Pentru că foarte multă lume nu m-a întrebat ce părere am despre situația la zi din Ditrău, atâta pot să vă zic că în weekend-ul următor îi tragem fetiței Gropărici botezul, deci va fi mare party mare, cu bucate alese și pălincă curată.

Și restaurantul unde tragem petrecerea are angajați fix din Sri Lanka: una bucată chelner și una bucată bucătar; bucătar care ne va face, pe lângă alte cărnăraie, nu știu ce garnitură de orez oriental șmecheros, că-i ploua în gură șefei de sală când îl lăuda.

Și despre ambii angajați am aflat numai lucruri bune, că-s muncitori și respectuoși.

Și dacă-și fac treaba cu bine, așa cum se cade, Groparu are un ciubuc pentru ei, pe care sper să-l primească cu mâinile alea negre ale lor, că vor fi bani munciți. Că mă tem să nu zică străinii că suntem o țară de țigani și, Doamne ferește, de secui.

Și legat de Ditrău și Ținutul Secuiesc, am căutat pe Internet și am contribuit cu o corectură la Google Translate, că nu știa, bietul.


M-am grăbit și am scăpat o greșelucă, dar mă grăbeam, de aia am scăpat greșeluca aia grăbită

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. Andu YY Reply

  mie toata treaba mi s-a parut exact ca aia cu marcarea teritoriului cu urina de catre animalele salbatice

 2. remus Reply

  Eu vreau sa ma duc cu masina la un service auto unde angajati sa fie abdul, ahmed, behmed si alti -ezi; ca poate asa scapam de ciurucarii astia la care te duci ca la Dumnezeu, cu coada intre picioare si accepti ca tot ce poti accepta, numa sa iti fie masina gata, la timp.
  La fel si cu pita, salamul si multe servicii de astea unde niste parveniti se cred dumnezei si isi exploateaza si angajatii si clientii. Pardon, sa le-o traga clientii.

  • Shoric Reply

   1. Dacă ai probleme cu ciurucarii te duci la OPC.
   2. Dacă ai probleme cu patronii că te ţin peste program şi nu-ţi plătesc orele suplimentare, te duci la ITM.
   Dar, nu, noi mergem la popa extremist să ne plângem şi la primar.

   • remus

    Bo$$, eu vreau sa traiesc intr-o tara normala, nu intr-una in care numa cu scandal poti sa obtii ce vrei.

    Cirucari suntem toti, dar unii ne dam si interesul, asa merge treaba un pic mai bine.
    Patronii ciurucarilor,datorita cererii mari din anumite domenii, iau bani multi si fac treaba proasta si lalaita. asta ma deranjeaza. De aia vreau io niste romani din srilanka cinstiti care sa vina si sa reechilibreze putin balanta cerere/oferta, asa cum au facut romanii prin spania amu 25 de ani.
    pam pam.

   • alunelu

    Prima dată mergi la OPC. Dar a doua oară mai mergi la același service? Câte service-uri sunt în Ditrău, sau în orice localitate de dimensiuni similare?

 3. Bubu Reply

  Problemele care decurg din adus muncitori straini sunt mai complexe decat isi dau multi seama.
  O data ca ei nu sunt protejati: daca vrea seful sa ii oblige sa lucreze 20 ire incontinuu zilnic, o poate face extrem de usor. Ei nu stiu limba, nu stiu citi legea, ambasada lor e departe etc.
  Chiar daca nominal au acelasi salar, orele lucrate in plus si neplatite sunt concurenta neloiala. Rezulta un dezechilibru pe piata muncii.
  Apoi, poate isi vor aduce familiile. Cu sau fara acte. O noua posibila sursa de muncitori la negru.
  Acesti muncitori vor impovara la un moment dat sistemul de asigurari sociale. Intr-un fel sau altul. Pentru ca odata ce muncesc in Ro, capata si drepturi.
  Cine a lucrat cu srilankani, indieni samd stie cam la ce sa se astepte. Sa nu credeti ca problemele de la servis vi se vor rezolva :))).
  Europa de vest are experienta muncitorilor din asia si a celor est europeni. Romania ar avea multe de invatat. Dar cine?

  • Zev Reply

   Bubu, din experienta proprie, individuala si posibil subiectiva, eu as face o diferenta intre indieni si srilankezi. Mai departe, intre indieni, sikh sunt domni, cu nimic dar nimic mai jos decat cei mai buni dintre noi, ‘europenii civilizati’. Alti indieni sunt cum ii nimeresti, ca romanii.

   • Bubu

    Nu, nu am. Am ochi sa vad si sa citesc si cap sa judec. Acolo unde accesul la forta de munca ieftina a disparut s-au intamplat 3 lucruri:
    1. Au tehnologizat procese
    2. Au crescut salariile si implicit preturile.
    3. s-au inchis firmele care nu au facut fata.
    Si daca nu reusesti sa gasesti o solutie, in afara de munca ieftina si subplatita, atunci nu meriti sa existi ca firma. In final, nu e un drept universal sa ai brutarie.
    Citeam undeva ca salariile mari ar fi de fapt un factor care impinge inovarea si economia inainte. Ca te obliga pe tine ca antreprenor sa gasesti solutii si sa investesti.

  • Zev Reply

   PS – srilankezul meu e Senior Surveyor pentru BHP Billiton. ‘Problemele de servis’ se rezolva. E coada la angajare la BHP, ori esti bun, ori pa. Srilankezul nu e pa. Trebe ca face el ceva okay.

 4. Zev Reply

  Mno, eu am avut vecini srilankezi. Gard in gard. Categoric, nu pot sa spun ca toti or fi asa, dar notez:
  – vecini buni, nu party pana la 4am, nu urlat unul la altul, pace.
  – ce-am avut de rezolvat eg gardul dintre noi facut la intelegere, de nici n-am avut nevoie sa mergem la City Council pentru aprobare
  – foarte curati. Ea spala bloody non stop, si el si ea si copii (trei) aratau ca scosi din cutie mereu
  – bai miroase asa de misto mancarea astora
  – mereu zambaciosi, cum ne nimeream prim gradina amandoi stateam la o palavra macar zece minute
  – si-a luat casa in cartier cu mine, unde preturile sunt mai mari din cauza scolii foarte bune. Deci, pentru ei a contat la ce scoala merg copii.
  – gazonul din fata mereu impecabil tuns si udat (da, aici e un indicator)
  – ne-am cerut scuze unul altuia, eu pentru vioara lu’ copilu’ iar el pentru pianul lu’ copila. Am fost de acord ca asta e soarta de tata, si ca trebe sa ne cumparam casti blue tooth.

  Una peste alta, eu zic ca srilankezii sunt okay.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *