Cetii la Zoso, cetii la Arhi, dar scrisăi la mine, fincă era prea mult de scris:

1. RMGC (Roşia Montana Gold Corporation) este singura opţiune economică în zonă pentru ca asta SE VREA să fie. Din cauza asta zona e încremenită şi nu investeste nimeni nici un firfiric acolo. Toţi aşteaptă să cedăm şi să spunem “din lipsa de altceva, hai să ne otrăvim muntele!” Şi mai vedeti şi că Base’ s-a pronuntat în favoarea proiectului, deşi în campania electorală a evitat subectul cu graţia unei balerine în călduri la Balşoi Teatâr care vede o coajă de banană pe scenă.

2. Conceptul “locuri de munca create în zonă” va fi, zic eu, copiat după modelul Bechtel: mulţi străini plătiţi bine pentru joburile cu gulere albe, puţini romani plătiţi prost pentru împins roaba. Cand rahatul se izbeste cu putere de ventilator, romanii vor fi primii şomerizaţi.

3. Statul roman urma sa preia 40 sau 30% sau cât câcat pizda masii de stat trebuia el să preia, la momentul concesiunii, din profit. De atunci au mai avut loc majorări succesive de capital la care onor statul roman şi câcat pizda măsii nu a participat, din lipsa de mălai. La ora actuală ne-am alege cu mai nimic. Adica am ceda drepturile de a ne lasa văduviţi de aur şi nu am primi mai mult de un găinaţ la schimb.

4. Băşinoşii din Academia Romaniei s-au pronuntat impotriva proiectului.

5. Nu am vazut nici un proiect pentru “după”. Pai ce ne facem cu somerii aia cand termina canadienii si Frank Timiş exploatarea? Că firma se spală pe copite, thank you, thank you very much, it’s been a great experience, şi dusă e, acolo unde sunt palmieri, plaje frumoase şi/sau alţi javanezi de jumulit. Noi vom rămâne în braţe cu un lac de fecale cianhidrice şi cu o gaşcă de şomeri.

6. Dacă roşienii nu găsesc loc de muncă, să facă bine să se cam care în Spania la căpşuni. Din Maramureş, din Satu Mare şi acum se pleacă la muncă în Italia – tânăr sau bătrân, muiere sau om. Sau dacă nu le place gemul de căpşuni, să se înveţe să puie o gresie, că ui, n-are cine-ţi schimba o ţeavă dacă-ţi puşcă în casă.

7. În Roşia se fac şi bani. Şi amu 4 ani am trecut în zonă, ne-am oprit la o pănsiune din Abrud (adică din zonă) să păpăm. Nici un preparat tradiţional pe meniu, nu aveau o pălincă, nu tu un cârnaţ sau o telemea sau un ou de casă nestresat; aveau numai zamă de pui de cumpărat. Cu cartofi pai şi piept de pui din Metro la felul 2.  Mersi fain, d-aia am fugit de Cluj, să dau de meniul de la Cantina Primăriei. Tanti acră cum nu se poate. Alte pensiuni, la vremea ceea – ioc. Şi jur că nu e mare scofală să faci un bănuţ dacă eşti la munte: două-trei camere curate şi papa bun. Turiştii se rătăcesc ei şi singuri, nu trebuie mare lucru să-i ademeneşti.

8. Am mers şi la Fân Fest. Dormiţi acolo în fân, în şură, treziţi-vă dimineaţa, faceţi baie în micul iezer din fundul grădinii, răsuciţi apoi o ţigare şi uitaţi-vă în jur. Marrrfă!

9. Istoricii cu care am vorbit eu s-au declarat împotriva proiectului.

10. Primarii ăia din Apuseni ce pizda mamii lor păzesc? Colcăie ţara de fonduri europene nerambursabile, şi ei se zgâmâie în cur în loc să aducă investitori în zonă defavorizată. E greu, n-a zis nimeni că e uşor. Dar nu imposibil!

11. Nu, nu o să-mi pun nici un banner cu “salvaţi Roşia Montana” pe site. Pentru că întâmplător acum 5 ani am tradus stenogramele unei discutii dintre parlamentarii europeni din Partidul Verzilor veniţi în vizită la RM şi nuş ce figuranţi de prefecţi de pe la noi. În care parlamentarii verzi s-au declarat pro RMGC, pentru că indiferent de ce porcării ar face RMGC, tot reprezintă o opţiune mai viabilă pentru mediu decât ce făcea actuala firmă de stat care şi atunci exploata aurul în zonă (aşa era la data aceea, acum cred că şi ei sunt faliţi), cu tehnologia anilor ’60-’70. Ori nu văd nici o organizaţie ecologistă care să fi protestat împotriva firmei de stat de atunci. Şi iară nu văd nici o organizaţie non-profit care să asiste vreo primărie din Zlatna, Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş sau Roşia în contractarea unor fonduri nerambursabile. Vezi punctul 10.

12. Nu vă faceţi speranţe, la cantitatea de aur din zăcământ raportat la cantitatea de steril, exploatarea cu cianuri este singura aplicabilă şi viabilă dpdv economic.

13, ca să fie cu ghinion: dacă nu putem administra cum trebuie ce avem (vezi minele romane unice în lume), nu înţeleg de ce trebuie să le distrugem.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 53 comments

 1. TzK Reply

  Cantatul la chitara nu hraneste pe nimeni. Poate doar pe Hrusca.
  P.S. Acum 5 ani ecologismul nu era atat de trendy pe la noi, de-asta nu protesta nimeni. 😉

 2. Groparu Reply

  Io zic ca pe lumea asta doua chestii te hranesc: munca, munca si mostenirile. Ni ca-s trei, de fapt.

  Si fix acum 5 ani faceam analiza pe un articol de ziar: cum Rosia Montana coagula ceea ce pareau a fi zorii unei societati civile in Romunica. Societate civila cristalizata pe protestul impotriva RMGC, in virtutea unei ideologii eologice.

  Deci nu prea sunt de acord!

 3. Camil Reply

  13 e si cel mai deprimant. sau poate sunt eu prea sensibil la istorie
  despre Rosia Montana nu ma pot pronunta deoarece nu cunosc situatia din zona. cred însă că doar locuitorii sunt în măsură să aleagă cursul ulterior al evenimentelor

 4. ecoshit Reply

  Bre ai zis-o paia dreapta. O fi canadienii aia cea mai proasta solutie da is singura. Poate ca daia ecologistii si-au terminat de mult argumentele – in ultima vreme nu fac decat sa urle. Cand oi vedea ca un ecologist face si altceva decat galagie ca sa-si traga fonduri, da, ma fac si eu ecologist si zic afara cu exploatatorii aia.

 5. Martz Reply

  Ar fi cazul sa terminam odata cu toata isteria si sa discutam rational. Scandalul public din jurul intregii povesti nu duce nicaieri. Apreciez faptul ca reclama oamenilor rai incearca sa faca exact asta.

 6. Spiritul timpului Reply

  Dpdv economic, orice exploatare miniera implica separarea metalului respectiv (auro-argentifer in cazul asta) de steril, adica de roca in care este amestecat. Procesul acesta se realizeaza prin diferite modalitati (bai de mercur, de cianur etc) care sunt nocive pt mediu intr-o proportie mai mare sau mai mica (conform inginerului-ghid de la minele din RM) Degeaba sar ecologistii cu cianurile ca oricum nu sunt alte modalitati curate. Si in general in industria extractiva nu ai curatenie. Ar fi ilogic sa deranjezi pamantul nederanjandu-l.

 7. Apollo Reply

  Trei chestii: aia cu fondurile europene – n-au nicio sansa atita timp cat trebe sa duca proiectu’ la Alba la avizat 😀 . Secundo: am intalnit un ficior din zona, chiar din sat, si mi-o zis ca ei is ASOCIATIE DE PROPRITARI si atata timp cat traiesc nu lasa proprietatea din mina si cistiga orice proces, daca nu in tzara sigur la CEDO.
  Si ultimissimo: niciunu’ no pus punctu’ pe I! Fratzilor, nu egzista nicieri in lume exploatare de cianura in plina regiune populata cu nu stiu cite zeci de mii de oameni in jur, pe o raza de o suta de km!
  Si-n Spania si unde m-ai sunt is in zone complet desertificate. Asta no zice securistu’ de Baltazar la TV 😉

 8. iyli Reply

  treaba cu rosia dureaza de ani de zile,cred deja ca se va vb pana ne vom plictisi si vom ceda.frank timis e un tip destul de ciudat.si vb ta,unde sunt toate asociatiile de ecologisti?probabil ca in ro strang doar gunoaie….

 9. Rasta Man Reply

  Punctu-mio de vedere zice ca in RM sunt tone de cacat, pe nume steril. Steril care zace acolo, si e spalat de ploaie, ajungand incet incet sa se curete, murdarind astfel mediul, cu mult dincolo de rosia montana. Am fost in RM, am fost sub RM,(147 km galerii fara nicio noima), ideea e ca macar sterilul de la suprafata tre sa ajunga inapoi in subsol. Statucu nostr’ n-o facut nik pentru a curata zona, si zic ca daca exista o sansa ca RMGC sa faca ceva, atunci sa faca. Ecologistii in schimb sa se faca ingineri geologi (fara licenta sau cacaturi, ci sa stea in curul RMGC si sa-i pazeasca sa se tina de cuvant, pentru ca sa se tina de cuvant, adevarul fiind ca au o solutie mai ok decat starea actuala a RM)

 10. anamaria Reply

  in sfarsit zisasi si tu ceva de Rosia. De acolo sunt de loc,si pot sa-ti spun ca nu-i dracu asa negru cum il arata astia interesati de exploatare…Cine vrea sa traiasca din turism,sa stii ca poate.Spun asta din proprie experienta.Cu turism ma ocup de 2 ani si merge foarte bine.Trebuie putina initiativa,si seriozitate.iese o treaba faina daca mai ai si putina rabdare 😉
  ce ma mira pe mine,e ca fluxul asta de articole despre Rosia(arhi,zoso,visurat..) apare exact cand RMCG dau drumul campaniei lor de (dez)informare…..oare de ce? 😐
  Te citesc de mult,imi place,si cand mai treci prin rosia,dau eu o tuica buna.
  Salutari!

 11. Fane Brutalu Reply

  11. Nea traducătoru’, confrate, zii şi matale că punctul 11 e pamflet. Pe chestii de etică profesională, că după aia zice poporul că traducătorii sunt coloana a 6-a. 😀

 12. alexnicolae Reply

  orice firma din lume, daca are optiunea sa scoata banii, sa inchida si sa lase probleme de mediu in sarcina altora, o va face! oriunde in lume! statul roman nu are capacitatea de a garanta ca asta nu se va intampla, statul canadian are o pozitie explicita ca nu se baga in cea ce fac firmele in strainezia, nici un asigurator nu se baga sa asigure 100% pt un eventual dezastru ecologic. E matematic ca o sa ramana costurile de mediu pe noi. Si atunci eu zic ca o sa platim mult mai mult decat incasam. Ar fi similar sa le semnam direct, acum, un cec de 1 miliard pe an pentru urmatorii 50 de ani, doar sa lase lucrurile asa cum sunt.

 13. Nero Reply

  Si eu cred ca zoso/arhi/vis urat sunt ipocriti (motivati sau nu). RMCG nu este o solutie pe termen lung.

 14. Groparu Reply

  @ Camil: asa o fi, dar finca e si ţara mea, cred că am şi eu dreptul la o opinie. Mai ales ca e la un scuipat distanta de mine 😉

  @ Apollo: io zic ca nimic nu e imposibil. Sau si aia de la agentia de dezvoltare regionala din Alba sunt corupti? Ca stiu ca deocamdata Garda de Mediu din Alba nu le acorda permisul de exploatare.

  @ Rasta Man: asa-i, da’ nimic nu ne opreste sa facem proiecte mai jmekere, mai banoase si mai pe termen lung:) zic eu

  @ anamaria: apai no, ma mai scap si eu la subecte serioase, din fericire mai rar. Si p-ailanti bloggeri nu cred ca se risca nimeni sa ii “cumpere”, pentru ca daca dau gres, implicatiile negative ar fi colosale, zic eu. Asa zic eu. Da’ palinca – bring it on!

  @ Fane: mo, io nu pre mint. Deci e pe bune aia. Deci chiar ie!

  @ alexnicolae: true, true

  @ Nero: io zic ca nu sunt ipocriti, ci pur si simplu trateaza subectul din perspectiva lor. Numai pentru ca e opusa celei groparesti, nu inseamna ca e si gresita.

 15. Mima Reply

  Ma temeam, Gropare, ca mariajul nu doar te va transforma in sofer pe masina nevestei (te-am vazut, degeaba negi), dar ca te va depersonaliza complet. Iata ca, dimpotriva, de cand cu mariajul, parem a ne intelege chiar mai bine. Bravo, Gropare, pentru postare.

 16. Dan Ciulea Reply

  1. Ai facut baie pe propreitate privata (a se intelege lacu’ ala e a lu unkiu’meo’), si nu ai platit nimic.
  2. Rosia Montana nu e un subiect asa de simplu … da, eu sunt primul care o sa sara sa se inchida RMG, dar cu litere mari, numai dupa ce se va prezenta o solutie viabila pentru locuiitori
  3. daca te intereseaza, si eu am refulat pe tema asta, acum cateva luni: http://www.ciulea.ro/salvati-rosia-montana/

 17. Mima Reply

  Is mai nimeni, Gropare, doar ca stau in zona maternitate-13 septembrie-Onisifor Ghibu si mi se tot intampla sa te vad (pe 21 dec, pe Paris cu flori de 8 martie, apoi pe masina cu numele nevestei). Pe cuvant ca primul impuls e sa te bat pe umar ca pe o veche cunostinta, insa imi dau seama repede ca, de fapt, nu te cunosc. Felicitari pentru opinie, felicitari pentru nunta!

 18. Mima Reply

  La umar e posibil, totusi, sa n-ajung, dar ramane sa-ti dau un ghiont oarecare, sa tip, arunc cu pietricele etc. In functie de context 🙂

 19. asdf Reply

  Optiuni economice in zona sunt. Nu mai au optiuni Rosia si Abrud, adica fostele Alburnus Maior si Alburnus Minor. Astia exploateaza chestii de pe vremea romanilor, normal ca se duc dracului daca nu ii mai lasi sa faca singura chestie de care erau in stare. Multi Rosieni sau cam carat, care pe unde au apucat, in prima parte a proiectului cand au vandut proprietatile be mai mai multi decat isi imaginau ca o sa primeasca pe ele… care au mai ramas…treaba lor.

 20. Batranu'sarpe Reply

  Felicitari. Ma-nmuiasem când am văzut titlul postului. Am zis: “nu şi ăsta măi uomule!”. Da’ m-am liniştit acum.

 21. dennis Reply

  Gropare, daca te tine am io 2 litri de palinca de pe la maramu (ca tot s-a adus vorba) promit ca pici in cur. la zoso doar am vazut, la tine am citit

 22. dennis Reply

  pacat ca nu ti-am luat nr de tel de pe afisul de nunta 😉 dar poate te mai prind pe babes

 23. h2 Reply

  no serus! ultrahaios blogu. iar darile de seama is forte forte ardelenesti.

  no si ca sa ma dau si io grande, resp. sa scriu cu pipi pe zid, va pui un link proaspat la o coproductie proprie de videofilm: “E criza (la RMGC)!”

  http://www.youtube.com/watch?v=j2wcJLHU5Kg

  daca ti-o placut, da-l mai departe! daca nu, cu atat mai mult!

  serustoc!

 24. stef Reply

  Rosia Montana a trait tot timpul din minerit. Multi dintre ecologisti care vorbesc de Rosia Montana acum pana in 90-95 habar nu aveau unde e pe harta. Multi dintre cei care tin pancarde in poze cu “Salvati Rosia Montana” de asemenea habar nu aveau ca exista. Eu mi-am petrecut multe vacante cand eram copil acolo, bunicii si strabunicii mei au trait acolo. Singura chestie pe care o stiu oamenii acolo e mineritul, asta au stiut sa faca tot timpul. Hai sa fim seriosi in legatura cu poluarea. Ceausescu a ras un munte intreg si l-a exploatat prin decopertare, da in Rosia Montana, si l-a durut la basca de ecologisti si poluare. Tehnologiile de prelucrare si depozitare a minereului erau mult sub orice standarde de siguranta la vremea respectiva… Ideea e ca ce se propune sa se faca la Rosia Montana poate revitaliza zona respectiva si nu numai. Adevarul e ca proiectul nu sta pe loc datorita riscurilor ecologice ci datorita intereselor politice.

 25. Ion a lu' Ion Reply

  Din partea mea sa ia tot aurul si sa-l duca unde vor. Sa-si faca coparsee de aur cu el. Le doresc mult confort in ele, a la Tutankamon. Da’ sa nu lase lacul ala otravit acolo. Sa-l ia si pe ala nea Frank Timis cu galeata si sa si-l puna la vila, sub ponton. Ca multa apa sulfuroasa imputita curge pe Viseu cand ploua torential, mult jeg a curs si mai curge pe Aries si Ampoi.

 26. romana Reply

  Proiectul nu va primi niciodata avizele necesare. Povestea este ca nici compania nu isi doreste asta. Banii bagati in campanii (platit presa, platit spoturi, platit bloggeri) sunt un mizilic pe langa banii pe care ii fac ei pe bursa, ori de cate ori face Videanu cate o declaratie in favoarea proiectului. Dupa declaratia lui Videanu, cum ca afacerea privata va fi inclusa in programul de guvernare, actiunile s-au dus in sus. Cei mai multi bani i-au luat atunci unul dintre actionarii Gabriel Resources, pe numele lor BSG, al treilea jucator de pe piata mondiala a diamantelor. BSG asta este reprezentat in Romania de niste baieti asociati cu strategii israelieni, care au bantuit pe aici in campaniile electorale. Si mai sus s-au dus actiunile dupa ultima vizita a lui Videanu la Rosia Montana. La ce sa le mai trebuiasca exploatare? Cand pot face bani fara sa faca nimic. Adica, aproape nimic. Ca restul timpului il folosesc sa plateasca presa, bloggeri…pentru acea imagine buna de care au nevoie….ghici unde, tot la BURSA. Imagine buna tot nu au dar au LINISTE.

 27. romana Reply

  cei mai multi bani “i-a” luat atunci BSG….pe numele “lui”

 28. Fane Brutalu Reply

  Gropare, mă văd silit să te înfrunt cu obrăznicie. Prin 2006, vara, io traduceam cu mânuţele mele documentaţia tehnică a instalaţiilor de forare şi evacuare deşeuri pentru Roşia Montana, şi acu le am pitite bine prin stick. Nu mânji breasla traducătorilor cu epitetul indiscreţiei, lasă-ne aşa cum suntem: beţivi, desfrânaţi, specialişti în cherderea timpului, grăbiţi înspre birou pentru muşchiul de pădure, etc.

 29. Apollo Reply

  @Catalin

  Am privit gaura din mijlocu’ orashului 😉 No more comment! Daca tot primesti documentatzii da-mi si mie un link cu vreo locatie europeana. Astept.

 30. Miorlaupufos Reply

  Respect maxim, dle. Gropar, pentru cele zise si scrise.
  Eu am zis ca daca era un proiect viabil se facea si ura si la gara, nu era nevoie sa se mai intinda atitea zoaie prin media.

 31. Laura Reply

  Gropare, si din partea mea ai toata admiratia pentru ca ai scris articolul asta. Am citit si io despre acel proiect si sunt de parere ca ar trebui investit in alta parte. Cum bine zici: in turism. “Sarbatoarea fanului” nu suna rau deloc si tare as vrea sa merg acolo odata. Faine pozele…
  Mai ce te invidiez pentru baia aia in acel lacusor! Zici ca-i rupt din rai, nu alta!

  PS: mai dar la interviul tau, ai uitat de diaspora ca cititori! N-ai vast ca or fost in stare sa schimbe un presedinte? Tu sa uiti de ei… ntz ntz ntz… 🙁

 32. rabinul vesel Reply

  Cu pensiunile traditionale e exact cum a zis Groparu, scump, prost si fara specific – si nu numai la Rosia Montana. Suntem varza la capitolul turism exact cum trebuia sa fim cu o ministreasa ca Udrea, desi astea cu pensiunile nu sunt in primul si-n primul rand treaba ei. Parerea mea e ca localnicii de la Rosia montana au pus ochii pe butelie cu exploatarea asta si nu neaparat din motive de locuri de munca ci de 100 de mii sau cat primesc pe “monumentele istorice” in care locuiesc. Daca voiau sa faca agroturism faceau ceva pana acum ei si cu hipiotii aia beti de i-am vazut pe un alt blog.

  Asa ca situatia e ca asta-i situatia. Daca-i gonim pe aia cu exploatarea ramanem cu praful dupa toba asa ca mai bine cu ei. Zic

 33. Adriana Reply

  @Apollo
  In Finlanda, in Suedia sunt mine pe modelul asteia. Nu-i nici o panica pentru nimeni. Daca va inchipuiti cianura baltind prin munti, va inselati. Cianura care ajunge in lacul de decantare e intr-o concentratie firava si dispare repede-repejor in contact cu aerul si in combinatie cu apa. Atata isterie in legatura cu o mina mai rar si canadienii astia n-au inventat tehnica de exploatare special pentru noi romanii si Rosia Montana (pentru ca noi suntem ultra-speciali, dupa cum se stie!), ci au imprumutat-o de la ailalti care fac mine de-astea fara jena in SUA, Australia, tari UE sau Noua Zeelanda.

 34. strack Reply

  Pentru ca suntem romani Gropare,si pentru ca daca nu reusim sa ne f…m in gura singuri,chemam pe altii,si de aseamenea in frumosul caracter al poporului roman exista nevoia de a sta cu vaca pe marginea santului si a plange ca n-are…cu toate ca pamantul sta necultivat si fertil in spatele lui…

 35. gashpar Reply

  ciudat ii ca nu-i fute grija pe aia din rosia de proiectele respective. Nu se organizeaza sa protesteze asa cum fac indienii de prin amazon care se pun in fata buldozerelor. Ci, dupa cum vad, al mai tare ii doare pe unii care nici macar n-au trecut in viata lor pe acolo, de parca ar fi frati de cruce cu aia care din creierii muntilor fagarash is stresati ca nu stiu ce specie de broasca raioasa o crapat prin padurile din nush ce tara africana.
  A, ca or fi mai bine platiti aia strainiii la firma lu’ nea carnatz timish, iar ma lasa rece. As dormi io mai bine sa stiu ca in locu’ unuia din canada ar fi platit regeste un roman? Hai ma frate ca vorbim vorbe, ne cacam pe noi si nu e cazul.
  Intr-un cuvant, mi se rupe de parerea academicienilor, a istoricilor si a fostilor pionieri si utecisti, ca tot nu conteaza.
  Ideea e ca aia, bastinashii din rosia. aia ar trebui sa dea din gura, nu noi astia care o ardem pe neturi cu berica-n bot.

 36. Groparu Reply

  @ Romana: interesting stuff! la asta nu ma gandisem vreodata. Si nimanui din presa, din ce am citit eu, nu i-a trecut asta prin cap 😀

  @ stef: cred ca si minele romane au ceva de spus in zona. Cred ca, de fapt, cam acolo e buba cea mai mare.

  @ Fane: io itz zic numa ce am tradus io. Aia nu avea nimic de-a face cu tehnologiile RMGC, ci era efectiv parerea bajetilor europeni vizavi de caria aia pe care unii vor sa o faca in munte.

  @ Rabinul: nu e vina lu’ madam Udrea ca undeva, in crierii muntilor, unii nu stiu sa isi tina musteriii. Problema asta dureaza de dinainte de cele cinci minute de glorie ale ei ca ministresa si va tine mult timp dupa ce o vom fi uitat.

  @ Adriana: corect, dar avand in vedere incidentul Baia Mare sunt cat se poate de circumspect!

  @ gashpar: daca se rezuma exclusiv totul la cetatenii din zona, imi declar si eu garsoniera zona libera de comunism, si nu mai platesc taxe la nea’ Boc. Si imi innebunesc vecinii cu muzica franceza la maxim zilnic, finca asta mi se pare mie ca e cea mai buna solutie pentru mine!

 37. writeman Reply

  asa gropare, militant cum te stim!
  da’ ce naspa e de pe margine, fara informatie si fara putere. asta vreau eu sa zic. ce naspa e sa fii gigel 😀

 38. Lupul Alb Reply

  Mah, la cum arata pozele, io as cam da buzna. Daca e si papa buna pe acolo, as sta si juma’ de saptamana.
  Iar de zona nefavorizata….Ce sa zic, poate o fi, defavorizata de gospodari.
  Ca ma uit si in alte parti. Prin 1990-1995 Branul, Sirnea, Simonul si toate de pe acolo erau defavorizate rau. Taranii lucrau la Brasov, din lipsa de minte.
  A trebuit sa se inchida fabricile din Brasov ca sa le vina mintea la cap. Aia care au avut ce sa le vina.
  In Bucovina, la fel. In Sambata, la fel. Dupa o vizita indesata, de fo saptamana o sa ajungeti la aceeasi concluzie. Sau ocluzie, depinde de parerile economice ale fiecaruia.
  Taranul tre’ invatat ca banul se poate lua de la orasan, frumos si cu zambetul pe buze, cu papa bun si palinca, cu o plimbare cu calul sau cu sania (asta – vara).
  Dijab ai aur daca n-ai minte.

 39. Hilar Reply

  Colcaie tara de fonduri europene. =)) Si ce? Crezi ca o sa le chetuim? Nu se apoba un leu din fonduri fara spaga si e o birocratieeee….Plus ca aia nu sunt tampiti. Nici intr-o mie de ani nu vor investi in pensiuni care sa fie construite pe o mina de aur. In primul rand ca e zona miniera nu turistica si doi pe termen lung exista un f mare risc sa dispara in favoarea aurului respectivele constructii.
  Cat despre locurile de munca pentru straini, compania asta are deja cateva zeci de angajati care sunt romani; si nu doar asta, sunt din zona aia. Inclusiv sediul este acolo si astfel taxele mearg la bugetul local.
  Mi se par mai nationalisti decat cei care spun mai bine murim de foame decat sa scoatem aurul.

 40. Dan Ciulea Reply

  deci ba te tragi pe cur… pur si simplu nu vrei sa platesti pentru folosirea abuziva a taului? … am tot astepta, da’ tu nimic… no’ lasa ca te mai prind eu 😀

 41. mishu Reply

  pct-ul 12. nu e corect.

  Cercetatori din Baia Mare de la Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere Baia Mare au descoperit o metoda de a extrage aurul fara cianuri cu randament mult mai mare. Nu am gasit informatia asta decat intr-un ziar al universitatii Dimitrie Cantemir din Bucuresti, era acolo totul dat cu cifre si un interviu cu unul dintre cercetatori. Din pacate (sau normal), nimeni nu a fost interesat nici macar sa ii lase sa isi expuna metoda (care printre altele este si mult mai ieftina).

  Asa ca, pentru a folosi o expresie licentioasa conforma cu articolul, sa nu te caci pe ei sugatori de pule care ne conduc?

Leave a Comment

Your email address will not be published.