Cumnatu-meu, care e neamţ, e şofer de şofer neamţ. Are – pe lângă multe altele – şi vreo două microbuze, cu care transportă tot felu’ de chestii d-alea nemţeşti, de-ale lor.

Odată s-o dus până în Italia cu: un Suzuki Samurai băgat într-un Fiat Ducato – in Suzuki ala dormeam eu, că m-o lăsat pe drum în Ingolstadt, la un prekin sas plecat; în spate o remorcă pe care se lăfăia un VW Transporter, pe care se lăfăia un Fiat Punto. Şi cu ele s-o dus până în sudul Italiei.

Fincă era vorba de un drum de ceva mii de kilometri, şi-o luat cu el pe unul din cei mai urâţi prieteni ai săi: pe Romano. Aşa-l cheamă pe el. Romano este într-adevăr foarte, foarte urât (io nu prea râd de felul în care arată oamenii; dar în cazul lui Romano şi al lui Boc fac o excepţie; apropos, cică ţinta principală a lui Boc este să aducă economia la dimensiunile sale proprii – ăsta o fost un banc nereuşit, marca Groparu).

Aşa. Şi mă lasă pe mine în Ingolstadt, unde m-am petrecut cu Adilă, prekinu meu din copilărie, un weekend întreg, şi am văzut tot felu’ de castele bavareze.

Cumnatu-meu şi-a continuat drumul spre Italia.

Şi, când cobora Alpii, l-au lăsat frânele. Că se tot cobora în linie dreaptă, şi maşina aia sireaca o intrat în grevă. Şi cumnatu-meu o zis către Romano: bă, e groasă! O sa încerc să opresc deşi suntem pe autostradă, da’ cu frână de motor.

Romano o cam început să cam schimbe culori, ca un cameleon într-un curcubeu de lumină. Şi cumnatu-meu, care e şi mai hâtru, el, aşa, o început cu bancuri de-ale lui – că ce şi cui lasă moştenire, că ce bine că o să moară amândoi în Italia, că ui ce climă faină or să aibe la mormânt; şi că prietenia lor o să fie cimentată de alăturarea celor două morminte. Romano, fiind urât, nu zicea nimic: numa’ se tot foia de colo-colo, şi transpira.

Italienii – fiind copchii deştepţi – aveau benzi de circulaţie de urgenţă, făcute special pentru ăştia pe care îi lasă frânele. Şi cumnatu-meu, în cele din urmă, ocheşte o asemenea bandă, intră pe ea, banda începe uşor să urce, atelajul lor se opreşte, cumnatu-meu trage frâna de mână, şi încep să aştepte până se răcesc frânele.

După nici 23 de secunde, cumnatu-meu îşi dă seama de ce Romano, urâtul, tăcuse tot drumul lor şi se foise: de emoţie, se cam kkse pe domnia sa nemţească.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 26 comments

 1. Cristian Gog Reply

  daca era la noi oprea pe pista de biciclisti, …stai ca nu avem dastea, …ooo stai ca nu avem nici autostrazi. Daca era pe drumurile nostre cred ca Romano asta al tau reusea (prin presiunea cufurelii) performata sa porneasca remote stergatoarele masinilor de pe platforma

 2. Dan Ciulea Reply

  am impresia ca so’ intamplat de ceva vreme … ca am fost si eu pe autostrazile Italienilor … si zici ca au facuty afaceri cu intreprinzatorii romani … au gropi, nu te poti plange … si daca era asa cazu’, se oprea linistit in gropile existente 😀
  P.S.
  Si so’ kkt la propriu? … adica putea in masina? … o trebuit sa ii dea foc la tapiterie impreuna cu pantalonii uratului?

 3. Groparu Reply

  @ Dan Ciulea: asemenea intrebari nu am ezitat sa nu i le pun cumnatului, intrucat detaliile tehnice imi scapa, finca io am gatat Litere.

 4. Emi Reply

  Nu prea e de râs. Cine n-a fost in situaţii aproximative nu e avizat să-şi dea cu părerea şi cine a fost cred că nu râde…

 5. Ciprian Reply

  =))

  “ca un cameleon într-un curcubeu de lumină” – foarte faina metafora … cam asa s-a schimbat la fata si Geoana in noaptea alegerilor.

 6. Alpontos Reply

  Sub cuirasa lui de teuton pe care trebuie sa o aiba orice neamtz, cumnatu’to se pare ca e mucalit ca tine:-D L-o mijtocarit pe urat in ultimu hal…si avea chef de mistocareala tocma cand incerca sa scape nevatamat…aspru ficior!
  Blumchen aia a mea, dacie galbena din 75 nu a ramas fara frane, ci s-a pomenit cu prea multe:-)) caci se cupla si frana de mana cand calcam pedala..pe motiv ca osia ceea spate catre trebuia sa steie fixa se cam balanganea, la franare se tensiona si cablul de la frana si Blumchen tindea sa o ia prin santz, asa ca era de evitat franarea in sine:-) Noah, si asta s-o intamplat tocma la coborarea din Gutin spre Mara…ca sa fie mai condimentata faza. N-am patit ce o patit Romano da’ vro luna dupa aia mi-au tremurat in continuu genunchii si pleoapa dreapta!

 7. Mihai Reply

  Daca lua un diazepam inainte se caca pe el fara sa-i mai pese… 😉

 8. Jack Kerouak Reply

  Zadarnice întârzieri în publicarea filmului de la mormântarea Groparului. Geaba aşteptăm toţi să ne bucurăm de tristeţea Groparului.. Asemenea isprăvi din familia extinsă a Groparului nu fac decât să aţâţe la fani diverse planuri straşnice de pătruns cu scop de furăciune în domeniul de la Mănăştur.Cele episoade cu cumnatul nu fac decât o aspirină la un curcan congelat 😡

 9. radu Reply

  sefu’ de sait, nu esti pe deloc pe damblaua ta…. umor dus la maxim… noroc cu mishu, de acolo am ajuns la tine…. foarte tare… bravo

 10. SingurEu Reply

  Recunuaşte că le-ai scris pe toate într-o zi şi le-ai dat la publicat în zile diferite, să meargă blogul şi să bei şi tu o bere în timpul ăsta!

 11. Ionut Reply

  pai si cumnatu nu are o masina mai de doamne-ajuta pt goparu? sa mai schimbi si tu furia visinie cu una mai argientie nemteasca!

  plus poate iti duce dacia in italia si … o da la supra-pret ca piesa de colectie!

 12. Petronius. Reply

  … si urat, si cacat pe el … mie incepe sa-mi fie simpatic Romano asta 😀

  Tu nu le pui pe astea cu cumnatu’ intr-o carte, un pedefeu, ceva ? ca astea par cele mai bune … poate de-aia ca-s rupte din viata adevarata (ca la nemtzi – ma rog, italieni, ce or fi – pana si viata e adevarata) 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *