Ca fost profesor, sunt o persoană empatică, zic eu. Sunt convins că există oameni buni, oameni nebuni și oameni normali care devin nebuni și care fac lucruri complet cretine, prinși în vâltoarea evenimentelor (vezi Bosnia, vezi lagărele nemțești, vezi Cambodgia, Apartheid, Angola, Rwanda). Dar nu pot și nu cred că există oameni pe lumea asta care pot să înțeleagă ce-l face pe un om să-și pună o centură de dinamită, să se furișeze în mijlocul unei mulțimi și să se detoneze. Cât de îngust să fii în gândire, cât de spălat cu clor pe creier să fii ca să omori sute de oameni, copii, femei, fără a avea măcar scuza de doi lei a disperării sau a legitimei apărări?

Oarecum îi înțeleg – deși nu empatizez cu ei – pe strămutații aflați la a prima sau a doua generație. Nici occidentali, nici neaoși, presupun că trec printr-o criză de identitate atroce și prin urmare fac cretinătăți (printre teroriștii metroului londonez erau și oameni școliți în regat). Alienarea asta poate naște monștri, și un psiholog poate motiva mai bine decât o pot face eu.

Oarecum îi înțeleg – deși nu empatizez cu ei – pe cei care au pierdut pe cineva drag într-un atac lansat de vreuna din țările occidentale, care nici ele nu sunt cu stea în frunte. Sentimentul de neputință amestecat cu furie, plus o copilărie sau tinerețe marcată de lipsa acelui om drag pot, din nou, să-i împingă pe cei mai puțin stăpâni pe ei dincolo de limita raționalului.

Dar cum, pe barba Profetului, să-i înțelegi pe unii care traversează Mediterana cum pot, vai și-amar, tremurînd în frig prin bărci, riscîndu-și libertatea, sănătatea, viața, ca să ajungă, după luni de zile, în inima Europei și acolo să se arunce la porumbei, avînd grijă mare să ia cu sine cât mai mulți oameni, copii, femei?

Firește, francezii sunt cei mai loviți în acest prim val. Morți, răniți, teroare, traume care se vindecă greu și o stare generală de psihoză.

Suntem și noi loviți. Noi, românii, arabii Europei, cetățenii de rangul II. Pe valul ăsta de isterie nu vom fi puțini cei care, în urma unei măgării, vom plăti mai aspru decât ar fi poate normal. Vom fi poate mai cercetați la granițe, prin aeroporturi, poate uneori la limita demnității, iar polițaii lor se vor uita la noi mai chiorâș ca de obicei. Poate nici nu se vor sfii să ne trateze cu dispreț deloc disimulat.

Sunt loviți și cei care credem că lumea asta poate fi și mai frumoasă dacă e multicoloră, așa cum este deja în atâtea locuri ale României. Și care am promovat toleranța pentru cei care vin aici, alungați de război, sperînd – ca orice om cu mințile prin cap – la un trai mai bun pentru copiii lor. Și care cel puțin momentan vom fi mai rezervați în a apăra în agora niște principii, pentru că ni se vor înfige mereu sub ochi imaginile care au umplut canalele media în weekendul ăsta.

Au dat și în toată religia aia a lor de peste un miliard de suflete. Din nou stigmatizate, demonizate și arătate cu degetul. Chiar, oare ce cred pașnicii musulmani din Dobrogea despre valul ăsta de ură de pe Facebook, ubicuu inclusiv în trusturile naționale de presă?

Dar – și acum încerc să-mi aleg cu grijă cuvintele – lovitura cea mai grea, cea mai mârșavă le-au dat-o fix compatrioților lor. Celor care tremură de frig prin adăposturi improvizate, celor care au un medic la 90.000 de refugiați, prin Liban. Celor ai căror copii vând pixuri prin Turcia pentru un kil de făină. Ai căror copii mor prin Mediterana. Celor care stau chiar acum sub cerul liber, după ce țările din estul Europei au închis granițele, și care dorm în câmp, deși afară temperatura se prelinge către valori negative. Băi, oamenii ăștia sunt vecinii, prietenii, rudele lor. Compatrioții lor aflați la necaz. Și cărora le va fi acum infinit mai greu să-și facă vreo rânduială aici sau în altă parte.

Am în draft un articol scris de o prietenă musulmancă, medic, ce a făcut voluntariat printre refugiați și care, spre deosebire de islamofobii de Internet, cunoaște problema mai mult decât 99.9% dintre cei care lansează atacuri gratuite asupra unor oameni pe care nu-i cunosc și care se leagă de un Mailat pentru a judeca o întreagă nație. L-am primit exact joi spre vineri noaptea, și urma să-l public azi. Din păcate, acum e momentul pentru ură. E secunda de glorie a celor care au jucat pe cartea ”v-am spus eu!”

#jesuischarlie #jesuisparis #jesuissyrien


(sursă)

PS, LE: am primit răspuns la una din întrebările retorice de mai sus.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 27 comments

 1. neamtzschantz Reply

  domnu groparu, refugiatii fug exact de isis, ei sint victimele terorii fanaticilor, nu faptasii.
  pasaportul gasit linga unul din atentatori, nu are cum sa apartina unui refugiat, in primul rind cind te arunci in aer nu ramine nimic dintr-un pasaport pe care il tii in buzunar (asta presupunind ca te duci sa te arunci in aer cu pasaportul al tine, ceea ce e un nonsens), in afara faptului ca ai arunci in prealabil un pasaport fals ca sa atragi ura europenilor asupra refugiatilor, care apoi simtind ura populatiilor autohtone sa devina recruti usor de obtinut pentru organizatiile teroriste.
  refugiatii sint aia care fug exact de aia care au facut atentatele, ei sint tocmai victimele care isi cauta refugiul la noi.

 2. Florescul Reply

  Pentru ca evenimentele sunt in Franta, la mii de kilometri departare, pot fi rational, zic. In acelasi timp nu ma pot gandi sa gandesc si altfel: risc viata copilului meu pentru niste idealuri, pentru niste oameni pe care nu-i cunosc si care au intre ei (mult mai multi decat la altii) indivizi care inteleg si isi fac un scop sa ucida multimi nevinovate? De ce multimea nevinovata ucisa de el e mai prejos de multimea nevinovata pe care eu nu pot (sau vreau) sa o protejez de razboi de foamete ,etc?
  Nu-mi place ura, nu-mi place extremismul de nici un fel, ador de pilda sa ajung in Dobrogea si sa vad cum convietuiesc atatea neamuri acolo.
  Dar… eu ca tata de copil, ca om cu limitele lui (pot fi catalogate ca fiind prea joase,desigur) nu vreau si nu pot sa pun viata altui om mai presus de viata copilului meu in numele unor idealuri -niciodata atinse-.
  Imi pare rau

 3. Florescul Reply

  Am gresit cu “nu ma pot gandi sa gandesc” evident: nu ma pot opri sa gandesc. E tare greu sa scrii cu sufletul, te sufoca nedreptatea rautatea, experientele avute. Si Groparu a scris tot cu sufletul.. rudele din Germania.. deplasarile “cu cooperativa” (adica deplasarile in interes de serviciu impuse de firma, pentru necititorii acestui blog).

 4. Nemultumitu' Reply

  Cred ca pasaportul s-a vrut a fi o semnificatie.
  In alta ordine de idei, nu stiu ce vor avea de gand mai marii Europei si ai lumii dar, in momentul de fata eu vad ca singura solutie anihilarea totala a teroristilor, pana la ultimul, instaurarea unor regimuri democratice si repatrierea emigrantilor, indiferent de costuri.

 5. Florescul Reply

  Devin penibil:
  Luana Luban, in ziarul Adevarul
  http://adevarul.ro/international/europa/Imi-vine-vomit-1_564797437d919ed50e3a4094/index.html

  “…..
  Încerc să-mi regăsesc liniştea şi calmul pentru a explica copilei de patru ani tragedia pe care o traversăm şi la care asistă văzând cât suntem de angoasaţi şi de trişti. Dar în acelaşi timp, ştiu că nu mai vreau să aud de Consiliul francez al Cultului Musulman care, de fiecare dată condamnă cu muuuuuultă fermitate aceste atacuri odioase şi abjecte, dar nu ia nicio măsură când moscheile şi şcolile coranice din Franţa sunt invadate de imami veniţi din ţările arabe, care nici măcar nu vorbesc franceza şi care otrăvesc minţilor aşa zişilor fideli. Doar un exemplu: recent un imam dintr’ ăsta luminat de întunericul cel mai profund le predica tinerilor că, dacă mănâncă carne de porc, se vor transforma în porci… Nu mai amintim de toate neadevărurile care le propagă despre creştini şi evrei, despre francezi şi stilul occidental de viaţă pervertit. Nu vreau să-l mai aud nici pe premierul Manuel Valls care ne îndeamnă pe noi, ăştia necunoscători în tainele politicii, să nu mai facem amalgam între musulmani şi islamişti. I-aş spune un singur lucru primului toreador al hexagonului: “Nu toţi musulmanii sunt terorişti, dar toţi teroriştii sunt musulmani…”. Cel puţin până prezent, că nu-i obligă nimeni să invoce numele lui Allah doar aşa pentru sonoritate. Iar musulmanilor moderaţi dacă nu le convine că unii francezi aruncă simbolic cu capete de porc în curtea moscheilor, atunci să iasă în faţă şi să se disocieze cu voce puternică şi cu o atitudine fermă de aceşti barbari care le-au confiscat religia. Aşa cum am spus-o de nenumărate ori, tăcerea lor este o formă de complicitate. Nu mai vreau să aud că putem face faţă barbariei doar fluturând aceleaşi principii de drept, toleranţă şi solidaritate… Nu mai vreau să intru în buncărul spaimei când în trupul meu se naşte o viaţă… În ce lume va deschide ochii pruncul meu nevinovat? În ce lume???… “

 6. Bula Reply

  Poate pare curios, dar pe parcursul istoriei Omenirii se pare ca n-a fost nici macar o zi fara razboi, undeva pe Glob.
  Se pare ca, lupta pentru dominatie este inscris in genele vietuitorilor Pamantului. Si, aceste gene, isi manifesta efectele in moduri diferite, in functie de anumite caracteristici individuale.
  Indiferent daca vorbim de animale, oameni, politicieni sau chiar cei din familiile noastre, divergente exista si indivizii incearca sa-si impuna opinia.
  Indiferent de mijloace.

 7. mda Reply

  “Noi, românii, arabii Europei, cetățenii de rangul II.”
  erata: tiganii Europei.
  ca, mno..

 8. Atti Reply

  Gropare, rar ma bag in discutii de genul, dar acum parca trebuie. De precizat din start ca sunt absolvent de teologie (catolica, pfuai, cati ani au trecut de atunci, nu m-am facut preot oricum), deci multe aspecte le tratez din punctul de vedere al dogmei si nu conform realitatii stricte cotidiene.

  Ai intrebat cum sunt in stare sa isi poarte vesta de explozibil si apoi sa apese butonul? Este aproape de reductio ad absurdum, dar punctul important este ca ingerii (malak) NU au discernamant, no free will. Deci, daca tu esti ingeras pe pamant si comanda e de apasa butonul, nici nu se pune problema sa te opui. Aici intervine una din marile bube la dogma – ingerii sunt intradevar mesagerii lui Dzeu dar conform propriilor revelatii, nu au forma vizibila omului normal si nici influenta fizica in lumea noastra, ei transmitand mesajul prin revelatii spirituale. DAR, si e un dar mare de tot, imamii au dreptul sa interpreteze si sa dea ordine in urma revelatiilor.

  Despre CUM se ajunge in situatia asta, poti umple enciclopedii, dar pana la urma are legatura cu o criza de identitate combinata (cred eu) cu o educatie superficiala.

  ***

  Trecem la partea de apologie? Hai sa trecem si peste asta.

  Uitati-va pe calendar. Ce scrie acolo? 2015 AD? Beton. Asta inseamna ca beserica aia din fata blocului tau (esti in RO, musai sa fie biserica la 100 m in jurul casei 😛 ) a avut aproape 2000 de ani sa isi treaca peste fazele zbuciumate ale cresterii si maturizarii. Practic, acum este un tanar adult, care mai isi bea bursa prin carciuma, dar a trecut peste momentele cand se batea cu alti putalai in spatele blocului.

  Islamul in schimb, acum este adolescentul rebel, are cam 14 ani (in jur de 1400, dar simplificam). Nu se intelege el chiar bine nici cu propria famile, ce sa mai vorbim de restul? Mai tot timpul sare gardul la vecin si ii calca florile sau ii sparge geamurile cu mingea. Inainte sa il condamnam urat de tot, am facut si noi destule de genul. E vorba de un decalaj de 6-700 de ani, greu de ignorat. Vorba aia, noi, la 14 ani, faceam cruciade de omoram mai multi din propria familie decat din gasca “inamica”, niste gratare cu eretici, niste razboaie de toata frumusetea si asa mai departe.

  Problema e alta, in the big picture: acum 700 de ani toate resursele erau practic neatinse. Era spatiu (drace, cum tot ajungem inapoi la problema infecta de Lebensraum, asa-i?), era tot din toate. Practic, orice derapaj, indiferent cat de sangeros si tragic, era doar o problema de perceptie, nu deranja absolut deloc specia ca atare. Acum in schimb, secole mai tarziu, avem o broblema. Spatiu tot mai putin, resurse tot mai putine. Efectiv incepem sa nu ne mai permitem derapaje. Greselile incep sa doara urat, greselile pot oricand sa alunece pe ulei catre niste ciupercute radioactive. Nasol moment, mai ales daca luam in considerare si punctele fierbinti interconfesionale pe care media occidentala le cam ignora (vezi persecutie islam in India, cam periculos avand in vedere vecinatatea cu Pakistan si ca amandoi au bombite fosforescente).

  ***

  Intrebarea e, ce ne facem acum cu ei? Mai ales ca nu prea mai este timp pana se maturizeaza.

  Bai, broblem este frate. Mai ales ca propria familie, mare si extinsa, nu prea isi misca curul sa isi disciplineze copilul tembel. Cum a zis Florescul – nu e toata familia terorista, dar mai toti teroristii sunt din familia respectiva, indiferent ca sunt de pe linia lui Omar sau Ali (btw, asta e inca o telenovela istorica, pentru care se omoara si amu intre ei). Da, de fiecare data cand coptilul o fute de gard, ies batranii familiei si ca vai, ca ioi, dar e un copil de treaba, ca noi nu asa l-am crescut, dar vedeti, anturajul, vai, trebuie sa fim intelegatori.

  Pana la urma se ajunge la o situatie cu doua variante majore (simplificat periculos, dar hai de dragul discutiei):

  1. Familia islamului isi disciplineaza copilul imbecil.

  2. Tanarul adult, occidentul, se scoala de pe curul ala tocit prin cafenele, isi aminteste ca pana la urma e frumos sa pui poza de profil tricolora, dar mai trebuie pus si mana pe bata de baseball si cautat la dinti copilul tembel.

  ***

  Si vezi tu, aici e pericolul real. Si partea asta nu o poti trata decat cu un cinism atroce, de care imi este scarba, dar e necesar.

  Hai sa fim sinceri. Conteaza 100 de morti? 200? 300? 3000? Fix tranta. E zero. Nu conteaza. E o petarda in noapte.

  Conteaza in schimb reactia noastra de occidentali molcuti si relaxati. Pentru ca indiferent cat de grasuti ne-am facut, nu uita ca acum 70 de ani, exterminam oameni pe scara industriala. Pentru ca atunci cand ne speriem si cand ne fanatizam suntem mai rai decat tot islamul radical la un loc. E actiunea aia panicata, cand dai de frica si in pumnul ala aduni toata ura, toate jignirile minore. In care orgoliul ranit nu permite sa te opresti. In care ajungi sa traiesti intr-o mentalitate de noi vs ei si sa actionezi strict in cadrul acestei idei.

  Pana la urma nu e un “faith in humanity lost”, ci mai degraba o resemnare asupra unor situatii care trebuie sa explodeze ca sa poti reconstrui. Nasol moment.

 9. santamanta Reply

  @Florescul:lasa adevarul lu luana luban, ui’ aici ce zice un profesionist adevarat, Paul Krugman:
  http://www.nytimes.com/2015/11/16/opinion/fearing-fear-itself.htm
  “But do you remember all the pronouncements that 9/11 would change everything? Well, it didn’t — and neither will this atrocity.

  Again, the goal of terrorists is to inspire terror, because that’s all they’re capable of. And the most important thing our societies can do in response is to refuse to give in to fear.”

 10. CID Reply

  @Florescul
  “Nu toţi musulmanii sunt terorişti, dar toţi teroriştii sunt musulmani…”
  Pentru tine si pentru toti cei care cred asta.De I.R.A. ai auzit ? Dar de E.T.A. sau Brigate Rosso ? Inainte de un atentat mergeau/merg la biserica,se spovedesc,impartasesc etc.Carlos sacalul,numele asta iti spune ceva ? Si asta a fost o vreme un catolic fervent.Vrei exemple ortodoxe ? “Sumanele negre”,romani verzi si putin inaintea lor Legiunea Arhanghelului Mihai. Zici ca “Sumanele negre” erau patrioti care luptau contra comunismului si ocupatiei sovietice ? Fii convins ca si aia din ISIS cred ca ei sunt patrioti adevarati,niste eroi care lupta impotriva ocupatiei occidentale efctuata prin NATO.
  Somnul ratiunii…asta face religia,indiferent de confesiune,adoarme ratiunea.

 11. mac gregor Reply

  gropare, cata vreme imami extremisti sunt lasati la liber sa predea ura in moschei franceze, se intampla 2 chestii:

  1 ce spui tu nu e relevant pentru ca tu intervievezi musulmani de religie moderata, ori astia nu au fost niciodata problema.
  2 nu avem decat sa ne pregatim de urmatorul atentat

 12. neamtzschantz Reply

  @CID
  ai dreptate. as completa lista ta cu intreg legionarismul romanesc, cu RAF in germania, cu zeci de organizatii asemanatoare din america de sud. mai pune la socoteala doua razboaie mondiale facute de pasnicii europeni, colonialismul facut de vajnicii europeni, dictatura fascista a lu franco in spania – tara eminamente catolica.
  simpaticii comentatori de aici par sa uite ca valurile de refugiati se datoreaza “revolutiilor” din lumea araba orchestrate de noi, ei mai par sa uite ca noi sintem cei care am atacat si facut razboaie in lumea araba sa le furam petrolul, etc, etc, etc…

 13. V3ckthor Reply

  Legat de poza de final sigur ca teroristii nu au facut aceste atentate in numele lui Suleiman Magnificul (pt ca el este in caricatura -vezi pe Wikipedia si nu Profetul a carei reprezentare e interzisa ), ci au facut asta in numele Profetului.
  Stiu, a aparut acest curent #NotInMyName dar fara o condamnare din partea puterii teocratice musulmane ( nenea seful de musulmani din dobrogea e un epsilon in ierarhia musulmana ) teroristii au o aura de cvasilegalitate. M-as astepta de la toti cei #NotInMyName sa faca o presiune asupra acestei autoritati sa se dezica de asemenea manifestari, dar cred ca nu o vor face (in mare parte si pt ca ar fi pedepsiti ) .

 14. neamtzschantz Reply

  @V3ckthor
  gresesti amarnic, enorm de multi lideri religiosi musuilmani din germania si franta (probabil si de altundeva, dar vorbesc numai de ce stiu si vad) s-au dezis, au condamnat, au explicat, deci o mare parte din puterea teocratica a condamnat vehement, si nu au avut nici un fel de repercursiuni din partea nimanui.
  tu ai scris din imaginatia ta rasista si xenofoba, eu scriu din ce vad aici la televizor.

 15. mac gregor Reply

  Daca tot comparam Legionarii cu ISIS, tin sa ne aducem aminte ca acestia s-au calmat numai dupa ce

  1 Ion Antonescu le-a scos dintii din gura cu pumnul, in cele 24 h ale rebeliunii legionare.
  2 Majoritatea romanilor s-au dezis de ei imediat dupa.

 16. Carmen Reply

  “lovitura cea mai grea le-au dat compatriotilor lor”
  …majoritatea atacatorilor erau francezi/belgieni, doar despre unul se crede ca a fost refugiat sirian.
  Eu cred ca e prea devreme sa fim suta la suta siguri despre anchete/informatii acum.
  Doar stim ca pasapoartele pot fi contrafacute.
  Nu putea un cetatean belgian/francez sa isi face rost de un pasaport sirian pt a ne induce in eroare?

 17. mac gregor Reply

  zic ei Molenbeek. Asta e o minciuna, ca si cum ai spune “atentatul a fost pregatit in Voluntari”. Molenbeek e un cartier din Bruxelles, ala urat de toti care trec pe acolo si vad islamizarea. A fost comuna, dar acum e lipita de oras, asa ca din punct de vedere poate fi tratata ca un cartier.

  Dar sa zici ca “atentatul a fost planuit la Bruxelles, unde este cel mai mare procentaj de jihadisti trimisi in Siria”, e prea jenant pentru inaltii bosi europeni. Nu vor sa sa recunoasca ca buboiul a crescut sub nasul lor.

 18. DanC Reply

  E incorecta treaba cu ‘islamofobia’ ca totul e roz-bombon si au si ei idiotii lor. Inca o data spun si aici: deci in Coran scrie ca necredinciosilor trebuie sa le tai capul. 100% din Coran e considerat adevarat si divin. Si obligatoriu. Deci Islam-ul ca sistem de idei are niste probleme. Islam-ul, nu musulmanii care-s oameni buni si rai ca noi toti. Partea nasoala e ca in Coran exista si chestii criminale sau complet idioate. Atit timp cit timpeniile alea au sa fie regurgitate de imami si de creduli, razboiul asta o sa continue.

 19. V3ckthor Reply

  @ neamtzschantz -prietene eu am spus asta din ceea ce am studiat legat de islam si diferite factiuni ale lui (nu am asteptat ca si tine sa vad filmul) .La orice ora din zi si din noapte iti pot da lectii privind cultura musulmana ,Dar daca o luam in particular ISIS sunt de sorginte Wahabita , ca si cei din Arabia Saudita,.Acum intreb ai vazut vre-un sef religios wahabit spunand ca nu e bine? L-ai vazut pe alatoiahul Iranului spunand asta ,de si el e de pe o ramura opusa ISIS dar este un lider recunoscut in lumea musulmana – (stii tot alatolahul l-a condamnat la moarte pe cel cu Versetele Satanice , nu stiu daca ai vazut filmul ;P ?). Ai vazut vre-un lider religios musulman important condamnand asta? Ai dovezi ca un lider religios musulman important sa fi dat un hadit care sa spuna ca oricine care e musulman si e terorist nu este martir nu va ajunge in Rai si va fi condamnat la a-si petrece eternitatea in Iad( da stiu suna patetic dar pt cei care actioneaza in numele religiei numai genul asta de limbaj il asculta) . Imi poti arata articolele legate de liderii musulmani din Germania si Franta care au condamnat atentatele din Paris (de si ei sunt epsilon spiritual in lumea araba la fel cu muftiul Dobrogei si la fel cu ceva iman din Canada ) ? PS. si ca o anecdota singurul lider musulman care a condamnat clar ISIS ca fiind barbari a fost liderul Al -Qaeda (comic nu daca nu ar fi ff trist)

 20. gabriel Reply

  Se intimpla sa cred ca nu reusesc sa inteleg mare lucru desi locuiesc de 20 de ani la Paris si ajut o fundatie implicata in “dialog interreligios”.
  Ma gindesc la mintile luminate (sint cu siguranta oameni destepti peste tot) din structura administrativ-functionala a fiecarei religii si le gasesc responsabile de realitatile noastre.
  Daca Papa si ai lui consilieri nu vor iesi din absurdul refuzului casatoriei, vom continua sa avem “pastori” “natural” homosexuali si eventual pedofili, incapabili sa inteleaga viata intrucit li se interzice accesul la totalitatea ei.
  Daca Ingrozitor de Mult Prea Fericitul si a lui garnizoana nu va schimba modul in care se invata si practica ortodoxismul, vom ramine cu acelasi teatru social numit religie si fara sansa de a beneficia de propagarea unui mesaj de unitate si interes comunitar.
  Daca Rabinii vor continua sa traiasca in mileniul 3 dupa cele 613 reguli din Torah (care ii motiveaza printre altele sa distruga tot neamul celui care nu cred ca ei), vom continua sa avem zilnic motive la nivel international de ura si extremism.
  In fine, daca Muftiii, Caizii, Sheicii (scuze pentru romgleza) nu vor da ordine de zi pe unitate intru schimbarea si impunerea unei versiuni moderne, inteligente si tolerante a Islamului, vom continua sa avem scoli de spalat creiere si crescut asasini si orice va fi posibil, oriunde pe lume.
  Tranzactiile financiare, IP-urile, calatoriile dinspre spatiul arabo-musulman sint in totalitate controlabile. Navele de razboi din mediterana pot patrula in apele teritoriale libiene,siriene, marocane si exodul provocat de tupeul fara margini al “lumii civilizate”, care stie si incearca sa impuna unor natiuni reguli anormale. Ma inteb daca duliile culese de la coltul strazii mele unde au murit 15 oameni care stateau la o terasa nu vor fi provenind de la o fabrica de armament franceza.
  II “ajutam”/dominam/bombardam, le vindem arme si ii finantam ca sa avem cu cine sa ne confruntam si cine sa ne ucida copiii. Si ne uitam cu deliciu pervers la filme cu decapitari “pe bune” , in loc sa blocam netul in zona aia geografica si “sa se stie” ca orice fisier iesit dinspre ei va fi filtrat si decriptat si ca intre ei isi vor putea transmite orice, dar NU inspre noi.
  Pentru mine, imobilismul si incremenirea in vechile concepte ale tuturor religiilor sint la baza inadecvarii mesajului religios si responsabili de toate nenorocirile de azi sint toti cei care se afla “acolo sus”. Si sint cu atit mai acid cu ei intrucit ii presupun inteligenti si cultivati. Doar ca au decis sa fie orbi si permit perpetuarea absurdului. Cu scuze pentru lungimea textului, m-am cam lasat dus de val.

 21. neamtzschantz Reply

  @V3ckthor
  nu stiu exact la ce te astepti. te astepti ca sa caut emisiunile de stiri, talk-showurile la care apar liderii religiosi musulmani din franta si germania si spun ce ti-am spus ca sa te conving pe tine?
  tu crezi ca eu n-am ce face cu timpul meu?
  e cum iti spun si-ti poate confirma oricine traieste in germania si franta si se uita la stiri sau emisiuni de genul.
  tu spui ca esti foarte doct in ce priveste lumea musulmana. asa o fi n.am de gind sa te contrazic, dar eu ca traitor in germania am foarte multi cunoscuti musulmani, ei, si prietenii aia musulmani asculta foarte tare de liderii lor religiosi din germania, si nu-i intereseaza liderii religiosi traitori in lumea araba, ei traiesc aici si se orienteaza spre ce gasesc aici.

 22. V3ckthor Reply

  @neamtzschantz : E ca si cand ai spune ca catolicii ( e acceptata aceasta cacofonie) din America Latina nu ar asculta de papa. Legat de articole din Gremania sau Franta da-mi un exemplu din fiecare tara dintr-un cotidian serios (nu fitzuiti de can can) iti lua la fel de mult pe cet ti-a luat sa iti compui acel rely 😛 .(poate prietenii tai musulmani te pot ajuta) .Insa inainte sa ma faci rasist ar trebui sa intelegi ca exista si o cale logica de a vedea realitatea , fara a fi in nici una din taberele la moda acum si anume in cea a “islamule religia pacii” (in care esti tu) si aceea a “toti musulmanii sunt teroristi”.Iar in aceasta pozitie cateodata esti nevoit sa pui intrebari poate incomode dar nu incorecte (.In rest iti doresc pace

 23. DanC Reply

  Da, Islam is NOT Religion of Peace. Si pastrind timpeniile lugu-lugu din Vest (ca-s vai de capu’ lor, ca n-ai voie sa te atingi – e religia lor, ca ce le-am facut la Cruciade, ca petrol, dracu’-lacu’) nu faci decit sa mentii Calul Troian mai mult inauntru. Islamul din Vest trebuie reformat. Daca nu e posibil/nu vreti, plecati inapoi, nene!

 24. Diaconita Codrin Reply

  sunt musulman, convertit e adevarat dar sunt mandru de Mahomed Profetul si de credinta mea…..nu vorbesc in numele credintei toti nebunii, noi cei cu teama si speranta in Allah stim ca religia noastra e religia oamenilor singuri…desertul din fata sau cel din sufletele noastre nu la jihad ne duce ci la comuniune cu Unul Dumnezeu…

 25. Diaconita Codrin Reply

  DanC Islamul este o religie a pacii…ii avem ca profeti pe Moise si Isus…nu te lua dupa imbecilii care nici maqcar nu stiu ce e jihadul…aia inseamna sa iti pastrezi credinta…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *