Era o filmare pe ted.com despre falia dintre generații: un nene explica cum băiețelul lui nu-și dorea ceas de mână. Era un one function device, spre deosebire de telefon, care are de toate.

E o chestie și asta cu ceasurile: cei care n-au, spun că nu le trebuie. Cei care le au, nu le-ar mai da – de-asta ajung unii cu mai multe în posesie. Firește, aici nu e vorba de albanezul care i-a jmanglit ceasul lui George W. Bush Junior, într-o vizită în Albania. Pesemne albanezu’ își dorise ceasul mai mult… tot e bine că albanezu’ n-a ”împrumutat” ceasul ăla despre care era vorba în Pulp Fiction, dacă știți ce vreau să spun.

Domnul Emil Mureșan are atelierul pe strada Baba Novac, în Cluj. Bucata de lângă cinema Victoria. Este seniorul ceasurilor: practică meseria asta din 1969, de când a absolvit cursurile Şcolii profesionale de meserii din Arad. Ce se învață în alte țări în 6 ani, domnia sa a făcut în 3. Noroc că românii sunt isteți și nu s-a lăsat până nu a prins meseria din doască-n doască, așa că acum stă toată ziua cu lupa aceea specială de privit bijuteriile și-și dă seama ce carate de la diamantele care îi sunt aduse au imperfecțiuni.

IMG_5419
Deși pare mai degrabă că toată ziua se uită la atomi despicați

Oare câte mii de ceasuri i-au trecut prin mâini în tot acest răstimp? (de fiecare dată are acolo cel puțin unul-doi mușterii care așteaptă cuminți, tic-tac, tic-tac). Și câte posibile erori a studiat la aceste mii de ceasuri, avînd în vedere că un ceas poate avea până la 3500 de defecțiuni sau chiar mai multe? Câtă matematică, cât șah ascunde reparația unui ceas?

IMG_5425
Ceasurile: aproape la fel de complicate ca o femeie

IMG_5421
Scoici nu știu dacă repară domnul Mureșan.

Și asta nu e tot. Pe lângă munca de chinez bătrân pe care o prestează cu pasiune (presupun că fiecare ceas are un nume; și este unul dintre foarte puținii ceasornicari care mai repară pendule), domnul Mureșan este mega-mega ocupat și în restul timpului. Ca să pot obține povestea sa, am mers de trei ori la atelierul lui. În fiecare pauză de masă era ciorchine de oameni în mica ceasornicărie și în fiecare după-masă avea câte ceva de făcut; iar azi mi-a zis că pleacă-n străinătate. Asta în timp ce mă lupt cu ai mei să mergem la soru-mea, în Germania, să-și vadă nepoții, și ei mi-o dau la gioale cu ”suntem prea bătrâni!”

Partea fericită este că, deși se află la vârsta pensionării, domnul Mureșan lucrează ca un adolescent, tic-tac, cu rutină zilnică: trezit la 7, venit la serviciu, plecat acasă la ora 17:00. Partea și mai fericită este că domnul Mureșan are și urmaș: fiul său lucrează cot la cot cu domnia sa, pentru că i-a moștenit pasiunea. Lucru care mă bucură, deși eu nu am moștenit de la tata pasiunea de fi inginer, că aș fi luat-o razna să mă ocup de fierătanii!

Și acum îmi aduc aminte de ce zicea Murphy: un om cu un ceas va ști mereu cât e ora, unul cu două ceasuri nu va fi niciodată sigur. Dar unul cu atâtea zeci de ceasuri în jur? Aud?

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 3 comments

  1. Marius B. Reply

    Am fost client fidel la domnul ceasornicar, pana cand a trebuit sa-mi repare un ornament pe ceas. Probabil nu a fost rea vointa, insa nu a montat o garnitura cum trebuie, si a intrat apa la mecanism. Cand am revenit pentru problema, a spus ca el nu repara garnituri, ca garniturile se uzeaza ,ca e ceva normal si sa ma duc in Elvetia sa-l repar, asta in condiile in care nu m-a anuntat in nici un fel inainte sau dupa reparatie, iar ceasul nu a avut nici o problema. In acest moment am in fata un bon de 120 de lei, costul reparatiilor. Pentru schimba de telescoape e bun domnul ceasornicar, dar pentru alte reparatii, nu recomand.

  2. hot ionut Reply

    Buna au gresit Dr Chirurgi renumit in operati si au murit oameni ia tu acuzi un profesionist in ceasuri mecanice in cativa ani nu va mai fi meseria este pe cale de disparitie .Eu ii sunt client de 40 de ani acestui om . Mult respect pt Dansul Emil Muresan

  3. Nick Reply

    Fa-ma fericit. Am un Atlantic cu o mica problema. Axul de reglaj este nepotrivit.. A fost un cadou important ptr mine. De altfel am dat doar peste colectionari

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *