Despre prietenul meu Mircea Groza pot spune numai atât: dacă nu m-ar fi invitat să vorbim despre Usturoi, acum vreo 5 ani de zile (!), filmul ar mai fi ieșit, cu siguranță; dar în nici un caz atâta de flamboaiant și cu asemenea actori, plus că m-ar fi costat toată podoaba mea capilară a părului de pe cap, la care chiar țin într-un mod intim! Și ne-o mai și tras acolo o masăăă…
Mircea Groza la Usturoi
Când rulează distribuția filmului, acolo se vede cel mai bine măsoaia aia in-cre-di-bi-lă!

Mircea Groza nu-și arată vârsta din nici un punct de vedere. Este printre cele mai active persoane pe care le cunosc, și mă fascinează cum nu-și pierde mințile și nu dă cu telefonul de pământ în timp ce e sunat de zeci de persoane pe zi, și rezolvă afaceri dintre cele mai complicate, mese de sute de invitați, evenimente, festivaluri culinare… Băi, fratele meu, și știți cum gătește? Păi țin minte că, în perioada postului, muream de foame prin Zalău… făceam castinguri peste castinguri, înnebuneam… și zice: hai și mănâncă la restaurantul pe care-l păstoresc! Avem meniu de post… și am băgat o zeamă de nu-mai-știu-ce, și niște cuș-cuș (și eu nu mănânc cuș-cuș) cu varză… probabil folosise vreo 4 legume pentru tot meniul, plus sare și piper… de-li-cios! Asta ca să nu vă mai zic ce blăstămății gătește când se pornește…
– tocănițe de creste de cocoș
– porc umplut
– nebunii cu somon
IMG_1454
– piroște
– pâine coaptă în jurul purcelului de lapte
zupă de galiță cu tormaji de casă, făcută în cuptorul de copt, odată cu pâinea
zacuscă cu hribi și ardei copți, salata de vinete, sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roșie sau budincă de tăiței de casă cu brânză de vacă și stafide
popârcă cu hiribe şi cu hiriboance uscate
– mâncare scăzută din hamei
– gâscă împocălită, până brenerul (adică heteșul) termină pălinca aia care se bea la feldeț sau le felliter
și nu mai zic, că mi se ecumează gura.

Rețetele dumnealui? Ia uite aici:

Îț trebe doi morcoz, o ceapă, doauă poprici, una roșie ș-alta verde, or galbână, die care ai, on dărab die țeler ș-o căpățână die ai, bun ar hi verde. Die ai! Taie mânânțăl popricile și ceapa, răzălești, așe mai mare, morcozâ și țeleru, pune-le tăite, tăite înt-on laboș mai grosuț la fund, ori înt-o oală, c-on pticuț de oloi.
Slobozăști ș-o țârucă die apă, așe să nu să ardă pârgălașu ista!
Când vezi că s-o cam muiet tăite-cele poț punie zăru. Die ai jintuială ș-aceie-i bună, ptiar mai bună!
Lași să hiarbă cătingan-cătingănuț zama până ce mânânțălești șelata c-on cuțât or numa-șe cu mâna. Io tătdiauna pui ș-o mână die macriș în zama aiasta. Da nainte, să coț șelata pă la cotor să nu hie amară că strâci tătă zama!
Noa amu, punie șelata și macrișu la hiert, tăt cătingan, zdrobdește aiu și punie-l la ultimu clocot.
Poț zâce că zama-i gata!

Cine are on ptic de groștior ori lapte prins o poate tomni cu asta. Doauă-tri gălbânușuri frecate cu lapte prins ori groștior, tomnite cu zamă caldă și slobozâte în oală, da numa după ce ai tras oala la marjinea ploaptănului, ori ai potolit focu la arăgaz.

Dacă iești și mai găzdac faci ș-o ratută!

Aiasta o faci așe: toptiești înt-on laboș mai mnic doauă-tri hire die ceapă verde tăiete mnicuț-mnicuț, poț punie și ai verde. Numa on ptic le cârcălești în oloi și mintenaș ai slobozât tri oauă cu tătu, poț pune și albușurile rămasă de la groștior.
După ce să frig on ptic oauăle pui ș-o mână de morariu mânânțăl, amesteci tăt binie, binie, pui sare și thiper. Die sare și thiper nu uita nici când faci zama!
Lasă ratuta așe sfărmată on pticuț să să hodinească. Puni-o așe brujuț-brujuț în oală. Amu ptiar îi gata!

S-aveți poftă!

No: cum ar hi să-l auzi voroghind așé când este și înțolit în uniforma aia, costumul său tradițional sălăjean vechi de 100 de ani?

La ora actuală este un adevărat vector de imagine al Sălajului, lucrînd în administrație la promovarea județului…

…și organizează mese festive, dă interviuri, citește, scrie, participă la seri de gătit cu Dinescu sau la Casa Regală a României, apare la toate televiziunile, aduce Masterchef-ul (emisiunea, de!) la Porolissum, dorește să publice o carte cu rețete de bucate de pe vremea romanilor strânse chiar de el, ce mai… un tezaur ambulant!

Este și tatăl a doi băieți faini, unul dintre ei celebrul nebunatic Jeg aka Darius Groza, care până și el îl îndrăgește – și asta, ca tătic de băiet rebel, pot zice că este suprem! Suprem…

Oricum, postarea asta nu-i face dreptate, pentru că ar fi trebuit să fie cam cât Comedia Umană… vă și îndemn să bifați evenimentele la care participă, pentru că e așa un om blajin și cu povești în el, de numa’… și, deși mi-am promis că-i dau să citească și el înainte de publicare, dacă așa m-o cuprins inspirația, în noaptea asta la miezul ei, sper să mă ierte că n-am reușit. Și mă va ierta – dovadă clară că nu greșesc când zic că, din punctul meu de vedere, în legendarul județ Sălaj există mai multe tipuri de oameni: există Mircea Groza și prietenii lui și oamenii pe care și i-ar face el prieteni, apoi jos, mult mai jos, sunt niște oameni care n-or reușit să facă altceva mai bun în viață decât să de facă comisari europeni pe agricultură…

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 6 comments

 1. adi Reply

  Daca tin io bine minte, lu’ Jeg i-a zis Basescu “puiutz de comunist”???
  Ai un link la reteta cu sturionul la cuptor? Mai aduc din cand in cand cega si inca ceva sturion (de crescatorie, of course) intr-un acvariu mare la Carrefour Vulcan in Bucale.
  P.S. Indicatiile tale la cum se face stiuca umpluta m-au convind sa mai incerc, ultimele doua dati aproape m-au fact sa ma las, m-am chinuit cu cusutul ca naiba.

 2. Groparu Reply

  @ adi: reteta numa’ dacă-l sun pe Mircea…
  Da, cu știuca e rupere, am muncit 4 ore la ultima tură și m-am năclăit și am umplut curtea și bucătăria de solzi; dar toți care or mâncat or zis că e delir.

 3. Cucu Bau Reply

  Si cum se numeste restaurantul pe care il pastoreste? 😀
  Ca nu se stie cand ajung prin Zalau si stomacul o sa isi ceara tributul…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *