Cetii la Zoso, cetii la Arhi, dar scrisăi la mine, fincă era prea mult de scris:

1. RMGC (Roşia Montana Gold Corporation) este singura opţiune economică în zonă pentru ca asta SE VREA să fie. Din cauza asta zona e încremenită şi nu investeste nimeni nici un firfiric acolo. Toţi aşteaptă să cedăm şi să spunem “din lipsa de altceva, hai să ne otrăvim muntele!” Şi mai vedeti şi că Base’ s-a pronuntat în favoarea proiectului, deşi în campania electorală a evitat subectul cu graţia unei balerine în călduri la Balşoi Teatâr care vede o coajă de banană pe scenă.

2. Conceptul “locuri de munca create în zonă” va fi, zic eu, copiat după modelul Bechtel: mulţi străini plătiţi bine pentru joburile cu gulere albe, puţini romani plătiţi prost pentru împins roaba. Cand rahatul se izbeste cu putere de ventilator, romanii vor fi primii şomerizaţi.

3. Statul roman urma sa preia 40 sau 30% sau cât câcat pizda masii de stat trebuia el să preia, la momentul concesiunii, din profit. De atunci au mai avut loc majorări succesive de capital la care onor statul roman şi câcat pizda măsii nu a participat, din lipsa de mălai. La ora actuală ne-am alege cu mai nimic. Adica am ceda drepturile de a ne lasa văduviţi de aur şi nu am primi mai mult de un găinaţ la schimb.

4. Băşinoşii din Academia Romaniei s-au pronuntat impotriva proiectului.

5. Nu am vazut nici un proiect pentru “după”. Pai ce ne facem cu somerii aia cand termina canadienii si Frank Timiş exploatarea? Că firma se spală pe copite, thank you, thank you very much, it’s been a great experience, şi dusă e, acolo unde sunt palmieri, plaje frumoase şi/sau alţi javanezi de jumulit. Noi vom rămâne în braţe cu un lac de fecale cianhidrice şi cu o gaşcă de şomeri.

6. Dacă roşienii nu găsesc loc de muncă, să facă bine să se cam care în Spania la căpşuni. Din Maramureş, din Satu Mare şi acum se pleacă la muncă în Italia – tânăr sau bătrân, muiere sau om. Sau dacă nu le place gemul de căpşuni, să se înveţe să puie o gresie, că ui, n-are cine-ţi schimba o ţeavă dacă-ţi puşcă în casă.

7. În Roşia se fac şi bani. Şi amu 4 ani am trecut în zonă, ne-am oprit la o pănsiune din Abrud (adică din zonă) să păpăm. Nici un preparat tradiţional pe meniu, nu aveau o pălincă, nu tu un cârnaţ sau o telemea sau un ou de casă nestresat; aveau numai zamă de pui de cumpărat. Cu cartofi pai şi piept de pui din Metro la felul 2.  Mersi fain, d-aia am fugit de Cluj, să dau de meniul de la Cantina Primăriei. Tanti acră cum nu se poate. Alte pensiuni, la vremea ceea – ioc. Şi jur că nu e mare scofală să faci un bănuţ dacă eşti la munte: două-trei camere curate şi papa bun. Turiştii se rătăcesc ei şi singuri, nu trebuie mare lucru să-i ademeneşti.

8. Am mers şi la Fân Fest. Dormiţi acolo în fân, în şură, treziţi-vă dimineaţa, faceţi baie în micul iezer din fundul grădinii, răsuciţi apoi o ţigare şi uitaţi-vă în jur. Marrrfă!

9. Istoricii cu care am vorbit eu s-au declarat împotriva proiectului.

10. Primarii ăia din Apuseni ce pizda mamii lor păzesc? Colcăie ţara de fonduri europene nerambursabile, şi ei se zgâmâie în cur în loc să aducă investitori în zonă defavorizată. E greu, n-a zis nimeni că e uşor. Dar nu imposibil!

11. Nu, nu o să-mi pun nici un banner cu “salvaţi Roşia Montana” pe site. Pentru că întâmplător acum 5 ani am tradus stenogramele unei discutii dintre parlamentarii europeni din Partidul Verzilor veniţi în vizită la RM şi nuş ce figuranţi de prefecţi de pe la noi. În care parlamentarii verzi s-au declarat pro RMGC, pentru că indiferent de ce porcării ar face RMGC, tot reprezintă o opţiune mai viabilă pentru mediu decât ce făcea actuala firmă de stat care şi atunci exploata aurul în zonă (aşa era la data aceea, acum cred că şi ei sunt faliţi), cu tehnologia anilor ’60-’70. Ori nu văd nici o organizaţie ecologistă care să fi protestat împotriva firmei de stat de atunci. Şi iară nu văd nici o organizaţie non-profit care să asiste vreo primărie din Zlatna, Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş sau Roşia în contractarea unor fonduri nerambursabile. Vezi punctul 10.

12. Nu vă faceţi speranţe, la cantitatea de aur din zăcământ raportat la cantitatea de steril, exploatarea cu cianuri este singura aplicabilă şi viabilă dpdv economic.

13, ca să fie cu ghinion: dacă nu putem administra cum trebuie ce avem (vezi minele romane unice în lume), nu înţeleg de ce trebuie să le distrugem.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 53 comments

 1. Alecsandor Reply

  … sa ma dau si io cu parerea
  – auru ala nu o sa ramana acolo pe veci
  – cu procedee chirurgicale nu o sa-l scoata nime’ ca ii doare-n cur cata vreme vin si pleaca
  – hiba ii ca vor sa ni-l fure, sa ne arunce niste praf in ochi ca vezi doamne cat or investit ei … sa-si puna palma-n cur si sa nu mai auzi de ei cat ii hau.

  Pe mine personal asta ultima ma ‘nerveaza cel mai tare … ca daca ii cat aur se zvoneste ca ar fi + alte chestii neglijabile cum ar fi argint + alte chestii si mai radioactive cum ar fi uraniu apoi tatuca … le-am putea scoate noi … cu precizie chirurgicala daca am vrea si sa ne platim si tate darile catre ceia “jidani” de la FMI (n-am nimic cu evreii a nu se interpreta).
  Cand zic noi … ma refer la statu’ roman condus eventual de un Vlad Tepes … ca io in altii nu am credinta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *