Eram cu familionul la o cursă de alergare în frumoasa comună Sălicea, de lângă Cluj.

Nu pentru mine, Doamne ferește, ci pentru Gropărel; doară v-am zis că fiu-meu acum e-n perioada în care preferă să-și obosească oasele pe dealuri decât să stea cu mine să învețe limba engleză în week-end.

Aer curat, oameni faini, atmosferă de făcut sport care te face să te simți vinovat că planul tău de week-end se rezumă la 5 mititei și 3 beri… și dau de un amic care s-a mutat acolo de ceva anișori, și el îmbrăcat în combinezoane din alea fioroase de alergare, semn că nu era străin de eveniment.

Discutăm noi un pic discuțiile alea de complezență, apoi nu mai am răbdare ca să mă mai răbd și-i zic:
– Băi, dar e incredibil de curată zona! Cum faceți de nu aveți gunoaie pe aici?
– Ei, na! E plin de gunoaie; dar suntem o gașcă serioasă de oameni tineri aici, mutați din Cluj, care ne mai mobilizăm, mai strângem după alții.
– Dar cine aruncă, băștinașii, sau clujenii care vin la picnic?
– Și-și. Grătaragiii lasă câteva pungi și șervețele, băștinașii lasă câte-o căruță.

Stau și mă gândesc, apoi îi dezvălui strategia mea de ecologizare a întregului județ, care-i implică direct pe influencerii locali:
– Da’ auzi… (și l-am tras deoparte, că era secret ce urma să-i zic), dar dacă sfântul popa, din amvon, predică în fiecare duminică cât de mare e păcatul ăsta, să arunci gunoaie în natura sfântă a lui Dumnezeu?

Amicul s-a pus pe un râs răsunător și mi-a răspuns imediat:
– Vrei să-i ataci cu popa și cu Dumnezeu? Păi, ca să-ți dai seama cât de mult contează astea pentru ei, să vezi ce dezastru sunt mormintele părinților lor din cimitir, neamenajate și cu crucile șterse de zeci de ani, zici că-s orașul Pripyat.

Mno, concluzia amară e că nici Social Media asta nu e ca-n viață, Gropare.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 6 comments

 1. Andu Reply

  Eu aveam de aruncat o canapea si 2 saltele (or prins mucegai respectiv mirosuri ciudate).
  Asadar – caut furnizor de saltele care sa preia salteaua uzata – nu-mi plac modelele lor de saltele si cereau si 100RON pentru preluare saltele veche.
  Ma duc si cumpar saltele de la alt magazin, le schimb copiilor saltelele si alea vechi le plasez langa ghena de gunoi, alaturi de canapea. Asta duminica dupa-masa.
  Si de acum urmeaza:
  – sun la fosta firma de salubritate din Floresti (care pe vremuri i-am chemat pentru ridicarea molozului si resturilor de la amenajarea apartamentului si or venit cu containerul, l-or lasat o saptamana si mi l-au dus)
  Raspuns: nu mai intra pe Floersti ca-i fieful altei firme
  – sun la firma Florestiului pentru ridicarea gunoaielor (aia a primariei)
  RASPUNS: nu au nu stiu ce/nu se ocupa ei; sa vorbesc cu firma tocmita de primarie
  – sun la firma care are acum contract cu primaria
  RASPUNS: noi ridicam numai gunoiul menajer, nu si reziduri sau alte alea. DAR VA DAU NUMARUL BAIATULUI DE PE MASINA SI VA INTELEGETI CU EL
  – sun la baiatul de pe masina – nu raspunde

  Luni seara cand ajung acasa, saltelele disparusera (o ramsa numai husa, cineva a luat arcurile pentru fier vechi), o ramas numai canapeaua. Iau OLX-ul la purecat dupa debarasare. Gasesc unu’ care zice ca a doua zi dimineata ma suna.
  Nu ma suna el, il sun eu pe la 10 – nu poate ca are nu stiu ce drum
  Sun pe altul: – la 16 va sun sa vedem unde sa vin….
  Pana la 18 nu m-a sunat…..
  Ajung acasa – disparuse si canapeaua…..
  No deci: io in ce categorie intru???? Is de ala responsabil care plateste pentru ridicarea gunoiului sau is de ala care lasa gunoaiele pe unde apuca sa stranga altii???

   • Anonymous

    Da’ domiciliul mi-a ramas pe Cluj (copii is la scoala in Cluj si afterscool la socri tot in Cluj). Asa ca singura speranta mi-a ramas Unirea Mare:
    Cluj + Floresti = Cluj

 2. Hapi Reply

  Am citit zilele trecute că v-ați strâns laolaltă – florestenii i mean si ați făcut curat într-o anumită zona. Deci, dupa multe povesti, se poate si mica unire.
  Imi pare rau ca sunt amplasate aiurea acolo cosurile – pubelele si că pamant si alte materiale care nu ar trebui depozitate sunt aruncate in locul în care locuitorii ar trebui să-și lase deșeurile.

  Tot mai sper că Florești va fi un orășel frumos într-o zi, sunt acolo oameni cu bun simț, păcat de primarul pe care-l aveți. Spații verzi, pădurea e aproape… ok, poate nu va fi curat peste tot, nicăieri nu e, dar locuitorii ar putea trece mai usor peste neajunsurile cu ferma și felul în care sunt construite unele blocuri.

  Fain scrii!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *