Bună ziua, stimaţi ascultători, probabil că tocmai urmează sau aţi început deja să începeţi frumoasa zi de luni, când vi se pare că sunteţi cei mai năpăstuiţi bipezi de pe sfânta lume, cu şefi, trafic, ploaie, ceaţă, moţiuni de cenzură, România. Ei bine, nimic mai fals!

Vineri pe la amiază, când deja ne gândeam ce grătare pe la munte sau ce bani mai prăjim pe la shopping (eu mă gândeam să schimb scutecele de pânză cu unele mai de Doamne-ajută), Murgeanu anunţa pe Twitter blogul unui om bogătan (adică din satul Bogata, de lângă Cluj). Şi, citindu-i blogul, m-am emoţionat tăt-tăt-tăt!

Zolty este un om simplu pe care se pare că nu prea-l iubesc zeii. Şi pe care mi ţi l-au oropsit şi lovit din toate direcţiile. După o copilărie nefericită, în care a ajuns în scaunul cu rotile din nişte erori repetate ale sistemului medical (personal, perspectiva asta mi-a provocat mereu fiori reci pe şira spinării), după ce a crescut într-un mediu familial cum nici în filmele lui Hitchcock nu întâlneşti, Zolty îşi duce existenţa, aşa cum poate, împreună cu fratele lui (bugetar, deci minus 25%), într-o casă neizolată, care probabil urmează să cadă pe ei în viitorul apropiat, asta dacă nu face nimeni nimic pentru el. Şi aici, cu ajutorul lui Dumnezău, urmează să intervenim noi, adică colegii mei de muncă, şi voi, stimaţi cititori.

Am iniţiat o chetă în rândul onoratei cooperative la care prestez, şi acum iniţiez o chetă şi online. Vrem să strângem bani pentru a-i consolida şi izola casa lui Zolty, înainte ca să fie prea târziu. Pentru asta vom avea nevoie de ceva bănuţi, pe care vă rog frumos şi respectuos să-i donaţi! De la voi mai puţin, de la Dumnezău mai mult. Aveţi următoarele variante:

– virament bancar în contul Groparelui, pe numele BĂZĂVAN RADU VALENTIN, cont RO87INGB0000999900415087 deschis la ING Eroilor, Cluj (în RON) – pentru acoperirea cheltuielilor legate de consolidarea şi (sperăm) izolarea casei; dacă rămân bani, Doamne-ajută! că Zolty, săracul, când l-am sunat vineri să-l întrebăm cu ce-l putem ajuta, o zis că Doamne, Dumnezeule, că nu există biţi suficienţi pe Internetul ăsta ca să vă fac o listă cu ce-mi trebuie!
– virament direct în contul lui Zolty – EGYED PETRU ZOLTAN, Conturile bancare: cont în RON – RO71 RZBR 0000 0600 1001 9118 sau cont în EURO – RO33 RZBR0000060010019123, deschise la RAIFFEISEN BANK sucursala Turda (BIC/SWIFT: RZBRROBU), titular de cont: EGYED PETRU ZOLTAN. Zsolty îşi va cheltui banii cum crede el de cuviinţă.

Dacă doriţi să luaţi legătura direct cu Zolty, adresa lui este: STR. ATELIERULUI  NR. 50, LOC. BOGATA, COM. CALARASI, JUD. CLUJ, COD POŞTAL 407131, Tel 0743 622 372, e-mail zoltybogata [at] yahoo punct com, blog http://zoltybogata.wordpress.com. Cred că apreciază dacă primeşte ustensile de bucătărie, haine, pături, aparate de uz casnic – pentru mai multe detalii vă invit să luaţi legătura direct cu el.

Cum mai puteţi ajuta:

– muncă de voluntariat – în a doua jumătate a lui noiembrie, după ce vom fi strâns (sperăm) suficienţi bani, o gaşcă de ficiori de la firmă vrem să ne deplasăm într-un weekend acolo şi să prestăm la şantier, ca să nu ne coste şi manopera. Dacă sunteţi inginer de construcţii şi doriţi să faceţi o faptă bună, vă asigurăm transportul şi o bere moca daca veniţi cu scule şi/sau cu know-how. Oricine doreşte să ia parte la activitate este binevenit – asigurăm transportul şi un grătar la faţa locului, ca să avem puteri.
– dacă sunteţi depozit de materiale de construcţii – donaţi şi voi o cărămidă, un sac de ciment, o găleată de mortar şi Groparele vă oferă reclamă moca pe blog.

Rog şi alţi bloagări din Cluj să popularizeze acest caz, căci de ce nu.

No… ne băgăm?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 113 comments

 1. Zamfir Reply

  Pentru Ioana: Îţi sugerez să intri pe blogul lui Zolty, la “Cine sunt”, şi să vezi cu atenţie, de 2-3 ori filmuleţele. Îţi jur că nu este nimic trucat! Doar că nu am filmat chiar totul.
  Apoi, uită-te la blogul lui şi gândeşte-te ce face omul acesta, aşa cum poate. Compară cu ce faci tu şi … spune-mi la ce concluzie ajungi. Mulţumesc!

 2. avemblog.net Reply

  Haideţi să-l ajutăm pe Zolty | campanie pornita de groparu…

  Zolty este un om simplu pe care se pare că nu prea-l iubesc zeii. ……

 3. ioana Reply

  Pentru Zamfir: Am lucrat in unele perioade la Inspectoratul de Stat pentru Handicapati (asa ii spunea pe atunci). Am avut in maini zeci achete de dosare Zolty (diagnostic medical + anchete sociale). Era o saracie crunta atunci. Acum e mai rau.
  Da, cer blogarilor sa faca ceva pentru TOTI acesti Zolty!
  Da, cer blogarilor sa se angajeze pentru toti acesti Zolty!
  Nu va dau idei pentru ca nu vreau sa va “imping” in politica si nici in vre-o secta. Si cred ca e mai bine ca ideile sa vina din partea voastra. Iar voi deja vreti sa faceti ceva. Asa ca DA, va cer mai mult!

 4. ba_laura Reply

  Draga Ioana, noi am aprecia daca ai si da ceva.
  Ideile sunt minunate, politica nu, cu sectele nu-i nici-un pericol.
  Ceva concret …

 5. Zamfir Reply

  Pentru Ioana: O singură observaţie, în rest, citeşte ce spune amfitrionul:
  Noi nu vrem să facem ceva pentru Zolty, noi, chiar, FACEM CEVA PENTRU ZOLTY! Mult? Puţin? Facem! Şi vom face şi mai mult!
  Tocmai m-am întors de la Zolty. Chiar şi numai vorbele de până acum îl ajută să se simtă mai bine. Nu se mai crede singur pe lume. A constatat că are o mulţime de Prieteni!

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ Ioana: creca stii engleza, nu? “I am not a leader of men!” Nu sunt conducator de turma, formator de opinii, nu-mi sade bine ca Che Guevara si abia imi pot administra cum trebuie propria mea existenta, d-apoi sa mai si am grija de-a altora! Pe langa asta am o familie proaspat imbogatita (si pe care sper s-o mai imbogatesc si pe viitor) cu un membru si lucrez si zi lumina pentru banuti. Am parinti pe care din august i-am vazut o singura data. Si prieteni cu care aproape ca nu m-am vazut deloc anul asta. Ba, mai tin si blogul aiesta, de parca nu eram suficient de ocupat!
  Te rog eu, daca ai timp si energie, fa-ti o fundatie pentru asemenea cazuri, si mai vorbim. Iti donez bani de fiecare data cand pot (si, de regula, cam pot). OK? Sunt singur, si deocamdata numai pe Zolty il pot ajuta. Daca ii poti tu ajuta pe toti, “fii capitanul nostru!”
  Pana atunci, cum zicea si Laura: AI DONAT??? HA???
  😀

 7. ioana Reply

  Pai adevarul e ca semeni cu Andreea Marin. mai ales din profil.
  Nasul tau, spre exemplu, e aidoma cu al ei.
  Sau postarea ta anterioara, tinde spre postarea ei (numa tinde, ca o hiperbola, am inteles ca nu o sa ajunga niciodata acolo).
  “…in lupta noastra pentru modificarea Ordinului 50/2004 al Ministrului Sanatatii. Era mare nevoie de corectarea acestei legi…” ://andreeamarinbanica.acasa.ro/
  Succeseee!!

 8. ihdsimmeu Reply

  @Ioana… ai lucrat in unele perioade la acel inspectorat! Si ce-ai facut? I-ai ajutat cumva pe toti Zolly? E departe distanta dintre cateva zeci de dosare care ti-au trecut prin mana si toti Zolly! Cred ca intelegi ce vreau sa spun! Ca s-o iau pe scurtatura: daca doar vrei sa dai lectii si cam atat, mai intelept este sa iei o pauza! Groparu&comp. nu si-au propus sa ia locul Domnului Dumnezeu! De asemenea, nu stiu cu ce te incurca sectele daca au in vedere ajutorarea aproapelui aflat in nevoie. Nici sectele nu iau locul lui Dumnezeu, ajuta aplicat, nu teoretic. Bine ca se implica!
  Si am o veste pentru tine: Daca asteptam momentul cand ii vom putea ajuta pe toti, vom astepta mult si bine, adica vom “reusi” performanta sa nu ajutam pe nimeni! 😕
  Pe de alta parte, nu crezi ca, in timp ce ajuti aplicat, poti sa faci ceva care sa fie de folos tuturor persoanelor cu probleme? Un ajutor pentru o anume persoana nu exclude ajutorul pentru toate persoanele. Merg mana in mana, de minune! Toate cele bune! 🙂

 9. adrian Reply

  Dragă Zolty,aştept să primesc banii de concediu de la Firma de pază,dar vreau să ştiu ce mai ai nevoie?

 10. ioana Reply

  @ ihdsimmeu…
  Ei bine, am lucrat la aceste institutii si am vazut mizeria crunta in care oamenii acestia traiesc. Sunt sute de cazuri in judetul meu, ca si in zona voastra.
  Am facut si ceea ce voi faceti acum: am ajutat punctual, in mai multe randuri unele persoane. In feluri foarte diverse.
  Am tras doua concluzii:
  1. Acesti oameni nu trebuie pusi in situatia de a spune “Multumesc!”. Ei ar trebui sa primeasca de la bugetul de stat o pensie care sa le permita sa fie demni.
  2. Rezolvand un caz punctual (ajuti un om sa mearga in China pt transplant, repari o casa etc.), NU rezolvi problemele vietii acelui om. Nici chiar daca oferi “ajutorul” tau, ani si ani de zile, nu reusesti sa suplinesti dreptul lor neprimit de la societate. Umilirea are implicatii foarte multe, adanci, fine si nebanuite.
  3. O actiune organizata, de modificare a legislatiei aferente ar rezolva o parte din problemele lor. Si aici, intr-adevar, au nevoie de implicarea noastra.
  Ce am impotriva sectelor: cred ca spiritul este tot ceea ce au oamenii acestia. Nu sunt de acord ca pentru un ajutor ocazional oricare om de pe planeta, sa dea in schimb spiritul sau.

 11. ioana Reply

  pentru nimeni:
  cum se face ca voi, literati, cititi, oameni ce cunoasteti greutatea cuvintelor, nu sesizati absurditatea refrenului “ajutor” – asa cum il folositi voi mereu, pe toate blogurile?!
  haideti sa “ajutam”! spuneti voi. adica sa facem ce? sa reparam o casa pe care omul acela ar fi trebuit sa aiba posibilitatea sa o repare din banii sai? sa donam sange, care ar trebui sa se gaseasca in fiece spital? etc.
  de ce n-o spuneti pe sleau: haideti sa acoperim inca o gafa! sunt gafele politicienilor, dar si ale noastra (pt ca nu am stiut sa cerem).
  vorbiti atat de mult de ajutoare incat ati uitat de drepturile acestor oameni atat de curajosi! nu va trece prin gand ca oamenii acestia, atat de curajosi, au aceleasi drepturi pe care voi la aveti. si ca ii cocarjati si uratiti punandu-i in situatia de a va multumi mereu si mereu.

 12. jinga.gigel Reply

  nu ioana nu ai dreptate noi il ajutam pe ZOLI si atat. noi nu facem politica . va rog din inima cine are bani sa-l ajute. va rog mult. Cine o sa-l ajute v-a primi ceva frumos de la mine. Zoli merita ajutat HAI SA PU EM MANA DE LA MANA TOTI CEI CU PROBLEME. TREBUE SA NE AJUTAM INTRE NOI. SA FIM CA FRATII ! NU SUNT BOGAT NICI EU . HAIDETI FRATILOR SA-L AJUTAM VA ROG DIN INIMA.

 13. ihdsimmeu Reply

  @Ioana… am pretentie in ceea ce te priveste:
  Am inteles ceea ce-ai scris, de la bun inceput si tocmai de aceea ti-am scris ca ajutorul aplicat, nu-l anuleaza pe cel de care amintesti tu si care bineinteles ca este cel mai indicat lucru! Asa ca o sa raspund la punctele tale care sunt 3 nu 2 ( 😉 ) :
  1. Sunt cat se poate de sigur, ca nici groparu, nici restul, nu si-au propus sa-l puna in situatia de a multumi. Si aici te-as intreba: de cate ori nu ai fost in situatia ca dupa ce ai acordat consultanta sau ajutorul necesar din functia pe care ai avut-o, sa ti se multumeasca! Daca omul vrea sa-ti multumeasca sa fie sanatos!
  2. Umilire este ceea ce face statul cu aceste persoane atat de incercate (si el nu se mai oboseste sa umileasca “fin” si “nebanuit” ci de-a dreptul grotesc), nu cel care cauta sa ajute, fara a avea vre-un castig de aici, decat cel putin o multumire sufleteasca!
  3. Asa cum am spus la inceput, te-am inteles perfect, indemnandu-te sa meditezi la ideea de solidaritate!
  Legat de secte, (ma grabesc sa spun ca nu sunt interesat sa iau apararea sectelor) nu vad cum cel ajutat isi pierde sufletul! 😕
  La un moment dat, ai spus: “Nu va dau idei pentru ca nu vreau sa va “imping” in politica si nici in vre-o secta”, asa ca inchei intrebandu-te: de ce nu vii cu acele idei prin care sa nu ne impingi nici in politica si nici in vre-o secta?
  Eu chiar as aprecia o initiativa legislativa din partea unei persoane care stie clar despre ce este vorba si ar stii exact ce puncte sa atace, de-asa natura incat statul sa nu ne mai invarta dupa deget!
  La postarea unde te-ai adresat lui “nimeni” nu o sa raspund considerand ca este o ofensa tuturor celor care au postat aic! Doar te intreb: obisnuiesti sa scrii (nu pot scrie sa vorbesti) de una singura? iToate cele bune!

 14. ioana Reply

  @ihdsimmeu
  eu nu am pretentie de la nimeni.
  Eu am visat odata ca niste blogari strajnici, ar vrea sa ceara parlamentarilor pe care i-au votat sa updateze legislatia persoanelor cu dizabilitati. Sau ca ar veni ei cu alte idei mai bune pentru imbunatatirea acestei legislatii.
  Dar m-am trezit si-am inteles ca blogarii aceia sunt ocupati in alta parte.

 15. ioana Reply

  @Zamfir
  Lasa Zamfir ca nu am facut gaura in cer. Am scris unele comentarii (e drept, poate cam multe si lungi), la o postare veche, pe care nu cred sa o mai citeasca multi.
  oricum,
  Felicitari pentru efortul vostru!

 16. Groparu Reply

  @ Ioana: Toate la timpul lor. Eu atata am putut face. Nu supraestima puterea blogurilor, e fix tranta. Deci cred ca ai avea mai mult succes vorbind cu deputatul circumscriptiei tale electorale decat cu blogarasi care o ard pe net. Dovada? Uita-te la postarea de duminica, 14 noiembrie.

 17. alexandar Reply

  Iauzi pozna Gropare! Ma iei cu glume dinastea de dimineatza? era sa stuchi toata cafeaua pe ecran, DA CUM PL MEA SA AJUT UN BOZGOR?

 18. decebal traian remes Reply

  Ha Ha parca vad
  Merge femeia aia la domnu deputat si ii propune legea ei. Si domnu deputat se scarpina in … si incepe al durea capu de legea ei. Si ii foarte interesat domnu deputat de legea lor.
  =))

 19. Raluca Reply

  Ii foarte buna initiativa, si am unele sugestii: mai exact sa vorbiti cu cateva ONG-uri din domeniu care activeaza in cluj, au know-how si oameni pregatiti. Dintre ele pot sa mentionez Habitat for Humanity Cluj http://www.habitatcluj.ro, Dorcas Aid International (au filiala si la Cluj), Crucea Rosie, Serviciul de Ajutor Maltez…. astea sunt doar cateva care stiu ca sunt active, dar sigur mai sunt. Eu deocamdata nu pot contribui cu bani, dar daca pot sa ajut cu altceva, as fi bucuroasa.

 20. ihdsimmeu Reply

  @ Ioana… Ai cui sa te adresezi? Ti se pare ca astia sunt intregi la minte? Nu vreau s-o bag pe politica pt. ca nu e cazul… vorbesti de imbunatatiri cand in nemernicia lor nici macar nu vor sa aplice ceea ce altii au promulgat pana acum. Din nefericire pentru intregul problemelor acestea se agraveaza: taieri peste taieri (repet: din ceea ce de bine de rau “castigasera”). 🙁 😡 Din fericire, pentru unii din concetatenii nostrii mai suferinzi, apar raze de putin mai bine! Asta-i tot! Din nefericire, din fericire? Iti doresc toate cele bune! Sarbatori binecuvantate! 🙂

 21. Studenta Reply

  @Ioana si cei asemeni ei: Am tot citit si de la tine si de la opozitie. Concluzia mea de fatza palida e ca au dreptate si unii si altii dar… si asta e un dar cu litere mari, adica DAR: imi aduc aminte de Maica Tereza si acum sa nu ma luati cu biserici, secte si alte politici, ca asta n-are treaba cu din aste lucruri, ci cu felul in care o gandit femeia asta care o lasat ceva cat de cat in urma ei. Cine nu stie ce, sa dea un serci pe goagle si sa se documenteze macar dupa filmul biografic al femeii. Si penca multi n-o sa faca lucrul asta penca n-o sa piarda timpul pretzios cu prostii deastea va spun eu ca este acolo o patzanie cand o intreaba un nenea spoit pe femeia asta cum vrea ea sa salveze de la foamete si mizerie milioane de oameni. Si femeia asta care nu avea nimic inafara de vointa l-o intrebat pe nenea spoit cum numara el pana la un milion. Si nenea o ramas mut. Si femeia l-o ajutat si i-o spus ca orice numaratoare incepe cu 1.
  Indiferent ca vrei sa faci ceva pentru mii de Zolty, mii de copii care nu primesc cadouri de la Mosu’ (Shoebox Project), plantarea a mii de copaci sau salvarea a mii de brazi de la macelul Craciunului, este de dorit sa incepi cu unul si apoi al doilea si tot asa. Poate ca iti ia mai mult timp sa ajungi la mii, dar cu siguantza se intampla si poti fi un exemplu pe care sa-l urmeze si altii si atunci poti sa incepi sa numeri exponential. Altfel poti sa dai din gura si sa astepti ca altii sa te auda. Si te-ao auzi la anul si la multi ani si se vor folosi de ambele urechi. Cred ca am fost destul de explicita.
  Spor la ce faceti… dat din gura, numarat, etc.

 22. adi Reply

  Gropare esti un om extraorinar! Acuma am vazut niste filmulete cu Zolty pe net si chiar e un om dintr-o bucata. As vrea sa il ajut cumva da si eu is pe datorii si ma rog am problemele mele. Eu lucrez in Scotia si as vrea sa ii trimit din cand in cand cate o suma de bani cand imi permit si mai stiu niste romani aici le pot sugera si lor.. 10-20 de lire aici is nimic si pe zolty l-ar ajuta cand are nevoie. Vroiam sa te rog daca poti sa ii deschizi un cont de paypal la Zolty sau la fratele lui ca nu dureaza foarte mult si apoi poate primi instant sume de bani de peste tot din lume. Si e si gratuit – eu aici imi platesc o gramada de lucruri cu paypalu asta. Sau zi-mi tu cum as putea sa trimit niste marunti – transfer bancar e complicat de aici pana in romania si pt sume mici nu merita. numai bine, Adi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *