Doamna Ana n-are pace, pur și simplu: dacă nu o prinzi lunar la ședința de strângere a taxelor de bloc, atunci sigur o vei vedea că te caută acasă în același scop, indiferent la ce etaj stai. Vă previn de la început că: a) pe doamna Ana nu am întrebat-o ce vârstă are, dar s-a pensionat în 2014 (anticipat, e drept); și b) doamna Ana este o timidă și o rușinoasă pe cât este de energică, așa că n-am putut-o convinge să se lase fotografiată, pentru că nu vrea să apară pe la gazete, laolaltă cu alți mondeni.

ana
Nu e ce aș numi eu „un pictorial incendiar”

Doamna Ana a ajuns aici pe blog pentru că brandul său în cartier este unul de persoană foarte serioasă, care își face bine treaba. Asta și pentru că se știe la legi și decrete, după ce a lucrat ca economist și contabilă toată viața, iar bloc-administrator și cenzor (adică supraveghetoare de alți bloc-administratori) este din 2011. Calculează, încasează, plătește facturile și-și petrece viața mai departe printre cifre – chestie respectabilă pentru mine care mi-am petrecut-o numai printre litere.

„Îmi place ce fac, sigur, mai ales că o viață întreagă am făcut contabilitate, din 78. Îmi place foarte mult să calculez, să mă duc să încasez, să fiu în regulă. Mai povestesc cu oamenii, mai spune câte unul ce probleme are, dacă pot să îl ajut. Unul m-a sunat la 4 dimineața. Probleme apar.”

Doamna Ana nu a avut o viață ușoară. A fost orfană, iar la 14 ani părinţii adoptivi au decedat. De atunci, a trebuit să ia viața-n piept. A terminat şcoala în ’76 și apoi s-a angajat. Fabrica i-a dat o garsonieră, iar de atunci este tot activă și nu se lasă. Și-a cunoscut bărbatul și a întemeiat o familie. Are o fată.

„Dacă pot să fac un bine, fac, dacă nu…atunci mă retrag. Nici nu aş putea să stau, să lenevesc, tot timpul este de făcut treabă şi acasă, curăţenie, mâncare, dar şi când lucram, pe lângă lucru aveam şi treaba de acasă. Eu ţineam şi C.A.R-ul şi făceam mai multe la firmă.”

I-ar fi plăcut să lucreze cu dulciuri, dar a rămas cu numere și calcule:

Trebuie să fii pe fază să îți ocupi timpul că dacă nu, îți scade elanul și după aceea chiar simți că ai îmbătrânit. Dacă te dedici pentru ceva, fă ce vrei într-adevăr să faci și să îți placă. Degeaba faci un lucru care nu îți place pentru că nu o să reușești să îți ocupi timpul.”

Și, în încheiere, un sfat de la tanti Ana:

„Trebuie să îți placă în primul rând ceea ce faci. Chiar dacă ai ajuns la vârsta pensionării, ești mai în vârstă, dar trebuie să te menții pe linia de plutire și să fii activ în toate, să fii interesat de orice ca să nu rămâi dedesupt. Valul trebuie să te ducă și pe tine, dacă nu, nu ești pe nicăieri.”

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Zic asta pentru că sunt sigur că vă interesează, nu de alta.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *