– Am vorbit cu o colegă să-mi aducă un butaș de mur, zice nievasta. Să-l punem în grădină și să mâncăm mure bio și eco.
– Bun… adă-l incoaci.
– Și pentru Gropărel. Să aibă vitamine și antioxidanți naturali.
– Bun.
– Și fier, că murul are fier natural.
– Are. Adă-l.

Și l-o adus. Și l-am plantat, pentru antioxidanți și vitamine și fier bio și eco și natural.

Și m-o mai și pus nievasta să-l ud mereu, că murul ăsta face mega fructe mari și dulci și ăstora le trebuie apă, multă apă, și o cărat Groparu la apă de s-o spetit.

Și-l tot verifica de trei ori pe oră, ca pe bebeluș, ca să-i fie bine, să nu-i lipsească nimic.

Și odată m-am simțit foarte rău, aproape am vomitat de emoție, când i-am rupt din greșeală cu găleata de apă o ramură care tocmai creștea, săraca. Și am tremurat la gândul că nievasta ar găsi-o în locul ăla unde am pitit crenguța, că mie mi-e frică de nievastă, că are acces la bucătărie și de acolo până să mă omoare cu o picătură de ulei esențial de levănțică abil strecurat în ciorbă nu mai e decât un pas; și eu chiar țin la viața mea.

Și, după un an întreg în care butașul a crescut și și-a văzut de viața lui stropită din belșug cu apă, aseară am dezlegat misterul când l-am văzut pe Gropărel că-ndesa în gură ca apucatul fructele alea roșii, necoapte, de mur, și noi am zbierat la el că ce face, de ce mănâncă mure roșii și nu așteaptă până se coc?
– Ce faci, copile, de ce mănânci mure roșii și nu așteapți până se coc?
– Da’ astea nu sunt mure!
– Da’ ce-s?
– Zmeure!
– Zmeure?
– Zmeure!

Ne-am apropiat atent, cu curiozitate amestecată cu pioșenie, că la cât l-am bibilit mă temeam până și să mai respir în preajma lui… și ne-am dat seama că pruncul avea dreptate: murul ăla cu vitamine bio și fier antioxidant era, de fapt, zmeur.

Și, pentru că ne-a fentat atâta vreme lăsându-ne să credem că el era, de fapt, altceva decât ce și cum era, ne-am hotărât să-i spunem ”Murul Grindeanu”.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 14 comments

 1. Nemultumitu' Reply

  O fi soiul ala de face intr-un an mure si in anul urmator zmeura. In anii bisecti face capsuni.

 2. sow Reply

  E bine, nu-i stress, buna si zmeurica. Am vazut un trandafir curgator, fain, da’ fain, da fain rau de tot am zis, da’ cand i-o venit sorocu’ era macies. Asa, asa si vandut de firma cu toate cele necesare.

 3. remus Reply

  la mine inca nu s-a copt, trebuia mia multa apa?
  La toamna iti pot aduce eu MUR. sau daca esti mai ocos NU CUMPARA DIN CORA sau alte magazine, te duci direct la statiunea de cerecetare din marasti.

 4. Cam Reply

  Mandri nevoie mare, am luat din piata de la un nene un coacaz rosu, sa faca coacazute rosii. Au iesit coacaze negre medicinale, cu gust cam bleah…bune si-alea.

 5. rftghost Reply

  Vezi ca poate mai astepti vreo 5 minute, si se razgandeste, zice ca e mur…

  Nu ai gasit si tu un mur cinstit pe la careva in gradina, cu pedigree, si case in Sibiu, cu acte in regula, sa iei o creanga? Macar aveai garantia calitatii…

 6. Claudia Reply

  Hai, ma Gropare, ca-ti trimit eu mur fara tepi la toamna, daca vrei. Imi stii adresa de mail,doar trimite-mi adresa ta.

  PS: Chiar daca nu vrei mur de-al meu, recomand cu caldura sa cauti mur fara tepi. Murul cu tepi e horror intr-o gradina mica.

 7. Bula Reply

  Concluzie:
  Daca vrei sa pui in gradina mure, zmeura sau chiar capsuni, cumpara de la piata din fructele prea-coapte deja, bune doar pentru gem.
  Le duci acasa, iar dupa 1-2 zile le imprastii in locul unde le vrei plantate, dupa ce ai sapat un pic locul.
  Natura Mama isi va face treaba, la anu’ iti vor rasari primele plante, iar peste inca un an vor da si fructe.
  Lasa-le la voia lui Dumnezeu: nu le taia (in inaltime sau lungime), nu le curata de uscaturi (lasa-le sa ramana bio, in sol), dupa cativa ani vei avea recolta mare, anual !

  Eu am o asemenea plantatie de zmeura, crescuta in timp de 10 ani dintr-un jumat de cana de fructe “stricate” (prea-coapte) ce nu s-au mai mancat. Le-am aruncat langa gaarduletul din curte, acum face anual cel putin 10 litrii de sirop + ce se mai mananca. Su acum are aproape 2 metrii si e plina de fructe, care incep deja sa fie coapte.

  Am si mure, care se raspandesc in curte pe ne-vrute, chiar daca le raresc fiecare an . . .

 8. Pamfil Reply

  La zmeur sa-i zici David Clark, daca spui ca poseda spini.
  Apropo, pregateste-te de parastasul Lulutzei, ca poimanine ii face de 3 zile, sireaca de iea!

 9. Groparu Nemernic Reply

  @ Pamfil: Chiar, bre, ce părere are un pesedist verde de tot ce se petrece amu cu partidul SFÂNT? Te rog nu da vina pe Iohannis, bietu’, și nici pe tehnocrat, că nu cred că e vina lor.

 10. Pamfil Reply

  Se leapada de Satan(isti)! De fapt, e destul de simplu de remarcat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *