Un cuplu de polonezi globetrotteri – ca colegul meu care umblă teleleu (de la care, de altfel, ştiu povestea asta) – o ajuns în Deltă, într-o localitate fără bancomat (voi, orăşeni pantofari, nici să nu mergeţi în Deltă: nu au bancomate acolo).

Şi or văzut polonejii tot felul – pelicani, becaţe, piciorongi, stârci, cufundaci, lopătari, ţigănuşi, avoazete, ciocîntorşi, ereţi, nagâţi, buhai, chire de baltă, prundaşi, călifari, becaţine, ciufi, băsişti.

Şi, când să plece, şi-or dat seama că nu mai au suficienţi bani schimbaţi să-şi plătească cazarea. Şi i-or spus gazdei, aşa cum s-au priceput ei: bă, primeşti zloţi? Că lei canci, iar euro nema! Iar bancomat pentru pantofari polonezi ioc.

Celor doi străini le-o fi fost foarte greu să exprime acest discurs, pentru că situaţia era jenantă şi mai ales pentru că băştinaşii din Deltă nu vorbesc nici un fel de limbă străină – mai puţin greacă, rusă, ucraineană, turcă, tătară şi romani, care-s limbile indigene. Şi mai presupun că foarte mult i-au durut mâinile când explicau; zic asta pentru că eu (şi domnul preşedinte interimar Crin Antonescu) ştiu ce greu se vorbeşte o limbă străină ca un adevărat Profi.

Când o auzit aceste vorbe, că nu sunt bani, gazda s-a deprimat un pic, ca la vederea unui nor negru pe Periprava; şi, socotindu-se, le-a zis-o verde, de la obraz:

– Bă, dar voi plecaţi în Tulcea, aşa-i?
– E, ziseră polonejii.
– Cu ce vapor?
– Cu nava Mehedinţi, zic polacii.
– Păi când ajungeţi în Tulcea, scoateţi lei de pe card şi daţi-i căpitanului de vas, că ni-i aduce el când ajunge iară aici.

No: chestia asta li s-o părut polonezilor foarte, foarte tare.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. Groparu Reply

  @ gabi: nu toti polonezii fura. Cel putin nu in Delta
  @ Alex: si in Sulina, am vazut chiar doua! “dar sa nu mergeti acolo, dragi pantofari, pentru ca nu exista decat un bancomat, maxim doua!!!”

 2. Groparu Reply

  @ spanac: stii mitul ala ca in Sulina erau trei masini – Politie, Salvare si Pompieri – si s-au ciocnit toate trei intr-o intersectie?

 3. Groparu Reply

  @ Andi: amu, ca sulinean care merge acolo de vreo 5 ani, pot spune ca Sulina are mult mai mult de o singura intersectie.
  Are doua.

 4. spanac Reply

  nu stiam de mitul asta, stiam ca pe o insula erau numai 2 masini si s-au ciocnit alea 2 intr-o zi. si e pe bune faza…

  dar pana la urma, or fi mituri urbane.
  ca faza aia ca o blonda (intotdeauna e blonda), intr-o masina (care difera de la cielo, la bmw, la audi), e ciocnita de unul, se da blonda jos si incepe sa urle “bine ma nenoroctule, stii cata p**la am supt eu pt. masina asta?”

 5. miluch Reply

  îț’ dai tu seama că dacă îl lași pe dl. “președinte” Antonescu prin freun sat din PL ce se întâmplă? Ne declară polacii răzbel 😐

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *