Cea mai frumoasă catedrală de pe cel mai spart drum: Făgăraș

Absolut nimic din ce am văzut în reportajul Recorder nu m-a uimit și nu m-a surprins. Pe bune acum, chiar nu bănuiați că Marele Alb nu e securist? Credeați că BOR nu e stat în stat? Chiar nu știați că există mafie, corupție și trafic de influență și în BOR? Ce nu mai știați, că există popi implicați în scandaluri sexuale? Preoți pedofili și prădători sexuali, de-a dreptul? Cu simpatii legionare sau sovietice asumate? Xenofobi? Rasiști? Habotnici? Spurcați la gură? Lacomi? Curvari? Bețivi? (OK, eu pentru ultimele două eu i-aș ierta, sincer vă spun)

Ca și traficul plin de cowboy, ca și mulțimea din magazine care te calcă în picioare, ca și dacii liberi care se înmulțesc parcă pe zi ce trece, BOR nu poate fi altceva decât oglinda societății în care ne învârtim. Alături de celelalte instituții (Armata, Poliția, administrația etc.), BOR este copia noastră fidelă, ca nație, căci din pom nebun poamă bună n-o să iasă. Și nu mă porniți cu celelalte culte, că nici cu ei nu îmi vine să defilez, zilele trecute am aflat că există până și între catolicii români un popă de teapa lui Teodosie, nici nu mai știu cum îl cheamă; ca să nu mai zic de ăia 300.000 de prunci molestați doar în Franța, brrrrrrr.

Cea mai bună dovadă: încercați să găsiți zilele astea UN SINGUR COMENTARIU DE BUN SIMȚ din partea unui ordotox sadea la reportajul celor de la Recorder: mult noroc vă doresc. Cvasitotalitatea credincioșilor se dau loviți în paraclis, zbiară despre conspirații globale anti-ortodoxie, amenință cu anateme și excomunicări și afuriseli pentru că atâta știu și nu iau nici măcar o secundă în calcul ipoteza unui dialog, a unei dezbateri deschise pe subiect – la urma urmei, sunt și banii ateilor, scepticilor și agnosticilor, nu? Comparând violența de limbaj, diferența dintre purtătorul de iconiță în parbriz de pe Ali Express care trece claxonând pe roșu și purtătorul de cuvânt Bănescu este doar că cel de al doilea te face prost, ticălos și răuvoitor în cuvinte mai meșteșugite ca primul.

Ce e de făcut? Păi, dacă sunteți din ăia care mergeți la beserici, încercați să găsiți un popă mai cumsecade pe care să-l încurajați și să-l susțineți cât puteți – prin donații, bani, încurajări. Uneori și o vorbă bună face minuni. N-or fi toți ticăloși, la fel cum nu sunteți voi, toți românii, ticăloși (pe mine nu mă includ, că sigur oi fi, cel puțin în trafic).

E cam singura soluție pașnică și neagresivă care-mi trece prin minte. Poate nu e prea târziu. Poate în timp se mai schimbă lucruri și generații. Habar n-am.

 

PS: Titlul e parafrazare după George Carlin, dacă nu v-ați prins.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 17 comments

 1. Mircea Reply

  Salut.
  Greșești în mare măsură.
  Mai ales în titlu.
  Nu, preoții nu sunt în marea lor majoritate ticăloși, asa cum spui în finalul postării.
  Dimpotrivă, sunt în marea lor majoritate oameni cu har de la Duhul Sfânt, care au înțeles ca omul e vremelnic in carne și oase dar veșnic prin suflet. Iar ceea ce face vremelnic în carne și oase, va influenta veșnic sufletul sau….
  Doar ca, preoții trebuie sa facă echilibristica între doua Biserici: Biserica apostolica, Biserica lui Iisus, Biserica spirituala și Biserica ca Instituție Politica. Care e cu totul altceva decât Biserica apostolica, deși are aceeași denumire.
  Biserica ca instituție politica, e acea “casa de talhari” pe care chiar Iisus a gasit-o, acum 2000 de ani (!) la prima Sa intrare în Templul din Ierusalim.
  Esenta problemei e ca trăim intr-o lume perversa, care recunoaște importanta lui Iisus, împărțind Istoria înainte și după El, dar, în același timp, de 2000 de ani se încăpățânează sa nu aplice NICIUNA din învățăturile lui….
  Iar Marele Alb, Capul Bisericii Politice, nu e decât un mândru exponent al actualei ipocrizii….
  P.S. Merg Duminica de Duminica la Biserica, la Biserica lui Iisus, nici măcar nu sunt de acord întotdeauna cu preotul din localitate, care considera ca vaccinarea e echivalenta cu ce a făcut Iuda, fiindcă, vezi Doamne , vaccinul modifica ADN-ul adică creația Domnului….
  Dar eu ma duc la Biserica sa ma rog, sa-l regăsesc pe Dumnezeu, ca pana la urma și preotul e om, cu calități, defecte, păcate….
  Asa ca sa-ti fie frica de fan-clubul Omului Alb ce conduce Partidul denumit Biserica, nu de fan-clubul lui Dumnezeu, capul Bisericii apostolice !
  P.P.S. Vezi ca sunt(em) capabili și de dialog civilizat? 🙂

  • Groparu Nemernic Reply

   Măreția lui Dumnezeu nu o măsoară ticăloșia unui preot, nu? Parcă așa zisese Cioran.
   Bravo ție că ai puterea să mergi mai departe când auzi preoți judecând situația la zi cu aproape o treime din creier, pe mine asemenea chestii mă cam pierd. Iremediabil. Definitiv. Pentru că dacă am lăsa toate așa cum le-a lăsat Dumnezeu, nu am mai locui în apartamente încălzite, cu dușuri cu apă încălzită și am mai umbla și fără chiloți (ceea ce nici măcar nu m-ar supăra foarte tare).
   Ai foarte mare dreptate cu cele două biserici. Nu înțeleg unde aș fi greșit în titlu: revărsarea asta de ură pe tot ce nu e ortodox zilele astea chiar mă face să-mi fie frică. Chiar, e vreun popă care să apere public libertatea de exprimare, chiar și atunci când lovește în Biserica Politică? Ei, uite, de asta mi-e frică de fan club.

  • Velu Reply

   Mircea, nu te mai chinui să găsești scuze pentru paraziții ăștia care nu produc absolut nimic. Cu har și fără har (ce dracu’, doamne iartă-mă (sic!) o fi însemnând și asta?). Dacă tu ai nevoie de biserică sau de popi ca să-l găsești pe dumniezo, ca să-ți ghicească viitorul sau să îl influențeze pe atotputernic și motostivuitor) atunci ai probleme la mansardă. Să ne anunți și pe noi când îl găsești pe șeful ăl mare. Și ce ți-o zis. Că suntem toți curioși.

 2. Groparu Nemernic Reply

  Lo and behold, Bănescu în toată splendoarea lui:

  ”material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenții, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, aș vrea să precizez câteva lucruri, așa cum le văd și le percep eu din poziția actuală.

  Pornind chiar de la titlul formulat abrupt și aprioric ofensator, în material se folosește masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conținut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată și ignoranță în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile.”

  Talibanism pur.

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25103623-purtatorul-cuvant-bor-vasile-banescu-despre-investigatia-recorder-istoricul-raportarii-recorder-biserica-indica-destul-limpede-decerebrat-anticlericalism-patologica-fobie-bor.htm

 3. Protozaur Reply

  Ca la nemti: vrei biserica? platesti din buzunarul tau! Ia sa vezi ‘credinciosii’ cum se imputineaza!Are nevoie biserica de si mai multi bani? sa iasa pe piata cu produse (incl acces la sfertul ala de tara cu imobile, paduri, munti etc). Nu finantare din buget public. Sa nu mai vad popi la fiecare deschidere de an scolar, sau implicati in orice din viata publica. Asat poate fi facuta doar prin lege si niciun politician nu o sa renunte la un cacalau de voturi venite din zona asta feudala.

 4. Eu Reply

  Bah, io-s mai ateu, asa ca chestiile gen har, preot de treaba (care ii un fel de parazit, da’ de treaba), dumnezeu si alte balmajeli asemanatoare NU VREAU SA LE PLATESC DIN TAXELE MELE. In Germanica platesti pentru cultul tau.
  In alta ordine de idei, m-am simtit ca curu dupa o diaree d-aia cu strigaturi, cand un olandez, proaspat trecut prin Bucuresti, dupa ce s-o minunat de casa poporului, si ca nu e folosita deca fo douaj’la suta, a dat cu ochii de casa lu’ aberant de fericitu’. Alte ‘jdemilioane de euroi. Si pe urma, la 100 de metri, de o ghiotura de cladiri imbulinate in rosu, despre care a aflat ca urmeaza sa cada pe locatari la urmatorul cutremur. Omu’ nu putea sa inteleaga. Noi putem.
  Da’ daca tot il avem, macar, dracului, sa-l utilizam de toti banii. Cat de greu era sa-i zica neinfricatul nostru presedinte “Bai Daniel, nu cred ca vrei sa asmut pe tine toate institutiile statului, sa afle si aghiazma de-ai supt-o de la ma-ta. Asa ca ia da tu o directiva printre baietii astia de joaca pe la tine prin curte, sa propovaduiasca vaccinarea, da’ cu mult zel si angajament. Ai 2 zile” Cred ca aveam cel putin +20% vaccinati si mult mai putin de lucru pentru echipa lu’ Dani. Da-ti tre’be umpic de creier si un minim de cojones.

 5. Velu Reply

  Bae, terminați cu prostiile. Știti bine ca biserica este o instituție mafiotă (la propriu) iar religia în sine o poveste care se mulează pe doctrina ei. Așa că mai încet cu “preoți cu har” și alte bălării. Popii sunt doar niște sugători de bani și cam atât. Profitând de prostia, FRICA, și naivitatea oamenilor. Care se lasă prostiți și care se duc la beserică ca să ceară îndurare de la dumniezo cel atotputernic și binevoitor (?). Ia mergeți într-o secție de oncologie pediatrică ca să vedeți cât de binevoitor este imbecilul ăla e dumniezo la care vă rugați!

  • Karmapolice Reply

   Exista preoti cu har. In trecut mai multi,acum f outini, asta nu poate fi negat, desigur biserica ii oprima si pe ei, majoritatea fiind anonimi.

 6. Karmapolice Reply

  Ma mir ca asa zisii credinciosi, in marea lor majoritate lameri semidocti, nu au inteles ca exista o diferenta intre biserica virgula, ca si corp mistic al lui Christos, si biserica as in apparatus, si construct, mai clar ca institutie. Pina nu intelegeti asta, nu va mai dati pseudo mistici. Deschideti un Grigorie de Nyssa, un Origen ceva, ba chiar si un Imitatio Christi pentru clasa zero pregatitoare.

 7. Velu Reply

  @Karmapolice: Te întreb și pe tine. Ia explică-mi ce înseamnă “preot cu har”. Ce face el? Ce îl deosebește de ceilalți popi fără har? Ăsta cu har are o legătură mai directă cu sefu’? Are 5G dedicat? Ghicește viitorul? Deschide cartea unde trebe?

 8. Dark_Age Reply

  Daca îmi permiteți: eu consider că preotul cu har este un bun psiholog ( ceva talent nativ, ceva intuiție..cine știe ) și atât.
  Restul sunt cu ha(u)r. Ăștia nu au har in psihologie dar au har in biologie economică…aparatul reproducător al conturilor și înmulțirea banilor.

 9. Eu Reply

  https://www.digi24.ro/special/reportaje/lumina-e-in-oameni/preotul-care-a-infiintat-60-de-centre-pentru-copiii-orfani-704508

  Asta nu stiu cum sta cu harul da’ s-a facut util societatii. Da’ nu-i justifica pe restul de 1.000.000. Si, oricum, nu e de-al lu’ Dani, ca astia n-au timp de de-al de d-astea.

  Astia din BOR is un fel de DJ, aduna gasca in club, dau slujba la maxim (sic, ca am un cretin de popa in biserica de peste drum care a pus difuzoare pe exterior) si cam asta e, ne dau cu haru’, ca ne dorim sau nu; si mai pun de cate un UNTOLD cu moaste pentru babe.

  Nu prea vad cum drac un popa ortodox isi arata “harul”, ca inafara de colectarea de bani cu ocazia sfintitului de anu’ nou, nu-l mai vezi veci pe la vreun enorias prin casa ass cum fac protestantii (de exemplu).

  O mai fi si printre astia 2-3 oameni care isi merita salariul de la stat dar enorma majoritate nu sunt decat niste paraziti.

 10. John Temple Reply

  Io mă-ntreb ce-o tras „mircea” pe nas? Altfel nu-mi explic tembelismul expus în scrierea sa.
  1990 = 3000 biserici la nivel național
  2021 = peste 18000 biserici la nivel național
  15000 biserici au fost construite din taxe și impozite plătite de cetățeni pentru a avea infrastructură, școli, grădinițe, spitale.
  BOR ar trebui desființată, bisericile făcute muzee, iar popii la muncă-n plm, nu la cerșit, FMM!

 11. John Temple Reply

  Am uitat să menționez: dumnezeul ăla care cere biserici și adorații de la oameni, merită o flegmă-ntre ochi ș-un șut în testicule.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *