Vine în vizită prietena noastră Alina-Cea-De-Peste-Ocean, tătă-tătă disperată după o slăninuță, după o jumară și o untură: hai încoaci să ne vedem, fam. Groparu nu duce niciodată lipsă de colesterol de calitate.

O hrănim, ba chiar ne roagă să-i dăm și ei să ducă cu ea, dar nu să o treacă vama, că asta-ilegal, ci ca să lase slănina-n aeroport. Eu i-am spus că e păcat de Ghiță să-i lase fundul ăla afumat delicios prin Munchen sau Frankfurt, dar ea așa o zis că e plăcerea ei, că o mai făcut din astea, ogoiți-vă, heitărași mici ce sunteți.

Și apoi, un moment dat, zice Alina: da’ auzi… niște săpun, niște șampon și niște ulei din Ardeal pentru Adi, soțul, ai? Că tu parcă tăt ai!

Tu Alina, zic… normal! Că doară n-om lăsa musafirul să plece neomenit de la noi!

Și vine Groparu cu niște săpun, niște șampon și niște ulei din Ardeal, că bieții români imigrați nu au așa ceva, și Alina și le pune în bagajul de mână, în recipiente de 100 ml, că n-avea bagaj de cală, și-a plecat fericită.

Și am aflat apoi că le-a dus peste ocean, și m-am bucurat tare mult că Adi a avut parte de șampon și de săpun din Ardeal, sper să nu-l fi durut prea tare capul, mai ales de la ulei; i-aș fi recomandat să se spele cu ele numai după ce ar fi gustat din slăninuța aia afumată, dar ce să-i faci dacă Alina a lăsat-o prin aeroportul din Frankfurt sau Munchen, așa cum a zis ea că-i face plăcere.

Deși s-ar putea putea să fi uitat s-o lase la nemții ăia, nu m-aș mira să fi uitat, sincer să fiu.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 16 comments

  • Groparu Nemernic Reply

   Cred că poți sta liniștit. Am introdus în State un pungoci mare de semințe, le-am declarat la vamă, m-au întrebat ”ce semințe ai?”, le-am zis că-s în post și-s caju, floarea soarelui, dovleac, au dat din mână și-am trecut ca prin vamă la Jimbolia.

 1. MM Reply

  Ma asteptam sa fie linkuri la niște săpun, niște șampon și niște ulei din Ardeal, dar nu sunt…

 2. neamtzschantz Reply

  dragul meu. eu sint uimit de romanii care traiesc in afara si nu gasesc chestii simple. spune-i pritenei tale sa mearga la orice magazin italienesc de mezeluri )si sint citeva zeci de mii in america) si sa ceara panceta care e de doua feluri, cu straturi de carne sau slanina pura ca la romania, care la rindul ei poate fi neafumata si respectiv afumata si uscata la aer.
  in ce priveste jumarile, sa se duca la un magazin nemtesc din america (si de astea sint peste tot) si sa cera grieben (jumari) si sa cumpere acolo si untura, e de porc, gisca si tot altceva mai da untura.
  nu mai pot sa aud asta cu produsele traditionale romanesti pe care romanii nu le gasesc in occident. nu le stiti cauta oameni buni, atita tot. se gaseste absolut tot, inclusiv tuica si palinca ardeleneasca.
  de exemplu eu aveam dor de creier pane si de bucata aia de carne pe care bucurestenii o numesc pizdulice. asa ca m-am dus la bator sa vad daca pot cumpara direct ce vreau. bineinteles ca se poate, au desfacere catre oricine si orice e din animat taiat la abator primesti legal si frumos cu bon de casa, numa sa sti sa explici ce doresti.
  exista absolut tot numa sa sti de unde sa cumperi.

  • Sorin Reply

   Eu aș adăuga băcăniile poloneze, unde găsești bucate (și bucăți) foarte gustoase din Europa de Est. Am văzut și produse românești acolo. Recomand cu „tărie”.

  • Groparu Nemernic Reply

   Ei, vedeți? Brendul face tăt.
   În lupta dintre porcul polonez și cel ardelenesc, pariez că imigranții clujeni tot pe cel din urmă îl vor vota.

   • neamtzschantz

    clar, fiecare e liber sa-si faca in cap povestile pe care le vrea.
    in germania exista o retea de magazine rusesti, se numesc “mix markt” care au sector de produse din toate tarile estice. magazinele astea sint cred in toate orasele. sint foarte mari. m-am uitat la sectorul romanesc. partial sint importate direct din romania, partial sint produse in macelariile private ale sasilor care traiesc in germania. au exact gustul ca la mama acasa. sint inclusiv timpenii din astea ca si coaste afumate si ciolan afumat.
    pentru brinzeturi la magazinele turcesti, telemea, cascaval si brinza de burduf mai bune decit alea din romania. cea mai buna telemea de oaie pe care am mincat-o vreodata e aia bulbareasca, se gaseste in absolut orice supermarket nemtesc.
    e absolut tot ce vrei, nu exista nici un motiv sa aduci ceva din romania.

 3. Andu YY Reply

  de ce sa lase slanina in aeroport la Frankfurt?
  ca doar slanina nu-i lichid si nici nu explodeaza.
  si ce ? nu mergea sa bagi 100 mililitri de slaninuta intr-o sticluta din aia? si scriai pe ea “sapun 2”

 4. Mihai Reply

  Cum sa mergi peste balta doar cu bagaj de cabina ?
  Eu cand vin din Mexic aduc minim 4-5 sticle de Don Julio (si las bonurile de casa de unde la cumpar in punga).
  La aterizare, gasesc un flyer de la TSA prin care ma anunta ca bagajul mi-a fost deschis pt “analiza” (dar niciodata nu mi-au lipsit licorile).

 5. Kopa_Kopan Reply

  Sapun de Adreal – un nou brand s-a nascut. Da’ niste funie de Ardeal n-a vrut? :))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *