– Bă, tu ai auzit de studenţii ăia care or violat prin efracţie intrarea în Universitatea Babeş-Bolyai şi şi-au apropriat o sală de curs pentru uzul lor atât propriu, cât şi personal? (pentru neclujeni: v-aţi prins, probabil, că Babeş e prenumele)
– Da, am auzit. Ce-i cu ei?
– Vreau să mă duc deseara după serviciu să văd ce fac, că m-or făcut curios.
– Bă… stai pe fundu’ tău.
– De ce?
– Că nu e nimic de văzut acolo.
– Cum, mă! Să intri cu japca într-o ditai instituţia, să sfidezi ditai prorectorul…
– Bă! Poate nu ai auzit că s-or asociat şi nişte profesori la mişcarea lor? Profesori care nu sunt chiar cei mai reprezentativi?
– Nu e stress, că nici io nu sunt cel mai reprezentativ blogger din patrie.
– Da’ ai auzit că UBB-iştii or chemat Poliţia? Care i-o legitimat pe studenţi ca pe vânzătorii evazionişti de mărţişoare fără autorizaţie din cauza cărora nu merge bine România?
– Păi no… trebuia să ştie şi Poliţia cu cine au de-a face.
– Da’ tu ştii că-s aceiaşi care or protestat cu pancarde în care-l făceau pe Ponta plagiator atunci când UBB i-o acordat titlul de Doctor Honoris Causa lu’ Gunther Verheugen?
– Cu atât mai bine.
– Da? Da’ ce părere ai că SRI-ul îi monitorizează de atunci???
– What???
– Crede-mă, de atunci sunt filaţi!

– Cum, mă! Adică SRI-ul, în loc să se ocupe de marea fraudă economică, de trădarea intereselor naţionale, de cazurile flagrante de corupţie… filează nişte studenţi? Pe banii mei??? Băi, în ce ţară trăim?
– Da! Imaginează-ţi!
– Dude… asta face întreg cazul cu atât mai picant.
– Şi dacă pici şi tu în vizor?
– Bă, ce poa’ să-mi facă dacă îmi ascultă telefonul? Ce poa’ să-mi ia? Io-s un cetăţean care-şi vede de treabă, care încearcă să nu fraudeze pe nimeni, îşi plăteşte taxele cu întârziere…
– Treaba ta. Eşti pe cont propriu.

Şi m-am dus. Am parcat în faţa UBB, unde la intrare se mijea cearşaful ăsta:

UBB

Portarul de la UBB fuma în faţă. Mă apropii de ei:
– Bună ziua, unde-s?
– Cine?
– Ăia!
– Aaa… haha, la etajul I.
– Mulţumesc.

Urc la etaj, intru într-un amfiteatru universitar, prima dată în 10 ani. Uitasem de mirosul ăla îmbâcsit de parchet vechi dat cu motorină. Prima dată am crezut că era ceva curs şi nimerisem prost; dar la o privire mai atentă îl recunosc pe Mihai “Anti-Roşia Montana” Goţiu în spatele pupitrului profesorului, care le vorbea tinerilor (vreo… 70? 90?) din sală despre greva studentilor din anul… nu ştiu care an, dacă era greva din ’98 sau ’99 a Ligii studenţilor, eu m-am declarat împotriva ei atunci, pentru că mi-am zis că ar fi bine ca studenţii să se abţină de la a mai arunca gunoaie pe geam înainte de a cere drepturi băneşti într-o ţară sărăcită.
inside
(nu am făcut poză cu câţi erau în sală ca să nu apară feţe de studenţi. Dacă vreţi să ştiţi care sunt aceştia, adresaţi-vă SRI-ului, că primiţi CV-urile lor şi ale părinţilor lor)

În prima secundă, nu mă pot abţine să nu mă gândesc la Remus Cernea. Nu ştiu de ce, nu ştiu dacă prost inspirat, doar niciodată nu am auzit vreun discurs de-al lui Remus Cernea. Mă uit pe pereţi să văd de ce sunt ei acolo, şi nu văd nimic – numai dezbatere despre protestul lor, faptul că în spaţiul acela s-a dat liber la dezbatere şi reguli de comunicare cu mass media. Ciulesc urechile la discuţie:
– nu sunt anahişti (fără a subscrie modelului anarhist, vă recomand o carte excelentă pe tema asta, “Omul care era Joi” de Chesterton)
– nu sunt revoltati degeaba
– mişcarea nu are leaderi, nu are reprezentanti
– se aduce in discutie sa nu se murdareasca sala în care protestează
– “Hey, UBB, leave the kids alone!”
– Goţiu nu le dă mură-n gură, ci îi lasă pe ei să-şi dea cu părerea 🙂 nu le da un peşte să-l cureţe de solzi de viu (intermezzo – ruşinică, Masterchef, sper să mori în Deltă ucis de ţânţari in luna august că ai lăsat concurenţii să desolzească crăpălăi vii!), ci ii învaţă să pescuiască.

Faină atmosfera conspirativă! Se vorbesc chestii inteligente, nu se ţipă. Goţiu e un moderator excelent, îi provoacă să-şi dea cu părerea, să-şi justifice părerea mai civilizat ca într-o mie de talk show-uri de la TV. Ei bine, tinerii ăştia… (staţi un pic să-şi tragă un Gropar impresionat sufletul).

Aşadar: generatia Facebook, ai? Ăia care îşi pică bacalaureatul? Analfabeţii, maneliştii, fanii Smiley şi Alex Velea, copiii de bani gata? Nimic mai fals. “Dragi” politicieni: aşa cum se prefigurează, generaţia asta o să v-o tragă la cireaşă de nu o să vă reveniţi. Au energia, au timpul, au motivele sa se revolte. Au suficientă cultură politico-civică încât să îşi cristalizeze un deziderat, suficient momentum ca să protesteze paşnic şi convingător, suficienţi creieri între urechi ca să nu fie bullshitaţi. Fluenti in gâdire, articulaţi în vorbire. Citiţi, spălaţi. Dacă vor găsi un leader care să le canalizeze energiile, vor deveni o forţă de temut. Un electorat inteligent, conştient de puterea sa. Un electorat care nu poate fi cumpărat cu ajutoare la căldură sau 100 lei în plus la pensie sau tunel prin Feleac. Care pot şi ştiu să pună întebări care să încurce orice naţie de politician, de la unul cu tolba doldora de promisiuni pentru cei mai săraci dintre români la cei care promovează elitele îmbogăţite. Care nu pun botul la naţionalisme ieftine, la discursuri sforăitoare, la avioane politicianiste.

Cu o singură condiţie: să nu se autoconsume. Să nu abandoneze lupta atunci când războiul se prelungeşte, sau atunci când apare un alt front mai sexy la orizont, asa cum am facut si eu, la varsta lor, de o mie de ori. Şi să nu se lase confiscaţi de vreo mişcare de doi lei, de vreun curent politic, o ideologie, un politician oarecare, de orice fel ar fi acesta.

Nu am vazut droguri, băuturi alcoolice, şaorme cu de toate, piercinguri (de parca asta ar marca o minte chinuită), in fine, simboluri naziste, criptocomuniste, anarhiste etc. Par a fi oameni ca şi noi, dar cu mai puţini ani în spate şi mai puţină perverteală în creieri. Mai multă lumină în cap decât noi, constrânşii generaţiei ’90, noii satrapi ai României, la vârsta lor.

Nu m-am putut abţine şi am intrat şi eu în dezbatere. Le-am recomandat sa foloseasca Social Media. S-au facut revolutii si au picat Cosminu Barac pe interneti, e păcat să nu vadă potenţialul şi să-şi lase mişcarea distorsionată de lentila presei. Mai ales pentru că aşa îşi pot comunica mesajul nepervertit de presă, aşa cum se temeau: “Dom’ne, ăştia suntem noi, asta vrem, dacă vrei să ştii mai mult, citeşte-ne blogul! Vezi pagina noastră de Facebook! Urmăreşte-ne pe Twitter! Ăsta e mesajul nostru necontorsionat, nediluat!” Multe laptopuri în sală, dar nici unul nu o arde intelectual pe Facebook, de exemplu. Şi poate că ar trebui să nu uite de Social Media.

Ce nu ştiu încă? Nu ştiu împotriva a ce protestează ei. Nu ştiu ce vor ei, de fapt, punctual. Pe FB mişcarea lor are nişte cerinţe atât de ireale, încât mă şi mir că nu îşi dau seama cât de mult frizează derizoriul: demisia lui Băse’, renegocierea contractelor de energie… vai şi amar. Nu mai bine îşi stabilesc ei mai bine nişte obiective mai pământene, la început? Numa’ zic.

Nu ştiu ce concluzie să vă dea acelaşi Groparu, “blogger in vremuri interesante”, aşa cum zicea un prieten.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 28 comments

 1. cotos Reply

  Eu sustin miscare lor, chiar daca nu cred ca tocmai UBB trebuia vizat. Oricum politicienii actuali stiu ca generatiile urmatoare nu mai sunt asa usor de manipulat, de aia fura asa mult acuma 🙁

 2. Billy Reply

  Am fost în vizită ieri pe acolo. Ni s-au consemnat datele de identificare pe o coală albă, nu în registru. SRI? Mult prea probabil, numa zic.

 3. loredana Reply

  Ma bucur ca ti-a placut la noi 🙂 O sg observatie as avea: miscarea tinerilor maniosi nu este tot una cu ce se intampla acum in UBB. Da, sunt studenti care fac parte si din acest grup, da, au venit si nestudenti din solidaritate, dar contul de social media asumat de ocUBB este SE POATE Cluj, iar pagina de web http://www.sepoate.net.

 4. Bogdan Reply

  Foarte frumos textul. Ca raspuns la intrebare, a scris Mihai un articol
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ocuparea-universitatii-continua-ponta-e-dator-cu-scuze-si-cu-demiterea-prefectului-cine-se-teme-de-studenti-care-gandesc-si-primele-revendicari-si-victorii-91909.html
  in care explica clar de ce lucrurile s-au intamplat asa. Apreciez faptul ca ai vazut lucrurile altfel decat ceilalti care “isi dau cu parerea prin presa sau pe diferite bloguri”. Sper ca lucrurile sa se clarifice in zilele urmatoare si lumea sa inteleaga ca asemanea actiuni sociale nu fac nimic altceva decat sa creeze o sicietate civica.

 5. Grecu Reply

  Ideea e că sfârşitul l-ai cam greşit. Da, există oameni din Tinerii Mânioşi aici (studenţi parte din grup), în amfiteatru, dar aici nu vorbim de nici un grup cu acest nume, vorbim despre o sală cu studenţi care vin, individual, ca şi cetăţeni, să-şi povestească păsurile. Dezbaterea e coordonată de studenţi, problemele sunt puse de studenţi, rezolvările tot de ei sunt căutate…
  Pagina de Facebook este mai precis asta: http://www.facebook.com/pages/SE-POATE-Cluj/575987062420524
  Iar site-ul este acesta: http://www.sepoate.net
  Mi-a plăcut fparte mult articolul tău până la sfârşit când s-a sărit de la o temă la alta. Chiar mi-a săltat inima de fericire văzând că cineva a scris un astfel de articol despre ocupaţie 🙂 (adică eu îţi scriu din spatele amfiteatrului Nicolae Iorga)

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ loredana: multumesc pentru link 🙂 oare poate fi pus si in sala ocupata? Sa se stie!
  @ bogdan: ar fi bine sa se clarifice acum dezideratele voastre, inainte ca miscarea sa isi piarda din avant, inainte ca interesul acordat de opinia publica sa se dilueze. #numazic 🙂
  @ amandurora: bafta! Kick ass;))

 7. alin Reply

  O societate civica care habar n-are ce vrea mai precis ?! Pana nu o sa devina o forta cu obiective clare si concise, o sa fie degeaba

 8. alin Reply

  O societate civica care habar n-are ce vrea mai precis ?! Pana nu o sa devina o forta cu obiective clare si concise, o sa fie degeaba. DAR PENTRU ASTA TREBUIE SA COOPTEZE OAMENI CU COLOANA SI FACTOR DECIZIONAL.

 9. alin Reply

  Romanul, fie el tanar si inteligent, cu dorinta de mai bine, sau batran si depasit, nu este solidar din pacate. Daca am avea acest simtamant mai acut in noi, ne-am fii revoltat de mult timp, nu stateam ca niste rame in asteptarea vremii cand ne vor pune in undita pe fiecare sa ne dea la pesti. Daca nu facem ceva in ceasul al 12-lea macar, acea vreme este tot mai aproape !

 10. Bogdan Reply

  @Groparu Nemernic: Incercam si avem nevoie de sustinere. Problemele sunt multe si organizarea este un capitol la care noi ca popor mai avem de muncit.

  @Alin: Esti invitat sa iei parte la discutii. Doar impreuna putem rezolva aceasta problema. “NOI” suntem in cautare de oameni care nu vor sa fie gasiti.

 11. lumi Reply

  Te rugam sa inlocuiesti link-urile catre paginile de FB si twitter ale Tinerilor Maniosi cu cele ale miscarii ocUBB:

  .facebook.com/SEPOATECluj2013
  twitter.com/SEPOATECluj
  #sepoateCluj

  Asa cum spunea si Loredana mai sus, o parte din studentii ocupanti sunt si TM dar miscarea de ocupare a UBB nu este a lor.
  Multumim!

 12. Groparu Nemernic Reply

  @ Bogdan: Voila! V-am acordat spatiu editorial si increderea mea. Inca nu ati inceput sa aveti treaba in razboiul asta:) Asa ca va doresc bafta!

 13. Groparu Nemernic Reply

  @ andrei: am fost profesor 5 ani, interpret vreo 3, am tinut peste 20 de discursuri la conferinte si m-am dat si pe la TV-uri si radiouri vreo cativa ani, intr-o vreme zilnic. Si tot am probleme de coerenta a dicursului 🙂
  Sa le mai dam niste timp, zic. Spuneau ca daca aveau o lista clara de revendicari nu mai ocupau sala, ci le prezentau direct. Probabil ca intr-una din zilele urmatoare vom primi o lista “concrietă”, cum zicea Planeta Moldova, de deziderate.

 14. bogdan grecu Reply

  pacat ca oamenii astia nu au pe cine vota…is foarte de acord cu eu… da cred ca saracii..nu se duc la vot din scarba…ca votul e pentru pensionari.p cine dracu sa votam, ddomle?pe Becali,poanta,vadim ,nastase ,pfffff.mai bine imi tai o mana!

 15. alexnicolae Reply

  mie mi se pare ca e fix ce trebuie sa faca. E ridicol de copilaresc asteptarea ca ”oricine” sa aiba! obiective! sustinere! cerinte! Pace si Victorie finala!

  nu exista asa ceva, oricine vine cu asa ceva e ridicol si cretin sumbru!

  exista doar dezbateri. e singurul obiectiv necesar care trebuie promovat si inteles de fiecare omulet rom si roman.

  cand vine cineva ca are el solutia sa il ignorati!
  cand vine cineva ca vrea sa dezbata sa incepeti sa discutati si sa dezbateti cu el!

  de asta imi place mie miscarea asta – e singura reala de pana acum in Romania din 90! toate celelalte veneau cu ridicolul: ”solutii” – nu exista asa ceva. vezi si matematica – e groaznic de greu sa ajungi din punctul A in B ( mergi pana la jumatate, jumatate, jumatate si tot mai ai jumate de drum de parcurs) .

  asta e realitatea – nu exista o solutie! exista doar o dezbatere permanenta, in fiecare zi , pentru tot restul vietii voastre de oameni pentru ca sa apara cat mai multe idei care sa fie prezentate pro si contra, pana inteleg si le asuma ca fiind ale lor o cantitate majoritara de oameni, pe care imediat apoi sa le puna la indoiala si sa le verifice, din nou si din nou!

 16. Fost huligan, fost golan, fost repetent, actual anarhist si eco-terorist. Ocuparea Universitatilor. Confesiuni, reactii, fotografii si desene « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET Reply

  […] REACȚIE, Groparu.ro (28 martie, după atelierul de comunicare cu presa).  ”Aşadar: generatia Facebook, ai? Ăia care îşi pică bacalaureatul? Analfabeţii, maneliştii, fanii Smiley şi Alex Velea, copiii de bani gata? Nimic mai fals. “Dragi” politicieni: aşa cum se prefigurează, generaţia asta o să v-o tragă la cireaşă de nu o să vă reveniţi. Au energia, au timpul, au motivele sa se revolte. Au suficientă cultură politico-civică încât să îşi cristalizeze un deziderat, suficient momentum ca să protesteze paşnic şi convingător, suficienţi creieri între urechi ca să nu fie bullshitaţi.” (textul integral, aici) […]

 17. Cristi Reply

  ”Dacă vreţi să ştiţi care sunt aceştia, adresaţi-vă SRI-ului, că primiţi CV-urile lor şi ale părinţilor lor”

  Buna asta 😯 😈

 18. geq Reply

  @Groparu si eu am avut acceasi tentatie si nu am mai ajuns, urmarind insa inregistrarea de pe privesc.eu, (http://www.privesc.eu/Arhiva/15720/Se-Poate-Cluj—Plenara-din-27-martie-2013)+ transilvanialive, tind din pacate sa zic ca de doar o alta generatie si nu aia asteptata, oricum pariez ca moare de plictiseala pana la vara (poate partea a treia va fi mai interesanta)
  http://www.youtube.com/watch?v=LunQBsKfLBM
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u6vNSZ_fLCY

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *