Acum vreo 6 ani, când era Gropărelu’ mititel şi locuiam în cea mai mare comună cu numele de Florești din patrie, dictatura sedentarismului începuse să se instaureze încet, dar sigur în fizicul democratic al bloggerului. 2-3 ore pe zi naveta Floreşti-Cluj,  8-9 ore la corporaţie cu fundul bine înfipt în scaun, copilul încă nu începuse să alerge, week-end-urile petrecute la cratiţă, că trebuia şi nievasta să mai lase oalele-n pace – ce mai, bere, televizor, maşină şi pat, cam asta era viaţa.

Şi… când ne-am mutat în Cluj, într-o seară am început să mă dau mare alergător, ca Rocky Balboa când trebuia să se bată cu rusul, pentru connaisseur-ii filmelor americane cu bătaie în care imperialiștii câștigă.

Şi, la alergarea aia prin zăpadă, or început toţi mușchii gemeni (din spatele tibiei) să mă trădeze și să doară ca de la tortura chinezească. Săptămâni în șir după alergare. Aşa cum urma să zică ortopedul, însă, buba nu era însă de la ei, ci de la genunchi: fiind slăbiţi de la sedentarită, corpul căpătase o postură nefirească, mai ales în alergare, care schimba presiunea pe cloambe, iar muşchii și genunchii și articulațiile ieşeau la protest.

Şi mai ştiţi ce mi-o zis doctorul imediat? (doctor de la privat, că la stat aș mai fi așteptat și acum să-mi vină rândul). Deci știți ce mi-o zis? TĂIEM! Tăiem, scoatem carne, lipim ligamente cu aracet, punem şuruburi, te facem Robocop. Că aşa-i cu doctorii, când ai un ciocan în mână, vezi numai cuie în jur.

Şi am refuzat pentru moment. Deși ești căsătorit și deci învățat cu violența, nu suporți alt călău decât cel cu care te-ai însurat! Corect?

Dar nu am lăsat lucrurile așa și am început să mă interesez. Și am aflat că, la ce aveam eu, trebuie făcut mișcare cât mai puțin brutal, dar cât mai îndelungat și mai des, că atunci mușchii se leagă între ei și compensează dacă vreo articulație vrea să iasă la pensie anticipată.

Așa că există două căi de a ataca problema:

1. Activitate fizică. Umblu pe jos vreo 7-8 kilometri pe zi, alerg de vreo două ori pe săptămână și uneori reușesc să bag și câte un bazin. 16 ture de bazin mare, sper să ajung la 20, să fie un kilometru cinstit, că nu ar fi mare brânză, gaz ar fi.


Am căutat în istoric până am găsit cifre care să mă avantajeze cât de cât!

A! Și, ocazional, particip la cross-uri, unde mă lupt între a câștiga ultimul loc și abandon.

Ar mai fi lucruri de zis și pe partea de alimentație; că, dacă eram genul ăla de Instagram Star care să se laude că-n fiecare dimineață bagă un măr pe stomacul gol înainte de mic dejun, o făceam; dar pe urmă ar fi trebuit să pun și câtă berică se consumă vineri seara, ca să fim cinstiți, și ăsta nu ar fi fost deloc motiv de laudă.

2. Asigurare medicală privată. Aproape că nu cunosc pe nimeni care să mai fi călcat într-un spital public pentru altceva decât urgențe, în schimb toți alegem clinici particulare, unde ne simțim mai în siguranță până și pentru că suntem tratați altfel.

Și nu dorim să ajungem ca-n SUA unde, după un accident, șansele ca accidentatul să vă implore să nu chemați Salvarea sunt destul de mari, pentru că asigurarea lor nu acoperă mereu complet costurile de $30000/intervenție (!), iar restul trebuie acoperit din buzunarul propriu.

Cooperativa la care lucrez ne oferă abonament la o clinică privată în pachetul standard. DAR asta nu este asigurare medicală de-adevăratelea: abonamentul ăla corporatist de puțini euro pe lună la o clinică îți oferă cam numai consultații. Atât. Orice intervenție în care un nenea medic cu mască chirurgicală pe față și privire încruntată de la atâta concentrare trebuie să învârtă un bisturiu deasupra capului înainte de a te cresta la costițe costă în plus. Poate nu cât prețul de catalog, dar reducerea nu este formidabilă.

Vorbim de bani serioși, pe care sunt absolut convins că ați prefera să NU-i scoateți din buzunar. În iarnă, când am avut probleme cu spatele, mulțumită abonamentului de la firmă, în maxim 3 săptămâni aveam făcute RMN, raze X, consultații la Ortopedie (și încă vreo 3 consultații al căror nume l-am uitat), și începusem deja și fizioterapia (cu vreo 3-4 proceduri, masaj cu raze infra-violete și roșii). Dar fiecare procedură în parte a costat bănuți. Știți câți? Păi, pe la vreo 100 de lei pe ședință (cu discount de firmă). Și-am făcut vreo 10 ședințe. Înmulțiți voi, că mie mi se împăienjenesc ochii (băi, nu-mi place să scot bani din buzunar! Nu-mi place, și pace). Și Doamne mulțam că nu a trebuit cuțit (sau, și mai rău, furculiță, dar nu se mai operează cu furculițele, din ce știu).

Tocmai pentru a evita momentele astea în care ești nevoit să scoți o sumă mare de bani dintr-o dată pentru o intervenție cu scalpelul (după ce că ești bolnav, te mai trezești dintr-o dată și fără economii, în cazul fericit în care ai așa ceva), NN are o ofertă de asigurări de sănătate pentru persoanele fizice axată pe două componente:

  • Protecție: se oferă spitalizare și intervenții chirurgicale în limita a 100.000 lei/an/persoană asigurată + medicamente, consultații, proceduri și laborator, fizioterapie, cost consultație, alte costuri implicate de chirurgie, pacemaker, defibrilator, etc.
  • Prevenție: acces la servicii medicale de preventie oferite de clinicile Regina Maria sau parteneri, cu trei nivele de prevenție: standard, mediu și avansat.

Mai multe detalii – aici. Aveți acolo și calculator de rate, în funcție de pachetul pe care doriți să vi-l hărăziți. Citiți, comparați și luați cea mai bună decizie, dar nu vă lăsați în voia sorții, că soarta e perversă, că de-aia avem atâtea cântece de #valoare despre ea.

A, și pe 17 noiembrie mă duc să-mi fac un set de analize complete. Să fie, nu să trebuia’ – ceea ce vă doresc și vouă.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

  1. Nemultumitu' Reply

    Întâmplător, sau poate că nu, lucrez de vreo 15 ani (și) în domeniul asigurărilor. Păi, nene, acum este parfum față de ce era în urmă cu ceva ani. Bine, să nu crezi că sunt prea mulți oameni cu cultură financiară sau a asigurărilor. Am spus mereu și o repet de câte ori pot. Protejați-va cele mai de preț lucruri : viața, sănătatea și casa. În 15 ani am văzut multe și mulți care ar fi dat orice să întoarcă timpul cu măcar o zi.

    • Groparu Reply

      Și? Când ne scoate guvernul de la plata impozitelor sumele plătite la asigurare? Sunt ceva șanse?

      • Nemultumitu'

        Da, cât de curând. Odată cu finalizarea autostrăzii Comarnic – Brașov, Iași – Tg. Mureș și a celor trei spitale regionale, se rezolvă și asta.

  2. remus Reply

    Faina reclama. Puteai sa zici de la inceput ca vrei sa le faci reclama.

    DAR, sa stii ca am ramas profund impresionat de spitalul Clujana. mno, ca orice coorporatist care se respecta (cu slanina si bere, seara la 11-12) am ajuns sa am un sistem digestiv tulburat (o luat-o pe urma creierului =))).

    Ma prezint la doamna Dana Crisan care impreuna cu d-na doctor Lucretia si Dl Dr. Craciun (sa le dea Dumnezeu sanateeeee cata or putea ei duce), m-au luat si m-au intors 3 zile pe toate partile, inclusiv cu interiorul pe exterior. Baaai, dar profesionalism!! Si au stat cu mine de vorba si mi-au explicat de 2-3 ori pana am priceput si eu, si mi-au trimis pe sms rezultatele biopsiei la 2 saptamani de la externare si tot tot tot. Si imi raspund la mesaje cand le cer parerea.

    Nu imi vine sa cred, dar jur! nu imi vine sa cred ca avem astfel de spitale si astfel de medici profesionisti. Asta dupa experientele total neplacute de la spitalul de urgenta de copii (unde am ajus de cateva ori cu juniorii)

    Din cauza asta le-am scris numele, aici in clar, in semn de multumire si apreciere. Sid aca aveti probleme, mergeti cu incredere la ei.
    Si mai am un medic penumolog bun. Dar de asta va zic data viitoare.

    P.S. Partea proasta e ca nu trebe sa ma ating de slanina si bere cateva luni. si de nici un fel de alcool. si nici de ardei iute la ciorba de burta. vad io cum trec sarbatorile.

    • Groparu Reply

      Le tot fac reclamă de ceva ani buni. Și categoria articolului e (P), dacă te uiți olecuță.
      Mulțumesc de recomandarea spitalului Clujana! Mulțumesc și sper să nu mă conving personal 😀

    • Groparu Reply

      PS: …și ia-o și tu mai ușor cu berile și slăninile.
      PPS: Sfatul mi se aplică și mie.

  3. Ali Reply

    @remus
    Da, la Clujeana am dat si eu peste doctori foarte faini si rabdatori (de exemplu urologie pt, sotie si copil). Asistentele nu primesc saracele aceeasi nota, dar asta e!

    Si la PS: poti sa te atingi te slanina si ardei iuti, dar petreci Craciunul cu Craciun…..

  4. John Temple Reply

    Gropare numa’ 1000 lei? Aia-i parfum.
    Acu’ 10 zile m-am dus la urgenţă pe motiv de borală verde cu dureri de stomac de ziceam că-l nasc pă Alien din Alien 5.
    Domnișoara doctor, o româncuță faină, mi-o făcut și radiografie și ecografie abdominală și 4 intravenoase (2 cu Algocalmin, Metoclopramid și No-Spa și 2 cu Morfină că primele 2 ziceai că le-o făcut degeaba) și la final, după 4 ore am plecat fericit. Da’ am plătit 670 € pentru treaba asta.

    • Irina Reply

      Bună ziua, numele meu este Irina și vă cer permisiunea de a fi contactat de reprezentantul companiei producătoare a medicamentului Metoclopramid, Terapia. Compania are obligația de a colecta date legate de siguranța tuturor produselor comercializate, în interesul pacienților care le utilizează. În cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să transmiteți aici sau pe adresa office@sigurantapacientului.ro datele dumneavoastră de contact (adresa de email). Acestea vor rămâne confidențiale și nu vor fi folosite decât în scopul declarat mai sus.

      • Irina

        Bună ziua. Numele meu este Irina și vă cer permisiunea de a fi contactat de reprezentantul companiei producătoare a medicamentului Metoclopramid, Terapia. Compania are obligația de a colecta date legate de siguranța tuturor produselor comercializate, în interesul pacienților care le utilizează. În cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să transmiteți aici sau pe adresa office@sigurantapacientului.ro datele dumneavoastră de contact (adresa de email). Acestea vor rămâne confidențiale și nu vor fi folosite decât în scopul declarat mai sus.

  5. remus Reply

    de untold in fiecare seara pana la ora 12 (cand se reseteaza counterul de la ceas) aveam peste 30 000 de pasi =))))

  6. Irina Reply

    @ John Temple – Bună ziua, numele meu este Irina și vă cer permisiunea de a fi contactat de reprezentantul companiei producătoare a medicamentului Metoclopramid, Terapia. Compania are obligația de a colecta date legate de siguranța tuturor produselor comercializate, în interesul pacienților care le utilizează. În cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să transmiteți aici sau pe adresa office@sigurantapacientului.ro datele dumneavoastră de contact (adresa de email). Acestea vor rămâne confidențiale și nu vor fi folosite decât în scopul declarat mai sus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *