Reclamă la Radio Guerrilla, parteneriate media jmekere, plan de promovare, film românesc, identitate vizuală. No? Ce era să fac, m-am dus, deşi filmul anterior al regizorului (Morgen) nu mă dăduse pe spate, chiar dacă regizorul a primit premii importante pentru creaţiile sale.

Iaca trailerul:

Ajung la cinema Florin Piersic, unde văd vreo 10 visurâţi că ambalau motoarele. Păi ori suntem rockeri, ori nu mai suntem! Ca strategie de lansare, evenimentul avea ineditul său: toată lumea era cu telefoanele ridicate, filmau zgomotul, fumul, mirosul de benzină arsă… problema a fost când unuia i-a cam luat foc motorul.

Mdap.

…şi io, ca bloggeru’, filmam la 2 metri de el. Dacă exploda ceva rezervor de benzină, acum blogul meu ar fi avut o banderolă neagră într-un colţ; iar eu vă zâmbeam dintr-o poză fotoşopată la greu, iar voi comentaţi că ce băiat bun aş fi fost, de fapt, eu, nu te vom voma niciodată.

Bun. Haideţi acum să vă spun despre film.

Părţile bune
– Dan Chiorean face un mega rol. Tot respectul. Uşoare intromisiuni teatrale (totuşi, o pereche furată de schiuri se vinde mai pe furiş în stradă, nu aşa, deschis), în rest rolul de rocker îi vine mănuşă.

Dan-Chiorean

(sursă foto)

– Alin State – aşijderea. Aflăm la Q&A că omul a discutat cu foşti dependenţi pentru a-şi intra mai bine în rol. Aşa de bine şi-o jucat rolul, că-mi venea să sun la 112.

Dinte

În film, cei doi joacă rolul de tată şi fiu (primul e tatăl celui de-al doilea).

– sunetul este OK. Să nu uităm – discutăm de film românesc.
– coloana sonoră are un mare plus – este originală. Puţine filme româneşti fac asta.
– se şi râde în film.
– personajele sunt bine individualizate. Alea care contează.
– Dan Chiorean, în cele din urmă, răbufneşte în film. Asta o umplut un gol din mine.
– nu vedem din prima nişte bust golaş de femeie, aşa cum fac cvasitotalitatea filmelor româneşti. O fi bine, o fi rău…?

Părţile nevaste
– în primul rând, cuvântul “pulă” pluteşte peste spectatori cu o frecvenţă de 84 de iteraţii pe oră. Româneşte. Uneori tandru, alteori agresiv sau lătrat, implorat, natural, neconvingător, behăit, rugător, ameninţător, superior – toate registrele. O tanti mai în vârstă zicea, la ieşire, “atâta mi-am auzit cât pentru un an întreg!”
– personajul principal este chinuit rău în film. Atât de rău, că-ţi vine să te ridici de pe scaun şi să îl baţi pe scenarist. Nu are nici o şansă de izbăvire, el este claustrat acolo în existenţa lui necăjită, ca un erou dramatic rus.
– traficantul de droguri din film e ţigan. Ha! Ceilalţi traficanţi sunt trădaţi numai de treningurile albe, de firmă. Asta păleşte un pic scena antologică în care apar ei. La urma urmei, nu cred că era greu de convins un mafiot să apară în film dacă ştii cum să-l abordezi şi îţi dai interesul.
– apare un copil în film, care este portretizat neconvingător. Orice copil, în orice film, face tot! Un close-up cu faţa lui, o replică mai răsărită, o naivitate, orice! Nu-l lăsaţi pe post de decor, că e păcat.
– scena în care Dan Chiorean merge anevoie prin zăpadă către serviciu, prin codru (“arată singurătatea personajului”) vreo câţiva kilometri, iarna, îmbrăcat într-o geacă de piele, ar fi putut căpăta mai multă culoare dacă avea puţintele close-up-uri. Dan are o faţă foarte expresivă, şi acolo se putea surprinde o scenă antologică – nişte fulgi de ovăz în faţă, puţin vânt şi dădea publicul în lacrimi. Dar presupun că nimeni nu avea chef să umble prin zăpadă cu camera de 9 kile să facă un close-up, era mai uşor să-i zică “mergi, bă, tu aiurea pe câmp, că tu eşti actorul, noi filmăn de aici, de la distanţă!”
– foarte mulţi actori tineri. Asta e bine. Eu am avut doi tinerei studenţi antamaţi pentru Usturoi, care m-au lăsat baltă fără ca măcar să mă anunţe, cinstit, că fuck me. M-am trezit că ei nu mai vin, pur şi simplu.
– cam lungă introducerea în film. Kurt Vonnegut zicea că să nu lălăiţi povestea atâta: un străin care vede filmul sau citeşte cartea trebuie să ştie din prima ce se petrece. Din prima, nu din primele 10 minute din 90.
– destul de multe dialoguri inutile. Asta nu e numai boala “Rocker”-ului, ci a unei mulţimi de filme româneşti, pline de dialoguri din astea fără sens ca Clujul de capace de canal prost puse. Fireşte, vina este a scenaristului. Dar ăilanţi care au făcut parte din crew nu au niciodată nimic de zis?
– dacă stau un pic să mă uit prin casting, totuşi, cam puţini rockeri verosimili. Asta în ideea în care ideea mea de rocker este ceva gen Ivo Bobal, căruia i-ar trebui vreo 4 ore să treacă de un filtru la aeroport din cauză de ţinte, lanţuri şi inele şi medalioane şi insigne şi piercinguri.
– fraţi regizori, trebuie să ştiţi cât a costat filmul. Musai. Lumea vă va întreba asta constant, şi voi tot constant daţi vina pe producători pentru că “ei ştiu tot”. Placa asta am avut-o şi la “O luna în Thailanda“: dacă regizorul se îmbujorează şi nu ştie ce să răspundă atunci când este întrebat de buget, dă prost. Şi e păcat. Din discursul regizorului, aflăm că un asemenea film costă cam 500.000 euro. Fara să cunosc detaliile tehnice, mi se pare cam mult pentru un film preponderent indoor.

Filmul Rocker: Facebook, cont de Twitter sau site nu ştiu să existe. Păcat.

LE: Site.

Recomandare? Nu mergeţi cu părinţi şi minori la voi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 21 comments

 1. Gigi Reply

  Pe când mă pregăteam să complimentez criticul de film din tine , constat că Ema mi-a furat startul . Asta nu mă opreşte să mă alătur ei . Foarte bine scris , domnu’ !

 2. Andrei Reply

  Nu toate filmele romanesti sunt bune. Mai au de invatat scenaristii romani la capitolul asta, dar totusi sunt nevoit sa recunosc ca de ceva vreme in coace apar semne de trezeala…
  N-as merge la un film cu si despre rockeri, facut cu romani… nici sa ma bati.

 3. George S. Reply

  Alea numa’ motoare de “rockeri sataniști violatori de babe” nu erau, dacă asta se încerca să se afișeze. 😀
  Și mie îmi plac, dar orice cocalar își ia speeder și asta spune ceva despre imaginea posesorilor motoarelor de viteză. De fapt, nu zice nimic. Pe un motor sport în spatele căștii poți găsi fel și fel de oameni.

  Imaginea adevăraților rockeri se asortează cel mai bine cu chopper-ele și cruiser-ele. Adică mult crom și ghidoane relaxate.
  Ca și călăreț pe două roți mă semnez.

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ andrei: ti-am aprobat comentariul anterior, dar nu permit ca pe bloful meu sa comenteze oameni cu site-uri comerciale. Te rog sa nu se mai repete.
  @ demo: ma crezi ca nu mai am unghii de ros?
  @ Ema: da. Un critic nebun.

 5. Andrei Reply

  @groparu: da-mi o sansa, nu fac hit & run si promit ca-mi dau interesul sa-ti las comentarii pe masura articolelor tale 🙂 si plus de asta, te citesc de mult.

 6. coco damc Reply

  o lalaiti aci in P**a mea sa parafrazez o replica din film
  ascultati trupa Iguana pe fir si poate o sa prindeti ceva-altfel v-ati uitat degeaba ala film
  oricum ei au ramas tot underground ca “beciurile domnesti” ,
  cam asa e si ideea filmului, nu e comercial ci e doar pt unii care pot intelege o “ceva”

 7. coco damc Reply

  si inca ceva
  stiati ca Marian Crisan pe vremean cand regiza videoclipuri a facut si un video pt Iguana pe fir?

 8. Groparu Reply

  @ coco: se pare ca filmul a fost prea subtil pentru mine. Si pentru inca cel putin pentru cei vreo 13 cu care am stat eu de vorba dupa aceea, la o bere, pe marginea filmului.
  Ce legatura are Iguanele cu ce am scris eu mai sus? A, are legatura cu faptul ca am laudat coloana sonora? (sau partea aia ti-a scapat…)

 9. cocodamc Reply

  trupa Iguana pe fir e o sursa de inspiratie pt acest film

 10. Groparu Reply

  @ cocodamc: muzica lor ma face sa ma simt batrân. Acum vreo 15 ani aş fi rupt pe aşa ceva! Da’ p-ormă am luat o săgeată în genunchi.

 11. dan Reply

  Mi-a placut descrierea ta. Ar trebui sa te faci critic de film 😀

  Eu m-am cam saturat de filmele romanesti. Zicea cineva mai demult ca un film romanesc e mai nasol decat un film horor american referindu-se la starea nasoala ce ti-o da dupa vizionare.

  Ar trebui sa facem mai multe filme frumoase pe care sa-ti doresti sa le revezi. Sa te simti bine dupa, nu sa-ti vina sa iti faci sepuku.

 12. Cristi Neamtu Reply

  Buna. Incerc sa vizionez filmu’ asta de cateva luni. Nu-l gasesc nicaieri. Am luat legatura inclusiv cu cei de la Mandragora care au facut gestul frumos de a-mi trimite un screener, doar ca DVDu’ nu-i bun. Daca il are cineva si e dispus sa mi-l imprumute (sau sa faca un torrent, sa-l dau jos si sa-l stearga dupa aia… sau alte variante) i-as ramane indatorat. Multumesc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *