– Vouă, clujenilor, ce vă mai trebuie titlul de Capitală Culturală Europeană?
– Așa… ne trebe nouă.
– Ce să faceți cu el? Aveți deja cele mai tari festivaluri de film (TIFF și Comedy Cluj), cele mai tari festivaluri de muzică (Untold și Electric Castle), aveți universități, evenimente, aveți di tătie, sunteți nambăr uan! Le aveți oricum! Ce vă mai trebuie titlul de Capitală Culturală Europeană?
– Apăi așa, ne trebuie nouă la ceva.
(discuție cu Nebunoasa, care amu o arde în Islanda, ceva în legătură cu Panama Papers, Edward Snowden și dat jos prim-miniștri, din ce am auzit)

De vreo 2 ani de zile, Ciulea și Psaico tot trag de mine să mergem în ClujX, proiectul care vizitează orașe foste capitale cortorare și candidate, și de vreo doi ani eu nu am timp de nimic din cauză de Usturoi. Chiar au venit la mine când lucram prin Italia ca să mă confiște cu ei!

Anul ăsta așa le-o rânduit Dumnezău drăguțu’ că s-o nimerit proiecția Usturoi de la Baia Mare în același weekend cu excursia ClujX, așa că haidam! Toți trei plus Valentin Vesa.

Aici eram pe Mesteacăn, la plăcintă creață. Mai frumoși n-au născut mamele noastre! #gayparty #sausageparty (sursa: Facebook)

N-o să vă zic despre Usturoiul de la Baia Mare, pentru că eforturile noastre cu filmul pălesc în comparație cu ce se chinuie oamenii de la cinema Dacia să facă cu o sală din care s-a furat sistemul de încălzire, iar sistemul de sunet este același de 30 de ani. O să vă zic, însă, de Baia Mare și cultură. Atâta cât am putut, pentru că în prima zi de Baia Mare se cam contura o răceală care aproape că m-o asasinat în următoarele zile și deja cam dormeam în papuci.

Mno.

Partea cea mai faină: orașele astea finaliste (București, Timișoara, Baia Mare, Craiova și Cluj) nu (mai) sunt dușmance. Adică s-a cam trecut etapa aia în care un oraș cumpăra spațiu publicitar în alt oraș, pe banii fraierilor, numai ca să-și dea unul altuia peste nas. Spre dovadă, pe băimăreni i-am făcut de un prânz și o cină!

Baia Mare: oraș care se zbate să scape de moștenirea de metale grele ale fostei industrii miniere comuniste. Râu măricel în oraș, Săsarul, și de când am văzut ditamai Frankfurtul cu bucătoaia aia de fluviu prin el am ajuns la concluzia că nu poți avea un oraș normal la cap fără un râu sănătos.

Principalele coordonate de dezvoltare a candidaturii la capitală cortorară sunt:
comunitatea mare de fotografi din Baia Mare. Mi se pare normal, fotograful oficial al Usturoiului este din Baia Mare! Asta vine de la tradiția școlii băimărene de pictură.
etnoturiști – cred că Maramureșul este zona cea mai propice pentru etnoturism. Cunoașteți vreuna mai propică? Că eu nu.
motocicliști – toți ăștia din nordul României zici că-s apucați cu motoarele.
mulți metaliști. Băi, oriunde-s burguri medievale în Transilvania, nu mai ai loc de metaliști, nu știi ce să te mai faci de ei! Și io-s metalist la bază, viața m-o făcut blogger manelist, să știți!
– dacă Clujul este orașul filmului, Baia Mare se dorește a fi orașul în care se filmează. Aici am devenit, brusc, atent. Se dorește să se aducă cât mai multe producții cinematografice care să se filmeze în zonă.
imprimerii. Multe imprimerii în Baia Mare. Tot o prelungire a tradiției școlii băimăreane de pictură.
– conceptul că Baia Mare nu este neapărat o destinație în sine, ci un portal către o lume care, aici sunt sigur că toți cei care ați fost în Maramureș dați din cap aprobator, te prinde și nu te mai lasă din gheare, că-ți rămâne captivă-n sânge: Maramureșul, no. Păi ce, voi credeți că fiecare reclamă de Crăciun care se respectă are degeaba iz de nordul României? Ia haideți voi prin Maramureș, dacă nu ați apucat până acum, să vedeți voi oameni adevărați care te îmbie cu bucate alese și mai ales cu horincă! (citat din Academia Cațavencu, ”Un bucureștean bun este un bucureștean mort. Mort de beat!”)

În timp ce băieții făceau poza asta, vineri, eu boleam în patul lui Gaben

Mno. Ce pot să vă mai zic este că echipa de la Baia Mare este una faină, că au o constănțeancă aprigă și o sibiancă înverșunată și un bănățan mândru în primele tranșee, și că le doresc succes! Și ca cel mai bun să câștige;)

#clujx este un proiect al Asociației Bloggerilor Clujeni împreună cu Asociaţia “Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană”, realizat cu sprijinul TNT Romania, Banca Transilvania, Krokantzy, Telenav, Tintag, Orange România, TaromDaisler Print House, deScris Penshop și Class Fiscal Consulting.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 1 comments

  1. Nemultumitu' Reply

    He, he… stiu eu un oras pretendent care a cheltuit 1 milion de euro din banii fraie…ăstaaa… locuitorilor. Numa’ pe onorariile consultantilor, straini of course, si pe reclame in presa prietena. Si bineinteles au iesit din cursa…
    Da’ nu-i spun care, ca ma ia dna-u’ …

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *