.
– …?
– Noi, nemții, nu avem folclor. Deloc.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 19 comments

 1. Bula Reply

  Si-au luat si nemtii ziua libera pentru studiu.
  Iar la final au tras o concluzie unginereasca.

 2. neamtzschantz Reply

  cu toata simpatia gropare, dar ce spui e o prostie. folclor german bineinteles ca exista. uita-te pe youtube la folclorul din bayern, fostul ddr are o chetie super din erzgebierge.
  cu ceva ai dreptate, folclorul aici nu e promovat pentru ca lumea traieste in prezent cu gindul la viitor. exista chiar expresia “traditia e inminarea ideei de foc generatiilor viitoare si nu pazirea cenusii”.
  tocmai tu ar trebui sa sti de dansurile, costumele si cintecele folclorice ale sasilor din sibiu. sasii emigrati au incercat sa le prezinte si in noua patrie si au fost luati in deridere pentru ca folclorul de factura aia e luat in deridere, e complet uncool.
  tie nu ti se pare ciudat ca tarile cele mai sarace din lume au iluminatia cea mai fastuoasa de craciun si folclorul cel mai prezent in media si constiinta oamenilor? vrei o explicatie? oamenii din tarile nemultumite de prezent se refugiaza obsesiv in trecut si creaza iluizia unui prezent luminos si opulent.

 3. neamtzschantz Reply

  acuma ca tot vine craciunul nu uitati sa cumparati un brad de craciun. inventatorii bradului de craciun sint bineinteles nemtii. nu uitati sa-l impodobiti, tot o traditie inventata de nemti. dupa ce ati impodobit bradul nu uitati sa cintati un colind, pentru ca cintecele de craciun sint tot traditie inventata de nemti. cel mai cunoscut colind din lume stille nacht (aka silent night) e bineinteles unul facut de un neamt.
  va doresc un craciun fericit si mult spor la practicarea si perpetuarea traditiilor germane, care e binecunoscut ca nici nu exista :-.)

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ neamtzschantz: stai, măăăă, nu te ataca așa! Am soră-n Jermanica, io știu că așa e cum zici! Da’ dacă dederiștii nu le aveau cu folclorul în afară de legănat pe bănci de Oktoberfest, ce vreai amu?

 5. CSB Reply

  Gropare, ce-ai facut ? L-ai activat pe neamtzschantz! Noroc ca nu ai zis ca nemtii nu au umor, sa vezi bancuri cu soferul de Opel Manta si cu Ostfriesen.
  Si la nemti nici nu le trebuie cine stie ce traditii bre, ca se imbraca gagicile alea in Dirndl, suie 7 halbe de Hofbrau pe piept, un trombon, o tuba si-un acordeon si ii gata distractia.
  @Neamtzschantz – nu va suparati pe noi, glumim si noi, ce sa facem… era o poveste simpatica, din care reiese tocmai ce ziceati – ca neamtul de rand pune mai multa pasiune in munca decat in folclor, si e foarte bine asa. Am putea sa ne aruncam in comentarea folclorului de pe la noi, din Romania, care, din pacate, a supravietuit prost celor 50 de ani de comunism. Dar stricam spiritul povestii groparului, si n-am vrea sa facem asta. Viva la Revolucion!

 6. neamtzschantz Reply

  oktoberfest e iarasi o chestie din bayer, nu are nici o legatura cu ddr-ul.
  eu nu ma atac, chestia e ca am tot auzit asta cu lipsa de folclor. pe de o parte e o timpenie, pe de alta parte nici eu nu-mi doresc prezenta a mai mult folclor german in spatiul public, la fel ca majoritatea de aici. desi sint juma sas si juma svab folclorul sas si svab m-au inervat intotdeauna.

 7. Groparu Nemernic Reply

  @ CSB: #siempre!
  @ neamtzschantz: respecte pentru originea sănătoasă, mi chiar mi s-ar părea salutar (cc Gâdea) să încerci să păstrezi folclorol șvăbesco-săsesc, și așa mai are o generație și se cam duce!

 8. neamtzschantz Reply

  ba gropare, eu nu pot sa pastrez ce nu stiu. n-am practicat niciodata folclor, nici sasesc, nici svabesc. am vazut, am auzit, m-am plictisit asa cum ma plictisesc si la folcloru romanesc da de participat n-am participat niciodata ca actant. mi se rupe daca se duce, nu mi se pare o pierdere. aia care sint de alta parere sa faca.
  sint chestii pe care nu le pricep, ca folcloru, ca patriotismu, ca apartenenta la clan de orice fel, si altele de felu asta, sint complet imun la ele.

 9. aviatorul Reply

  Eu cred ca nemtii au cele mai frumoase obiceiuri de Craciun (si n-am origini sasesti).
  Apoi din cate stiu fratii Grimm au fost primii europeni care au inceput sa culeaga povesti din popor. Cum sa nu aiba folclor?

 10. Groparu Nemernic Reply

  @ neamtzschantz: nu să-ți faci fanion și tatuaje, bre, dar sunt convins că sunt acolo niște treburi prin folclorul cela care au valoare.
  Părerea mea. Fie și numai așa, contemplativ.

 11. neamtzschantz Reply

  gropare, precis asa este cum spui, dar daca pe mine nu ma atinge… nu am organu pentru asta.
  sint baiat de la oras, la fel parintii mei, la fel bunicii mei. acasa aveam discuri cu muzica simfonica, jazz, rock, alta muzica contemporana, cu astea am crescut. poate ca daca as fi crescut la tara, sau macar daca as fi avut rude la tara la care sa ma duc in vacante, poate ca as fi prins drag si de folclor, dar asa…
  eu de exemplu mai degraba m-as duce la dentist decit la o nunta in romania, si asta din cauza folclorului. la astea de aici n-am nici o problema sa ma duc ca nema folclor.

 12. CSB Reply

  Chiar, la dentist cum mai merge daru ?
  Da, in Romania ii o moda frate, sa vina “surpriza nuntii” – grupul de dansatori de muzica populara, musai de la ceva ansamblu mare din Romania ( cel mai mare ii Junii, clar, da aia de la Cluj nu stiu asta ). Adica oameni care in general au atentia catre folclor a prietenului nostru neamtzschantz, cand se casatoresc, din ceva traire launtrica puternic ascunsa, le vine sa inchirieze niste jucausi ( oameni care joaca ) d’astia… Sa mor daca pricep de ce fac asta si cui ii place treaba asta.

 13. Groparu Nemernic Reply

  @ CSB: nu știu, bos, eu la nunta mea am avut o gașcă de dansatori din ăia țigani de or ridicat sala-n picioare.
  Aș pune filmarea, da’ unii erau prunci mici de tot (știu, sclavagism!) și n-am acordul părinților. Sunt un pic maniac cu chestia asta.

 14. neamtzschantz Reply

  @CSB
  cu dentistu si banii e complicat. dar in sine nu exista prin guberniile noastre. poate o floare sau o ciucalata la asistenta cind e gata tot tratamentu. dentistu e zona unde asigurarile nu platesc decit strictu necesar, ce vrei peste bagi mina in buzunar, dar pe nota de plata oficiala.
  eu ma tratez la clinica universitara din localitate unde am prieteni stomatologi, preturi civile, din auzite indraznesc sa spun ca mai mici decit in romania. dar numai la clinica universitara e asa. dar nu am dat niciodata la nici un medic de nici un fel aici. nu se practica.
  bine, aici nici nuntile nu sint in stilu romanesc, cu bani si din astea. dai un cadou, sau poti sa dai si gutschein (adica o foaie cu o suma cu care poate cumpara ce vrea de la un magazin anume). in total poate te costa cel mult 50€, consumi mai mult, asta garantat. ideea e ca nunta nu e o afacere pentru organizatori. si nu e nici tamtam-ul romanesc, cadru restrins, putini oameni, atmosfera relaxata, totul mult mai potolit. fainut, civilizat.

 15. alunelu Reply

  @Groparu: pai de la nunta ta a trecut destul timp, acum sunt majori, mai trebuie acordul parintilor?

 16. adi Reply

  Bă, Gropare, d-aia nu-ți comentează nicio femeie pe-aici: nu poa’ să scrie cu pipi pe zid, misoginule!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *